Du læser nu
Kan man overhovedet være en anden, end den man er?

Kan man overhovedet være en anden, end den man er?

Jeg har gået og tænkt over det i flere forskellige sammenhænge. Den der dikotomi, der er i det at være ‘blogger/influencer’ og ‘privatperson’ i én og samme pærevælling.

Altså – jeg oplever i stigende grad en lyst til og forventning om, at jeg er mit ansvar bevidst. At jeg er fornuftig med ‘min indflydelse’ – og jeg kan love jer for, at jeg er umådeligt glad for, at jer der læser med hér er voksne veluddannede damer, for jeg bilder mig selv ind, at jeg så godt, kan fralægge mig noget af det ansvar, forstået på den måde, at det er noget sværere at påvirke sådan nogle som jer, end fx meget unge mennesker. Det siger sig selv. Jeg kan stole på, at I kan tænke selv. At I er fornuftige. At I har selvstændige holdninger og meninger og al den slags. Det er rart.

For noget af dét, jeg altid har betragtet som forcen ved dette medie er, at det sådan nogle som mig, der er ‘bloggere’ – sådan nogle helt almindelig leverpostejsdanskere med helt almindelige liv, som jer der sidder ude på den anden side af skærmen, så kan spejle jer i. I højere eller mindre grad, forstås. Men altså, sådan roughly speaking. Det er, sagt med andre ord, fordi, at jeg er helt almindelig, at I gider komme her.

Og når man er helt almindelig, så tager man helt almindelige valg. Man er hverken værre eller bedre end alle andre. Og når man er helt almindelig, tager man også valg, der ikke nødvendigvis er politisk korrekte. Og som man ikke nødvendigvis synes er ‘forbilledlige’. Og skal man så lade være med at dele dem?

Jeg tænkte første gang over det, inden jeg skulle giftes og fik lavet et lille brynløft med botox. Det har jeg aldrig fortalt jer, og jeg vil gerne forklare hvorfor – på den ene side, vil jeg gerne være ærlig om den slags, for det synes jeg man skylder (…. I did not wake up like this, eller hvad man nu siger). På den anden side, har jeg ikke nødvendigvis lyst til at være en postergirl for botox, og jeg kan ikke lade være med at frygte, at alene det, at jeg fortalte at jeg havde fået det gjort kunne betragtes som en opfordring eller anbefaling til at få gjort det samme. Giver det mening?

Dét var noget jeg gjorde som privatperson, som jeg på den ene side gerne vil stå ved, men som jeg ikke nødvendigvis havde lyst til at være en reklame for (og sådan kan det jo tolkes, hvis jeg så skrev om det – også selvom jeg selv betalte og alt det der…).

Og på det seneste har jeg gået med lidt af de samme tanker i forbindelse med hele klimadebatten. Og med i særdeleshed, når det kommer til sådan noget med at rejse og at fortælle om rejser.

For jeg kan godt se, at hvis jeg tager på eksotiske rejser og viser smukke billeder i dette forum, så inspirerer jeg andre til at gøre det samme. Lidt som hvis jeg sad til en venindemiddag og viste smukke feriebilleder – bare på lidt større skala. Og er det at bruge sin indflydelse på en god måde, set i lyset af de klimaudfordringer vi står foran?!

Næ.

Men så kommer balladen – min almindelighed, værende balladen altså. Ligesom hundredetusindvis af andre danskere flyver jeg stadig i ny og næ. Mindre end jeg har gjort, men endog stadig nu og da. Jeg tror vi allesammen er i en læringsproces i fht vores klimaaftryk og vi angriber processen forskelligt og i forskellige tempi. Nogle er nået længere end andre. Og jeg er altså endnu ikke nået dertil, hvor jeg kan vinke farvel til alle flyrejserne. Tilgengæld har jeg så taget nogle andre skridt.

