Du læser nu
#Karrierekvinder: Louise Fredbo-Nielsen, forfatter, fremtidsforsker, investeringsklog og mor til 2..

#Karrierekvinder: Louise Fredbo-Nielsen, forfatter, fremtidsforsker, investeringsklog og mor til 2..

I har læst hendes navn adskillige gange før, hér på domænet, for jeg har flere gange anbefalet Louises bog ‘Sæt Kursen’, som god læsning, hvis man gerne vil igang med at investere.

Første gang jeg nævnte bogen, skrev Louise en sød besked til mig – hun havde set det og skrev pænt tak. Og siden da har vi skrevet lidt frem og tilbage, nu og da. Så i starten af året skrev jeg og spurgte om jeg måtte besøge hende og interviewe hende til formatet hér, for jeg synes hun er mega sej og enormt inspirerende.

Sol og måner skulle stå rigtigt før det lykkedes og billederne hér, er således også fra pre-Corona, men nu lykkedes det endelig. Og hurra for det. Velkommen til Louise, fremtidsforsker, forfatter, investeringsklog og mor til 2❤️

 

PS: Jeg synes stadig #KarriereKvinder er et lidt træls ord, men altså.. Det handler om kvinder og karriere, så jeg er ikke kommet på noget bedre;) 

Navn: Louise Fredbo-Nielsen

Alder: 36

Børn og civilstatus: Herbert på 3 år, Ingrid på 9 Måneder og forlovet med Christopher

Titel: Strateg og Fremtidsforsker

Uddannelse: Cand.merc. International Business & Politics fra CBS, Sciences Po Paris og Guangua Scool og Management Beijing.

Hvordan har din vej til selvstændig været?

Da jeg voksede op i 90erne i Nordjylland var det at være selvstændig slet ikke noget, der var på min radar. Det var ikke just en mulighed, vi blev præsenteret for igennem den obligatoriske bog “Hvad kan jeg blive” og jeg kendte ikke nogen, der havde valgt den vej. I løbet af min studietid havde jeg lavet en drømmeliste med organisationer, mennesker og projekter, jeg gerne ville arbejde med, og jeg har været drevet af, hvad der har været spændende og af hvad jeg gerne har
ville lære. Da jeg blev færdig på CBS stod jeg og skulle vælge imellem at gå PhD vejen, management konsulent vejen eller med jokeren – at prøve kræfter med at starte en virksomhed.

Hvis du kommer fra Nordjylland behøver jeg måske ikke fortælle, hvordan min mor reagerede, da jeg ringede og fortalte hende, hvilken vej, jeg havde valgt. Der blev nemlig bomstille i telefonen og efter lidt tid spurgte hun: “Louise, er du medlem af en A-kas’?” Og ja, det var jeg og det er jeg stadig. Men det tiltrak mig så meget at få jord under neglene og prøve at skabe en virksomhed selv, at jeg simpelthen ikke kunne lade være med at gå den vej.

Så jeg havde min egen virksomhed i nogle år indtil jeg en dag drak kaffe med et af mine arbejdsidoler fra min drømmeliste og hun spurgte om jeg ikke ville komme og arbejde sammen med hende som fremtidsforsker. Og det blev til 6 fede, lærerige år, hvor jeg har faret rundt i Danmark og hele verden og snakket om fremtiden.

I januar 2019 fik jeg igen lyst til at stå 100% på egne ben, så selvom jeg på det tidspunkt var meget gravid, sagde jeg op og blev selvstændig igen.

Det kan måske lyde let og uovervejet, men igennem hele mit arbejdsliv har jeg prioriteret at sparre med nogle af de dygtigste coaches og terapeuter fra Danmark og USA. Både for at lære mig selv bedre at kende og finde de rigtige veje, men også for at få hjælpe og støtte til at stå i svære situationer og træffe svære beslutninger.

