Du læser nu
Hvornår blev almindelig sund fornuft, noget man skulle være decideret stolt af!?

Hvornår blev almindelig sund fornuft, noget man skulle være decideret stolt af!?

Jeg havde egentlig ikke tænkt, at jeg ville snakke om den med ‘bæredygtighed’ nu i forbindelse med jul, Black Friday og dét forbrug, som vi nok alle skruer en kende op for, lige i disse måneder. Mest fordi jeg synes, andre havde gjort det så fint, og fordi jeg var usikker på, om jeg havde noget nyt at bidrage med.

Men så dukkede den op i mit kommentarspor. Både i en sober og knapt så sober tone. Så det ligger jer altså på sinde. Ligesom det ligger mig på sinde.

Helt overordnet, mener jeg, at vi alle selv er ansvarlige for vores forbrug. Selv er ansvarlige for at være fornuftige voksne mennesker. Og selv vurdere, hvad der er nødvendigt (… for én selv) og hvad der er fråds.

Det generer mig – helt ind til benet – når andre gør sig til dommere over, hvad nogen må/ikke må købe. Det er usmageligt og ligger så langt fra vores demokratiske danske kultur, som jeg iøvrigt mener, at vi kan være svært stolte af.

Når det er sagt, så ved jeg godt, at der er en skævhed i den måde det virker som om jeg bruger mine penge, og den måde jeg faktisk bruger mine penge. Det har jeg italesat før (blandt andet i indlægget her og her), og det er til stadighed en skævhed jeg bakser med at finde den rette form at rette op på (.. byd endelig ind, hvis I har gode bud). Skævheden generer mig, fordi jeg godt ved, at I der læser med – i højere eller mindre grad – spejler jer i mig.. Men rest assured, jeg er ret sikker på, at jeg ikke forbruger ret meget anderledes end majoriteten af jer allesammen. På mange måder er jeg helt gennemsnits-agtig og leverpostejsfarvet;)

Og hvis vi endelig skal derhen, hvor vi afkræver svar af hinanden (det synes jeg ikke vi skal – jeg har ihvertfald ikke tænkt mig at afkræve svar af jer…), så har min allerallerallerstørste investering i 2018 været i at gøre min bolig mere klimavenlig. Det er dét jeg – ubetinget – har brugt allerflest penge på. Dét har jeg ikke gjort et stort nummer ud af, for – to be honest – var det i min optik, helt almindelig sund fornuft.. Og det tror jeg også det er for jer.

Jeg kender efterhånden jer, der læser med hér, så godt, at jeg godt ved, at I ikke blev født igår. I er skarpe, kloge og veluddannede damer med fornuft og holdninger. Og helt ærligt – jeg gider simpelthen ikke bruge mit liv på altid at tale til laveste fællesnævner, hvis nogen alligevel skulle friste sig til at skrive “aarrmen, det kan du ikke vide.. du undervurderer din indflydelse”. Nej. For jeg undervurderer ikke jer.

Det ville – i min optik – være at underkende jeres intelligens, hvis jeg begyndte at gøre mig til dommer over hvad I måtte og ikke måtte købe. Eller begyndte at rose mig selv, hver eneste gang jeg ikke brugte et plastiksugerør, købte brugt på DBA, arvede en barnevogn eller klimaoptimerede min bolig for en mindre formue. Eller endnu værre – begyndte at skælde over jeres forbrug og koncepter som Black Friday. Hykerli, af middelsvær grad. Og grænsende til populisme. Jeg dér tidligere ernærede mig som marketeer og nu som “influencer”. To professioner, der langt henad vejen hviler på forbrug.

“Men hvordan kan du leve med at du på den måde opfordrer til forbrug, Agurk?”. Sat på spidsen, men for pointens skyld. Det kan jeg, fordi jeg ikke vil gøre mig til dommer over andre. Fordi jeg ved, at vores behov er forskellige. Fordi vi lever livet forskelligt og er forskellige. Thank God. Nogle af mine valg vil være helt og igennem unødvendige for jer, og ditto den anden vej rundt. Og fordi jeg tror på andres fornuft. Fordi jeg tror på, at jer der læser med hér i dette forum, tager helt og holdent ansvar for både jeres eget forbrug, klimaaftryk og økonomi.