Og så er vi tilbage til dén med botox’en – for hvad gør man så? På den ene side vil jeg gerne stå ved de valg jeg tager, for jeg vil ikke gøre mig bedre end jeg er – og nogle af mine valg er så mere forbilledelige end andre. Men på den anden side, på ‘influencer-siden’, kan jeg også få helt koldsved over, om jeg så svigter mit ansvar?

Og at the end of the day, kommer det jo ned til spørgsmål jeg stiller i overskriften. Kan man overhovedet være en anden, end den man er? Og det svar er jo let og ligetil. Nej. Det kan man ikke. Jeg kan ikke, ihvertfald. Og slet ikke efter at have bedrevet bloggen her i mere end 10 år. I kender mig for godt, til at jeg pludselig kan være en anden.

Så I må tage mig og mine valg på godt og ondt. Nogle af jer vil synes, at jeg er en tåbe af rang, et miljøsvin og mene at jeg svigter mit ansvar. Det er ok – og I har måske også ret. I må trøste jer med, at jeg forhåbentlig en dag indhenter jer i ‘klima-processen’ og dermed også selv kan se det. At jeg en dag vil sidde og ryste på hovedet af egne klimavalg, som jeg idag gør det af tidligere tiders skovalg. Og samtidigt minde jer selv om, at man sjældent fordrer klarsyn med hårde ord og skarp retorik.

Og i andre finder forhåbentligt stadig ligeværdighed i min almindelighed. Alt imens jeg vil finde ro i det jeg skrev længere oppe med, at jeg kan stole på, at I er fornuftige voksne mennesker, der tager ansvar for egne valg – og godt kan se, at alle mine valg måske ikke er forbilledlige og oplagte at kopiere.

.. og om ikke andet, så ved I da, at hele problematikken ligger mig på sinde – og altså er blevet tænkt over. Jeg fornemmer at det også bare er dét, nogle af jer kan efterspørge nu og da (og det er så fair). 

 

 

 Kommentarer (22)
 • Influenceres arbejde består i at forsøge at inspirere/påvirke sine læsere, eller det er i hvert fald det potentiale/den valuta, de bliver betalt for, og som derfor har gjort blogging til big business. Jeg synes det er oplagt og befriende når læserne forsøger at påvirke den anden vej; fx at forsøge at influere bloggere til færre flyrejser. Det skal selvfølgelig ALTID formuleres på en sober og konstruktiv måde (gælder begge veje, altid ).
  Samtidig, “meta”rejser dvs ikke rejser planlagt på eget private initiativ, men i stedet rejser, betalt, for at reklamere for at rejse dertilsynes jeg det er befriende at læserne sætter spørgsmålstegn v nødvendigheden af i kommentarfeltet.
  Og det er også et vigtigt signal at sende til alle de samarbejdspartnere der gerne vil have bloggere på miniture hele verden rundt.
  Ingen er perfekt nogensinde. Det synes jeg heller ikke flertallet af læsere har en forventning til.
  Men vi har alle vænnet os til at flyve en masse, og vi kommer nok ikke helt til at stoppe med at flyve. Men vi kan godt blive bedre til fravælge nogle af vores flyvetur, og det er cool at minde hinanden herom. Blogmediet er netop altid blevet fremhævet for sin tovejskommunikation.
  – Og hvis bloggere ønsker at slippe for klimaopmærksomheden, er det altid muligt at lave være med at skrive om rejserne.
  Dette var tydeligvis en kommentar om tendensen generelt, og ikke specifikt møntet på dig Acie 😉 Vh .

  • Grundlæggende er vi nok uenige i om det er ‘cool’ at gå og gøre sig til dommer over andre – hvadend det er naboen, en blogger, Moster Oda eller en fjerde. Men det er også ok – altså at være grundlæggende uenige, bare vi stadig kan rumme hinanden:)
   Og nederst i din kommentar, kommer du jo netop tilbage til det spørgsmål der er grundessensen for hele det her indlæg, og som jeg altså ræsonnerer mig frem til at jeg ikke kan. Jeg kan ikke gøre mig bedre end jeg er – og tror iøvrigt også at langt størstedelen af dem, der læser med også ville både gennemskue det og finde det dræbende kedeligt.

