Du læser nu
Sådan passer du på…. Blød strik.

Sådan passer du på…. Blød strik.

For et par måneder siden viste jeg sådan en damp-fætter frem på instagram, som jeg havde købt til at holde de værste pletter nede hér og dér. Og nøj, hvor var I interesserede. Og er det til stadighed (alt at dømme efter mængden af spørgsmål omhandlende damp, der lander i min inbox:)). Så det er altså (endnu) en interesse vi har til fælles – det der med at ‘passe på’. Vores ting altså.

Den skulle lige ligge og summe, men udgjorde til slut inspirationen til indeværende indlæg. Og nogle der følger. En lille føljeton om ‘sådan passer du’ på de bløde striktrøjer, på stofsofaen, på havemøblerne, på læderskoene osv osv osv.

Jeg er by no means ekspert. Tilgengæld har jeg både tiden og lysten til at gøre research-arbejdet for os. Undersøge og så servere svaret hér for jer:)

Og ja idag starter vi altså med de bløde striktrøjer – både fordi jeg hér faktisk har et erfaringsgrundlag at trække på, men også fordi det var hér jeg selv var nået til på to-do-listen. Mine yndlings-trøjer trængte til lidt TLC.

Sådan vasker du din strik..

Strik er naturligvis et lidt vidt begreb, men jeg øver mig i at købe færre og bedre – ingen akryl-sager eller deslige. Dem har jeg tilgengæld ryddet ud i og solgt videre. Det var et sidespor.

Jeg forsøger at gå efter uld – i forskellige former. Merino, cashmere eller klassisk. Og det er altså den slags jeg snakker om hér.

Det skal vaskes med en særlig uld-sæbe og kan oftes vaskes i maskinen på uldprogram (30gr og lavt omdrejningstal) – tit vil det faktisk være mere skånsomt end en håndvask.

De skal tørre fladt på et håndklæde, for de kan godt blive trukket skævt, hvis de bliver hængt op våde (og må endelig ikke komme i tumbleren).

Når det er sagt, så behøver strik faktisk ikke vaskes ret tit – det har dog rigtigt godt af at blive hængt til udluftning ‘between wears’ og skal der lidt mere til, så kan man komme rigtigt langt med en gang damp, der slår bakterier osv ihjel.

Sådan opbevarer du din strik…

Strik har bedst af at blive opbevaret liggende fladt og foldet – og altså ikke hænge på en bøjle.

Tilgengæld er det et naturmateriale, som godt kan tiltrække møl – små lavendelposer i skuffen eller skabet kan hjælpe med at holde den slags på afstand.

Jeg har også hørt om særlige sprays man kan bruge til at holde utøj på afstand, men har endnu ikke selv set/købt sådan en.

Sådan undgår du fnuller…

Ja altså, det gør du ikke. Undgår fnuller. Det kan man ikke. Men man kan komme af med det, og med tiden vil ens trøje fnulre mindre og mindre.

Man kan både bruge små kamme – jeg har denne (men kunne død og pine ikke finde den, da billederne her skulle tages) – og små ‘shavere’, som den I kan se på billederne her. 

Begge dele fungerer super godt – bruger man en sag som den jeg viser på billederne, skal man dog være lidt varsom, så man ikke pludselig får lavet hul i sin dyre strik. Det ville være ærgerligt. Trøjen skal ligge helt fladt, når man gør det.

Et par små tip til de bløde sweatre. Er der mon nogen ønsker til, hvad jeg kaster mig over næste gang? Uldtæppet? Stofsofaen? Læderskoene? Eller noget helt fjerde?

Kilder: her, her og her

 Kommentarer (13)
 • Skønt med nogle tips til st passe på sine ting 😊
  Jeg glæder mig resten af serien! Jeg vil gerne læse hvordan man passer på og holder et uldtæppe rent. Her tænker jeg på dem på gulvet 😊

 • Super med lidt “hausfrau” indlæg – jeg elsker det🙌🏻
  Med en færøsk svigerfamilie har vi også en masse uld på hylderne – men hvor køber man lavendelposer 🤔
  Jeg er med på plejning af læder, om det er jakker, tasker eller sko 🧡

  • Jeg har lavet nogle selv af lavendler fra haven – ellers har jeg også kun set dem på markeder i Sydfrankrig.. Og noteret med læder! JEg må igang med research!

  • De kan købes i Bahne fra mærket ‘Don Dep’ og er fåes i de pæneste variationer af Liberty-stof! Mener de koster 89kr- men hæng mig ikke op på det. 😉

  • Jeg har fundet lavendelposer på de københavnske julemarkeder – sidste år så jeg dem på det marked på Kongens Nytorv. Måske de også er at finde på andre julemarkeder? 🙂

 • Jeg vil vildt gerne høre, hvordan i holder jeres sengegavl ren/fri fra støv
  Den er jo lavet af filt og tiltrækker støv helt vildt
  Bruger du også damp der?

 • Min mormor sagde at når uldsweatrene skulle tørres, skulle de lægges fladt ud på et håndklæde, som man ruller sammen og lagde på radiatoren. Det har jeg altid gjort.

  • Det er også et godt tip! Man skal bare have mange radiatorer, hvis man vasker mange sweatre samtidig (og det gør man jo gerne). Jeg må prøve næste gang jeg har vasket!! <3

  • Det er jo det! Jeg har radiatorskjuler på alle mine radiatorer, og det er faktisk lidt irriterende når jeg endelig får vasket en maskinfuld strik.
   Et andet tip er at hvis man nu ikke lige har fået kæbt uldvask, så kan man jo bruge en mild shampoo! Uld er jo også hår 😂

 • FEDT Indlæg! Jeg elsker også at passe på mine ting – det føles som om man får en hel ny strik.

  Lidt off-topic: Min mand og jeg venter vores første barn, og vi er bare helt på bar bund i forhold til baby tøj (og hermed også en opfordring til at passe på børnetøj ;-)). Hvor meget købte i? I hvilke størrelse? Og hvad filan skal baby egentlig have på til hverdag? Hvordan klæder man en baby på? Det er jo helt nyt land med body, natdragter, sparkedragter, bloomers, amen… Jeg er helt lost! Haha.

 • Jeg vil gerne høre om pleje af læderjakker – har e 5 år gammel sag, der nok skulle have haft lidt TLC for noget tid siden 🙂

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top