Du læser nu
Cornichon-post: 8 ting, jeg ikke har kunnet undvære i graviditeten..

Cornichon-post: 8 ting, jeg ikke har kunnet undvære i graviditeten..

tips-til-gravide-1-of-1

annonce

 1. Apps: Lige fra starten af min graviditet har jeg haft god glæde at et par app’s til at følge både min og Cornichonens udvikling. I praksis har jeg mest brugt følgende 3:
  • Gravid: Den her er den ‘officielle’ lavet af jordemoderforeningen, Sundhedsstyrelsen og komiteen for sundhedsoplysning og den er rigtigt god. Skal man vælge én, så er det denne. Her kan man ugentligt følge barnets og egen udvikling, og så fungerer den også som opslagsværk, hvor man kan finde info om alt fra kostanbefalinger til amme-rådgivning.
  • Preglife: Den her har jeg også været rigtigt glad for – mest fordi den er virkelig visuel og viser procentult hvor langt man er igennem graviditeten. Den slags sætter jeg pris på. Der er også en god tjekliste til baby-prep:)
  • Pregnancy+: Den her brugte jeg mest i starten af graviditeten, fordi man kan se illustrationer af hvor stor og udviklet baby er – fra lille bitte frø til rigtigt lille menneske. De første 14 uger er gratis, men derefter skal man opgradere, hvis man vil bruge den videre.
 2. Angelsoundz: Den her var jeg virkelig glad for starten af 2. trimester, hvor jeg var holdt op med at have det helt så dårligt som tidligere, men Cornichonen endnu var for lille til at jeg kunne mærke hende derinde. Pludselig stod man dér og følte sig ‘normal’ igen, og det medførte en del usikkerhed om hun ‘mon stadig var derinde’. Det gav mig en masse ro, at have den her til at kunne høre hendes lille hjerte, når tvivlen og usikkerheden blev for stor. Man skal selvfølgelig passe på og være indstillet på, at finder man ikke selv hjertelyd, så er det mere sandsynligt, at det er fordi man bare ikke rammer det, end at det fordi der er noget galt. Så må man jo ringe og bestille en scanning på en scanningsklinik. Den første gang tog det mig en halv time, at finde hende derinde..
 3. Redebygning: Hører det sig ikke til? Og er en del af den mentale forberedelse? Jeg har især fyldt lagrene op med lækkert cashmeretøj fra Minilux (reklame).
 4. Seabands: Aka. kvalmearmbånd... De reddede mig virkelig. De har den klare ulempe, at de er ret afslørende, og jeg gik meget med lange skjorteærmer i den periode jeg gik med dem, for at kolleger ikke skulle fatte mistanke. De er et strikket armbånd som med en lille plastikkugle og vha akkupressur afhjælper kvalme. Det lyder hokus-pokus-agtigt, I know – men det virker. Køb dem.
 5. Preggojeans: Jeg følte mig lynhurtigt oppustet og sart med at have noget, der trykkede på maven. Muligvis også fordi jeg ‘normalt’ går i jeans med såkaldt normal talje, der skærer midt på maven. Derfor købte jeg allerede preggo-jeans i uge 9 eller 10 og har levet i dem siden – jeg har været glad for dem fra H&M. Og, ditto, iøvrigt deres blødeste amme-BH’er, som jeg har brugt siden jeg voksede ud af mine normale BH’er. De er virkeligt rare.
 6. Sue Longs: Jeg har alle dage haft et hedt forhold til SamsøeSamsøe’s basistop Sue Long og det forhold er ikke blevet mindre hedt efter jeg er blevet gravid. Den ekstra længde er virkelig rar, for jeg begyndte hurtigt at skille på midten ellers. Den bekymring har jeg slet ikke med Sue Long. Og derhjemme triller jeg rundt i den på varme dage, som en kort og virkelig blød kjole. Find den i flere farver HER.
 7. Vitaminer & jern: Jeg har taget pre-natal vitaminer i lang tid og skiftede så til Gravitamin, da jeg blev gravid – det er vigtigt at begge dele indeholder folsyre. Fra uge 10 anbefaler sundhedsstyrelsen at man tager et jerntilskud og det synes jeg også hjalp mig af med den værste træthed – sådan har det været igennem hele graviditeten. Glemmer jeg at tag min jernpille et par dage i træk, er der afregning ved kasse 1 – jeg er fuldstændigt udmattet og får en dundrende hovedpine. Jeg har været glad for Amino Jern, der på intet tidspunkt har givet mig maveproblemer, som ellers er en klassisk bivirkning ved jernpiller.
 8. Olie & SPF: I et forsøg på at undgå de værste strækmærker og pigmentforandringer har jeg allieret mig med både olie og SPF. Strækmærkerne er langt henad vejen genetisk og hormonelt betingede, så olien er mest for at føle at jeg i det mindste har forsøgt at bekrige dem – men helt fri af dem er jeg altså ikke gået, og dét på trods af, at jeg ikke har taget ret meget på i løbet af graviditeten so far. Sådan er dét. Jeg har brugt BioOil og om ikke andet håber jeg, at det kan hjælpe med at gøre dem mindre tydelige lige hurtigere – og indtil da, betragter jeg hver og ét som en lille kærlighedshilsen fra min Cornichon. Jeg bruger altid SPF35 i ansigtet (også i januar), og efter min graviditet har jeg toppet op med et ekstra lag SPF50+. Jeg har – især – været enormt glad for den her spray-sag – jeg er helt klart biased, for det er ét af de brands, jeg arbejder med til daglig, men for mig, har det været skønt at kunne spraye solfaktor på løbende henover dagen ovenpå min makeup – noget lettere med spray end creme.
 9. Min mand..: Ok, lidt cheesy, men han fortjener så meget credit min søde, gode, kærlige, beskyttende mand. Fra kvalmen gjorde sin entré har han drønet byen tynd for at købe enhver craving du jour, sørget for at maden stod klar når den glubske ulv kom hjem fra job, passet på mig, når jeg ikke selv har kunnet finde ud af det og så har jeg nærmest ikke båret en indkøbspose siden jeg blev gravid. Han tager mine hormonelle udbrud i stiv arm, og får min gravide sårbarhed til at føle ekstra tryghed. Han passer på os. Og jeg er sikker på, at der sidder en masse andre gode mænd/partnere derude som ham, der også passer på jer – så husk også give dem credit undervejs. De fortjener det<3
 Kommentarer (31)
 • Er i 2.trimester nu og lige som første graviditet har jeg siiiindygt meget kvalme. Går fluks i matas efter de der armbånd. Har dog også hørt fra folk som ikke syns de virker. MEN nu må de prøves. æv æv tømmermænd hver dag er ikke sjovt…

