Du læser nu
Mindre plastik i maj – hvordan det gik!

Mindre plastik i maj – hvordan det gik!

acie-blog-1-of-3

Tilbage i slutningen af april bedyrede jeg, at jeg ville umage mig lidt ekstra i maj, for at bruge lidt mindre plastik. Nu er vi igennem måneden og hvordan gik det så?

Overall, gik det ret godt. Men jeg er også virkelig blevet opmærksom på hvor meget plastik, der ryger igennem vores husholdning sådan en helt almindelig måned. Gisp!

Jeg havde opstillet et par retningslinjer for mig selv – hvad kunne jeg overholde? Og hvad glippede? Det får I her:

 • Ingen plastikposer, når vi handler: Den har jeg klaret! Juhuu! Det er overraskende nemt, når først man har fået gjort det til en vane, altid at have et par poser liggende i bilen. Og ellers er min stråtaske altså virkelig god til, hvis man har handlet et par småting.
 • Ingen engangs-kaffekopper, ligegyldigt hvor træt jeg er: Den kunne jeg også klar – men jeg måtte også i et træt og desperat øjeblik spørge damen i Lagkagen om hun ville lave en latte i min to-go-kop. Det ville hun ikke, snøft.
 • Ingen plastik-flasker: Det kunne jeg ikke – der har været et par gange, hvor jeg har måttet købe en vand i varmen.. Både til mig selv, men også til Cornichonens lille drikkedunk. Suk.
 • Alt plastik skal sorteres fra husholdningsaffaldet: Det kunne vi også. Phew, det bliver til noget! Hvis vi havde affaldssortering i vores kommune og ikke selv skulle køre på genneren med det, så ville vi fortsætte – men det er for bakset, at skulle køre 17km (tur/retur) for at aflevere sit plast.. Og sikkert heller ikke særligt miljøvenligt.
 • Vælge pap/glas som forpakning over plastik: Hér måtte jeg også give op undervejs når det kom til Cornichonens mad. Eller rettere – små smoothieposer. De her varme dage, har hun haft nogle dage, hvor appetitten ikke har været som den plejer. Det eneste, jeg har kunnet klemme i hende, har været iskolde bærsmoothies fra køleren. Ikke optimalt – but #whateverworks. Derudover er der også mange tilfælde, hvor der simpelthen ikke er et glas-alternativ.. Men intentionerne var gode.

acie-blog-3-of-3

Hvad så nu? Vi vil klart bestræbe os på at fortsætte med at have egne poser med ud og handle. Det er både dyrt og dumt, at lade være, så den vane er en keeper. Plastflaskerne er straks værre at forsage helt – jeg vil skære ned, men kender omvendt også min mand godt nok til at vide, at han ikke er helt ligeså indstillet på det samme. Når det er sagt afleverer vi alt til pant og kunne ikke drømme om at smide dem i skralderen (eller – GISP – naturen)..

Mine takeout-kaffer er også reduceret væsentligt, men jeg må også erkende, at jeg har dage, hvor jeg bare er en træt, desperat mor til et ørebarn (… nårh ja.. det har jeg ikke lige fået fortalt.. suk..), der kun overlever på kaffe. Som idag, hvor en iskaffe fra Lagkagen var lige nøjagtigt den selvforkælende luksus, der skulle til, for at mønstre det sidste overskud til at være nogens mor (fordi vi var oppe kl 22:30, 00:14, 01: 20; 02:38, 03:40, 04:17 og 05:32..). Også selvom den kommer i et plastikkrus og den jeg selv præsterer egentlig er bedre. Jeg orkede det ikke.

Og sidst men ikke mindst vil jeg fortsætte med at vælge pap/glas-forpakninger i de tilfælde, hvor det er et alternativ – uden at være så religiøs omkring det, at jeg går uden om de ting, hvor der ikke er et alternativ til plastik.

Så jo – det har været en øjenåbner og en god måde, at tage fjollede indgroede vaner til revision. Er der nogen af jer, der var med til at bruge lidt mindre plastik i maj?

acie-blog-2-of-3

 Kommentarer (17)
 • Super fedt initiativ. Jeg ville elske at læse endnu et opfølgningsindlæg om nogle måneder, evt op til eller omkring julen, hvor mange af os måske kunne have gavn af en påmindelse om at være bevidste om unødvendig emballage osv. Har du i øvrigt fulgt med i Blogsbjergs ugentlige indlæg om minimalisme. Måske vil du kunne lide dem.
  Er i øvrigt overrasket over Lagkagehusets politik omkring medbragte kopper. Hvilken moderne virksomhed vil *ikke* gerne signalere, at de støtter den form for miljøbevidsthed?! Virker lidt outdated, synes jeg, men jeg arbejder heller ikke selv med branding, så måske overser jeg nogle oplagte argumenter der. Her hvor jeg bor, i USA, får jeg typisk en glad barista og et afslag på prisen, når jeg beder om kaffe i min keep cup.
  Må jeg foreslå at købe nogle genbrugelige sugerør? Fylder ikke det store i dametasken og kan stikkes direkte ned i den (nødvendige!) iskaffe.

 • Skide godt gjort! Det jeg bed mest mærke i er at lagkage huset ikke ville lave en kaffe i din egen kop, det er da virkelig dårlig service for det er altså ganske normalt andre steder og de spare jo udgiften til koppen også!

  • Ja, det er lidt fjollet. Det er jo fx helt almindeligt i Starbucks i USA, men det kunne de altså ikke klare i Lagkagen. Oh well.

