DIY - sådan laver du en polstret sengegavl

Jeg har i snart flere år været jer skyldige et indlæg om, hvordan man laver en polstret sengegavl/hovedgærde.. Jeg har haft min i nogle år, men bliver nærmest kun gladere for den, som tiden går. Den er netop blevet ‘ombetrukket’ og i den forbindelse tænkte jeg, at jeg hellere måtte få taget nogle billeder, så jeg kunne vise hvor let det faktisk er:)

 

Sengegavlen er både en god opgradering af soveværelset, der ikke koster alverden, men er også virkelig rar, fordi den skærmer lidt mod kolde bare vægge. Både når jeg sidder og læser og når vi ser film/serier i soveværelset, er det rart, at ikke at skulle sidde op af den bare væg, men istedet har noget blødt og hyggeligt at læne sig mod. Sengegavlen skal stadig have knapper, men for at det ikke skulle blive et helt skørt langt indlæg, så har jeg delt det lidt op – knap-guiden finder I her:)
DIY - sådan laver du en polstret sengegavl

Det skal du bruge:

 • En MDF- eller spånplade i passende mål. Vores er 160cm bred og 120cm høj. Bredden afhænger selvfølgelig af sengebredden, mens højden er en smagssag. Jeg købte min i Silvan for et par hundrede kroner.
 • 2-4 MYSA GRÄS vattæpper fra IKEA. Er ens seng 180cm bred eller mindre kan man klare sig med den lille variant, der koster koster 19kr stykket. Ellers må man have dobbeltdynevarianten.
 • En hæftepistol – fås bla i Silvan
 • En masse hæfteklammer – der er ikke noget værre end at løbe tør!
 • Det stof du vil betrække sengegavlen med – læg ekstra til størrelsen, så der er god plads til ombuk. Jeg regner med ca 15cm på hver kant. Resterne skal bruges til knapper – det kommer vi tilbage til;) Jeg brugte noget lysegråt møbelstof købt i Stof og Stil.

DIY - sådan laver du en polstret sengegavl

1. Læg dynerne fladt på gulvet oven på hinanden. Det er vigtigt at de ligger så lige som overhovedet muligt.

2. Læg pladen oven på dynerne og stræk lidt i dem, så du er helt sikker på at dynerne ligger plant under pladen. Tjek at dynerne rager ca. lige meget ud under pladen på alle kanter.

3. Buk dynen om og begynd at klamme dem fast til pladens bagside. Hjørnerne kan være lidt tricky – her må man klippe ekstra dyne fra, så de ikke kommer til at ligge dobbelt. Ligger de dobbelt vil hæftepistolen ikke kunne hæfte dem til pladen. I kan se på billedet nedenfor, hvordan jeg har samlet et dyne hjørne.

DIY - sådan laver du en polstret sengegavl

4. Når du har hæftet dynerne hele vejen rundt er det sværeste overstået;) Rejs pladen op og læg dit betrækningsstof fladt på gulvet (med vrangsiden opad). Igen er det vigtigt at det ligger helt glat.

5. Læg pladen oven på stoffen. Den polstrede side skal vende nedad. Sørg for at stoffet er strukket godt ud under pladen, og at det ligger helt glat.

6. Buk igen stoffet rundt og hæft det til pladen med ca 5-10cm mellemrum. Igen skal der klippes stof af i hjørnerne, for at der ikke ligger for mange lag stof til at hæftepistolen kan klare opgaven. Se billedet nedenfor, for en idé om hvordan hjørnet kan laves.

7. Gem stofresterne til knapper! :)

DIY - sådan laver du en polstret sengegavl

42 Responses to DIY – sådan laver du en polstret sengegavl

 1. Super slot sengegavl. Hvilket stof har du brugt til at polstre med?

  • Bare noget gråt møbelstof købt i Stof&Stil – det skal jo gerne være lidt kraftigt, men man kunne også bruge fx velour:)

 2. Hej

  Jeg bliver nød til at prøve det her med at lave egen sengegavl.
  Vil man kunne bruge hør? eller er der et andet salgs stof som er bedre?

 3. Ej hvor en fin guide! Det må jeg prøve :-)
  Hvordan er sengegavlen sat fast til væggen eller sengen? Og står den på gulvet?

 4. Hvor er det en skøn idé, det skal prøves! 😉 Dog lige et par spørgsmål: Har det betydning hvad hæftepistolen dur til? Jeg har fx set en i Silvan til 4-8 mm – går det eller hvad er din? Og havd sidder gavlen fast til på væggen? Vh. Line.

Leave a reply