Du læser nu
Når baby ikke vil sove… Og alle de ‘gode’ råd om søvn.

Når baby ikke vil sove… Og alle de ‘gode’ råd om søvn.

baby-vagner-hele-natten-vil-ikke-sove-4-of-4[… Eget værelse, egen seng, sengehimmel, uro, natflaske, vælling, kold tyrker, samsovning og listen bliver ved – der er mange ‘gode’ råd at hente, når baby ikke vil sove… i det her indlæg gennemgår jeg dét vi har prøvet, punkt for punkt]

… eller, det er egentlig en lidt upræcis overskrift, for det skal ikke handle om, at Cornichonen ikke vil falde i søvn. Det vil hun, oftest, gerne. Det skal handle om den afbrudte søvn. Om når baby vågner hele tiden. Jeg er klar over, at der er masser af forældre derude, der bakser med putningen, så det er ikke for et underkende eller negligere den problemstilling, at jeg ikke kommer ind på det – det er ene og alene, fordi jeg ikke har nogen erfaring med det, og derfor – og trods alt – vil undgå at kloge mig alt for meget.

Nuvel – den korte historie om Elises søvnproblemer får i her. Indtil hun var godt 3 måneder, sov hun præcis som alle andre babyer. I starten var vi meget vågne om natten, men det er helt naturligt og jeg forventede ikke andet – en natteamning kunne let tage 2-3 timer de første uger. Sådan var dét. Langsomt kom der mere form på nattesøvnen og det var tydeligt at hun kendte forskel på nat og dag. Hun sov typisk stræk af 3 timer for så at vågne og blive ammet. Det fungerede fint.

baby-vagner-hele-natten-vil-ikke-sove-2-of-4

Og så, kort efter nytår, var det som om der skete noget. Om det var det frygtede 4mdr-spring ved jeg ikke, men pludeslig begyndte hun at vågne natten igennem. Hver time. Hver 45. minut. Dag ud og dag ind. Hun var ikke vågen lang tid af gangen, men nok til at vække mig – lidt mad og så sov hun videre. Mens jeg lige skulle bruge 5 minutter på at finde søvnen igen. I praksis var jeg i perioder nede på at få stræk på ca. 30 minutters sammenhængende søvn, og var, needless to says, tyndslidt og træt. For nogle mødre kan det være helt ok – jeg kender mødre, der kan amme i søvne nærmest og derfor aldrig rigtigt vågner. Det kunne jeg desværre ikke – jeg skulle op og sidde. Det blev lidt bedre, da hun begyndte at få flaske om natten, men man vågner altså stadig af at skulle ligge og holde den.

Jeg googlede højt og lavt, fik gode råd og jeg ved ikke hvad. Det gør man jo. Når man er desperat og træt. Nogle skrev, at de fandt roen ved bare at acceptere, at sådan var det altså lige nu. Man ved jo, at det ikke varer evigt. Men det kunne jeg ikke. Jeg havde brug for at føle, at jeg gjorde noget aktivt. Forsøgte at hjælpe mig barn til bedre søvn – det kunne jo heller ikke være sundt for hende, ikke at sove ‘godt’ bare et par timer hver nat. Sådan er vi så forskellige – intet er rigtigt og forkert. Det er kun for at forklare, hvad jeg tænkte og hvilke behov jeg havde.

baby-vagner-hele-natten-vil-ikke-sove-3-of-4[.. resterne af hendes uro – hun vender sig rundt om natten, stiller sig op på knæ og hiver stjernerne af… Lille slambert]

Og hvad har vi så prøvet? Og hvad virkede? Den oversigt får I her:

