Så venter nytårsaften lige rundt om hjørnet, og vi får gode venner på besøg til nytårsfest – indrømmet, det bliver nok ikke den vildeste aften i mands minde, consindering Cornichon, men det er jo kun nytår én gang om året, og fest skal der være!
Maden har vi bestilt fra Meyers i år, nytårsoutfittet er der styr på, min negledame har lagt et lag glimmer på mine poter og champagnen er lagt på køl!
Sidste år fik jeg hjælp af min veninde, der til daglig er hos Moët til at strikke en lille guide sammen med gode ting at vide om nytårschampagnen, og den fortjener et lille repost. Så derfor får I her 5 boblende facts I skal vide om jeres nytårschampagne – eller, champagne in general. Den slags kan man ikke drikke for lidt af hele året rundt, hvis I spørger mig;)
- CHAMPAGNE… er altid fransk
Kun inden for grænserne af Champagne-distriktet i Frankrig må man kalde mousserende vin for champagne. Området strækker sig over 5 amter, 150 km øst for Paris. Vinmarkerne ligger omkring 320 forskellige små byer. Hver by kaldes en cru. Andre vindistrikter i Frankrig har lov at kalde boblerne for Crémant. I Spanien hedder det Cava, i Italien Spumante, i Tyskland Sekt, og i USA og Australien fremstiller man Sparkling. Men champagne fremstilles altså kun i Champagne. - CHAMPAGNE… blandes af forskellige druer
Den klassiske champagneblanding består oftest af de tre druesorter Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay i forskellige blandingsforhold. - CHAMPAGNE… skal modnes over år
Modningen af champagne spiller en central rolle i den endelige kvalitet. Minimumstiden for modning er 15 måneder for en non-vintage champagne, og 3 år for vintage champagne. - CHAMPAGNE… er ikke altid tør
Brut er tør champagne, det vil sige champagne med højest 15 gram sukker pr. liter. Det er den mest udbredte champagne. Sec indeholder mellem 17 og 35 gram sukker pr. liter og er lidt sødere end brut, men stadig tør. Demi-Sec indeholder mellem 33 og 50 gram sukker pr. liter og kan karakteriseres som sød – det er den søde, du skal vælge til kransekagen eller desserten. - CHAMPAGNE… ligger bedst på langs
Champagne udvikler sig hele tiden, fra den første gæring til påsætning af prop – og lang tid derefter. Derhjemme skal du derfor opbevare din champagne mørkt, køligt (ca. 10 – 13 grader) og liggende. Så giver du din champagne de bedst mulige forudsætninger for at modne over tid – og give den bedste smagsoplevelse, når tiden kommer til at springe proppen.
Rigtig godt nytår derude – jeg håber I får et brag af en fest <3