Du læser nu
Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility

… eller CSR.. noget som H&M investerer helt ufattelige summer i. Noget som jeg – absolut – tror de gør klogt i. Både set ud fra et etisk og business perspektiv.. Og imorgen slippes altså H&M conscious collection. Kjolen på billedet ovenfor er specialemakkers favorit – har via tvangslæsning af min blog, fået totalt hjernevasket hende… okay.. måske ikke.. Og tilbage til sagen – CSR.. Vidste I fx at målsætningen hedder, at al bomuld i produktionen skal være recycled i 2020?? En tøjgigant som H&M, der langer ton og atter ton bomuld over disken verden over på dagsbasis – og alt sammen i recycled bomuld. Så er verden alligevel ikke helt sådan et skidt sted, hva’?! For nyligt har H&M iøvrigt fået en ny CSR-chef; hun er ung og hun er kvinde… Hallelulja – jeg sidder her og klapper i mine små hænder. I kan læse lidt om hende HER (hvis I ka’ læse svensk ihvertfald). Jow jow.. Jeg har det nu altså ikke skidt, med at ligge store dele af tøjbudgettet hos denne svenske gigant. Det er helt sikkert. Og jeg mærker også, hvordan jeg i stigende grad tænker mere og mere over hvilke virksomheder jeg vil støtte. Jeg ved ikke om det er mig, der bare bliver ældre – eller om kulturen er ved at ændre sig? Holdningerne, værdierne, etikken? Hvad siger I? Føler I det samme som mig? Eller er jeg bare farvet af at gå på business school og snakke CSR i én uendelighed?! 🙂

 

Tomorrow’s the release of H&M’s new concious collection and I’m really loving the increased focus on CSR within the fashion industry… H&M wants to use all recycled cotton by 2020 – that’s amazing imo!!

 Kommentarer (16)
 • Hej Acie,

  Cool tema at tage op!

  Jeg dog synes kun at kunne finde et statement om, at “H&M pr. 2020 vil bruge bomuld fra mere “bæredygtige” kilder” og ikke noget med at alt bomuld skal være re-cycle?

  Det vil nu også bekymre mig, for re-cycle bomuld betyder for H&M, at de samler resterne fra produktionen sammen og “genanvender” disse til at producere noget andet stof, som er af en dårligere kvalitet end det oprindelige. – Med mindre H&M har taget et teknologisk kvantespring altså.

  Næh, nej – den dag H&M melder ud, at de fremover kun vil bruge økologisk dyrket bomuld, der tager jeg hatten af for dem 🙂

 • Nej nej – det er KUN cool, når I giver jeres mening til kende!!! 🙂 Don’t apologize – ever!!

  Og fair nok – jeg opfattede det som om det var i forhold til H&M du var skeptisk; jeg er enig i at der er mange andre brands, der stadig efterlader plads til skepsis! Og jeg kan sagtens være enig med dig i, det er svært at vide om de fine CSR-politikker bliver fulgt til dørs… Men når det kommer til H&M er jeg selv ret fortrøstningsfuld; primært fordi jeg har deltaget i et rekrutteringsevent, hvor de netop søgte til CSR-stillinger der skulle rejse ud og være ansvarlige for produktionen faaar faaar away.. Og når man selv står og bliver spurgt om man vil være én af dem, der håndhæver politikkerne; at jobbet i allerhøjeste grad findes, og man iøvrigt står og snakker med én der netop har boet 2½ år i Tyrkiet som produktionsansvarlig – så er det altså svært ikke at tro på, at de ikke gør som de siger. Jeg har jo selv set det:)

