Du læser nu
#JulPåKysten – svenske luciabrød aka. lussekatter..

#JulPåKysten – svenske luciabrød aka. lussekatter..

Som countdown til jul, har jeg været i arkiverne for at finde gamle jule-sager, der fortjener at blive støvet af og postet igen. I dagens Lucia-anledning er det altså de svenske luciabrød (.. eller lussekatter) med safran, der står for skud.. Jer der er nye ved det ikke, men jeg boede i Stockholm i 2,5år i sin tid og er på den vis blevet ganske svenskofil og faktisk også, flydende på vores søstersprog – og nu er det altså ikke rigtigt jul for mig, før jeg får mig en lussekat..lussekatter-lucica-safran-opskrift-svenskeDa jeg boede i Stockholm spiste vi lussekatter til vi var ved at sprænges… I Sverige fås de (i en absolut hæderlig udgave) i 7/11 – 5 stk for 30kr eller sådan noget.. Haps. Kaffe og en lussekatt. Den kombination har fået mig igennem mange forelæsninger, kan I tro… Herhjemme er de mere sjældne – faktisk har jeg ikke set dem til salg noget sted, så det er absolut blevet en mere sjælden treat… Nu må jeg selv igang, når safran-trangen melder sig – og det gør den jo gerne her i December.. Ellers er det ligesom ikke rigtigt jul:)

OPSKRIFT - Søde, bløde Luciabrød..

Opskrift – svenske luciabrød aka lussekatter

 • 250g hvedemel
 • 100g sukker
 • lidt salt
 • lidt kardemomme
 • lidt ?knust? safran (jeg har importeret mit fra Sverige, men det fåes også i flere større supermarkeder – har set det i Irma)
 • 50g smør
 • 25g gær
 • 1½dl mælk
 • et skvæt rom

Mælken lunes og gæren (først) og smørret opløses heri. Stød imens safran i en morter og opløs pulveret i lidt god rom. Ikke mere end et shots penge. Bland så hvedemel, sukker, salt, kardemomme og til sidst safran-rommen i. Bland det hele sammen indtil dejen slipper skålen – hæld den ud på bordet og ælt den til den er blød og smidig. Lad den herefter hæve i ca. 30 minutter. Når den har hævet deles den i lige store stykker som rulles til lange pølser og formes som et snoet ?s?. Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter på bagepladen, pensl med æg og stik en rosin (.. hvis I af uransagelige årsager er til den slags – I’m not. Rosiner hører ikke til i mit bagværk..) i snoningerne. Bag dem så ved 225grader i ca. 8minutter – de skal være gyldne.

OPSKRIFT - Søde, bløde Luciabrød..

OPSKRIFT - Søde, bløde Luciabrød..

 Kommentarer (9)
 • Ej, nu har jeg simpelthen set den lille lækre bolle/kage så mange gange, men stadig aldrig smagt den (!) så jeg bliver da nødt til selv at komme i gang med at bage:-) Når du skriver lidt safran, er vi så ude i 1/4, 1/2, 1 tsk ca? Bare fordi jeg virkelig ingen idé har om lussekatter.
  Og tak for tip og opskrift og en dejlig blog! Glædelig jul til dig og din familie:-))

  • Ja, det er lidt vagt formuleret – undskyld. Det er lidt en smagssag – er du normalt til safran? Så kan du trygt bruge en 1 tsk – hvis ikke, så nøjes med en halv:)

  • Hej Camilla

   Det er lidt vagt – undskyld! Det kommer an på, hvor glad du normalt er for safran. 1/2 hvis det er so-so og 1 hel, hvis du er fan 🙂

   klem

 • Ihh tak for påmindelsen- jeg har lavet dem efter din opskrift tidligere 🙂 mine står til hævning nu (håber min baby tager en lang lur), men hvor mange er det der bliver af sådan en omgang? Mine må gerne have samme størrelse som dine.

  Glædelig jul herfra 🙂

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top