Du læser nu
DIY – sådan laver du en polstret sengegavl

DIY – sådan laver du en polstret sengegavl

DIY - sådan laver du en polstret sengegavl

Jeg har i snart flere år været jer skyldige et indlæg om, hvordan man laver en polstret sengegavl/hovedgærde.. Jeg har haft min i nogle år, men bliver nærmest kun gladere for den, som tiden går. Den er netop blevet ‘ombetrukket’ og i den forbindelse tænkte jeg, at jeg hellere måtte få taget nogle billeder, så jeg kunne vise hvor let det faktisk er:)

 

Sengegavlen er både en god opgradering af soveværelset, der ikke koster alverden, men er også virkelig rar, fordi den skærmer lidt mod kolde bare vægge. Både når jeg sidder og læser og når vi ser film/serier i soveværelset, er det rart, at ikke at skulle sidde op af den bare væg, men istedet har noget blødt og hyggeligt at læne sig mod. Sengegavlen skal stadig have knapper, men for at det ikke skulle blive et helt skørt langt indlæg, så har jeg delt det lidt op – knap-guiden finder I her:)
DIY - sådan laver du en polstret sengegavl

Det skal du bruge:

 • En MDF- eller spånplade i passende mål. Vores er 160cm bred og 120cm høj. Bredden afhænger selvfølgelig af sengebredden, mens højden er en smagssag. Jeg købte min i Silvan for et par hundrede kroner.
 • 2-4 MYSA GRÄS vattæpper fra IKEA. Er ens seng 180cm bred eller mindre kan man klare sig med den lille variant, der koster koster 19kr stykket. Ellers må man have dobbeltdynevarianten.
 • En hæftepistol – fås bla i Silvan
 • En masse hæfteklammer – der er ikke noget værre end at løbe tør!
 • Det stof du vil betrække sengegavlen med – læg ekstra til størrelsen, så der er god plads til ombuk. Jeg regner med ca 15cm på hver kant. Resterne skal bruges til knapper – det kommer vi tilbage til;) Jeg brugte noget lysegråt møbelstof købt i Stof og Stil.

DIY - sådan laver du en polstret sengegavl

1. Læg dynerne fladt på gulvet oven på hinanden. Det er vigtigt at de ligger så lige som overhovedet muligt.

2. Læg pladen oven på dynerne og stræk lidt i dem, så du er helt sikker på at dynerne ligger plant under pladen. Tjek at dynerne rager ca. lige meget ud under pladen på alle kanter.

3. Buk dynen om og begynd at klamme dem fast til pladens bagside. Hjørnerne kan være lidt tricky – her må man klippe ekstra dyne fra, så de ikke kommer til at ligge dobbelt. Ligger de dobbelt vil hæftepistolen ikke kunne hæfte dem til pladen. I kan se på billedet nedenfor, hvordan jeg har samlet et dyne hjørne.

DIY - sådan laver du en polstret sengegavl

4. Når du har hæftet dynerne hele vejen rundt er det sværeste overstået;) Rejs pladen op og læg dit betrækningsstof fladt på gulvet (med vrangsiden opad). Igen er det vigtigt at det ligger helt glat.

5. Læg pladen oven på stoffen. Den polstrede side skal vende nedad. Sørg for at stoffet er strukket godt ud under pladen, og at det ligger helt glat.

6. Buk igen stoffet rundt og hæft det til pladen med ca 5-10cm mellemrum. Igen skal der klippes stof af i hjørnerne, for at der ikke ligger for mange lag stof til at hæftepistolen kan klare opgaven. Se billedet nedenfor, for en idé om hvordan hjørnet kan laves.

7. Gem stofresterne til knapper! 🙂

DIY - sådan laver du en polstret sengegavl

 Kommentarer (55)
  • Som der står i indlægget, så har jeg ombetrukket min sengegavl – så det er altså det stof jeg ombetrækker. Der var ingen grund til at fjerne det.