 • Først og fremmest vil jeg gerne sige, at jeg synes, at det er et godt og velovervejet indlæg, du har skrevet. Jeg er enig i, at jeg selv og mange andre er kloge mennesker, som selv træffer et aktivt fravalg, men det er jo ikke alle der gør det, for så ville jeres samarbejdspartnere ikke gide at betale for de reklamer, der af og til dukker op. De samme mennesker (eller andre) bliver også påvirket af rejsereklamer selvom de ikke er sponsorede. På den konto, kan man godt blive forarget over det aktive tilvalg af reklame – specielt hvis det bare er med det formål at man skal vise “det fede liv”. Det der specielt på påvirker mig, er dog hvis man offentligt tilkendegiver en lidt for “forkælet” tilgang til det at rejse. Hvis man eksempelvis påstår at man har miljøet i tankerne, når man “kun” vælger at flyve til Spanien og at man ikke kan køre i tog med et barn. Der er jo mange der hver dag tager den slags kompromiser – helt undværer at rejse eller rejser med andre transportmidler end fly, så jeg synes, at det vil klæde enhver blogger at hædre dem der kan undvære flyrejserne og dem der kæmper for at andre også gør det. I den sammenhæng er det i orden at indrømme, at man ikke selv er nået dertil, hvor man kan, men samtidigt have respekt for de kommentarer man får fra “klima-aktivisterne”. Måske kan de ikke selv holde deres sti helt ren, for det er jo så let at sidde og kloge sig halvanonymt bag en skærm. Jeg håber bare, at vi er på vej hen et sted, hvor folk begrænser deres flyrejser og hvor det ikke er sejt og overskudsagtigt at være globetrotter. I den vending håber jeg også, at man vil stoppe med at bruge begreber som “miljø-politiet” om de folk, der kritiserer for jeg synes, at det er berettiget kritik. Jeg forstår ikke, at man vælger at gøre reklame for flyrejser, HVIS man har miljøet i sinde og specielt, hvis det ikke er et betalt partnerskab, at man gør det. Det er SÅ let at lade være. Som en anden skriver, så er det jo op til en selv som blogger, hvad man vil skrive om, og hvis ikke man ønsker at have et klima-fokus kan man jo bare lade være. Det er bare farligt at få det til at lyde som et bevidst klima-valg, at man rejser.

  • Hej Julie! Du tager fat i mange gode ting, så jeg prøver lige at strukturere mit svar:)

   1. Nu gør du præcis det, som jeg skrev lidt om i en tidligere kommentar: det er aldrig dem/jer med de lidt skarpe miljøholdninger, der ikke kan tænke selv – det er alle andre ‘dumme gæs’ der læser med. Det er både strengt og uklædeligt, at gøre sig selv klogere end alle andre. Og selvom jeg forstår din pointe mht annoncering, så misser du én altafgørende nuance – i 99% af tilfældende handler det ikke om at vælge fra/til, men om hvilket valg der tages. Skal toiletpapiret indkøbes i Lidl fremfor andre steder? Skal pæren i lampen være fra Philips Hue fremfor andre steder? Skal ens showergel være fra Sanex? Behovet for toiletpapir, lys i lampen og showergel er konstant – spørgsmålet er hvor det skal købes og det er derfor annoncører gider lege med sådan en som mig.

   2. Jeg har hverken snakket om flyrejser til Spanien eller togture med børn, så jeg tillader mig at antage at denne kommentar ikke er møntet på mig, og vil derfor være lidt mere spids i mit svar end jeg nok ellers havde været;) Jeg synes ikke det er forkælet – jeg synes tværtimod, at det viser at fly-problematikken netop ligger én på sinde, når det overhovedet italesættes. Og jeg forstår godt, de mange mennesker, der sidder og vejer for og imod, når familiens rejser skal planlægges – der er mange hensyn at tage, ikke kun til miljøet. Tilgengæld synes jeg det er forkælet, at gøre sig til dommer over andres prioriteringer, for ingen af os kender det fulde billede – det har vi snakket lidt om før her.