 • Søvncoach: Jeg ringede jeg hurtigt til en søvncoach, og det er jeg virkelig glad for. Hun løste ikke problemet 100%, men gav os klart længere stræk af søvn. Hvis Elise havde været lidt ældre, da hun kom ud, tror jeg hun havde lært at sove igennem. Jeg overvejede (/overvejer) at ringe til hende igen. Læs mere om vores besøg af hende her.
 • Egen seng: Nogle steder læser man, at børn bliver vækket af mor og far, hvis der samsoves. Elise sov i en bedside crib i min side, og vi rykkede hende over i egen seng, da hun var 5 mdr – stadig i vores soveværelse. Jeg mærkede ingen større effekt.
 • Eget værelse: Andre mener også, at baby skal ind på eget værelse når de fylder 6 måneder – igen for at finde ro og kunne sove uforstyrret fra mor og far. Det kunne give mening for os – som jeg har nævnt et par gange, så har hun en far, der snakker virkelig meget i søvne. Når det er sagt, så synes jeg ikke, at det gjorde den store forskel. Tilgengæld blev hendes mor virkelig træt af, at ligge og pendulere frem og tilbage den halve nat. Til sidst fik jeg lavet en lænestol med puf, hvori jeg kunne sove, de værste nætter.
 • God dagsrutine og barnevogn til lure om dagen: af søvncoachen blev vi rådet til at bruge barnevognen til lure om dagen, og det har virkelig fungeret godt for os. Fra at have sovet lure i slyngevuggen røg hun ud i barnevognen og kunne pludselig tage nogle laaaaaange lure. I 5 måneders-alderen sov hun gerne 2-3 timer hver formiddag – nu er det noget mindre, men barnevognen er stadig et hit og jeg behøver ikke engang gå tur med den. Jeg lægger hende, ruller lidt frem og tilbage og så sover hun.
 • Samsovning: … Andre mener omvendt, at baby skal have tryghed og for nogle fungerer det upåklageligt, at lade baby samsove med mor og far. Så længe baby ligger ved siden af mor, bliver der sovet. Så vi fandt bedside-crib’en frem igen og prøvede ad. I mit stille sind, håbede jeg på succes – jeg gad virkelig godt ligge og putte hele natten, men altså det er jo mit behov og ikke nødvendigvis hendes. Det var nogle frygtelige nætter – hun vågnede non-stop og vi var begge to helt balrede i løbet af dagen. Suk. Ingen samsovning til mig, altså.
 • Kold tyrker på natmad og vand i kop: Når de bliver 6 måneder, bør de – ret beset – kunne klare sig i et stræk på helt op til 5-6 timer uden at skulle have mad. Lækkert. 6 timers sammenhængende søvn – hvilket nirvana. Mange mener, at de vågner og efterspørger bryst/flaske fordi det er trygt, hyggeligt og en vane. Den vane kan brydes med en ‘kold tyrker’ og efter 2-3 nætter skulle vanen være brudt og baby sover igennem. Vi har endnu ikke haft held med den model, men arbejder os hen imod det. Nu er vi begyndt at fortynde kl 3-flasken for langsomt at trappe ud af den.
 • Vælling i godnat-flasken: Også en klassiker, men aldrig et hit hos os. Elise kan ikke rigtigt lide vællingen og drak aldrig rigtigt igennem. Det lykkedes mig et par gange, at narre hende til at drikke det (ved at blande lidt frugtsmoothie i… men det gider man jo heller ikke), men det gjorde ingen forskel. Hun vågnede lige så ofte som før.
 • Spilledåse: Vi blev anbefalet at anvende en spilledåse, der signalerer ‘nu er det sove-tid’ og bruge den slavisk. Det har vi gjort og jeg kan klart mærke, at hun bliver mere rolig, når spilledåsen spiller. Det hjælper i fht putning. Vi har denne – og er så glade for den, at jeg har en ekstra liggende, hvis nu den skulle gå i stykker.
 • Sengehimmel og uro:  Vi blev også anbefalet at bruge en sengehimmel, for at skabe en tryg hule for Elise. Samtidig skulle en uro skabe genkendelighed, og når hun vågnede om natten ville hun føle sig tryg og vide hvor hun var. Det har måske hjulpet lidt – svært at sige.
 • Tyngdepose: På et tidspunkt blev jeg også anbefalet en tyngdepose – Elise er super-motorisk og det kan være svært for hende at finde ro om aftenen og natten. Hun vender gerne om på maven i søvne og bliver frustreret. Jeg tænkte derfor, at tyngdeposen måske kunne hjælpe hende med at finde lidt ro. Har det været dét mirakel, man hører om fra andre? Nej, desværre. Er det blevet bedre? Ja, det synes jeg. Men altså – de nætter, hvor hun virkelig er i hopla, bruger hun bare den ekstra vægt til at styrketræne med. Hun kan rulle i posen, kravle og endda stille sig op ad ting, selvom hun har den på. Måske man kan sætte ekstra blylodder i den? 😉
 • Bryde association mellem mælk og søvn: Tidligere blev hun puttet om dagen med en flaske, men i et forsøg på at bryde associationen mellem mælk og søvn, er vi stoppet med dét og det fungerer ret fint. Det tog lige et par dage, men så gik det fint at falde i søvn uden – og det er som om det allerede har hjulpet lidt på nattesøvnen.
 • “Sov igennem uden gråd”: Mange anbefaler denne bog og titlen appelerede til mit moderhjerte, så den stak jeg i boghandlen om købte. Der er fine principper i den – hvoraf nogle af dem er gennemgået i dette indlæg – og på den måde, har den været god støtte og inspiration. Jeg følte ikke helt at den var konkret nok i anbefalingerne, til at den har gjort en kæmpe forskel.
 • Helens bog om børn og søvn”: Den her bog er jeg tilgengæld kæmpe fan af. Måske fordi den er så overskuelig og mega konkret – den tager højde for, at søvn er forskellig afhængig af barnets alder og hver alder har tilknyttet et par overskuelige sider og et søvnskema. Vi prøver at følge det anbefalede søvnsskema og det går ret godt. Jeg synes dog ikke den kan stå alene – jeg har også lånt “Helens bog om børn og mad”, hvor der er et ret fint dagsskema i. Det er jo vigtigt at barnet får mad nok om dagen, hvis ikke det skal være sulten om natten (og vågne) og dét er listet ret fint i bogen om mad. Så en kombination af de to bøger er jeg ret begejstret for.