 • Jeg er selv gravid, med termin midt i Oktober. Og jeg er rigtigt enig i mange af tingene.

  Dog synes jeg det bør nævnes, at jordemødre på det kraftigste fraråder angelsounds. Man ved ikke hvad det gør ved barnets hjerte, når man bruger den meget – som man jo gør som uprofessionel, fordi det er svært at ramme hjertet.

  Man ved dog, at temperaturen i hjertet stiger. Og man har ikke dokumenteret at det er skadeligt. Men man har kun undersøgt den mængde stråling man udsætter hjertet for i løbet af de forskellige undersøgelser man tilbydes i graviditeten – ikke når man lytter hele og halve timer dagligt derhjemme.

  • Hej Mie,

   Igen vil jeg virkelig gerne appellere til henvisning til dokumentation – vil sindssygt gerne blive klogere, men synes vi skylder hinanden, at kunne dokumentere sådan nogle lidt skræmmende ord. Vi mødre (in-spe) er så absurd sårbare, for alle vil deres små poder det absolut bedste – det er simpelthen ikke rimeligt, at vi ‘skræmmer’ uden at kunne dokumentere vore påstande.

   Fx er det at tage munden ret fuld at skrive at ‘jordmødre på det kraftigste fraråder (den)’ – hvilke jordmødre? Ikke min – jeg har snakket med hende om det, og hendes kommentar var blot, at jeg ikke måtte blive bekymret, hvis det ikke lykkedes.

   Så ja – del endelig (!!), hvis du har nogen form for kilder. Dem vil jeg enormt gerne læse!!