Ingen af os, når helt i mål hele vejen rundt. Til gengæld vælger vi og prioriterer vi i hvilke kampe vi kan/vil kæmpe. Om det er økologi, bolig, flyrejserne, sugerørene, affaldssorteringen eller noget helt femte. Og ligesom jeg gerne vil inspirere jer til hvilken frakke I skal købe for at holde varmen denne sæson (hvis I mener I har behovet), så vil jeg også gerne inspirere til andre ting – til ting som plastikfri maj. Til ting som det med at leve minimalistisk. Eller zero-waste living. Eller mindre madspild. Eller til at være økonomisk fornuftige.  Eller mange af de andre ting, vi altså har snakket om nu i det forgangne år.

For vi har facetter og nuancer. Alle os, der kommer hér. Og heldigvis for det. Dét synes jeg er vigtigt at huske på. Dét og så at huske at spille på egen banehalvdel – vi skal være fornuftige voksne mennesker, der tager ansvar for os selv og vores valg. Og hverken mere eller mindre end dét. Koncentrerer man sig om livet på egen banehalvdel, slipper man også helt uden om at bevæge sig over i at dømme andre – for ingen af os ved, hvordan livet, økonomien eller CO2-aftrykket ser ud hos naboen.

Yes. Det var tankerne. Lad os holde fast i fornuften.

Klem

 

 Kommentarer (35)
 • Halle-freaking-luja – Det er det mest fornuftige jeg har læst længe! Tak for det, tak for en aldeles fremragende og ikke formanende blog og glædelig jul 🙂

  Glimmer på og god weekend!

 • Årh, du sætter virkelig ord på dét jeg har tænkt. Jeg kunne bare slet ikke få det ned på skrift, så godt som dig ❤️

  Jeg er virkelig enig.Faktisk var det også oppe at vende i 2016/2017 (hvor jeg prøvede at sætte ord på det dengang https://danicachloe.dk/2016/11/overforbrug-eller-ej/), men i år er det helt stukket af.

  Jeg synes nemlig, som mange andre, at det er vigtigt at tale forbrug og hvordan vi passer på vores jord, men da ikke på en måde, hvor man taler ned til folk eller skælder ud. Ofte de samme mennesker som ugen efter er all in på jul, forbrug og reklame igen. Jeg elsker bæredygtig inspiration og grønne tips, der kan gøre mig klogere, men jeg får absolut intet ud af “boykot black friday” eller følelsen af, jeg er et dårligt menneske, fordi jeg køber mine julegaver med rabat.

  Som du selv siger. Der er så meget andet vi kan gøre, og der er brug for det, men lad os alle inspirere i stedet for at fortælle hinanden, hvad vi synes er forkert ❤️

  Positiv energi og vidensdeling på en “vi er alle i samme båd” måde er vejen frem for mig.

 • Fint indlæg 🙂 Og må jeg i øvrigt tilføje: Det er åbenbart super “in” i år at være forarget over Black friday. Alle fra min 65 årige kollega til de unge venstreorienterede til smagsdommerne på facebook, er enige om, at det er noget frygteligt stads! Men ærligt talt, det eneste, mange gør, er at købe julegaverne til en billigere penge, end hvis de havde købt dem en anden dag… Og jeg hører ikke nogen sige, at vi skal afskaffe julen?!?