Og hvor er vi så nu? Vi er kommet et langt stykke vej og der er især sket noget de sidste par uger. Lige nu bliver hun lagt mellem 19 og 20 i sin slyngevugge – den giver hende ro til at falde i søvn. Hun får en drømmeflaske mellem 22:30 og 23:30 afhængigt af, hvordan hun lige vågner og bliver løftet over i sin seng. Dér sover hun typisk til 4-tiden, hvor jeg enten flytter hende i slyngevuggen eller ind til mig i sengen (#puttemor). Det fik hende tidligere til at sove lidt længere end til kl 5:20, men jeg har faktisk tænkt, at jeg skal prøve at lægge hende i egen seng en morgen og se hvad der sker. Jeg tror måske godt, at hun kan sove dér igen.baby-vagner-hele-natten-vil-ikke-sove-1-of-4

 

 

 Kommentarer (25)
 • Tip til Vælling i godnat-flasken – lav den halv vælling halv modermælkserstatning! Først da, begyndte den at fungere hos os.

  • Tak for godt tip! Jeg prøvede til aften, men den lille skid ville ikke drikke det. Suk. Prøver igen imorgen. Hilsen Stædig Mor

  • Har I prøvet den vælling med frugtsmag fra Semper? Nemlig har den. Vi lavede halv/halv med den først og så trappede ud til almindelig 🙂

 • Jeg er så heldig med min datter. Hun sover som en engel hele natten med én opvågning kl 3 og det har hun gjort siden hun var tre uger gammel. Altså hvis hun sover direkte på sin mors babs, forstås! Mor har sovet ad helvede til i 4 måneder 🙃 Vi har afsat vores ferie i næste uge til nu-skal-du-sove-i-din-bedsidecrib-projektet 😴

 • Det lyder som min dreng, da han var den alder. Han var også super motorisk. Kravlede da han var 6 mdr. Jeg lærte, at hver gang han var ved at lære noget nyt; sidde selv, kravle, rejse sig, gå osv, så tog han perioder med rigtig dårlig nattesøvn. Jeg var så tæt på også at købe tyndepose, men tror ikke, den ville ha gjort en forskel.

 • Min søvn er snart to år og vågner hver halvt time hele natten og alltid gjort. Sovner først kl 23 så vågner han kl 7, med mange oppvåkninger igennom natten.
  Jeg har to børn, en mann som rejser riktig meget og fuldtids null fleksibelt arbejd. Der er mega hårdt!

  Dog er vi i gang hos forløb hos ørelege og venter på henvisning til søvnklnikk og evt sovemediciner.