   Kh

  • Hej Christine

   At jordemødre generelt er tilbageholdende med at anbefale hjemmedoptoner, handler allermest om at kvinder hellere skal lytte til (og turde stole på) kroppen, samt fosterbevægelser, under graviditeten. Læs bl.a. om det hos jordemoderforeningen.

   https://www.jordemoderforeningen.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/at-lytte-til-og-maerke-barnet/

   Samtidig frarådede Jordemoderforeningen i maj måned, ifb. Nettos salg af hjemmedoptoner, salg og brug af disse. Der findes flere artikler på nettet omkring dette.

   At du derhjemme finder hjertelyd er dejligt hvis det giver dig tryghed. Men husk det kan være falsk tryghed – hjertelyd er ikke bare hjertelyd. Det krævet et trænet øre for at høre om hjertet slår som det skal.

   Mht. ultralyd er det bevist at det opvarmer fostervævet – men hvad dette evt. kan have af biologisk/neurologisk betydning ved man ikke. Det kan du finde masser af artikler om ved en hurtig googling 🙂 Her kan vi snakke om et “forsigtighedsprincip”…

   Hilser fra en jordemoderstuderende.

  • Hej Viola

   Tak for indspark af mere faglig karakter – jeg savner nu stadig nogle konkrete kilder, fremfor en opfordring til at google, for Guderne skal vide, at der findes ræddi meget skidt derude på Google…

   Dernæst – som skrevet brugte jeg selv doptonen i perioden inden mærkbare fosterbevægelser og efter første trimesters gener havde aftaget; dvs mens min krop og min baby ret beset efterlod mig ‘hanging dry’. Og nu googlede jeg så – og jordemoderforeningens frarådning bunder i at de kan give falsk tryghed – og ikke i at de er farlige. Det er, imo, en ret vigtig detalje lige at få med. (https://politiken.dk/forbrugogliv/art5945597/Supermarked-tilbagekalder-babylytter-efter-kritik-fra-jordem%C3%B8dre)

   Vedr opvarmning af fostervæv har jeg faktisk ikke haft held til at google nogen overbevisende kilder frem. Plejer ellers at betragte mig selv som en ferm googler – smid meget gerne link til relevant videnskabelig artikel, hvis du ligger inde med den:)

   Oooog with that being said – jeg er ikke fortaler for hverken det ene eller andet. Gravide skal gøre præcis som de har det bedst med – jeg bliver bare lidt harm over, at folk (ikke i denne tråd – jeg snakker generelt) er enormt slemme til at være enormt kloge. Det er ikke fair overfor nybagte mødre og/eller gravide, der i forvejen er så sårbare. Som minimum, skylder vi hinanden, at kunne dokumentere vores påstande, hvis vi vil komme med løftede pegefingre. Som minimum.

   kh

  • Præcis, som jeg skrev handler frarådningen om falsk tryghed. Jeg skriver ingen steder at de er farlige 🙂 Det er jo netop fordi vi fagfolk, desværre står med de tilfælde hvor kvinder har mærket mindre liv, men lytter hjertelyd og tror alt er fint, og derfor ikke henvender sig til deres fødested. Og så kommer de ind med et dødt eller præterminalt barn i maven…

   Mht. til opvarmning af væv, er her et par studier. Igen – ingen af dem siger det er skadeligt for fostrets udvikling, men man kan blot konstatere at vi heller ikke ved om det ikke er, hvis fostret er eksponeret mange gange under graviditeten… Og det er ikke fordi jeg (mere eller mindre inddirekte) vil kaste min personlige holdning op over dig, men vil bare underbygge det Mie skrev tidligere.

   https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301562997000276

   https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pd.2392/epdf

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11476919

   Jeg anderkender fuldt ud dit behov for at lytte hjertelyd før man mærker fosverbevægelser. Jeg har selv to børn, og kender alt til følelsen du sad med i 2. trimester. Der er også den længste periode uden jordemoderbesøg, så man går jo ret beset alene derhjemme i “the great unknown”, indtil MD-scanningen.

   Rigtig meget held og lykke med sidste del af graviditeten. Jeg håber du får sådan en dejlig fødsel!