   3. Din konklusion vedr betalte partnerskaber forstår jeg slet ikke – så det er ok, at flyve, hvis det er en betalt reklame, men ikke ok, hvis man gør det som privatperson? I mit hovede burde det være omvendt?

   4. Og nej – desværre. Som vi har været inde på i lidt længere nede i kommentarsporet, så ‘kan man ikke bare lade være’ med at have klimafokus, for det er en agenda, der igen og igen trækkes ned over hovedet på både mig og mine kolleger. Jeg ville have det f i n t hvis jeg aldrig skulle skrive ordet klima på min blog igen – men så heldig er jeg næppe;) (ikke fordi jeg er ligeglad med klimaet, skal det tilføjes – snarere fordi jeg ikke synes det har berretigelse på min blog, ligesom jeg fx ikke skriver om politik iøvrigt. Eller lego. Eller yoga. Osv).

   5. “Det er bare farligt at få det til at lyde som et bevidst klima-valg, at man rejser.” Det er jeg HELT enig i. Men det har jeg nu heller ikke oplevet nogen steder?

   Vh

 • Først og fremmest vil jeg gerne sige, at jeg synes, at det er et godt og velovervejet indlæg, du har skrevet. Jeg er enig i, at jeg selv og mange andre er kloge mennesker, som selv træffer et aktivt fravalg, men det er jo ikke alle der gør det, for så ville jeres samarbejdspartnere ikke gide at betale for de reklamer, der af og til dukker op. De samme mennesker (eller andre) bliver også påvirket af rejsereklamer selvom de ikke er sponsorede. På den konto, kan man godt blive forarget over det aktive tilvalg af reklame – specielt hvis det bare er med det formål at man skal vise “det fede liv”. Det der specielt på påvirker mig, er dog hvis man offentligt tilkendegiver en lidt for “forkælet” tilgang til det at rejse. Hvis man eksempelvis påstår at man har miljøet i tankerne, når man “kun” vælger at flyve til Spanien og at man ikke kan køre i tog med et barn. Der er jo mange der hver dag tager den slags kompromiser – helt undværer at rejse eller rejser med andre transportmidler end fly, så jeg synes, at det vil klæde enhver blogger at hædre dem der kan undvære flyrejserne og dem der kæmper for at andre også gør det. I den sammenhæng er det i orden at indrømme, at man ikke selv er nået dertil, hvor man kan, men samtidigt have respekt for de kommentarer man får fra “klima-aktivisterne”. Måske kan de ikke selv holde deres sti helt ren, for det er jo så let at sidde og kloge sig halvanonymt bag en skærm. Jeg håber bare, at vi er på vej hen et sted, hvor folk begrænser deres flyrejser og hvor det ikke er sejt og overskudsagtigt at være globetrotter. I den vending håber jeg også, at man vil stoppe med at bruge begreber som “miljø-politiet” om de folk, der kritiserer for jeg synes, at det er berettiget. men også i forbindelse med deres rejser, så det på den måde andre kan blive påvirket – specielt, hvis man får sit valg til at virke lidt for “forkælet” – nærmest som en nødvendighed. Specielt barselsrejser har i visse kredse nærmest været et must. kan have på andre – specielt Reklamer og samarbejder er oftest en forudsætning for, at holde en blog kørende økonomisk og så er det, at man som blogger må sortere i hvilke samarbejdspartnere, man finder moralsk korrekte, og hvad man kan anbefale og ikke mindst, hvad der interesserer ens læsere. Jeg forstår ikke, at man vælger at gøre reklame for flyrejser, HVIS man har miljøet i sinde og specielt, hvis det ikke er et betalt partnerskab, at man gør det. Det er SÅ let at lade være. Som en anden skriver, så er det jo op til en selv som blogger, hvad man vil skrive om, og hvi

 • Jeg synes I skal gøre og skrive om præcis det I ønsker! It’s your prerogative😉
  Dernæst, så er der simpelthen for mange miljø trolls i bloggerverdenen for tiden. Hvis der virkelig var så mange miljø korrekte mennesker i verden, så havde vi ingen problemer😄 De skal holde op med at være hellige og hylde de fode tiltage/råd/erfaringer der deles og håbe på at de spreder sig som ringe i vandet!
  Sammen blir vi klogere og dygtigere!

