Jeg har et par gange fortalt, hvordan der gror uhæmmede mængder rabarber i mine forældres have – altså ‘uhæmmede’ er måske et dårligt ordvalg, men det virker ihvertfald til at krabaterne trives i middelsvær grad. Derfor lykkes det mig gerne at liste et hjemmegroet bundt ud af de gamle hvert eneste år – i år er ingen undtagelse og jeg kunne forleden byde 2kg stængler velkommen på Kajen.
Jeg har tidligere delt et par af mine ‘faste’ rabarberopskrifter (herunder en klassisk crumble, kompot og en Rhubarb Gin Fizz), men i år havde jeg altså lyst til at kaste mig ud i et nyt projekt. Skjorten er svært begejstret for Lagkagehusets rabarberhorn, og tidligere på ugen opdagede min kære mand at rabarbersortimentet var udvidet med en ny rabarbermuffin – jeg regnede derfor med, at det var noget i dén dur han ville ønske, hvis jeg spurgte om, der var noget han kunne tænke sig, at jeg bagte af rabarberhøsten.
“Hvad med en rabarbertærte?” svarede han derimod prompte. Okay. Overraskende. Men det kunne jeg da godt. Jeg har en ‘snydetærte’ i opskriftsarsenalet, der kan varieres i det uendelige hvad angår fyld – jeg delte opskriften som ferskentærte HER. Et kort øjeblik tænkte jeg, at dét ville være vejen frem, meeeeeeeen så blev jeg alligevel grebet af stemningen, og helt ærligt – når nu jeg gerne laver Lemon Meringue Pie, hvorfor så ikke også lave rigtig rabarbertærte.
Og helt ærligt er den rigtige rabarbertærte, altså ikke ret meget sværere at bikse sammen end snydevarianten – tilgengæld smager den v i r k e l i g t godt. Har man først tag på hvordan man arbejder med en mørdej, ja så er resten ingen sag:)
Opskrift – hjemmelavet rabarbertærte
MØRDEJ
300 g mel
150 g blødt smør
80 g flormelis
2 tsk vanillesukker
1 æg
RABARBERFYLD
300 g rensede rabarber
80 g sukker
3 tsk vanilie
ANDET – 1 æg til pensling
Mørdej
- Smørret smuldres i melet sammen med flormelis og vanilje. Tilsæt ægget og saml dejen hurtigt i en fast klump. Den skal ikke æltes!
- Sæt dejen i køleskabet i minimum 30 minutter… Jeg lader gerne min stå endnu længere.
- Del dejen i 2/3 og 1/3 – rul den store klump tyndt ud (lettest på folie) og læg den over tærteformen. Sørg for, at dejen følger formens kant og stik huller i bunden med en gaffel. Den lille klump skal bruges til fletlåget.
Rabarberfyld
- Rør rabarber med sukker og vanilie – lad det stå og trække i 10 minutters tid (evt mens dejen rulles)
- Kom fyldet i tærteformen (ovenpå dejen;))
- Rul den lille dejklump tyndt i et rektangel – hvis dejen er blevet for blød kan den tyndrullede plade med fordel smides i fryseren i 5minutter. Det vil gøre det meget lettere at skære den i strimler samt lægge fletlåget.
- Pensl med æg og bag i 25-30 minutter ved 180g (forvarmet ovn). De sidste 5 minutter flyttede jeg tærten op øverst i oven og tændte for grillen, men det kan sagtens bare være min ovns særhed, der gør den slags nødvendigt. Det gav bare låget en flot gyldenhed.
Spis den varm og med en god vanilieis – det er den vildeste sommerdessert. “Måske – M Å S K E – bedre end din citrontærte dømte Skjorten”. Se dét er et kompliment af de helt store d’damer <3
Det bliver på ingen måde ringere af, at man lige smuldrer lidt marcipan ud over rabarberne inden ‘låget’ lægges på 🙂