Og lige en lille fodnote fra fremtidsforskeren i mig:
Hvis du overvejer at blive selvstændig, så lad være med at tænke på det som “enten eller.” Noget af det, der kendetegner fremtidens arbejdsmarked, er netop, at vi kommer til at zappe meget mere rundt imellem jobs, opgaver og ikke mindst jobtyper. Vi kommer til at skifte meget mere imellem at være lønmodtagere i det private, offentligt ansatte, være selvstændig og holde pauser i arbejdslivet, end vi har set hidtil. Forskere fra London Business School har for nyligt konkluderet, at for hver generation, der indtræder på arbejdsmarkedet, vil antallet af arbejdsgivere blive fordoblet. Det vil sige, at mens efterkrigsgenerationen eller baby boomerne (født fra 1941-1960) i gennemsnit har haft 4 arbejdsgivere i løbet af deres liv, og generation X (født fra ca. 1961-1980) har 8, kommer generation Y (født 1981-2000) i gennemsnit til at have 16 forskellige arbejdsgivere og hvis denne eksponentielle udvikling fortsætter, kommer den næste generation (generation Z der er født fra 2001-2019) til at have 32 arbejdsgivere. Hvis vi går ud fra et arbejdsliv fra 23 til 70 år, så betyder det, at de vil være hvert sted mindre end 18 måneder! At disse hyppige jobskifter bliver normalen, kommer til at gøre op med den “klassiske” arbejdsmodel med få og lange ansættelser og arbejdscampisterne, der slår teltpløkkerne i, hvor kaffen er varmest og kollegaerne er rarest. Vi vil i stedet se arbejdsgræshopper, der hopper hen, hvor græsset er grønnest, projekterne mest lærerige, chefen mest motiverende og kollegerne mest interessante lige nu og her. Så hvis du overvejer at blive selvstændig, så tænk på dig selv som en arbejdsgræshoppe, der altid kan hoppe et andet sted hen.

Derfor øver jeg mig rigtig meget i at genopfinde mig selv, kigge ud og se hvad der kommer af trends, der kan ændre mit arbejdsliv og så løbende tænke over, hvad jeg skal kunne og hvilke nye egenskaber jeg skal træne. For egenskaber vil være vigtigere end jobs i fremtiden. Da du var barn, blev du måske spurgt om, hvad du ville være som voksen og hvilket job du ville have. Hvis du er i 40erne i dag, så var en læreplads i en bank, den rette vej til et sikkert job. Problemet med det er, at jobs kan blive automatiseret og er perfekte for robotter og kunstig intelligens. Og det er vist ikke nogen overraskelse, at et job i en bank ikke er så sikkert længere, som finanssektoren er langt fremme i skoene med digitaliseringen. Tænk i stedet over, hvilke egenskaber, du har brug for at tilegne dig. Og lær hvordan du lærer, så du kan lære konstant.


Du er mor og du er selvstændig, lige nu er du faktisk på barsel, men jonglerer stadig foredrag, ny podcast mm – hvordan får du kabalen til at gå op?

I min normale dagligdag (hvor jeg ikke skal amme natten lang) står jeg op kl.05 for jeg elsker at stå tidligt op og nyde roen og en kop kaffe i fred, som er noget, jeg sætter utroligt meget pris på efter jeg er blevet mor, hvor kaffen altid når at blive kold inden jeg får drukket den. Den første time af
dagen mellem kl.05 og kl.06 er så dedikeret til 20 min yoga eller en gåtur med en lydbog, 20 min hvor jeg skriver i min notesbog (min rutine er at skrive 3 ting jeg er taknemmelig for, 3 ting jeg skal gøre, der vil give dagen rigtig god energi og flytte mig i den rigtige retning og så skriver jeg en bekræftelse på det, jeg gerne vil opnå f.eks. ”jeg har en virksomhed med 50 ansatte”, Og i de sidste 20 min læser eller skriver jeg.

Det lyder måske meget strengt, men de fleste af os kender godt den der med, at hvis vi først skal til at finde ud af, hvad vi har lyst til at lave, om vi har lyst til at løbe en tur eller blive siddende i sofaen, ja så bliver vi siddende. Derfor er det rart ikke at skulle træffe beslutningen hver dag, men jeg ved hvad jeg skal den første time af dagen OG at det er nogle ting, der sætter den bedste stemning for min dag.

Da vores ældste søn var 3 uger gammel, gik jeg i gang med at skrive min bog og det var aldrig lykkedes for mig, hvis jeg ikke havde rutinen med at stå op før min kæreste og søn og så skrive indtil de vågnede.