 • Rigtig godt og vedkommende indlæg. Det hele giver virkelig god mening – og jeg bakker 100% op om din måde at være dig på ❤️

 • Fantastisk med et ærligt indlæg i klimadebatten. Synes, det ville klæde flere af dine kolleger at gøre det samme i stedet for at få deres valg til at fremstå som noget, de ikke er. Så hellere holde sig fra emnet. Det er jo heldigvis helt op til den enkelte, hvordan man lever, og det virker bare mere autentisk over for læserne at stå ved det, i stedet for at forsøge at score billige point ved at opliste hvor klimavenlig man pludselig er, fordi det nu er blevet “på mode”.

  • Hvis jeg skal være ærlig, så tror jeg egentlig gerne, at de fleste vil holde sig fra emnet – men man hvad gør man, når det ringer på ens dør og der står én på den anden side og skælder én huden fuld over alle de forfærdelige ting man gør for klimaet? Og dér stod man ellers lige og var igang med at affaldssorterer og havde købt klimakompensation for familiens sommeflyrejse osv osv;) Forstår du hvad jeg mener?
   Jeg tror man som blogger bliver super forskrækket, når man på den måde bliver skældt ud – og så er det naturligt at tage til genmæle og addresere emnet, selvom man ikke havde gjort det ellers. 🙂

 • Så fint og reflekteret indlæg! Så netop diskussionen omhandlede det med at rejse og vise sin rejse, når man er influencer og dermed ‘arbejder’ med at influere andre.
  Det er svært hvordan hele den her ‘verden’ hænger sammen, og jeg forestiller mig kun, at det er ekstra svært når man lever af sig selv, samtidig med at man også har fri. At være en privatperson er ugennemsigtig.
  Men så længe man tænker over sine valg, tænker over hvad man deler og hvordan man influerer, så kan man som ‘forbruger’ vel ikke kræve så meget andet? Som du så rigtig siger, det er jo også selv, der står til ansvar for egen handling, og det kan så sandelig aldrig bliver blogger og andet godtfolks skyld 🙂

  • Det håber jeg ihvertfald – men jeg oplever omvendt også, at nogle har brug for at blive mindet om, at man skal stå til ansvar for egne valg. Og så synes jeg også det er tankevækkende, at dem der råber op om, at man som blogger skal være sit ansvar og indflydelse bevidst, sjældent taler for egen regning. Altså det er jo ikke dem, der bliver påvirket af det jeg viser frem – ork nej, det er de for kloge til og de har da gennemskuet det hele. Det er bare alle de andre, dumme og holdningsløse gæs, der også læser med. Tsk tsk.

 • Jeg er meget enig i dine overvejelser og synes det er så fedt, at du skriver om dem! Tak! Jeg synes nok primært problemet er, hvis I influencere ikke anerkender, at I er almindelige og fejlbarlige ligesom alle os andre. Ingen synes det er let, at skulle tage de klimavenlige valg, og ingen tager alle de rigtige. Men indrøm at det fylder (eller ikke fylder) i overvejelserne frem for at “sugar coate” flyrejserne i, at I altså CO2-kompencerer eller “kun” flyver til Spanien frem for Sri Lanka. Det er et kæmpe problem, at vi alle er blevet så vant til at flyve, at vi mener, det er vores ret! Selvfølgelig er der mange hensyn, der fylder i hverdagslivet, og vi er endnu ikke der, hvor det bare er oplagt at vælge de mindst klimabelastende. Jeg synes det er så sejt at fortælle om de gode valg, man tager, og så sejt at dele udfordringerne med ikke altid at tage dem. Det kan vi lære af. Ikke af at problemerne bliver negligeret eller talt ned, fordi det ikke passer ind i et selvbillede som klimabevidst blogger.

