Du læser nu
5 FOTOTIPS – til bedre blog-billeder

5 FOTOTIPS – til bedre blog-billeder

De fleste er enige om, at en god blog, er én blog, hvor der også er gjort noget ud af det visuelle.. Hvor layoutet spiller og hvor billederne inspirerer og flankerer ordenene fint – der findes naturligvis ingen regler uden undtagelser, men for letheds skyld… Derfor er der også mange, der går op i det der med at ‘tage gode billeder’, og efter adskillige års prøven-mig-frem og virkeligt mange manualer, guides og artikler om emnet, har jeg efterhånden fået samlet mig et par tip.. Og jeg tænkte, at nogle af jer måske ville synes det var interessant at få indblik i min erfaringer? Jeg har ihvertfald samlet mine 5 bedste fototip til bedre blogbilleder nedenfor:)

5 FOTOTIPS <i>- til bedre blog-billeder</i>

1. Udstyr… Det der med udstyr er lidt som en religion – jeg er en Canon-pige, og skyder for tiden med et Canon Eos 100D og et 50mm f/1.4 objektiv (primært). Er man nybegynder er Canon EOS 100D med et 50mm f/1.8 et rigtigt godt begynder-kit, der vil kunne tage super-gode billeder.. Valg af udstyr er dog en lang snak, og det har jeg skrevet meget mere om HER.

2. Indstillinger… De fleste går efter den slørede baggrund og her er det lettest, at skrue kameraet over på indstillingen “Av” (eller ‘A’, hvis man skyder med kamera), som betyder ‘aperture priority’. På skærmen vil man kunne stille på blænden (tallet der står efter f/), og den generelle regel er, at jo lavere f-tal = højere blænde = mere sløret baggrund. Det hele handler om hvor meget lys, objektivet lukker ind. Er man mere rutineret kan man også vælge at skyde på Manuel, hvor man kan stille både blænde, lukkehastighed, iso mm.. Men til en start, er det letteste at belsutte sig for hvor sløret man vil have sin baggrund, og så lade kameraet hjælpe med resten.

3. Lys… At skyde i godt lys kan gøre en kæmpe forskel – enten kan det redde et ellers halvkedeligt skud, eller også kan det totalt ødelægge ens gode intentioner. Suk. Min erfaring er at man skal forsøge at undgå at skyde i direkte sollys – lyset bliver ofte alt for hårdt og hvidt, og resultatet bliver overbelyst og ikke så skarpt.. Det er selvfølgelig ikke altid man lige selv kan styre, hvordan solen står (fx var det ret svært at finde skygge på stranden på Rømø i weekenden), og så er det sådan det er… Og skal man skyde i direkte sollys, så vil jeg anbefale, at man leger i det mange kalder ‘the golden hour’ – den time lige efter solen er stået op og lige inden den går ned igen. Lyset bliver så fint, blødt og flatterende og der er optimale forhold for modlys, som alle bloggere (mig selv inklusive) elsker og som giver outfit-billeder sådan et fint og drømmende udtryk.

4. Baggrund… Vælg din baggrund med tanke på hvad du har på; det er fx skørt at stille sig op af en hvid væg, hvis man har hvid trøje på, for så forsvinder man helt. Ligeledes kan det også være fint lige at sørge for, at man ikke får den overfyldte skraldespand med, den grimme gadelygte eller andre forstyrrende elementer. Jeg kan godt lide, når billederne er relativt rolige i forgrunden, mens baggrunden godt må være en lidt blandet landhandel – skyder man med høj blænde, vil baggrunden alligevel blive sløret og så kan det være ret fint, hvis der ‘sker lidt’..

5. Efterbehandling… Nogle kan godt lide, at deres billeder er så ‘raw’ som mulige, mens andre gerne vil kunne tilføje effekt og stemning via efterbehandling. Det er lidt en smagssag og hér må man føle sig frem – for min egen del, skifter det lidt efter hvad der ellers sker på billedet (lys, baggrund etc.). Vil man gerne prøve sig frem med billedredigering, har jeg lavet en trin-for-trin-guide til hvad jeg gør HER.

 

Ooog – nu sidder I mange derude, der også selv har blogs og også selv tager flotte billeder. Byd endelig ind med jeres bedste tip, hvis I synes der er noget jeg mangler at få med:)

 Kommentarer (6)
 • Det med “bloggers only” var ment med et stort glimt i øjet fra min side, men det er selvfølgelig svært at se på skrift, når jeg havde glemt smileyen 🙂 Og helt enig i, at blitz er noget fanden har skabt, når det bruges som erstatning for lys, men som udfyldningslys kan jeg slet ikke undvære det.

 • Jeg er ikke blogger men tillader mig alligevel at komme med et lille pip. Et af mine bedste tip er at bruge blitz, når der er meget sollys. Det lyder måske mærkeligt, men det er en virkelig god måde at opbløde det hårde lys og de tilhørende hårde kontraster mellem lys og skygge. Det kræver dog et kamera, hvor blitzen kan slåes til manuelt.

  • Hej Christina,

   Selvfølgelig – jeg fik vist formuleret mig klodset, hvis det lød som om, at det ‘bloggers only’ (… jeg kan godt forstå, hvorfor du læste dét ud af det), for det er kun dejligt med indspil…

   Og godt tip med blitz – det kan da være det skal prøves næste gang – jeg hader ellers blitz af et godt hjerte;)

   KH

 • Hej Acie,

  Sikke en god guide. Det dér med billeder er skide svært og man skal investere ret meget tid i starten, men så er det altså også godt givet ud. Jeg er stadigvæk i “lærings-fasen”, men jeg er allerede en betydelig bedre fotograf end jeg var inden, jeg satte mig ind i kameraets indstillinger. Har ikke prøvet AV endnu, da jeg primært bruger manuelle indstillinger, men jeg skyder også med automatiske indstillinger, når lyset driller.

  Bruger selv et Canon 450D og 18mm objektiv (tror jeg det hedder). Min blogpartner bruger et lille samsung kamera. Begge dele er gode til hver deres ting. Hendes er godt til close up madbilleder og mit er godt til menneske- og landskabs billeder. Min erfaring siger generelt, at spejlrefleks ALTID giver de bedste resultater, men når man ikke gider at slæbe det med, så er det lille også fint.

  Et lille tip fra mig er at undgå for meget støj i billedet. Det “støjer” fx, hvis dét der er fokus på, er beskåret. For så kommer der fokus på alle mulige andre “spots” end lige netop dét. Derfor sørger jeg altid for, at “det der skal i fokus”, aldrig er beskåret.

  Tak for dine tips! 🙂

  Mange hilsener,
  Anne // http://www.thecopenhagendiary.com

  • Hej Anne

   Tak skal du have – og du har ret. Jeg har også god glæde af mine ‘hybrid-kameraer’, som er lidt lettere at slæbe med rundt:)

   KH

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 ACIE.DK / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top