Du læser nu
Opskrift // Lussekatter aka. Luciabrød

Opskrift // Lussekatter aka. Luciabrød

 Opskrift // Lussekatter aka. Luciabrød

Julerierne fortsætter på Kajen. Men nu har jeg også snart fået styret min bagelyst. Siger jeg, men lad os nu se 😉 Jeg ved ikke hvorfor jeg sådan er blevet bidt af en gal julegris i år, men jeg synes virkelig December er hyggelig. I weekenden fik jeg også krydset adskillige punkter af julelisten: hele 2 julefrokoster, “Jul i Nøddebopræstegaard” på Folketeatret, julemarkede i Tivoli og altså Lussekatter, eller Luciabrød som de hedder på dansk.

For mig smager Lussekatterne lidt af Stockholm, lidt af ung&fri&lykkelig, lidt af jul, lidt af december-mørke,  lidt af frostvejr og lidt af eksamenslæsning og læsesal… Og så en hel masse af smør, kardemomme og safran;) Og selvom traditionen altså er svensk og et levn fra da jeg boede “på andra sidan”, så er de (og vil altid være) et helt fast element i “Jul på Kajen”. Sådan får man nok skrabet til sig igennem et liv. Jeg burde iøvrigt have penslet dem med æg og lagt en rosin i snoningerne – men førstnævnte var jeg løbet tør for, og sidstnævnte bryder jeg mig ikke om. Hold venligst jeres rosiner langt væk fra mit bagværk 😉

 

Opskrift – Lussekatter // Luciabrød (6-10stk)

250g hvedemel
100g sukker
lidt salt
lidt kardemomme
lidt “knust” safran (jeg har importeret mit fra Sverige, men det fåes også i flere større supermarkeder)
50g smør
25g gær
1½dl mælk

Mel, sukker, salt og kardemomme blandes i en stor skål. Mælken lunes og gæren (først), smørret og safran opløses heri. Min (svenske) chef har iøvrigt tippet om at safranen rigtigt kommer til sin ret, hvis den istedet opløses i lidt spiritus (rom, fx). Det har jeg dog ikke prøvet, men nu er tippet givet videre:) Det våde og det tørre mixes og når dejen slipper skålen væltes den ud på bordet og æltes til den er blød og smidig. Lad den herefter hæve i ca. 30 minutter. Når den har hævet deles den i lige store stykker som rulles til lange pølser og formes som et snoet “s”. Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter på bagepladen, pensl med æg og stik en rosin (.. hvis I af uransagelige årsager er til den slags) i snoningerne. Bag dem så ved 225grader i ca. 8minutter.

 

 Kommentarer (5)

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 ACIE.DK / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top