Du læser nu
Januar Declutter: uge 1, oprydning, en blid start og gode arbejdsbetingelser..

Januar Declutter: uge 1, oprydning, en blid start og gode arbejdsbetingelser..

Jeg har besluttet mig for, at rydde lidt op. Sådan generelt.
Jeg trænger til mindre rod – både i overført betydning og meget bogstaveligt.
Det sidste år er huset langsomt sandet mere og mere til. For os, er det en helt naturlig konsekvens af at have små børn. Når man end ikke kan få lov til at gå på toilettet alene, hvordan i alverden skulle man så få tid til at rydde op og organisere?
Sådan er det ihvertfald herhjemme.
Men nu er børnene efterhånden så store, at de godt kan lege sammen selv. Kortvarigt, ihvertfald. Og det må udnyttes. Og et par års rod må tackles.
En gammel chef brugte tit vendingen “How do you eat an elephant?”, som en slags lille retorisk peptalk, når vi stod overfor, hvad der kunne virke som en lidt umulig opgave. “One bite at the time!”.
Udtrykket har irriteret mig lige siden, ha. Men har omvendt også sat sig fast. Og pointen fejler jo ingenting.
Så det er også devisen for min lille januar-declutter. En bid af gangen. Babysteps. Og så må jeg nå, så langt jeg når.
Jeg har lavet en liste over de rum/skabe jeg gerne vil have organiseret og sorteret, og så har jeg splittet dem ud over januar.

Planen er:

Uge 1:

 • Kontor
 • Mailboks
 • Afmeld nyhedsbrev og abonnementer

Uge 2:

 • Køleskab
 • Fryser
 • Køkkenskabe

Uge 3:

 • Børnenes tøj
 • Mit tøj

Uge 4:

 • Skønhedsprodukter
 • Legetøj


Uge 1: Kontor, mailbox og abonnementer
I uge 1 er jeg startet med kontor og mailbox. Kontoret er dét rum, der oftest bliver kaotisk, når det ikke bliver brugt – dér ting ryger ind, når de skal af vejen fra den øvrige del af huset. En tom papkasse, resterne af julepynten, Elises malebøger, julegaven der skal sendes retur osv.
Pludselig ligger det hele i en stor bunke på mit skrivebord.
Og det samme gælder reolen. Den bliver hurtigt hjem for ting, man ikke lige ellers ved hvad man skal gøre af. De ødelagte lamper fra mellemgangen, havesaksen der blev brugt til at lave julekranse, kaffen der kom i en julekurv. Alt det der.
Af de ting, der ikke fik et nyt hjem, men som i stedet skal ud (pap, emballage mm), blev det til én sæk, som jeg nu kan køre på genbrugspladsen ved lejlighed.

Og mailboksen har også fået en tur. Både oprydning i form af det, der lå og fyldte allerede. Og starter således året med såkaldt “inbox zero”. Men også afmelding af diverse nyhedsbreve, som jeg får signet op til i løbet af sådan et år. Noget er godt, andet er skidt. Og så rydder jeg lidt ud i det nu og da.
Jeg har ingen magiske inbox-zero tricks – og dét der er min nuværende primære arbejdsmail har tidligere været min ‘hobby-mail’, og den rodede helt vildt. På et tidspunkt trak jeg en streg i sandet og flyttede ALT til en arkivmappe, for jeg ville aldrig komme til bunds i de 20.000 mails, der havde hobet sig op over flere år.
Det er lidt en snydermetode, men hvad pyt. Det føles stadig rart at komme til bunds i indboxen.

Og så er der diverse abonnementer. Både dem, der ruller på telefonen af app’s, men også hvad man ellers har af abonnementer. Det er jo ikke fordi det hele skal afmeldes. Fx er jeg til stadighed meget glad for at høre lydbøger fx. Så det betaler jeg for. Men jeg fandt til gengæld en mærkelig fotoapp jeg ikke har brugt i flere måneder, og som koster 29kr om året. Unødvendigt.
Og sådan får man både ryddet lidt op i økonomi og telefon. Det føles rart og ‘frisk start’-agtigt. Og jeg tænker, at det giver gode arbejdsbetingelser for et nyt arbejdsår, at der er ro på rammerne. At kontoret er opryddet, at mailboksen er i bund.
Så langt, så godt. Kan nogle af jer (og her kigger jeg ikke på jer, der har små børn og/eller prøver at kombinere hjemmearbejde med hjemmeskoling. Phew. Power to ya! Oprydning kan vente!!!) mon fristes til at være med? Der er jo meget der kan spænde ben for ambitionerne – primært sådan noget med lukning af daginstitutioner. Men altså. Det kan man jo heller ikke sidde og vente på ‘måske sker’. 

 Kommentarer (13)
 • Under sidste lockdown slettede jeg 30100 mail fra min mailboks Så det kan lade sig gøre. Afmeldte samtidig newsletters og inddelte resten i mapper. Damn. Der var 12 år gamle mails Det tog 3 dage, hvor jeg brugte 2-3 timer hver morgen, mens jeg drak kaffe og så nyheder. Og den orden jeg fik skabt holder stadig – det var virkelig timerne værd

 • Skægt. Jeg har selv lige gjort præcis det samme. Skrevet en liste, altså. Efter 1 år på barsel med en datter, som har fejlet noget on/off siden fødslen (og har en meget kort lunte, bevares), så har det været op af bakke. Samtidig har min mand arbejdet ekstra meget hele året pga corona. Så min tid har ikke rigtig været til oprydning, når der pludselig både var baby og hund. Og hold da op, hvor kan man samle meget skrammel sammen i en 2 værelses lejlighed, haha. Jeg er gået lidt i gang med de nemme ting og er i gang med at smide dymo på sådan ca alt. Den store omgang kan jeg begynde på, når hun (forhåbentlig) kommer i dagpleje i næste uge. Fordi åh, hvor bliver man lettet over et ryddet hjem, hvor tingene er sat ordentligt i system.