 • Jeg giver dig ret i at de fortjener et klap på skulderen for dette initiativ. Men altså min skepsis kan ingen tage fra mig, nogle “made in”-lande sætter altså bare nogle alarmklokker i gang om der står Gucci eller GAP på nakken(gør det ikke det for de fleste? anyways) Min kommentar var faktisk ikke udelukkende møntet på H&M hvilket jeg også skrev,så det var slet ikke for at være unfair. Jeg køber jo selv tøj derfra:-)så det er ikke fordi jeg sidder højt på en piedestal. Men så et program nogle år tilbage, om et jeans-firma i Kina(der forhandler til mange kendte mærker i “vesten”), og det spøger mig altså bare stadig den dag i dag. På papiret skulle de følge alle regler for minimumsløn/alder/arbejdstimer pr. person mm. men hvad man så var udnyttelse af børnearbejdere på det groveste. Op til 18 timers arb pr/dag. Vi som forbrugere har jo ikke en jordisk chance for at vurdere om der bliver ført en ordentlig CSR-politik eller endnu vigtigere, om den bliver ført ud i praksis.
  Ej sorry Acie, det blev en meget lang smøre:-) Men all good fra min side.
  Held og lykke med specialet og god aften
  Hilsen L

 • Interessant at høre jeres meninger piger… Og jeg er enig i, at det ER svært at følge den helt til dørs, og at lovgivningen absolut også må med ind i kampen – så I at H&M skrev brev til Bangladesh’s regering i sidste uge i forsøg på at få dem til at hæve minimums-lønnen for deres syersker!? Det synes jeg er ret tjekket.. Og det er ikke fordi det skal være ren lovprisning af H&M – det er bare det eksempel jeg er bedst inde i:)

  Og jeg synes egentlig ikke at det er fair at blive ‘skeptisk’ bare fordi det står “Bangladesh” i nakken på et stykke tøj fra H&M – for faktum er at disse virksomheder (dem med fornuftige CSR-poiltikker, that is) skaber virkelig mange jobs i fattige regioner. Og ikke bare jobs, men jobs der er langt over standarden – gode jobs… Problemet med at outsource lav-indkomst jobs til u-landende er, at disse er enormt lette at udnytte.. Men – “you can make money without doing evil” for nu lige at bruge en anden gigants ord. Og det synes jeg er helt vildt vigtigt at verden husker – man er ikke (per definition) et røvhul, fordi man har jakkesæt på… Man er ikke altid ‘the bad guys’.. Nogle firmaer prøver faktisk at gøre en forskel og at gøre tingene ordentligt..Og det synes jeg bør applauderes i lige så høj grad som der skal opponeres når det modsatte er tilfældet.

 • Jeg tror måske ikke så meget det har noget med din alder at gøre, men mere at kulturen er ved at ændre sig… Altså, jeg er begyndt at tænke meget(!) mere over hvor jeg handler, og jeg er altså kun 16 år endnu. Så jeg tror, og håber, at det er kulturen, og ikke kun dig, der er ved at ændre sig. 🙂

 • Det er så fedt, at dine blogindlæg giver anledning til eftertanke Acie. Som Nanna R. skriver, vil jeg også gerne se mig selv om aktiv, politisk forbruger – jeg tror virkelig på, at man som forbruger kan stille krav til producenterne gennem sine valg. For mig handler det i høj grad om fødevare og andre almindelige dagligvarer, men selvfølgelig også om, hvad jeg putter på kroppen.

  Det er fedt, når H&M bakker op, har en ambitiøs CSR-politik og gør det aktive valg nemmere for os forbrugere. Men lovgivningen skal nu også følge med, for jeg tror ikke, at det gode valg udelukkende kan reguleres gennem udbud/efterspørgsel – gode intentioner til trods.

 • Spændende læsning. Jeg må indrømme, at jeg helt bestemt tænker over disse ting, men da jeg ikke har den store viden om lige præcis det, så glemmer jeg det alligevel lidt. Men hvad betyder det at de skal genbruge deres bomuld – hvad er konsekvenserne hvis ikke man gør det? Jeg så her forleden et program om IKEA, som vist også slipper udenom nogle af skatterne på rigtige smarte måder. Det gav helt sikkertmig noget at tænke over, men det er alligevel svært at holde sig fra IKEA.