 • …. og hallejulia 😌 Hvor har du ret ! Tak for ikke at helliggøre dig og have et afslappet forhold til dette. At læse med hos dig er et frirum for mig, hvor jeg ikke har behov for at blive `belært` ….. Forsæt blot det gode job 🤗

 • Jeg må desværre hyle med i koret af dem, der stiller sig kritiske over for, om vi kan finde ud af at bruge vores sunde fornuft. På hvert eneste instapost, der lægges op (af alle blogger/influencertyper) er der jo et hav af følgere, der skal vide, hvor sko/frakker/trøjer/lamper/støvsugere/øjenskygger/hårspænder/indsæt-selv er fra – og det giver altså mig en eller anden fornemmelse af, at vi sgu IKKE kan finde ud af at bruge vores sunde fornuft. Reklamer virker. Punktum.
  Jeg er selv mor til en lille dreng, og ham vil jeg meget gerne sende trygt videre i en verden, der ikke er truet af undergang. Og i min optik må vi alle gøre vores til det – på både mikro og makroniveau. Peace out:-)

 • Jeg synes som udgangspunkt, det er dejligt, at du betragter dine læsere som intelligente og oplyste mennesker, der selv kan tage stilling til, hvad der er nødvendigt og unødvendigt forbrug, men sådan forholder det sig jo bare desværre ikke i virkeligheden. Hvis kloge mennesker var immune overfor reklamer, ville firmaer jo ikke betale dig penge for at vise deres produkter frem på bloggen. Hvis ikke disse firmaer mente, at du kunne overbevise din følgerskare om, at netop deres produkt er værd at bruge penge på, så var det jo meningsløst at annoncere gennem din blog.
  Som jeg ser det, er pointen med annoncering på blogs jo netop, at bloggeren skal skabe opmærksomhed om et produkt, forbrugeren ikke selv vidste, at de havde brug for – om det så er en robotstøvsuger, vitaminpiller på abonnement eller noget helt tredje.
  Jeg tror, det er derfor, at folk er sådan efter bloggere, der ikke tager stilling til deres eget erhverv for tiden – fordi det netop er overforbrug, der ofte opfordres så ukritisk til.

  • Der er flere ting ved din kommentar jeg hæfter mig ved:
   1. du skærer alle blogs over én kam – jeg vil gerne have lov til at påberåbe mig, at jer der læser med her hos mig er både ældre og bedre uddannede end mange mange andre steder. Det ved jeg, for det har jeg spurgt jer om i en spørgeskemaundersøgelse sidste år.
   2. Alle der har arbejdet med marketing ved, at opmærkosmhed om et produkt ikke er nok til at trigge et behov (eller køb):) (du kan evt google purchase funnel, hvis du ikke ved hvad jeg mener). Dermed er det for forenklet at opstille det som du gør.
   3. Jeg synes du stiller direkte lighedstegn mellem forbrug og overforbrug. Det synes jeg ikke er helt fair.

   kh

  • Hej igen
   1. Jamen min pointe var jo netop også, at uanset hvor ‘gamle’ og veluddannede dine læsere er, bliver de stadig påvirkede af, hvad du gør (og de produkter du viser frem). Jeg går ud fra, at det er derfor, firmaer tager kontakt til dig – fordi du har en målgruppe, der passer til deres produkt.
   2. Det er jeg helt med på, og jeg mener – for god ordens skyld – heller ikke, at du sidder med hele ansvaret for menneskehedens overforbrug (altså, som i overhovedet ikke!) 🙂
   3. Det kan jeg godt se, og det er nok lidt en smagssag, men i mine øjne ér meget af det, der annonceres for på blogs ‘unødvendigt’ forbrug eller overforbrug.

  • 1. Ja, klart. Min pointe er bare, at jeg i langt de fleste tilfælde ikke kan gøre ansvarlig for at skabe behovet. Jeg kan påvirke retningen for ens indkøb, men ikke nødvendigheden. Altså – vi har allesammen brug for en vinterfrakke. Det er et behov, der er skabt af det klima vi bor i. Jeg kan så påvirke hvilken vinterfrakke der bliver købt. Vi har også allesammen brug for sengetøj. Og de fleste vil have brug for noget julepynt. Og folk har også brug for en støvsuger. Og og og og… 🙂
   2. Det er jeg trods alt glad for 😉
   3. Ja ok – som du skriver, så er det jo en smagssag 🙂