 • Er heller ikke noget orakel på området, faktisk ved jeg ikke hvad jeg laver 95% af tiden når det angår børn. Men min søn ville også kun sove 38 min ad gangen i virkelig lang tid. Man bliver helt skør af det. Det har hjulpet mig at acceptere det, og vide at tiden arbejder for mig! Samtidig planlægger jeg hævn når han bliver teenager – gæt hvem der så skal vækkes hver anden time 😉 -der er en grund til at man har barsel, og det er ikke kun for at drikke kaffe-latte med veninderne. Det er fordi det er monster hårdt, og helt ærligt så SKAL man ikke andet end at være mor…. selvom man selv syntes det! Anyway… tror bare jeg vil sige som en erfaren mor sagde til mig “Det er en fase, det er en fase, det er en F****** FASE” 😬

  • Ah æv! Vi har endelig fundet ud af at det var hvad der var “galt” hos os. Håber det snart vender – og hun ser virkelig sød ud 🙂

 • Jeg vil bare anbefale min podcast ‘Mødregruppen’, hvor vi i et afsnit snakker om søvn – dog uden den gyldne opskrift. Men med masser af ærlighed og mødresolidaritet 🙂 Og gode råd kan du nok også finde.

 • Må jeg spørge, hvorfor en uro skulle være godt mod søvn? Er ret sikker på, at hvis jeg hænger en uro over Augusta’s seng, så vil hun ligge og pludre med den 😂

 • Tak fordi du deler! Jeg er fuldstændig i samme sko som dig, jeg er bare et par måneder bagud, og er ikke nået helt så langt, som du, i at afprøve alverdens teknikker… Vi klør på og holder håbet oppe, for hold nu op, hvor er det bare tortur!! Dejligt med lidt mere inspiration!

 • Jeg véd godt, at det er irriterende, og du har da også forklaret dit behov for at “gøre noget aktivt”. Men som du beskriver, det sted, I er på nu, tror jeg, at Elise sover ret optimalt for sin alder. Spørgsmålet er, om man reelt kan forvente mere af hende? (længere stræk altså). Babyer er jo ikke programmeret til at sove lange stræk fra starten. Min datter har haft samme mønster som Elise. Da hun blev et år begyndte hun fra den ene dag til den anden at sove igennem. Vi har selv tænkt det som det tidspunkt, hvor vuggestuerutinen slog igennem, men man ved sgu aldrig, hvad der skyldes det ene og det andet…

  • Jamen, det tror jeg da heller ikke at jeg har skrevet:) Altså, at jeg forventer andet af hende (dér hvor vi er nu). 🙂

 • Vil heller ikke kloge mig – men jeg fik dog den tanke, da jeg læste om jeres nuværende “program” for nattesøvnen: hun bliver godt nok flyttet meget rundt 🙂 Måske det er afprøvet, men hvad med at give hende flasken imens hun ligger ned i sin seng? Så skal hun ikke op i arm, ned igen og op senere etc. Vi gav vores datter godnatflasken imens hun lå ned i sin seng (efter noget tid – i starten og nogle mdr frem fik hun flasken imens hun lå ind mod brystet). Og en sidste ting: godnatgrød (når godnatflasken skal tages fra) er et kæmpe hit her. Hun har fået det siden 11 mdr og er i dag 17 mdr. Vores oplevelse er, at et mæt barn, der kommer i seng på samme tidspunkt ( +/- en halv time) døgnet rundt, sover bedre. Regelmæssighed, genkendelighed. Føler virkelig med dig, jeg ved hvor hårdt det er, fik ligeså lidt søvn de første 9 mdr, men du har gjort alt hvad du kan – og mere kan en mor ikke gøre 🙂 Mange kærlige tanker.

  • Ja, det er ‘formlen’ der virker – altså vi startede ikke med at flytte hende frem og tilbage (og som jeg skrev, vil jeg også gerne have hende til at blive i sengen efter morgenflasken), men er kommet frem til at den model er dét der virker bedst (lige nu) altså.

   Og ja godnatgrøden – den har jeg ikke fået med, men den har vi også prøvet:) Det gjorde ingen forskel, selvom hun spiste godt af den… Tænkte ellers også den var fool proof, men nææ.

 • Har du prøvet at lade din mand tage hende om natten? Under alle omstændigheder har du brug for en sammenhængende nats søvn bare 1-2 gange om ugen.