 • Står sengegavlen så bare på gulvet i spænd med sengen? Eller er den hængt op på væggen???

 • Hej! Tak for en rigtighed guide 😊 Jeg vil gerne lave en lignende sengegavl, og skal derfor ud og investere i en hæftepistol. Hvor store klammer skal den kunne tage? Hvilken størrelse hæfteklammer har du brugt?

 • Sikke en fin guide, den skal jeg fluks igang med at skabe! Jeg kan desværre ikke finde det vattæppe hos Ikea, ihvertfald ikke på hjemmesiden. Mon det er udgået, kan du anbefale et andet et?

  • Jeg har undersøgt det lidt, og de er udgået, eller har skiftet navn til MYSKGRÄS. Men den fåes kun i enkelt dyne. Så jeg er lidt i tvivl, om denne løsning så ikke kan bruges til en 180’er seng??

 • Hvor er det en skøn idé, det skal prøves! 😉 Dog lige et par spørgsmål: Har det betydning hvad hæftepistolen dur til? Jeg har fx set en i Silvan til 4-8 mm – går det eller hvad er din? Og havd sidder gavlen fast til på væggen? Vh. Line.

 • Ej hvor en fin guide! Det må jeg prøve 🙂
  Hvordan er sengegavlen sat fast til væggen eller sengen? Og står den på gulvet?

 • Hej

  Jeg bliver nød til at prøve det her med at lave egen sengegavl.
  Vil man kunne bruge hør? eller er der et andet salgs stof som er bedre?

  • Bare noget gråt møbelstof købt i Stof&Stil – det skal jo gerne være lidt kraftigt, men man kunne også bruge fx velour:)

  • Hvor høj er sengen så, altså i forhold til at gavlen står blot på gulvet bag sengen?

 • Jeg må i gang med at lave denne i weekenden! vi står og mangler en, men synes 1000+ er meget at give for sådan en 🙂
  Men hvor har du købt stoffet henne? Jeg må også på udkig efter nogle større dyner, jeg tror vores skal være 180*120 cm.

 • Hej Acie

  Du skriver 2-4 dyner fra IKEA. Skal det blot være en dyne eller ligger du to så det bliver dobbelt? Den type dyne du bruger fåes nemlig kun i 140 x 200, så ved ikke lige hvad jeg gør her?

  På forhånd tak for hjælpen.

  Vh Christina

  • Hej Christina

   Mængden af dyner afgøre gavlens tykkelse – jo flere du bruger, jo tykkere bliver sengegavlen. For mig passede 200x140cm ret fint (uden at den bliver lagt dobbelt); husk at der skal være plads til ombuk.

   KH

 • Sikke en fin guide og lækker sengegavl… Det vil jeg da helt sikkert kaste mig ud i, og ønsker samme farve, hedder din natur/ lys grå eller bare lys grå i forhold til stof og stils hjemmeside. På forhånd tak !
  Mvh louise

 • Hvor er det fint. Jeg skal igang med et lignenden projekt, men jeg er lidt nysgerrig efter, hvordan du har sat det fast til væggen? Står det bare på gulvet, har du limet eller hvordan? 🙂

 • Hej – jeg er netop ved at lave en sengegavl som du beskriver…. men kan det godt passe, at jeg ikke behøver bore huller til knapperne inden jeg polstrer pladen?? Kan ik lige se for mig, hvordan de ellers skal sidde ordentlig fast?? Måske du har beskrevet det et sted, jeg bare ik kan finde:/
  Mvh Mette

 • Endnu et meget inspirerende indlæg 🙂 Det må jeg prøve at gøre dig efter. Er jeres seng 140 cm bred, så der stikker lidt gavl ud på siderne?

 • Jeg er vild med dine DIYs 🙂

  Lykke: Prøv at søge på IKEAs hjemmeside – de er altid gode til at skrive den slags for hvert produkt.

