Du læser nu
Ting covid-19 har lært mig om surdej, vol II… Inkl. den bedste opskrift på surdejsboller.

Ting covid-19 har lært mig om surdej, vol II… Inkl. den bedste opskrift på surdejsboller.

Jaja, jeg ved godt, at der næsten er gået sport i at håne al surdejs-bageriet den her lockdown har kastet mange af os ud i, men fred nu være med det. Hvis folk vil bruge deres kræfter på dét, så let them. Imens vil jeg nyde én af mine nybagte surdejsboller med tandsmør og på den måde får vi allesammen lidt ud af det 😉

Og jeg har snart lovet mange af jer, at komme med en vol 2 af surdejsbagerierne. I særdeleshed jer, der har udbedt jer en opskrift på dem jeg bager.

Jeg har været igennem flere forskellige, for at teste og se hvilken jeg synes er bedst – og nu er jeg landet et sted midt imellem dem allesammen. Opskriften får I her nedenfor.

Jeg vil også tillade mig at dele et par andre erfaringer, jeg har gjort mig undervejs. Måske andre kan have glæde af dem?

Opskrift – de bedste surdejsboller…

Det skal du bruge:

  • 400g lunkent vand
  • 300g almindeligt hvedemel
  • 100g ølandshvedemel
  • 40g fuldkornshvedemel
  • 10g rugmel
  • 15g salt
  • 3-4 spsk bageklar surdej

Tip: Orker man ikke alle de forskellige slags mel, så don’t. Så bag dem med hvedemel og så går’ed hele også helt fint. Men ligegyldigt hvad, så betyder kvaliteten af det mel man bruger altså noget. Der er ikke så mange ingredienser i sådan et brød, så det betaler sig at bruge godt mel.

Fremgangsmåde:

Hæld 400g lunkent vand i skålen fra din røremaskine.

Tilsæt alle meltyperne og rør rundt med en ske til dejen har konsistens som havregrød. Lad den stå og hygge i ca. 1 time.

Tilsæt din bageklare surdej, samt salt.

Kør dejen (med dejkrog) på maskine på fuld drøn. Når dejen slipper skålen og laver én lyd, der mest lyder som om du klasker dig selv på lårene, så er den færdig-æltet. Lad den stå og hæve på køkkenbordet i 5-6 timer under et vådt viskestykke.

Sæt den på køl over natten, og gerne lidt til.

Når bollerne skal bages, skal ovnen forvarmes til max temperatur. Min ovn går til 280grader så det sætter jeg den på. Jeg sætter mit bagestål ind på en rist og lader det varme med ovnen. Derudover har jeg en tom bradebande i bunden af ovnen.

Lemp forsigtigt dejen ud på bordet og del boller med en dejkniv

Tip: har du ikke sådan en, kan man bruge bagsiden af enskarp køkkenkniv. Det er lidt sværere, men man kan godt. 

Læg dem på et stykke bagepapir – jeg bruger sådan en transferplade, der kom med mit bagestål. Den er drønsmart.

Bag så bollerne i ovnen til de er gyldne – jeg øver mig stadig i, at turde give dem nok. Jeg kan godt lide at de er godt bagt af – ligesom dem man køber hos Juno. Det giver god smag, synes jeg.

Tip: Inden bollerne sættes i ovnen, hældes kogende (!) vand i den tomme bradepande i bunden af ovnen. Dampen hjælper til ekstra sprødhed, og bruger man koldt vand nedsætter man temperaturen i ovnen. Det skal være kogende.

Lad bollerne køle på en rist inden du spiser dem:)

 

 Kommentarer (2)

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top