Du læser nu
Skønheds ABC: vitaminer i hudpleje og hvad de gør godt for…

Skønheds ABC: vitaminer i hudpleje og hvad de gør godt for…

“Indeholder vitamin A og E”. “Altså vitamin C er jo key i enhver hudplejerutine!”. “Jeg kigger gerne efter vitamin B3 når jeg er på jagt efter dagcreme”.

Que?

Og hvaffor en fisk?

Vitaminer, er det ikke sådan nogle piller vi fik serveret til morgenmaden som børn, og som vi istedet for at spise, listede over i skraldespanden, når mor kiggede væk, fordi ydrk og nej tak?

Nope. Vitaminer er livsnødvendige for os. Og huden er kroppens største organ, så selvfølgelig skal den også bruge vitaminer. Og de forskellige vitaminer kan forskellige ting.

I det her indlæg tager jeg nørdebrillen på – jeg håber, at når I er nået til vejs ende, så har I en idé om, hvad de mest almindelige vitaminer i hudpleje skal gøre godt for. Og hvilke vitaminer I selv skal holde ekstra øje med, afhængig af hudtype.

Det er, imidlertid, en kompliceret snak – fx er der forskel på vand- og fedtopløselige vitaminer. Og der er også noget med pH-værdier. Og og og. Men for the sake of simplicity og vi skal jo starte et sted:)

Guide: de mest gængse vitaminer i hudplejeprodukter…

A-vitamin derivater (retinoider): A-vitamin eller “Retinol”, som det ofte også kaldes er måske (?) det mest effektive våben mod aldring og noget af det eneste, der for alvor er effektivt. Retinoider hjælper med at øge cellernes gendannelse og virker dermed udglattende, reducerer rynker, fine linjer, stimulerer kollagen, reducerer sebum-produktion og hjælper med at afhjælpe acne (folk der kommer i medicinsk behandling med fx isotretinoin tager altså A-vitamin. Hver obs på at det ikke anbefales at man bruger produkter med A-vitamin, når man er gravid eller ammer.

B-vitamin: Og i særdeleshed vitamin B3, som vi også kender som Niacinamid. Jeg har tidligere fablet om Niacinamid og hvor vidunderligt en lille ingrediens den er. Er der noget Niacinamid ikke kan? I think not! Niacinamid virker beroligenden, reducerer rødme, øger ceramide syntesen og hjælper med at reducerer synligheden af forstørrede porer.

Vitamin B5 er også en klassiker, som vi normalt kender som “Panthenol”. Panthenol virker antiinflammatorisk og beroligende – hvorfor det også er en klassisk ingrediens i salver til røde numser.

C-vitamin: En alletiders anti-oxidant, som kan hjælpe med at lysne hudfarve og hyperpigmentering. Anti-oxidanter er vi generelt glade for, da de går til angreb mod de frie radikaler, der ‘slår vores celler i stykker’ og giver os rynker (… forenklet, men I forstår). C-vitamin hjælper også med at stimulere hudens bindevæv (fx er c-vitamin en vigtig ingrediens, når vi snakker om kollagen, da c-vitamin indgår i kollagen-syntesen).

E-vitamin: En alletiders ingrediens i fugtighedscremer, da vitamin E er fedtopløselig, nemt trænger ind i huden og har gode fugtgivende egenskaber. E.vitamin er også en kraftig antioxidant. E-vitamin findes typisk som “Tocopherol” på ingredienslisten.

 

De gode eksempler på vitaminer i praksis…

Jeg har været i skabe og skuffer og grave gode eksempler på hudpleje med vitaminer frem. En blandet landhandel – og by no means en udtømmende liste, men blot nogle af de sager der stod først for i mit beauty skab. Listen indeholder reklamelinks.

A-vitamin:

B3-vitamin:

C-Vitamin:

E-Vitamin:

  • Gode fugtgivere som A-Dermas Exomega Control – hvadend man vælger den som Balm eller Creme (begge dele iøvrigt på tilbud lige nu, til de af jer, der (også) kæmper med eksem).

 

Kilder og yderligere læsning; Role of Micronutrients in Skinhealth and Function, Medical News Today, Sundhed.dk, Bailey Medical Centre, Min Medicin, Apoteket

 Kommentarer (10)

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top