  • Kære Christine. Jeg har fulgt din blog i ca. 8 år og er altså – vil jeg sige – ret loyal, men lately bliver jeg egentligt bare træt. Træt af bloggere generelt. For det passer ikke, når du skriver, at du ikke skaber en nødvendighed i dine læseres behov. Nej, rent fysisk er der ikke en nødvendighed, men psykologisk bliver der skabt en nødvendighed, når vi bliver opflasket med, at man jo skal ‘ligne’ jer bloggere. Og det er så urealistisk for de fleste af os. Let’s be honest, du og din mand tjener kassen, og jeres forbrug ér altså over gennemsnittet. Rejser, tøj, mad, biler, tasker, dyrt babytøj og pynt. Det ér over gennemsnittet, ligesom modebladenes ‘forbrug’ er over gennemsnittetm. Du og andre velhavende bloggere fylder mere og mere i reklamebranchens reach, så I erstatter jo blot modemagasiners forsøg på påvirkning. Det er problematisk, for det er endnu mere tillokkende at se (polerede) glimt af rigtige menneskers liv med de ting, man selv drømmer om. Ah, det blev noget værre rod, men pointen var egentlig en kommentar til din gendrivelse. Du skriver:
   Jeg kan påvirke retningen for ens indkøb, men ikke nødvendigheden. Altså – vi har allesammen brug for en vinterfrakke. Det er et behov, der er skabt af det klima vi bor i. Jeg kan så påvirke hvilken vinterfrakke der bliver købt. Vi har også allesammen brug for sengetøj. Og de fleste vil have brug for noget julepynt. Og folk har også brug for en støvsuger. Og og og og… ‘
   Du har helt ret i, at nogle af disse ting er reelle behov. Men du (og andre bloggere) skifter tøj/boligtilbehør/you name it oftere end nødvendigt og har flere af tingene end nødvendigt og dét er jo overforbrug. Det er dét jeg særligt bliver træt af.

  • Hej Siff!
   Jeg synes, altså at du tager dig nogle friheder;)
   1. “når vi bliver opflasket med, at man jo skal ‘ligne’ jer bloggere.” – for det første, hvem har dog nogensinde sagt sådan noget sludder til dig? For det andet – du skærer alle bloggere over én kam, men vi er ligeså forskellige, som jer der læser med. Alle ‘samfundslag’ er repræsenteret.
   2. “du og din mand tjener kassen, og jeres forbrug ér altså over gennemsnittet”. Du ved ikke hvad min mand og jeg tjener – punktum og dét er over stregen (for mig). Og hvilket gennemsnit? Gennemsnitsdanskeren? Eller gennemsnittet af jer der læser med hér? Som nævnt ved tidligere lejlighed: jer der læser med hér er veluddannede og besidder velbetalte jobs (det har I fortalt mig). Jeg holder på, at jeg forbruger præcis som gennemsnittet af jer, der læser med hér.
   3. “Men du (og andre bloggere) skifter tøj/boligtilbehør/you name it oftere end nødvendigt” – hvor tit/sjældent/meget jeg skifter/har har vel ikke noget at gøre med at jeg er ‘blogger’ – altså, jeg gætter på, at du kender masser af folk, du synes ‘overforbruger’, som ikke nødvendigvis er bloggere. Jeg vil bare gerne skille det ad. Og hvem bestemmer, hvad der er nødvendigt? Hvorfor er det din definition af nødvendigt, der skal være den universelle sandhed? (jeg siger heller ikke at det skal være min.. jeg gør bare opmærksom på, at du påtvinger mig og andre din subjektive holdning).

   Er nu ked af du bliver træt – jeg synes det er en god diskussion!
   kh

  • Kære Christine.
   Har læst med længe, men her hopper kæden altså også af for mig.
   En bil i julegave? Og din mand kører, hvis jeg husker ret, BMW. Du er allerede ude at kigge på ny sofa. 2 skiferier om året. Jeg kan tælle 4 forskellige næsten ens vinterfrakker på instagram. Michelincatering til en 1-års fødselsdag? Hus i Rungsted som I også har haft mulighed at energioptimere. Havemand har du også omtalt. Osv osv osv.
   Der er intet af det, vi ikke under dig, men måske undervurderer du alligevel dine læseres evner til at tænke selv?
   Netop fordi dine læsere er højt uddannede og nok tjener mere end mange andre, er der nok også en grund til at antage, at forbruget af overflødigheder er lidt højere end i mange andre familier. Du har selv tidligere omtalt det ifm noget reklame for Simple Feast, at det jo ikke var et billigt spareliv (eller noget i den stil), du viste på bloggen.
   Det er helt ok at du selv synes, dit/jeres forbrug er fornuftigt og kan retfærdiggøres, men at anfægte, at det ligger væsentligt over gennemsnittet er nok lige at stramme den. Dér stod jeg i hvert fald af.