Når arbejdsdagen så for alvor starter, er jeg stor tilhænger af ’Pomodoro teknikken’ teknikken, som er et fancy navn for at jeg arbejder i sprints af 20 min med 5 min pause imellem og en halv times pause efter 4 runder. Til det bruger jeg app’en Focus Keeper, hvor jeg kan konkurrere lidt med mig selv om, hvor mange runder jeg kan nå. Når jeg hører folk snakke om balance og work-life-balance, så stritter alt på mig, for hvis vi gerne vil opnå noget, så skal vi tænke over balance, turde fokusere på det vigtigste og lade resten sejle.

Det tænker jeg tit på, når vasketøjet sejler herhjemme og min baby igen får en klemmepose i stedet for hjemmelavet mos til frokost (økologisk, nuvel!), fordi jeg gerne vil have tid til at arbejde.

En anden ting, der også virker for mig og gør, at jeg ikke mister overblikket, er, at jeg har et ’Tom indbakke- sorteringssystem’ så min indbakke er tom hver aften. Når der kommer mails ind forholder jeg mig til om der skal svares hurtigt, slettes eller om de skal ind i en mappe, fordi de enten kræver mere arbejde eller bare skal gemmes. Og en tom indbakke er altså re zen!

I din bog, ”Sæt kursen”, beskriver du hvordan 2014 var skælsættende for dig i fht din økonomi og, med tiden, også din karrierevej. Hvis jeg havde mødt dig i 2014, hvad havde du så sagt du ville lave i dag?

For at være helt vildt kedelig, så havde jeg nok sagt at jeg ville lave meget af det, som jeg laver i dag (holde foredrag, skrive, lave mediearbejde og sådan), for jeg har altid arbejdet meget med målsætninger og planlægning i mit arbejdsliv. Og tilbage i 2014 brugte jeg de første par måneder af året på at lave en stor plan med alle mine langsigtede mål, som jeg brød ned i kortsigtede mål (hvis du også er vild med bøger om produktivitet og målsætninger, så er min ultimative ’go-to’ bog ’The One Thing’ af Gary Keller).

Det der så skete i 2014 var, at jeg på en ferie til Oman få dage efter nytår 2014 gik jeg rundt og kiggede på den ene kæmpe bil efter den anden og huse større, end jeg nogensinde havde set før.
Rigdommen var blændende! Jeg besluttede mig for at studere alle de velhavende mennesker, jeg der så over det hele. Jeg tænkte, at de ikke alle kunne være født med en guldske i munden, men at de måtte have nogle egenskaber, som gjorde, at de formåede at tjene og forvalte deres penge på den snedig måde. I liggestolen svor jeg, at jeg ville lære at vende de røde minustal på min konto til overskud. Og ikke nok med det, jeg ville også lære at investere og få mine penge til at formere sig og arbejde for mig. Jeg tog en beslutning. Jeg ville ikke længere være bange for at åbne min netbank og tjekke min konto, fordi jeg havde brugt meget mere, end jeg tjente. Selvom jeg havde et godt job, havde jeg ikke styr på, hvor mine penge forsvandt hen. Jeg havde ingen pensionsordning, og jeg sparede
generelt ikke op. Grundlæggende følte jeg mig som én stor fiasko i forhold til privatøkonomi. Nu skulle det være slut!

Da vi vendte hjem fra Oman, lavede jeg en plan for, hvordan jeg kunne lære så meget, som muligt om investering og købe mine første aktier inden, der var gået 6 måneder. Og så gik jeg ellers i gang med at trave Københavns gader tynde om morgenen før arbejde med podcasts (Millionærklubben, So Money, The Stacking Benjamins, We Study Billionaires osv) og lydbøger (MONEY Master the Game af Tony Robbins, Rich Dad Poor Dad af Robert T. Kiyosaki, osv.). Da de 6 måneder var gået have jeg købt min første aktieportefølje:)

Og til sidst – 4 af de hurtige:

  • Din go-to arbejdsuniform? Retro Silkeskjorter fra Frankrig og Japan + en habitjakke
  • Det har du altid i din taske? Vådservietter, læbepomade og en rød læbestift
  • Det læser du lige nu? Opdragelse af Fie Hørby, 68 Hours af Laura Vanderkam, Dødsenglen af Sara Blædel
  • De røde negle er din signatur – hvilken lak er favoritten? Essie og Chanel er mine evige.

 Kommentarer (3)

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top