  • Da Netto sendte en tilbudsavis rundt i foråret, med netop en doptone/angelsound kogte facebook over med opslag fra private jordemødre. Flere med videoer hvor de forklarede hvad der bekymrede dem. Men her er en artikel af en jordemoder, som jeg synes får begge sider af det med. Både det med opvarmning af væv, og det med at hjertelyd ikke nødvendigvis betyder at alt er ok: https://www.gravid.dk/blog/du-gerne-lytte-babys-hjerte-derhjemme/

   Derudover har begge mine jordemødre sagt præcis hvad der står i artiklen. At de i virkeligheden er mest bekymrede for at man finder Hjertelyden – og derfor ignorerer de andre tegn der kan være på, at ikke alt er som det skal være, og derfor ikke søger læge/jordemoder.

  • Hej Mie

   Puha – sikke vi kan blive ved. Graviditeter og børn kan da virkelig få det værste op i kvinders diskussionslyst (undertegnede inklusive, obvs).

   Nuvel. En sidste gang, og så tror jeg også, jeg takker af: Jeg kan ‘acceptere’ (mangel af bedre ord – sorry, er træt), at den kan give falsk tryghed. Jeg kan ikke acceptere (.. igen, dårligt ord – bear with me) teorier, der ikke er videnskabelig dokumentation eller evidens for – man mistænkte også en gang at jorden var flad, and how did that turn out?! (ja, sorry – sat på spidsen.. prøver bare at illustrere en pointe, for jeg synes det er så tarveligt at kaste ‘mistanke’-kortet overfor en sårbar og letpåvirkelig gruppe som overbelæste gravide… det er naturligvis helt op til den enkelt om de vil lytte til en mistanke, men for mig er det ren ammestue-snak og jeg ville være SÅ ked af, at der var én, der ikke var klar over hvad en ‘mistanke’ egentlig er (.. = udokumenteret påstand), der gik rundt og sagde til sine veninder “jeg læste hos Acie at jorden er flad”).

   Så ok – fair, at jordemødre kan frygte at den giver falsk tryghed. Det forudsætter, however, at man anvender doptone som substitut for læge/JM-besøg og jeg skal på det kraftigste understrege, at den tanke aldrig i livet kunne falde mig ind – hverken for eget eller læseres vedkommende. (jeg kan måske se hvordan en meget ung, udsat (el lign) kunne få den slags idéer, og jeg er med på, at jordemødre er nødt til at adressere ‘laveste fællesnævner’, men voksne ressourcestærke damer som os, der kommer i dette forum, behøver måske ikke gøres dummere end vi er).

   Så in short – lad os blive enige om:
   1. Nogle mistænker at babys hjertevæv opvarmes ved brug af doptone. Mistanken (og/eller eventuelle konsekvenser heraf) er ikke dokumenteret, så so far er det bare en påstand.
   2. Doptone kan give falsk tryghed, og bør selvfølgelig IKKE bruges som substitut for besøg hos hverken JM el læge.

   Og så takker jeg også af for denne diskussion – som skrevet er det 8 ting JEG ikke har kunnet undvære i graviditeten. Ikke en eksperts. Ikke en jordemoders. Bare mine personlige erfaringer. De er alt jeg har:) Og min lille Cornichon (og jeg selv, for that matter) stortrives <3

   Klem

  • Jamen, jeg var ‘kedelig’ for det kom ikke som en overraskelse for ham. Det var et ret fælles projekt, så han vidste præcis hvornår det var testdag og hvornår det ikke var.. Jeg testede første gang 5 dage før det egentlig var testdag (.. tosse), så på dét tidspunkt var stregerne stadig ret utydelige og det kunne svinge begge veje.. De næste dage testede jeg morgen og aften (og skrev dato og klokkeslet på alle tests), for at kunne følge om stregerne blev mere og mere tydelige. Det gjorde de heldigvis – og min stakkels mand var ved at blive sindssyg over, at vi havde tissepinde liggende i hele hytten;)

  • Det endte med at være samme historie her. Min mand forstod ikke helt at den utydelige streg betød graviditet, så jeg testede også flere dage i træk og endte med at bruge en digital test, som tydeligt sagde “gravid” 🙂 Vi var vist bare begge overraskede over, at den var der i 1. forsøg – og er det stadig væk 🙂

 • Tip: preglife-appen indeholder også en vetimer, som er guld værd, når du begynder at få veer☺️🙌🏻🌸

 • Jeg ville aldrig nogensinde bruge Bio Oil under en graviditet. Den er fyldt med planteolier, som er allergifremkaldende og hudirriterende og A-vitamin, som man anbefaler at undgå i hudprodukter under graviditeten. Men den slags risici må man jo gøre op med sig selv.