  • … Jamen Sophia – hvilket gennemsnit? Som skrevet i indlægget (og yderligere præciseret flere gange i dette kommentarspor) så snakker jeg om gennemsnittet af jer der læser med her (der er veluddannede og besidder velbetalte jobs, har I fortalt mig) og ikke om gennemsnitsdanskeren (.. eller endnu værre – gennemsnits-verdensborgeren).
   (og så synes jeg egentlig det er en fjollet ting at stejle over, når pointen med sætningen alene var: “Jeg er klar over, at der er en skævhed i hvordan det VIRKER som om jeg forbruger og hvordan jeg faktisk forbruger. Virkeligheden (som kun jeg og min bankrådgiver) trods alt kender er meget lig den jer der læser med hér står over for”..). Så altså – kunne du ikke stejle over noget, hvor vi faktisk ikke var uenige næste gang 😉

 • Kære Christine. Det er faktisk ret sjovt, at du skriver et indlæg om dette nu, for jeg skrev et indlæg om mine tanker om samme emne i sidste ug. Jeg forstår dig langt hen ad vejen, men jeg er også en smule uenig med dig. Jeg tror muligvis jeg er en af dem du vil kalde hyklerisk. For jeg laver en lille smule reklame og jeg kan godt lide at købe ting til indretning af mit hjem. Men jeg kan også godt lide at stille spørgsmålstegn ved vores forbrugskultur, jeg synes black friday viser en udvikling modsat den vores planet har brug for og det stiller jeg spørgsmålstegn ved, OG jeg prøver at inspirere folk til at handle anderledes, i SAMME GRAD som jeg selv prøver at handle anderledes. Jeg forstår ikke hvorfor det er hyklerisk at stille spørgsmålstegn ved black friday, hvis man er én der laver reklame for produkter eller hvis man er én der køber de produkter som andre reklamerer for. Hvis det udelukker, at man må stille spørgsmålstegn, hvem må så stille spørgsmålstegn? Jeg synes da det er super vigtigt, at vi allesammen indeholder en samvittighedsfuld side der kan udfordre vores egen forbrugeridentitet. Jeg synes heller ikke det handler om at du skal rose dig selv hver gang du køber brugt på DBA, men jeg synes faktisk det er lige så vigtigt at vise dét som det andet. Hvorfor handler det om at rose sig selv når man gør noget godt for miljøet, hvis det ikke handler om at rose sig selv, hver gang man formår at lave en ultra fed indretning med nyproducerede varer? Jeg synes begge ting har ret. Det er da mega inspirerende at du kan få nyt og gammelt til at gå i spænd og mega fedt at du har investeret i en klimavenlig bolig! Og jeg synes – når nu du spørger – at det kunne være med til at rette på den skævhed du omtaler, at inddrage de ting også. Jeg er så meget med dig i forhold til at folk selv har et ansvar for hvad de køber og ikke køber, at folk selv må tænke over deres co2 aftryk når de handler. Jeg synes bare det er ærgerligt, at det ikke kan gå hånd i hånd at tale om genbrug og dårlig forbrugskultur, samtidig med at man er en del af verden som den nu engang er. Verden har trods alt ikke brug for et fuldt stop for købet af nye produkter, for så ville økonomien bryde sammen. Den har brug for en markant større inddragelse af gammelt, indtil produktionsmetoder er blevet mere miljøvenlige. Så derfor synes jeg faktisk at det afspejler intet andet end lige præcis virkeligheden, når man viser begge sider. Jeg håber ikke du ser min kommentar som et angreb, for det er den ingenlunde. Kærlig hilsen fra Susan