  • Men Signe er det ikke netop at anerkende at det fylder, hvis man skriver at man Co2-kompenserer eller flyvere kortere end man tidligere ville have gjort? Altså jeg er med på at det ikke er eksplicit, men trods alt?
   DEt er iøvrigt min opfattelse, at de fleste af mine kolleger (med enkelte undtagelser, bevares) ikke føler at de selv har sat klima-snak på agendaen, men oplever et stort pres fra læsere, der kommenterer med ret hård retorik.
   For egen regning føler jeg mig ikke særlig klima-agtig – jeg er igang med at lære og tager små omstillingsvalg hele tiden, men det er ikke noget jeg egentlig føler har en berettigelse på min blog. Når det alligevel får det, så er det fordi også jeg, er blevet mødt at skarp kritik for enten det ene eller andet – og selvom jeg ikke føler mig klimafrelst, så føler jeg mig omvendt heller ikke som en kæmpe miljø-ididot, der fortjener den slags.
   Jeg ved ikke om det giver mening:)

  • Det gør det, og tak for dit svar! Jeg kan godt se, at I også får lagt diverse agendaer “ned over” jeres indhold, netop fordi det er en del af formatet, at læserne byder ind. Hvilket er pisse irriterende (men sejt at I svarer på tiltale!). Og det kan jo aldrig være skidt at købe co2-kompensation eller bruge færre sugerør. Men jeg tror bare, jeg stejler, når det fremstilles som om de meget små skridt (det synes jeg altså det er, når man fx stadig flyver indtil flere gange om året – jeg er selvfølgelig med på, at mange af jer har et meget andet udgangspunkt end mit på SU), tages FOR miljøet og ikke PÅ TRODS. Jeg synes nemlig det indikerer, at man kan forbruge sig til miljøvenlighed og blive ved med at flyve på flere årlige familieferier men på en miljømæssig måde (en slags green washing af en i bund og grund skadelig praksis) i stedet for at lægge vægten på, at vi alle er nødt til at give afkald på nogle af de goder, vi har haft, hvis vi for alvor vil rykke klimamæssigt. Giver det mening?

 • Åh ja, jeg har virkelig mange af de samme tanker og bekymringer, Acie.

  Jeg tager dine valg på godt og ondt og nyder generelt at se alt det almindelige hos bloggere og influencers. Og altså ikke det perfekte. Tror og håber de fleste har det sådan ❤️

  • Det håber jeg også – jeg synes det er dét vi kan, os med en blog 🙂

 • Jeg er helt enig i det du skriver AC – de fleste af os er flyttet hjemmefra, og vi bliver hver eneste dag tvunget til at tage aktive beslutninger, der påvirker vores person og også generelle holdninger.

  Men når det så er sagt, så er der nok ingen der bliver miljøaktivister ved at blive dunket i hovedet af folk der lever og ånder det 100% – ej hellere Jehovas Vidner, bare fordi de banker på en kold søndag morgen. Vi kan ikke presset eller rykkes bare fordi andre siger vi skal, men vi kan føle selv og lytte til debatten og så igen, tage et valg om vores holdning har skiftet ; )

  Godt belyst.

  XX
  R

 • Folk må simpelthen også passe deres egen butik og lade være med at komme med spydige kommentarer hver gang en blogger flyver lidt, jvf. din søde kollega, Christina. Man må tænke selv, som du så rigtigt skriver. Træffe egne valg. Jeg læser med hos dig og flere andre, netop fordi I lever anderledes end jeg gør. I rejser mere, end jeg har råd til, og jeg elsker at samle inspiration til kommende rejsemål. Så bliv ved med at vise det hele. Jeg skal nok sortere 😉 Go’ tirsdag ♥️

  • Jeg er som udgangspunkt enig i at folk skal holde sig på egen banehalvdel, men har omvendt også bare erfaret at det gør folk ikke <3 Og tak Helle – for at du selv sorterer!

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top