 • Jeg føler mig også tryg ved at købe ved store virksomheder som H&M. De kan ikke tåle, at der kommer store, grumme historier ud om dem, så jeg har en stærk formodning om, at de overholder, hvad der skal overholdes, og at diverse medier ellers nok skal informere os om det.
  Og at de så kommer med sådan nogle udspil om genbrugsbomuld gør det jo endnu bedre, når man ved hvor utroligt ressourcekrævende det er, at producere bomuld.

 • Hey Acie
  Godt initiativ, og det fryder mig da at de “store spillere” efterhånden kommer med på banen og ikke blot de små niche-koncept forretninger. Men jeg er nu stadig skeptisk når der står “made in Bangladesh/China” osv.på nakken af tøjet (hvilket der iøvrigt også gør på meget Nike mm.). Men bedre end ingenting right?
  Ciao

 • Har netop fundet et tøjfirma, der i deres produktbeskrivelse noterer en masse oplysninger om tøjet; bl.a. hvad der er brugt i fremstillingen, transportafstand osv. – oplysninger, som man ellers ikke har en chance for at få. Synes det er en vildt god idé, så man som forbruger får mulighed for at træffe mere bevidste valg mht. hvilke firmaer, man vil støtte.
  Håber virkelig, at det er den her vej, udviklingen går – jeg lægger i hvert fald gerne lidt ekstra penge for at vide, at det er produceret under nogenlunde forhold, at det er økologisk bomuld osv.

 • Jeg synes også det er rigtig fint at H&M gør det i CSR men det er også bare en vanskelig vej at gå. Da de havde The Garden Collection købte jeg en bluse af økologisk bomuld. Fint nok. Men den var produceret i Indien (skibsfart og CO2 tænker man jo så) og som jeg funderede over på min blog (https://takashimaya.smartlog.dk/2010-04-09) så stod det ikke helt lysende klart hvordan det her økologiske bomuld var blevet behandlet efter det var groet økologisk.

  Jeg er 100% for at virksomheder tager ansvar. Det er bare pokkers svært for virksomhederne at være rigtige og gode hele vejen igennem. Og det er pokkers svært som forbruger at gennemskue, hvornår virksomhederne virkelig tager ansvar og hvornår det der CSR bare er endnu et marketingstunt

 • Du er bestemt ikke den eneste, der tænker over den slags 🙂 Og jeg læste det sjovt nok i dag – det med deres 2020-målsætning – på et spejl i H&M i Malmö og tænkte, at det virkelig er et mål, der vil noget. Jeg håber, det lykkes, og at andre firmaer vil gå i de samme fodspor 🙂

 • Dejligt initiativ, du har gang i her! Jeg ville gerne betragte mig selv som politisk forbruger; jeg køber fair trade og økologisk hvis jeg kan komme til det, og en overgang spiste jeg ikke på McD (ikke udelukkende pga. kalorierne) fordi de ikke betaler selskabsskat i Danmark. Jeg spiste heller ikke produkter fra Nestlé, af samme årsag, men på et tidspunkt indser man, at man ikke kan vinde kampen alene, så det gik lidt op i røg. Til gengæld bliver jeg glad for at se, at H&M tager den slags initiativer. Det er så vigtigt at være socialt bevidst, selvom man er et stort masse-producerende firma. Og mon ikke det betaler sig for dem i sidste ende?

  Hav en rigtig dejlig aften!
  kh Nana

 • Jeg syntes det virker fedt, for so du selv så fint siger det, så er H&M jo et kæmpe mærke: “der langer ton og atter ton bomuld over disken verden over på dagsbasis” så jeg syntes at det er godt de tænker mere over det nu, og jeg glæder mig til at komme i byen i morgen og kigge nærmere på H&M Conscious kollektion, desværre har jeg hørt at H&M ikke kunne vente, og allerede har sat alle varerne i butikkerne igennem den sidste uges tid, så det bekymrer mig en smule…..meget.

  xxCaroline
  thefashionfrog.blogspot.com

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 ACIE.DK / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top