  • Hej Susan. Altså helt grundliggende mener jeg, at det er hyklerisk at leve af forbrug og samtidig skælde ud over det. Men det er også unuanceret, det ved jeg godt – og det bryder jeg mig heller ikke om. Så med så meget andet, så handler det om måden hvorpå det gøres:)
   Og hov hov – jeg viser skam også mine ‘brugte’ fund, min arvede klapvogn etc etc. 🙂
   kh

 • Den dér klimarenovering af din bolig – det lyder da egentlig meget spændende?? Ku’ du ikke skrive lidt om hvad I har valgt at investere i, og hvorfor? Der er sikkert nogen, det ikke vil interessere, men hey, du skrev da om Hue, så hvorfor ikke? Det ville i hvert fald være interessant for en hausfrau som mig.

 • Jeg tror barren for “almindelig sund fornuft” og hvad der er et “gennemsnitligt forbrug” for dig, ligger noget højere end netop gennemsnittet. Ét er hvad du viser i kollager og inspirerer med – noget andet er hvad du rent faktisk viser frem af nye køb, både hvad angår tøj, dimsedutter til hjemmet, udskiftning af møbler, babyting, osv. osv. osv. Jeg har ikke kommenteret på det tidligere, men bliver ofte chokeret over dit høje forbrug uden tanke på mængderne og hvor og hvordan det du køber er produceret. Jeg synes det er for nemt og ansvarsfraliggende bare at sige, at vi ikke har ret til at gøre os til dommere over for andres forbrug – det synes jeg lige netop vi har, når det handler om noget så alvorligt som vores planet, som vi med vores forbrug i høj grad er med til at ødelægge for hinanden.

  • Jeg ansvarfraligger mig ikke fordi vi ikke må gøre os til dommere overfor hinanden (det er et af mine grundprincipper, som jeg synes ville klæde de fleste, men du misforstår, hvis det er sådan du læser det) – jeg siger, at fordi vi aldrig kommer til at kende hinandens fulde regnestykker eller prioriteringer, så er det for let og for billige point at skælde på andres forbrug. Måske du køber mindre end mig, men tilgengæld flyver 3 gange så meget, bor i en dårligere isoleret bolig, kører langt til job i bil, ikke affaldssorterer og spiser store røde oksebøffer til aften hver dag – who knows?! Debatten er ikke sort/hvid og når man slår så hårdt ned på ét lille fragment af den, så gør man den en bjørnetjeneste. Det er unuanceret og, sorry, dumt.

  • Hvis du endelig vil vide det så har jeg valgt min bolig ud fra netop det kriterie at den skulle være klimavenlig, jeg tager bussen på arbejde, jeg tager toget på ferie, affaldssorterer i 6 forskelligheder spande og er vegetar. 😉

 • Hørt!
  Jeg bliver så træt, når nogen prædiker deres religion (mad/forbrug/børneopdragelse etc.), uden at kende andres udgangspunkt. Det der giver værdi og glæde for en, er måske forkert for en anden, men respekter dog, at vi alle er forskellige, og at vi lever i et land, hvor vi har mulighed for at vælge.

 • Jeg er sådan en, der synes, at noget er rigtigere at gøre end noget andet, når dette noget er at passe på miljøet og klimaet. Der synes jeg, vi er ude over, at enhver må gøre, præcis hvad de vil, fordi det faktisk påvirker andre, når miljø og klima påvirkes. Derfor hilser jeg det så velkomment, at du og mange andre også gør plads til at skrive om bæredygtighed, genbrug, madspild og så videre. Det er superfedt. Jeg vil også enormt gerne høre mere om, hvordan I har klimaoptimeret huset?

