Du læser nu
Ting covid-19 har lært mig om surdej…

Ting covid-19 har lært mig om surdej…

Ja, altså ikke sådan dirkete selvfølgelig. Men kombinationen af barsel og Corona-lockdown måtte betyde forsøg med surdej. Jeg har prøvet et par gange tidligere, men hver gang er det mislykkedes for mig. Eller. Jeg har ihvertfald givet op. Nok for tidligt og uden nok effort, erkender jeg nu.

For det kræver altså lidt, med sådan en surdej. Mere end jeg lige troede, for altså hvor svært kunne det lige være? Svært, skulle det vise sig. Men tilfredsheden, når man så kommer i mål, uha, den er altså ganske betragetlig. Jeg synes det er så tilfredsstillende at lave noget med mine hænder. Skabe noget. Noget rigtigt. Antagelivis en slags modreaktion eller balance-øvelse, når nu jeg også bruger ganske meget tid på at skabe ting digitalt.

Men hvor er det altså bare sjovt at man med mel, vand og salt kan skabe velsmag på den her måde. Så simpelt – og så slet ikke alligevel.

Og jeg har da lært et par ting undervejs, som måske kan komme andre til gavn. Om ikke andet, så skriver jeg dem ned her, så jeg selv kan huske dem, næste gang det skulle blive aktuelt.

Der er virkeligt mange dygtige surdejstyper på Instagram

Jeg kan ikke linke til præcis den opskrift, der fik det til at lykkes for mig, for jeg var vidt omkring og sandheden er nok, at det endte med at være lidt på gefühlen. Men hermed altså lidt links, der har hjulpet mig:

 • Foodgeek – ham her kendte jeg ikke inden, men sådan kan man jo finde guld, når man ligger og googler surdej i sene nattetimer..
 • Cathrine Brandt – så dygtig og så hjælpsom. Jeg har set hendes surdejalong og den synes jeg alle, der drømmer om en surdej, skal se.
 • Jacob Rosendahl – er next level og laver helt absurd flotte brød.
 • Ann-Christine – får alting til at virke overskueligt – også surdej.
 • Annemette – det samme gælder Annemette og hendes bagerier på SweetCakeKarma.

De her redskaber brugte jeg….

 • Madelastikker
 • Weck glas
 • Friskt øko hvedemel
 • Friskt øko rugmel
 • Friskt øko fuldkornsmel
 • Lunkent vand
 • En god bagevægt
 • Bagestål (altså først tilbagning, men hvis man ikke har ét, så kan man passende bestille, når man går igang med surdejen, for der er jo lidt leveringstid)

Det her fik min surdej til at lykkes til sidst…

 • Jeg lærte undervejs, at surdejen skal være ret tyk og fast i konsistensen
 • Vores køkken var for koldt til at den rigtigt udviklede sig, så jeg fandt en lun vindueskarm istedet
 • Surdejen udviklede sig ikke, hvis jeg lod den stå direkte på den kolde stenbordplade
 • Jeg skulle fodre min surdej ofte – gerne 3 gange om dagen.
 • Når jeg brugte hænderne til at røre rundt i min surdej, skulle jeg bruge dejskraberen til at skrabe den dej af, der sad på fingrene og komme den ned i glasset. Ikke vaske den af med vand.
 • De fleste siger, at man skal bruge koldt eller tempereret vand – jeg havde bedst held med at bruge lidt lunkent vand (tilbage til dét med det kolde køkken).
 • Det gør virkelig en forskel at bruge friskt mel.. Jo friskere, jo bedre.