  • Jeg fik den anbefalet på apoteket (hvilket plejer at være et meget godt sted at få rådgivning) – vil du ikke smide noget dokumentation, for det du skriver? Jeg vil sindssygt gerne blive klogere – men er også lidt allergisk overfor udokumenterede postulater, så det ville være virkelig rart, hvis du på nogen måde kunne lokkes til at linke til en eller anden form for dokumentation for at:
   1. de olier (i de koncentrationer) Bio-Oil indeholder er påvist allergifremkaldende og hudirriterende
   2. at A-Vitamin i den koncentration Bio-Oil indeholder frarådes (af hvem?) i hudprodukter? (jeg er med på, at sunhedsstyrelsen anbefaler at gravide skærer ned på indtagelsen af fx lever, af hensyn til a-vitamin, men der er jo stor forskel på at spise noget og smøre sig med noget – både hvad angår mængde, men også på hvordan kroppen optager dem)

   Jeg har prøvet at google selv og kan ikke finde noget som helst, så det ville være en kæmpestor hjælp, hvis du havde et link eller to!!

   Tusind tak
   Kh

  • Download “kemiluppen”, der kan du slå mange produkter op. Det er ellers en jungle att finde ud af. Især når de på apoteket anbefaler “dårlige” produkter.
   Bio-oil indeholder:
   – Mistænkt for hormonforstyrrende stoffer
   – parfumestoffer
   – planteekstrakter, der kan give allergi
   – miljøbelastende stoffer
   Den ender i deres klasse c, der er det dårligste..

  • Tak, men jeg giver simpelthen ikke en fløjtende fis for Kemiluppen (eller Forbrugerrådet TÆNK, som står bag) – de forholder sig fx slet ikke til koncentrationer, hvilket er synd og skam, for det ødelægger totalt de (sikkert) gode intentioner bag deres arbejde…

   Læs evt hvad dygtige (og saglige) Anette Kristine Poulsen har at sige om den slags hér: https://beautyspace.dk/taenk-du-hopper-paa/ og https://beautyspace.dk/nej-taenk-det-er-dig-der-dumper/

   Eller hvad de gode Pudderdåser har at sige om det her: https://pudderdaaserne.dk/2015/10/09/politiken-jp-og-taenk-tester-armhulekemi/

   Det er min grundholdning, at vi i Danmark har et så velfungerende regulativt apparat (bevares, nogle gange går der lidt vel meget bureaukrati i skidtet, men det er en politisk diskussion, jeg vil holde mig fra;)), at hvis noget står på hylderne, så er det lovligt. Og står noget på apotekernes hylder (der i allerhøjeste grad har en interesse i at værne om eget image som ‘sikkert’), så kan man være ekstra tryg, for de har – on top – deres helt egne sikkerhedskrav.

   Just my two cents – og ja, jeg er klart farvet af min profession, så tag mine ord med rette forbehold 🙂

   Kh

  • Det står i teksten – men der er står selvfølgelig så meget, så kan godt forstå, hvis den er smuttet forbi:) Gravitamin! 🙂

  • Jeg har, i løbet af de sidste 8 måneder, generelt opnået en kæmpe respekt for kvinder, der har været igennem en graviditet – men kvinder, der klarer den slags som single; holy shiz. Make them presidents. Jeg havde a l d r i g klaret den uden min mand. Vitterligt. Aldrig.

  • Og tak for ikke at tage det som en selvfølge, at ikke alle har en mand, som partner 🙂 Det er de færreste danske blogs, der gør det – selv i disse pridetider.

  • 😉

   With that being said – min bedste veninde har haft en pigekæreste i 10 år… så sent som i sidste uge kom jeg alligevel til at sige til hende: “Det virkede som om alle havde taget deres mænd med til fødselsforberedelse”. Så jeg er absolut ligeså tanketorsk-agtig som alle andre – jeg siger til mig selv, at det er fordi det vitterligt føles som det mest naturlige i verden, at jeg helt glemmer at der er noget ‘særligt’ ved deres parforhold…

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top