… Jeg har efterhånden lært, at jeg aldrig skal sige aldrig, men hvis I havde spurgt mig for 7 år siden, om jeg kunne forestille mig, at jeg en dag skulle forfatte et indlæg om babymos, hvilke beholdere vi brugere, mine yndlingsopskrifter og tip til nedfrysning, så havde jeg nok ikke lige tænkt, at det passede ind i det Acie’ske univers… And then life happened. And a baby. And here we are! 😉
Vi gik i gang med grød og mos, da Elise var 4,5 måned – af mange årsager, men som I ved, har hun været sulten fra det sekund hun blev født, fået MME som supplement og sov iøvrigt virkeligt dårligt om natten fra hun blev 3 måneder.. Vi havde en god snak med vores sundhedsplejerske før vi begyndte, og jeg vil anbefale alle, der overvejer at gå i gang før 6 måneder, det samme. Og hér er altså et par learnings, vi har samlet op på vejen.
Derudover vil jeg også lige tippe om denne folder, som vi fik udleveret af vores sundhedsplejerske – alle får den sikkert, men alligevel og for goden ordens skyld..
Jeg er ikke religiøs om hjemmelavet vs færdigkøbt babymad. Vi blander. Alt efter dagsform, humør og overskud. Den pragmatiske mellemvej, holder jeg mig til – også i dette tilfælde. Det eneste jeg prøver, er at give Elise så mange forskellige smagsindtryk som muligt og variere så meget som muligt – jeg ved ikke om det betyder noget, men måske? Jeg orker ikke stå og lave mos fra scratch hver dag, så derfor laver jeg tit lidt større portioner og fryser ned – det kræver naturligvis lidt fryserplads, men jeg har fortalt om vores opturs-ekstra-fryser fra GRAM tidligere og den redder os igen-igen (og PS: prø’li’å’se hvor lillebitte Cornichonen var… Nårrrrrhhhhh). Det er denne vi har og jeg vil anbefale alle børnefamilier med ekstra plads, at anskaffe sådan én (eller en kummefryser – der er masser at vælge imellem… ). Jeg aner ikke, hvad vi havde gjort uden – og før vi fik vores GRAM-fryser havde jeg ikke de store holdninger til den slags, men hvor er vi bare glad for at have fået noget med gennemtænkte skuffeløsninger, pænt design, mega meget plads og lavt energiforbrug!
Anyways – hvilket mos kan fryses? Og i hvad? Og hvor lang tid kan det så holde i fryseren? Det deler jeg lidt erfaringer om her:)
Hvad kan fryses?
Mos af grøntsager og kogevand kan fryses – jeg tilsætter først fedtstof og mælk, når jeg så varmer op igen. Det samme gælder frugtmos. Så længe det er ‘ren’ frugt/grøntsager og vand, så kan det fryses. Vi er ikke nået til kød og fisk endnu, det kan også fryses – laver man små frikadeller, så frys dem enkeltvis, så de let kan tages op.
I hvilke beholdere?
Emballage til nedfrysning skal være egnet til både kontakt med mad, til frys og gerne til genopvarmning i fx mikrobølgeovn også. Det kan være vist ved ”Glas og gaffel-symbolet” og ”Iskrystal-symbolet”, eller der kan stå ”Til fødevarer” og ”Til frost”.
Jeg genbruger gerne de små glas, man køber babymos i, men ikke til frost – glasset kan gå i stykker nemlig. Men de er gode til at have med på farten fx.
.. Og så læste jeg denne fornuftige note om isterningbakker, og hvorfor de ikke bør bruges.
Køl det hurtigt ned..
Nedfrysning af maden skal gå hurtigt, og det kan man fremskynde ved at fryse i små portioner (også mere oplagt at fryse i babyportion-størrelser anyways). Maden kan opbevares 1 måneds tid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder – som I kan se, har vores GRAM-fryser touchdisplay, der viser fryserens temperatur… Det er altså smart!
Har man først haft noget ude af fryseren og tøet det op, må det ikke nedfryses igen. Så skal det enten spises eller ud… Og så er det altid en god idé, at smage på al den mad man serverer, så man opdager om det evt smager lidt funky.
3 gode opskrifter
Aftenmos (det store glas)
- 30 gram kogt pasta
- 80 gram gulerødder
- 80 gram broccoli
Morgengrød (det lille glas til venstre):
- 1 dl. finvalsede havregryn
- 2,5 dl. vand
- 1/2 banan
- 1dl æblemos
- En knivspids ren vaniliepulver
Eftermiddagsmos (den lille skål nederst)
- 100 gram butternut squash
- 70 gram æble
- 5 stk. tørrede (økologiske) abrikoser
- 2 små gulerødder
Fælles for alle 3 er, at der skal tilføjes fedtstof og evt. modermælk eller mme, når mosen skal spises. Og ellers er det straight forward – ingredienserne skal koges møre og derefter blendes til blød, glat mos/grød.
Oooog et lille tip – mangler du mere inspiration til podens mos og grød? Jeg er selv super begejstret for både Skrupsulten og BabyBite.
Jeg er simpelthen nødt til at kommentere på det her indlæg. Når man som mig primært følger med på Instragram, så er det ikke til at gennemskue, at din datter hedder andet end cornichon. Så det var jeg sikker på, hun hed. Altså i dag kan man jo hedde alt muligt, og jeg synes, det var så sødt. Men Elise er nu også virkelig pænt. <3
Jeg havde en steamer fra Philips Avent som jeg var rigtig glad for.
Ned med grøntsagerne i damperen og når den så bipper vender man den om og så blender den 😃
Jeg havde heller aldrig troet at jeg selv skulle lave babymos men jeg havde det rigtig godt med at vide 100% hvad der var i maden. Og desuden var det godt til at rydde op i grøntsagsskuffen #stopmadspild
Hvis der er nogle fellow-moms derude, der gerne vil have et tip til den bedste hjælp til at lave babymad, så kan jeg virkelig anbefale en babycooker fra franske Béaba – det er min bedste babyinvestering 😉 Den kan dampe grønsager mv., så de beholder alle vitaminer, og så blender den bagefter. Min baby spiser med nemhed kød, fisk mv., når det er blendet sammen i babycookeren.
Læs evt mere her: https://mambeno.dk/butik/babycook/