  • Ahr ja – det fremgår måske ikke tydeligt, men det er klart en team effort. Min mand skal ikke skydes i skoene ikke at hjælpe 🙂 🙂 🙂

 • Tak for tips 🙂 Min datter har også i en laaaang periode vågnet hver 1,5./2. time, det synes jeg har været benhårdt. Nu er hun 9 mdr og det går meget bedre de fleste nætter. Jeg giver hende noget grød ca 30 min. inden sengetid, lader hende krybe rundt så hun kan få bøvset og pruttet og ammer så og putter. Nu får jeg da ind imellem 4 timers sammenhængende søvn hvilket er stort ifht max 2!

 • Hej 🙂
  Jeg prøver aldrig at kloge mig på andres søvnrutiner med børn. ‘cus i am pretty sure every mom knows best.

  Men jeg vil vildt gerne lige dele en “søvnanskuelse” – om man vil. Jeg kan ikke huske hvor jeg læste den eller hørte den, men den gav virkelig god mening – i mit hoved.

  Forstil dig, at du ligger dig til at sove sammen med din mand. I falder i søvn. Efter et par timer vågner du – og han ligger ikke længere ved siden af dig. Du er et voksent, rationelt menneske så først ligger du nok bare og vente på han kommer tilbage (for han er nok bare på toilettet – eller blevet sulten? *Ahem*) men hvis han nu ikke kommer tilbage, og måske opdager du også at du faktisk ligger på sofaen i stuen, hvor du bestemt ikke lagde dig til at sove, så bliver du forvirret, og måske lidt ængstelig? Og forsøger at finde tilbage til udgangspunktet.
  Det sammen *kan* gøre sig gældende for baby hvis søvnen, sovemakkeren(eller mangel på samme), sengepladsen ikke er *konsekvent*.
  I starten (3-7 dage) er det måske hårdt(hårdere en “det der lige fungere nu”), men min erfaring, i forhold til netop at give 100% plads til, at baby sover i sin seng, alene, får sutten dér, godnatsangen der, bliver evt. ammet/flasket og lagt tilbage dér, har være træfsikker 2 gange nu. (rutinen/sengen osv. kan jo også være noget andet, bare den er konsekvent og ikke skifter fra dag til dag eller i løbet af natten, mine børne var bare heller ikke ekstatiske over at samsove – LOL so much for good mummy intentions – derfor valgte jeg deres egen seng som “base”).
  Jeg ved ikke om det giver mening?
  Og ellers – du skal nok få din nattesøvn helt tilbage. I promise!!!!

 • Babyer og søvn er lidt af en mundfuld, og til tider er man lige ved at gå op i en spids over det. Jeg har en datter, der indtil hun blev 3, var et mareridt at putte. Så jeg føler med dig.
  Jeg fik også uendeligt mange råd, og prøvede en masse af. Måske nogle af dem virkede, måske var det hende der udviklede sig, så det blev lettere. Summasumarum så endte vi med at gøre det, der gav mest muligt søvn til alle (for os blev det samsovning, men det var lige så meget praktik som ideologi 😉 – selvom det også er ret hyggeligt).
  Min konklusion – nu 2 børn inde i projekt Mor – er, at gøre det, der giver mest og bedst søvn til alle. Og så lade være at stresse over, hvad andre gør. De der unger er så vidt forskellige, at det er umuligt, at få dem til at passe ned i en bestemt kasse 😅

  • Jeg er helt enig i den med mest og bedst mulig søvn til flest mulige 😊
   Det første halvandet år af min søns liv var vi simpelthen så udfordrede, fordi han sov så afbrudt. Jeg har virkelig grædt mange tårer, fordi det er så hårdt at få afbrudt sin søvn i så lang en periode. Han vågnede ofte en gang i timen natten igennem og sov aldrig lange lure om dagen – mellem 20 og 45 minutter, lige meget hvad vi gjorde. Selv da han blev gammel nok til kun at sove en lur, sov han max halvanden time. Og der var bare intet der hjalp, og han var frisk og frejdig om dagen (moren knap så meget!). Jeg vil dog sige, at da vi stoppede med natteamning, blev det bedre, men det kan også have været hans alder.

   Nu hvor han er tre, sover han meget tungere. Han kan sagtens sove 11-12 timer om natten, og han vågner sjældent tidligere end 6.30. Så vi føler virkelig, at søvnguden betaler os tilbage 😉 Til gengæld er jeg meget spændt på, om lillesøster i maven bliver af samme støbning eller kommer ud med et bedre sovehjerte fra start – man har lov at håbe ☺️

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top