  • Jeg synes også noget er rigtigere at gøre end andet – jeg lader bare de holdninger komme til udtryk, når jeg sætter mine krydser på stemmesedlen, fremfor ved at gå og dømme mine medmennesker på et snævert grundlag:)
   Vi har 1. hulmursisoleret, 2. skunkisoleret, 3. isoleret mellem etageadskillelse, 4. skiftet alle vinduer og 5. skiftet alle døre. Dermed har vi halveret vores varmeforbrug (og var man kynisk ville man sige, at der så også var økonomisk incitament, men jeg kan forsikre om, at der går så mange år før investeringen er tjent hjem, at det økonomiske incitament er møj møj småt, haha)..

 • Fint og fornuftigt indlæg – som altid! Og nej, jeg er heller ikke fortaler for at blande sig i andres forbrug, for langt hen ad vejen er de fleste mennesker (forhåbentlig) fint i stand til at vælge selv. ☺️ At jeg så synes det er fint, at der generelt er kommet et større fokus på klimaproblematikkerne som sådan i medierne i bred forstand, det er en anden sag. For jeg synes at almen oplysning og forslag til små forbedringer vi hver især kan gøre, er super vigtige. 💕

  • Nej enig enig – inspiration og indspark velkommes (jeg er stadig i tvivl, når jeg står med en øko agurk fra Tyskland vs en ikke øko-agurk fra Danmark – hvilken skal jeg købe, for at være mest fornuftig!?). Vi skal uddannes, inspireres og den slags – men ikke slås i hovedet:)

 • Meget fint og grundigt indlæg! Jeg berørte, dog meget kortere, samme problematik i mit seneste skriv. Jeg tror, som du, på at de fleste som læser med, er intelligente demokratiske mennesker, som udmærket tager ansvar for eget forbrugsliv. Den fordømmende tone, som florerede omkring Black Friday hører ingen steder hjemme og jeg kunne mærke, at den også gjorde et eller andet ved mig. Jeg tror jeg følte, at jeg indirekte blev antaget for at være en slags lemming, som bare kaster penge i forbrugsgrams uden at tænke én eneste fornuftig tanke. Det gjorde mig faktisk lidt oprevet …

 • JEG BLIVER EFTERHÅNDEN SÅ TRÆT ALTSÅ!
  Mor-politiet, klima-politiet, sundheds/veganer/vegetar-politiet m.fl. Flet nu næbet og pas egen andedam. Jeg bliver vitterligt så irriteret og ked af det, når sådan noget her skal fylde. Intet er jo mere rigtigt at gøre end andet. Tak for mangfoldighed og forskellighed ❤️

 • Så fint et indlæg – det er nemlig rigtigt det du skriver!
  Jeg kunne godt få lidt ondt i maven over den måde folk har været efter hinanden i år ifm. Black friday. Både bloggere, men også i privaten.

  Jeg deltog i forbrugsfesten i fredags. Jeg købte et krøllejern, som jeg har sukket længe efter.
  Så jeg blev lidt træt af den bashing omkring black friday.

  For det kan godt være jeg købte en varer til Black Friday .. men resten af året smider jeg ALDRIG madvarer ud, de ting jeg ejer kan være i 6 flyttekasser og jeg gør meget i at genbruge.
  Men det er der ingen der ved? Og jeg kunne ALDRIG finde på at pege fingre af nogen, fordi de ikke lever som mig.

  Så tak for et et rigtig godt indlæg!

 • Kære Christine, jeg kommenterer normalt ikke men synes dit indlæg er et fint og sobert indspark i (over)forbrugsdebatten. Det er ærgeligt hvis klima ansvarlighed bliver noget vi skal slå hinanden oven i hovedet med i stedet for at inspirere hinanden.
  I øvrigt tak for en fin blog!

  Kh en anden karrieremor 🙂

 • Super godt indspark! 👏🏻 Jeg blev også virkelig træt af al den Black Friday bashing i år, selvom det er helt på sin plads at stille spørgsmål til forbrug. Men moralisering – nej tak. Til gengæld stort ja tak til tillid til den individuelle dømmekraft og fornuft.

 • Hørt! Jeg har egentlig aldrig forstået, hvorfor vi skal dømme hinanden (uanset om det gælder forbrug, klima eller noget helt tredje), så jeg synes, det er mega fedt og vigtigt, at du bringer det her emne op!

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top