Du læser nu
Mine 5 bedste råd til at få det bedste ud af din søvn..

Mine 5 bedste råd til at få det bedste ud af din søvn..

Annonce for Philips Hue

Vi har for et par uger siden, snakket om det der med, at man pludselig går ualmindelig meget op i sin nattesøvn, når man ikke får (nok af) den. Og aldrig har noget fyldt mere i mit liv end den udtalte søvntortur, jeg har været udsat for det sidste halvandet år. At få et ørebarn har været så forbandet tough, og da en af karatererne i dét afsnit af SUITS vi så i weekenden, bedyrede om sit (lillebitte barn) at ‘once he decks, he’s out for the night’, fandt jeg mig selv sende en bitter fuck-finger i retning mod skærmen. Like that’s gonna make a difference.

Så som I ved, så har vi gjort hvad vi kunne, for at give vores søvn de bedste betingelser. Skiftet seng, blandt andet. Men der er også et par andre sager, som vi sværger til, for at få den bedst mulige søvn og – ikke mindst – for at få det bedst mulige ud af den søvn vi, trods alt, får. Og selvom man ikke lige har erhvervet sig en lille natteterrorist, så kan det være, at nogle af vores erfaringer, kan hjælpe andre på vej. Søvn er trods alt noget af det vigtigste for vores helbred.

Mørklægningsgardiner: 

Vi lever i et land, hvor der er kæmpe forskel på hvor meget dagslys vi udsætter os for, og mens behovet for mørklægningsgardiner er forsvindende småt i December, så er det omvendt livsnødvendigt i juni. Og det er virkelig en billig måde, at få givet sin nattesøvn gode betingelser. Hvem har ikke prøvet at vågne langt ud på formiddagen i en hotelseng, fordi det typisk er sådanne steder, man finder de allermest effektive mørklægningsgardiner?

Hold fast i rutinen

Især os, der har små børn, vil vide, hvor vigtig en helt stram natterutine er for den gode nattesøvn. Putning til samme tid hver aften og vækning til samme tid hver morgen. Også i weekenderne. I og med vi har valgt at have mørklægningsgardiner, har vi brug for lidt hjælp til at fake naturlig solopgang og en blid vækning hver morgen – hér får vi hjælp af vores Philips Hue pærer, der tænder gradvist og efterligner det naturlige sollys om morgenen. Vi vågner, med andre ord, til en solskinsdag hver morgen (.. og bliver ofte slemt skuffede, når gardinerne så trækkes fra;)). I gamle dage havde jeg sådan et wakeup-light, men det her er altså noget smartere.

Ordentlig seng:

Igen noget vi har snakket om før, men vi bruger så mange timer i vores senge, at man skal sørge for at få investeret i én, hvor man ligger godt. Om den er dyr eller billig kan komme ud på ét, så længe du sover godt – dog er det min erfaring, at lige med senge, så lønner det sig, at betale lidt ekstra for sin seng. Af flere årsager. Først og fremmest på grund af komforten, men også fordi de billige senge typisk er fremstillet under forhold og i materialer, der ikke gør noget godt for indeklimaet i soveværelset…

Temperatur og indeklima

Og lad dét så være næste punkt – indeklimaet. Smart sengetøj, stearinlys og tilmed madrasser kan være nogle rigtige banditter for indeklimaet. Sengetøj i bomuld kan være sprøjtet med alt fra pesticider til gødning, for siden at blive behandlet med formaldehyd, så det ikke krøller – ingen af sagerne er specielt herlige at ligge og rulle sig i nat efter nat, det er en god idé at sørge at få gennemvasket nyt sengetøj inden det tages i brug… Derudover er det også en god idé at lufte ud i soveværelset hver aften inden godnat-tid – både for at få frisk luft ind, men også for at få temperaturen ned. De fleste af os sover bedst i soveværelser der kun er 17-19 grader.

Night-shift og dæmpet belysning

Vi har efterhånden også allesammen lært, at det skarpe lys fra vores telefonskærme er en rigtig bandit, når det kommer til nattesøvnen og et godt råd er derfor også at helt forbyde skærme i soveværelset – det har vi ikke rygrad til (men kudos til dem der har). Tilgengæld bruger vi nightshift på både telefoner og TV om aftenen, og så sørger vi for at vores Philips Hue i soveværelset også langsomt dæmpes, fordi det giver en god og afslappet afslutning på dagen.

Vi undgår også skarpt lys om natten i hele huset og har indstillet lyset sådan, at hvis vi tænder på fx toilettet eller Elises værelse (hvis man skal ind og hjælpe med at finde en sut el.lign), så tænder pærerne kun på 10% lysstyrke. Det fungerer enormt godt og det er virkelig rart at slippe for at skulle vælge imellem at tisse i mørke eller at blive blændet.

Elise er endnu for lille til rigtig at have behov for et nightlight, men det kommer nok snart – hér vil vi også kunne bruge Philips Hue i hendes loftslampe for at sikre, at der aldrig bliver bælgmørkt på hendes værelse.

Jo. Det var vores erfaringer. Der er selvfølgelig også sådan noget med ikke at drikke kaffe og lign, lige inden sengetid, men jeg drikker sjældent kaffe efter kl 14, så derfor har det aldrig været et issue herhjemme. Den store forskel for os, har klart været det med at sove i ordentlig seng, og det med at være 100% herre over nat og dag i fht lys og mørke. Vi lever bare i et land, hvor naturen ikke er specielt barmhjertig ved os, lige hvad det angår…

Har I mon nogen gode tip at tilføje?

 Kommentarer (3)
  • Dejlige og vigtige råd. Mit bedste råd er at geare ned, så tidligt som muligt og skifte sengetøj ofte. Vi øver os i at lægge os tidligt i seng og tale eller læse en bog – gerne med åbent vindue og noget rent sengetøj. Det virker dejligt beroligende.

  • Af en eller anden grund fungerer jeg kun hvis jeg spiser aftensmad på præcis samme tidspunkt – jeg kan bare ikke spise for sent, så bryder min verden og min nattesøvn sammen 😬 Da jeg skulle vende mig til pendler-livet begyndte jeg at spise kl 18. Jeg gik automatisk en time tidligere i seng 😂

    • Sådan tror jeg egentlig mange har det, uden at være klar over det – vores indre ur er jo i høj grad styret af maven 🙂

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top