Du læser nu
Sådan passer du på… Stofsofaen.

Sådan passer du på… Stofsofaen.

Godt, så blev det tid til endnu en omgang af ‘sådan passer du på….’ og i denne omgang blev det altså stofsofaen, der stod for tur. Eller velour-sofaen i vores tilfælde, men stoftypen er ikke så afgørende.

Den er I nemlig maaaaange, der har skrevet og spurgt mig til og om. Hvordan renser man sådan en sag? Både pletrens, men også ‘hovedrengøringen’. Jeg har researchet (… for er på ingen måde nogen ekspert) og testet, og de erfaringer jeg har gjort mig, får I her.

Det er klart, at det nemmeste er, at købe en sofa med aftageligt og vaskbart betræk. Det er stadig et stort arbejde at vaske den, men vil klart effektivt og doable.

Men det kan man altså ikke på vores sofa. Og sådan er det nok med de fleste. Trods alt. Selvom det er smart.

Så istedet må man finde på noget andet.

LÆS OGSÅ: Sådan passer du på… blød strik.

Det kommer næppe som nogen overraskelse, at jeg har to små børn, og dermed er vi altså en helt klassisk børnefamilie. Jeg sætter pris på at bo pænt, men jeg vil ikke bo på et museum – sofaen er familiens knudepunkt og der skal være plads til at spise en skål havregrød i weekenden, lørdagstakeout foran fjeneren eller æbleskiver med syltetøj i december. Det er et valg, man må vurdere med sig selv.

Herhjemme har vi altså valgt en sofa, som ikke er så dyr at vi er ømme over for den. Hvis ikke jeg havde små børn, ville jeg nok have købt drømmesofaen Mr Big, men altså… Det har jeg. Så det gjorde jeg ikke. Og jeg er også virkelig glad for vores Norr.

Og Norr står model til et og andet. Ikke mindst en lidt hårdhændet behandling fra mine børn – den ene er en ivrig gylper (.. kanon) og den anden stryger rundhåndet om sig med diverse lækkerier. Og det viser sig altså som pletter af mere eller mindre umiskendelig karakter. Dem jeg opdager in the moment, klarer jeg med en våd klud og så når man langt. Men det gør jeg ikke med dem allesammen. Og så kan der komme nogle lidt træls skjolder, som dem I kan se foroven.

Inden du renser…

Generelt kommer man rigtigt langt med den ‘daglige rengøring’ af sin sofa, hvis man sørger for at støvsuge den godt med jævne mellemrum. Vores får en tur med en industristøvsuger hver 2. uge og så tager jeg det værste løbende med vores Dyson, når jeg synes den trænger (… Elise har spist knækbrød eller hvad ved jeg).

Pletrens af sofaen…

Hvis man er hurtig kan man tit være heldig at kunne fjerne en plet med det samme, ved at suge så meget op man kan med et stykke køkkenrulle og så tørre efter med en fugtig klud (evt. opvredet med lidt klart opvaskemiddel).

Er man mindre hurtig og har pletten fået lov til at sidde har jeg haft god effekt af at dampe den op med en lille hånddamper (jeg har en fra Kärcher købt på Proshop) og bruge tæpperens. Når jeg bruger damp, så er det for at undgå at sofaen bliver for våd – man vil jo helst undgå at man får den vådtet til i en grad at polstringen under bliver våd. Det suger jo frygteligt.

Vil man gerne undgå tæpperens, har jeg også prøvet med sæbeskum – det fungerer også, og laves ved at piske skum af sulfo og vand og så gnide dét på pletten (igen bruger man skum istedet for fx sæbevand, fordi det helst ikke må blive for vådt alt sammen.

Jeg foretrækker dog tæpperensen.

Den store rengøring af sofaen..

Der findes maaaange firmaer, der tilbyder professionel sofa-rens – både ved at hente sofaen og rense eksternt, men også ved at komme med det rette udstyr til at klare opgaven hjemme hos en selv.

Det koster naturligvis. Og er nok også lidt bakset. Ihvertfald hvis man, som jeg, har svinende børn og dermed vil skulle have det gjort ret ofte.

Så man kan også gøre det selv og i så fald, skal man have fat i sådan en sag, som den jeg bruger på billederne hér. Det er en tæpperenser, der fungerer ved at den sprøjter lidt (sæbe)vand ud på stoffet, som den så suger op igen. På den måde undgår man at sofaen bliver for våd.

Sådan en sag kan lejes i de fleste byggemarkeder for en overkommelig pris.

Jeg fandt den på slag-tilbud til Black Friday og slog til – jeg har brugt den to gange og den har allerede tjent sig selv hjem i fht, hvis jeg skulle have lejet maskinen over et par dage.

[Ryghynde før og efter rengøring med tæpperenseren – det var lige de synlige spor af en gang gylp jeg fik serveret ned af ryggen. Dejligt]

Når jeg bruger tæpperenseren, så starter jeg med at tage de væreste pletter med tæpperens og lade det sidde og virke i ca. 30 minutter. Derefter tager det en times tid at give en sofa og lænestol som vores en god grundig rengøring. Jeg har haft god succes med at putte et par dråber sulfo i vandet også.

Når rengøringen er overstået, vil sofaen føles en liiille smule fugtig de næste 24 timer, så man skal altså ikke gøre det 5 minutter inden man får gæster.

[Vaskevandet efter en gang rengøring – selvom jeg synes vi er ret flittige med støvsugeren, så er jeg helt i chok over hvor klam sådan en sofa bliver. Jeg ved godt, at vi udsætter den for lidt af hvert, men stadig…. Gisp!]

Kilder: her, her, her og her

 Kommentarer (4)

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top