 • Sejt klaret – og lad det så lige være en opsang til landets kommuner om at komme igang med den affaldssortering! Som studerende bosat på 60kvm er det altså bare ikke en mulighed at sortere og opbevare sit affald for så at cykle byen rundt for at aflevere de rette steder… Danmark er seriøst håbløst bagud på det her punkt! Men jo mere vi råber op om det, jo mere kommer der forhåbentligt til at ske, så hurra for sådan et indlæg som det her 😀

  Knus

  • Ej, jeg bliver altså lidt provokeret af din kommentar. Hvis du bor på 60 kvm., så har du vel også et køkken, hvor der måske kan afsættes et skab til affaldssortering? I det mindste glas, papir og metal. Jeg startede selv på 12 kvm., da jeg flyttede hjemmefra, så 60 kvm. lyder da som en luksus. Hvilken kommune bor du i, hvor der ikke er affaldscontainere i etagebyggeri?

  • Da vi boede på Østerbro havde vi altså heller ikke affaldscontainere i vores ejerforening – “kun” en affaldsskakt til det hele..

   Jeg samlede selv glas (det tror jeg de fleste gør, men jeg ved det self ikke) og afleverede i glascontainer, men kunne ikke sortere papir og metal heller (det kan jeg forsåvidt stadig ikke).

  • Tænkte det helt samme. vi bor 2 på 49 kvm, og vi kan da godt affaldssortere. 😛 hvor der er vilje er der vej.

  • Men hvordan kommer I af med det? Kan I det? Jeg tænker, at det er ret afgørende, for hvis det er svært at komme af med det, så hober det sig pludselig op og så er det jo ligemeget hvor meget eller lidt plads man har 🙂

  • Vi bor i byen, og vi kan affaldssortere alt her i gården, plast, pap, grøntsager/frugt, elektronik osv osv. og vi bor ikke noget fancy sted 😛

  • Vil blot lige sige, at der er en del kommuner, herunder Glostrup, som affaldssorterer plast, metal, glas og papir. Der er leveret specielle to-delte spande til formålet og skraldebilerne er ombygget til at tømme de to-delte spande, så indholdet ikke lander sammen (for ellers er det jo ligegyldigt…).
   På sigt skal vi også sortere madaffald. Det er skide godt! Men ja, man bliver virkelig opmærksom på ens forbrug af særligt plastik.
   Godt kæmpet, Acie 👍🏼

 • Hvor er det godt gjort – og virkelig en god udfordring.
  Vi sorterer også al plastik fra. Vi bor i Holland, hvor forholdene heldigvis er blevet bedre i de sidste par år. Da vi boede i lejlighed var der en container lige foran huset til plastik, så der vænnede vi os til det.
  Nu bor vi i hus med egne skraldespande – én til restaffald, én til grøntaffald og én til papir/karton. Vi mangler den til plastik, men vi har vænnet os så meget til at sortere, at vi selv kører det væk. Som en ekstra bonus er vores spand til restaffald faktisk aldrig fuld 😀 Skræmmende, når jeg kigger på hvor proppede vores naboers (som ikke sorterer) er!
  Men jeg synes også, at den med plastikflaskerne er svær. Jeg må ind i en bedre rutine 🙂

 • Dejligt du gider skabe opmærksomhed omkring det her kæmpe problem/forbrug! Prøver også selv at reducere mit plastik forbrug i hverdagen ved altid at have en “keep” cup med mig, en drikkedunk, et shopping net og prøver også at undgå produkter med plastik emballage (selvom det kan være rimeligt svært nogle gange). Mit næste forsøg er menstruationskoppen! Håber jeg kan lide den, for tænk på alt den emballage vi bruger hver gang, vi har menstruation! Noget jeg ikke lige tænkte over før en veninde nævnte det for mig 🙂

 • Jeg synes det er mega sejt, at du tager initiativ til at mindske plastikforbruget, det er et vigtigt emne.
  Et lille nemt fif, er at man i hvert fald kan droppe sugerør, altid, da det jo aldrig er decideret nødvendig, men til gengæld er et kæmpe problem.
  Ha’ en dejlig sommer 🙂

 • Fed udfordring. Hatten af for det og stærkt arbejde!

  Her i huset har vi sorteret plastik længe, og det er en stor øjenåbner, for giver et godt billede af det store plastikforbrug mange af os har, ups! Vi sorterer faktisk alt, også selvom det er lidt bakset, når de dersens genbrugsstationer har det med at ligge langt væk fra alt.

  Og så bare lige et par tips til det med éngangskrus og -flasker. En god (og flot) termokop og ligeså drikkedunk er vejen frem. De fleste kaffebikse er flinke og forstående, når man gerne vil have sin kaffe i eget krus. OG, hvis du har egen drikkedunk med, har du faktisk ret til at få den fyldt på en café, restaurant, butik eller andre steder hvor der er vand, uden at skulle betale for det. Just saying 😉

  Og igen, nice arbejde … øver mig selv meget på at minimere plastikforbruget (og turene til genneren). Det er tough!

  • Nårh ja – det minder mig om: jeg havde faktisk min termokop med til Lagkagen i starten af måneden.. Og i et desperat øjeblik spurgte jeg damen, om hun ville lave en to-go-kaffe i min egen kop, men det gør de ikke i Lagkagehuset. Det er against policy og går imod deres brand… Men jeg prøvede!

 • Vi har heldigvis kun et par km til genbrugspladsen, og den ligger lige på vejen til vores lokale Irma. Jeg glæder mig alligevel helt vildt til vores kommuner (jeg bor nede i Rudersdal) får gang i deres fælles affaldssorteringssystem, for der er meget vi ikke får sorteret fra, som vi nok kunne, fordi det er så upraktisk at opbevare, og så er plastikcontainerne på vores genbrugsplads absurd lille, så nogle gange kan det slet ikke være deri uden at flyve op.

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top