Og nu er jeg altså sådan én, der har en surdej stående i køleskabet. Den har ikke noget navn, men jeg synes umiddelbart at Connie kan noget. Og nu glæder jeg mig til at skulle prøve og bage alt muligt sjovt med surdej. Til en start, lavede jeg nogle ret enkle boller, hvor jeg var meget glad for at have lidt erfaringer med i bagagen fra de der gode barselsboller jeg har lavet tidligere – og de er altså også stadig virkeligt gode og et godt alternativ, hvis man ikke gider bage med surdej

Og nu skal jeg også nok snart stoppe med alt det surdejs-snak. Men altså – man bliver jo lidt mere domestic, når man #bliverhjemme, som vi allesammen gør det for tiden. Så jeg nusser rundt og får tiden til at gå med al den slags, jeg ikke prioriterer til hverdag, fordi man trods alt hellere vil have et social life end en Connie i køleren…. Men det er så ikke rigtigt en option for tiden;)

 Kommentarer (16)
 • Benytter du dig af flydetesten? Min surdej ser ud som din på billedet, og hæver rigtig fint. Dog vil den ikke flyde…

 • Tak, Christine. Det gør mig ægte glad, at du har fået succes med din surdej 🙂

  En surdej er noget helt særligt, og når man først lige fanger teknikken, så er det slet ikke så svært, som det kan lyde!

  Jeg glæder mig til at følge med i din bagning.

 • Hej Christine,

  Åh hvor jeg håber, at min surdej vil lykkes og jeg kan abe dig efter med de lækre boller. Hvad fik dig til at fodre din surdej tre gange om dagen?

  Mvh.
  Stine

  • Ja, det var da et godt spørgsmål. Jeg læste det et sted, men kan ikke lige huske hvor (jeg var ret vidt omkring).

   I dag lever min surdej godt og er meget ‘nem’. Den bor i køleskabet og når jeg skal bage med den tager jeg den ud, fodrer den, lader den hæve op og så bager jeg. Men for at få den igang krævede det altså lidt ekstra – hvis jeg skal være ærlig, så tror jeg allermest på at det var temperaturen den var gal med. Så jeg fodrede med lunkent vand og lader den stå i en sydvendt vindueskarm, når den skal udvikle sig. Det spiller!

   klem

 • Hvor ser det bare lækkert ud 😍
  Kan man ikke bare bruge en ovnplade med bagepapir i stedet for bagestål?
  Hvad vil det sige at fodre en surdej?
  Jeg er ikke den store bager – men jeg vil så gerne blive det – i sær efter vi fik børn 🧡
  Men det er nok ikke surdej jeg skal kaste mig ud i, jeg har bare slået mere gær ihjel end de fleste, så går ofte efter opskrifter uden gær 🙈

  • En almindelig ovnplade er slet ikke ligeså tyk (og holder dermed ikke ligeså på varmen) som bagestål. Men selvfølgelig kan man det <3

   En surdej er en hel videnskab – når man fodrer den, så tager man lidt af surdejen fra og giver resten nyt mel og nyt vand. Kort sagt:)

   Før du giver dig i kast med surdejen, så synes jeg du skal prøve de almindelige barselsboller jeg har delt en opskrift på – de er altså rigtigt gode!!

 • Hej Christine,

  Dine brød ser godt ud på billederne. To små ting som måske kan lave dem endnu bedre.
  – Giv dem lidt længere tid i ovnen for mere karamellisering = Mere smag og mere sprødhed.
  – Snit overfladen på dine brød med et barberblad lige inden du smider dem i ovnen = Så giver du plads til at de hæver, og de flækker ikke som på dit billede.

  Du siger i øvrigt at det betyder meget at melet er frisk. Det er rigtigt, men surdejen skal også være genopfrisket lige inden bagning så den er ung og spændstig. Jeg bruger surdejen max 3 timer efter en genopfriskning.
  Vh Claus

 • Hej Christine.

  Tusind tak for de absurd flotte ord! Jeg ønsker dig og Connie (Connie kan helt sikkert noget) rigtig god vind og bagelyst fremover 👍🏻

  Med venlig hilsen
  Jacob

 • Tak, tips hermed noteret bag øre – vi startede vores op herhjemme for en tre uger siden, og skal i gang med 2. omgang boller idag, som forhåbentlig bliver lidt luftigere end de første, der nu ellers var ganske udemærkede B-)

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top