 • Skal også netop i gang med dette, til de nyindkøbte boxmadrasser ….. Perfekt ! Vil også afvente knap instruktionen, inden jeg går på indkøb.”.. Skal lige forstå, hvad du mener med, at man kan klare sig med den lille dynevariant, hvis sengen er 180 cm. ? Skal man så bruge 2 eller hvordan ? Hvor store er dynerne ?

  • Dobbeltdynerne er 240cm brede, så de kan klare en lidt bredere seng (og dertilhørende sengegavl). Som Eva nævner kan du læse alle de relevante mål på IKEAs hjemmeside:)

 • Hej Acie 🙂 Jeg har netop gået og tænkt på en DIY sengegavl, så mega fedt at du lige kommer med en smuk og billig løsning nu! Tak 🙂

  Hvor tyk er pladen, du har brugt?

  P.s. Knapguiden er ønsket 🙂

  • Hej Pernille.

   Godt spørgsmål – det har jeg slet ikke fået skrevet. Den er 1cm tyk 🙂

   Knapguiden er på trapperne!

   KH

 • det ser vildt lækkert ud – det vil jeg også have! Måske et dumt spørgsmål, men er den sat fast på væggen? Og i så fald hvordan? Eller står den bare bag sengen? 😀

  • Ikke dumt spørgsmål overhovedet – den er ikke skruet på væggen, den står bare bag sengen. Det fungerer fint! 🙂

  • Hej Acie

   Jeg overvejer stærkt at lave din polstrede sengegavl, men jeg kan ikke helt greje, hvordan du har fået den til at blive op af væggen, når den bare står op af væggen. Vi har nogle rimeligt støre paneler,og sengen har det med at flytte sig lidt ud af, så gavlen ender med at stå skævt. Hvordan har i undgået det?

   Sorry for det kringlede spørgsmål 🙂

   Mvh. Nathalie

 • Det lyder super lækkert. Og billigt. Og nemt! Win hele vejen haha.

  En eksperts mening: mon ikke også det ville kunne lade sig gøre, på en sengegavl der i forvejen sidder på sengen?
  Min kæreste og jeg har dette sengestel https://www.ikea.com/dk/da/catalog/products/S99931625/ men der er altså ikke meget luksus i at sidde op af den sengegavl heller. Omtrent lige så koldt som væggen, vil jeg tro!

  • Hmm… Jo – det tror jeg; det vil nok være lidt sværere, så du skal være lidt fingernem, men jeg tror egentlig ikke at det vil være noget problem 🙂

 • Åh, hvor lyder det rart med noget blødt at læne sig op af! Vores væg er simpelthen så kold, og jeg nød at sove på hotel da vi var på roadtrip, netop på grund af sengegavlene, haha. Måske jeg skulle tage mig sammen og få lavet en til herhjemme. Jeg overvejer bare om det er nok kun at tilføje en sengegavl eller om selve sengen også skal udskiftes 😉 Må lige i tænkeboks (og konsultere med manden…).

  • Tag mig endelig i et billede på insta, hvis du får det lavet – vil vildt gerne se, jeres løsninger derude. Måske vi kan inspirere hinanden 🙂

 • Jeg gik i weekenden og overvejede at smide mine vattæpper ud som min mormor gav mig for tusind år siden – nu skal jeg da lige genoverveje.. Men sig mig, på billedet hvor du har lagt pladen ovenpå vattæppet, ser det ud som om, at det har sat noget på pladen under tæppet (med et fint mønster i øvrigt)?

  • Jeg overvejede godt om jeg skulle forklare det – jeg har ‘ombetrukket’ vores gamel sengegavl… Det hvide mønstrede stof var altså det vi havde på inden – jeg var for doven til at pille det af, så det er altså dét man kan se. Nu blev den lidt tykkere og fik nyt stof:)

   Stoffet (det gamle altså) er iøvrigt bare et gardin fra IKEA: https://www.ikea.com/dk/da/catalog/products/00261907/ 🙂

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 ACIE.DK / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top