 • Jeg kører samme metode som Trine – og en enkelt tilføjelse, som måske giver sig selv; start altid fra toppen. Du kan jo være så heldig, at opgaver er blevet løst/overflødige i mellemtiden.
  Nu har jeg ingen børn, så det gør det selvfølgelig lidt nemmere, men jeg vil sige jeg er rimelig godt med på declutter delen (udpræget ordensmenneske ‍♀️) men jeg glæder mig til at høre hvordan det går med dig. Min vigtigste regel er, at alting skal have en plads, så man ikke bare flytter rundt på ting – og at gøre ting løbende, men igen lettere sagt end gjort

 • Selv med to små børn melder jeg mig til en januar-declutter Jeg skal have ryddet ud i IG accounts jeg følger – jeg bruger aaaalt for lang tid på IG
  Og børnenes legetøj skal sorteres
  Så er januar vist også gået

 • Jeg er med Ingen børn og sjovt nok ingen planer udover hjemmetræning – så der er altså ingen undskyldning her 😉

 • Gud det gad jeg godt – og det trænger med to små på 2 og 4 år! Jeg kan mærke, at jeg bliver oprigtig misundelig over det at have mulighed for at kunne have tid til at ordne den slags ting, og ovenikøbet uden at have børn hjemme. Jeg under dig det mega, men hjemmearbejde her hos mig betyder ARBEJDE non-stop i 8-9 timer i et virkelig travlt job, så det der med at bruge tid på at lave praktiske ting i huset, når børnene er i institution, lyder så vildt eksotisk, men det er slet ikke en mulighed.
  Jeg tænker dog, at det er tilfældet for de fleste andre – at sådan nogle ting kan man kun nå i weekender (eller aldrig). Jeg ved, du selv har været der engang, så du ved jo, hvordan det er. Og jeg synes det er så sejt, at du netop har valgt at leve på en anden måde

  • Jeg er bange for, at du læser dine egne hede drømme ind i min virkelighed:D
   Jeg har heller ikke tid til at gå og rydde op i arbejdstiden (udover mailboksen – den tillod jeg mig at rydde op i i arbejdstiden, men det er jo sådan set også min arbejdsmail, så tænker at det er fair nok), men gør det i weekenderne og eftertmiddagene, når mine børn er hjemme (hence, kommentaren om at de nu er så store, at de – omend kortvarigt – godt kan tillade den slags). Så absolut ingen grund til at misunde mig noget som helst lige i denne ombæring 🙂

  • Haha, ja det gjorde jeg vist. Altså læste mine drømme ind i din virkelighed Så vil jeg bare nøjes med at lade mig inspirere af dit gode overskud

 • Jeg er med!
  Skal have ryddet op i bank- og forsikringer, styr på fysisk arkiv og oprydning i alle skabe og solgt ud af børnenes tøj og legetøj.
  Derudover har en del ting sneget sig op på loftet, så der skal jeg også i gang og have ordnet og ryddet op…..
  God fornøjelse!

 • Åh, jeg ville gerne være med. Men: har to hjemmeskole børn og 1 stk vuggestuebarn hjemme.
  Til gengæld vil jeg byde ind med et tip til zero inbox, som jeg har kørt med i mange år. Hvis nu du eller andre kan bruge det til noget:-)
  Den overordnede regel er, at man ALTID skal være i nul. Altid.
  Den anden regel (som gør regel 1 lidt nemmere at overholde) er de fire D’er:
  Delete: Spam og andet ligegyldigt
  Delegate: Giv videre til en kollega/mand/andet
  Do: Alt der kan klares på under fem minutter gøres med det samme (det betyder samtidig, at man altså kun tjekker mail, når man har tid til at bruge fem minutter – ikke det der slat-tjekken hele tiden…)
  (To) Do: Det her er opgaver, du selv skal lave, som tager mere end fem minutter. Dem lægger du på din to do liste (du er jo flyvende med Microsofts ved jeg fra tidligere indlæg), og så arkiverer du den pågældende mail det rigtige sted.
  Hvilket leder mig videre til den sidste regel:
  Sørg for god mappestruktur i din inbox, så du altid nemt kan finde frem til det, du skal bruge.
  Ryd løbende op i mappestrukturen, så du gemmer overståede projekter i en fælles mappe (eller sletter dem helt om muligt), så strukturen forbliver overskuelig.
  Nå, hvis jeg har tid til at skrive sådan en besked her, så har jeg vist også tid til at være med på en oprydningsudfordring. Count me in;-) (Mit kontor bliver dog vores soveværelse, da det er vores værste sande-til rum, totalt dårlig feng shui).

  • Jeg har gennem en del år (og dermed være sagt, at det kræver øvelse og tid) vænnet mig til at lave en lille hurtig oprydning i mailboksen, inden jeg går på weekend. Meget lig Trines liste, men uden at have formuleret det, har jeg arkiveret, slettet og parkeret til senere opgaveløsning.
   Det kræver TID, lang tid, og øvelse at ændre vaner, og det kommer ikke over night, men når det først kører, er det en dejlig måde at arbejde på, og mail-boksen er nogenlunde i zen året rundt.
   Godt nytår!

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top