“Indeholder vitamin A og E”. “Altså vitamin C er jo key i enhver hudplejerutine!”. “Jeg kigger gerne efter vitamin B3 når jeg er på jagt efter dagcreme”.
Que?
Og hvaffor en fisk?
Vitaminer, er det ikke sådan nogle piller vi fik serveret til morgenmaden som børn, og som vi istedet for at spise, listede over i skraldespanden, når mor kiggede væk, fordi ydrk og nej tak?
Nope. Vitaminer er livsnødvendige for os. Og huden er kroppens største organ, så selvfølgelig skal den også bruge vitaminer. Og de forskellige vitaminer kan forskellige ting.
I det her indlæg tager jeg nørdebrillen på – jeg håber, at når I er nået til vejs ende, så har I en idé om, hvad de mest almindelige vitaminer i hudpleje skal gøre godt for. Og hvilke vitaminer I selv skal holde ekstra øje med, afhængig af hudtype.
Det er, imidlertid, en kompliceret snak – fx er der forskel på vand- og fedtopløselige vitaminer. Og der er også noget med pH-værdier. Og og og. Men for the sake of simplicity og vi skal jo starte et sted:)
Guide: de mest gængse vitaminer i hudplejeprodukter…
A-vitamin derivater (retinoider): A-vitamin eller “Retinol”, som det ofte også kaldes er måske (?) det mest effektive våben mod aldring og noget af det eneste, der for alvor er effektivt. Retinoider hjælper med at øge cellernes gendannelse og virker dermed udglattende, reducerer rynker, fine linjer, stimulerer kollagen, reducerer sebum-produktion og hjælper med at afhjælpe acne (folk der kommer i medicinsk behandling med fx isotretinoin tager altså A-vitamin. Hver obs på at det ikke anbefales at man bruger produkter med A-vitamin, når man er gravid eller ammer.
B-vitamin: Og i særdeleshed vitamin B3, som vi også kender som Niacinamid. Jeg har tidligere fablet om Niacinamid og hvor vidunderligt en lille ingrediens den er. Er der noget Niacinamid ikke kan? I think not! Niacinamid virker beroligenden, reducerer rødme, øger ceramide syntesen og hjælper med at reducerer synligheden af forstørrede porer.
Vitamin B5 er også en klassiker, som vi normalt kender som “Panthenol”. Panthenol virker antiinflammatorisk og beroligende – hvorfor det også er en klassisk ingrediens i salver til røde numser.
C-vitamin: En alletiders anti-oxidant, som kan hjælpe med at lysne hudfarve og hyperpigmentering. Anti-oxidanter er vi generelt glade for, da de går til angreb mod de frie radikaler, der ‘slår vores celler i stykker’ og giver os rynker (… forenklet, men I forstår). C-vitamin hjælper også med at stimulere hudens bindevæv (fx er c-vitamin en vigtig ingrediens, når vi snakker om kollagen, da c-vitamin indgår i kollagen-syntesen).
E-vitamin: En alletiders ingrediens i fugtighedscremer, da vitamin E er fedtopløselig, nemt trænger ind i huden og har gode fugtgivende egenskaber. E.vitamin er også en kraftig antioxidant. E-vitamin findes typisk som “Tocopherol” på ingredienslisten.
De gode eksempler på vitaminer i praksis…
Jeg har været i skabe og skuffer og grave gode eksempler på hudpleje med vitaminer frem. En blandet landhandel – og by no means en udtømmende liste, men blot nogle af de sager der stod først for i mit beauty skab. Listen indeholder reklamelinks.
A-vitamin:
- Anettes nye “Ansigtscremen“, som jeg stadig glæder mig til at komme igang med, men som pænt må ligge og vente indtil Carl er færdig med at amme.
- Beauté Pacifique klassikeren “Super3 Booster”
B3-vitamin:
- The Ordinary “Niacinamide 10%”
- Emma S “Treatment Niacinamide Formula”
- .. Og faktisk også Anettes “Ansigtscremen“
C-Vitamin:
E-Vitamin:
- Gode fugtgivere som A-Dermas Exomega Control – hvadend man vælger den som Balm eller Creme (begge dele iøvrigt på tilbud lige nu, til de af jer, der (også) kæmper med eksem).
Kilder og yderligere læsning; Role of Micronutrients in Skinhealth and Function, Medical News Today, Sundhed.dk, Bailey Medical Centre, Min Medicin, Apoteket
Virkelig fedt indlæg! Jeg kunne faktisk også godt bruge svar på, hvornår man skal bruge det ene og det andet, når man synes, det hele lyder fantastisk!
Altså jeg ved, at du ikke er dermatolog, men måske du har nogle bud? Fx hvor ofte man skal bruge de forskellige vitaminer, hvornår på døgnet, hvordan de kan kombineres, osv. 🙂
Jeg kan da dele min ‘egen’ opskrift og så kan I jo kopiere, hvis I synes det lyder kvikt(ish) 🙂
Retinoider er ikke kontraindicerede ved amning hvilket et hurtigt opslag på pro.medicin eller min.medicin også afslører. Så ingen grund til at vente.
Retinoider frarådes som lokal behandling til gravide grundet (meget meget minimal) risiko for neuralrørsdefekter hos barnet.
Men dog fedt-opløseligt og ‘der er en mikromal chance’. Som bloggertype med alt andet end en relevant medicinsk uddannelse, kommer jeg aldrig til at anbefale andet end den overforsigtige vej.
(jeg længer blandet andet opad disse kilder:
https://www.apoteket.dk/sundhed/oversigt-over-vitaminer-og-mineraler/a-vitamin
https://beautyspace.dk/undgaa-listen-til-dig-som-er-gravid-eller-ammende/
https://babyinstituttet.dk/a-vitamin )
Tak for et spændende indlæg. Jeg er nysgerrig på at høre mere! Så hvorfor ikke putte alle vitaminerne i én creme? Er der fordi nogen “modarbejder” hinanden? Jeg kan læse, at min hud kunne bruge det hele. Men forstår selvfølgelig, at det ikke er alle, der har brug for alle vitaminerne i lige høj grad…
Hvor mange elementer kan man behandle samtidig? Skal man tage et område ad gangen fx først rødme, så tørhed, så rynker. Eller kan man bare smøre løs med forskellige cremer? Hvor hurtigt kan man se effekt og dermed skifte vitamin hvis man ikke blander? Hvordan med indre vs ydre pleje som i fx creme vs vitamintilskud? Har du eksempler på flere produkter med vitaminer (gerne uden parfume til eksemhud).
Rigtig godt indlæg! Fedt, at du bare har styr på dine kilder og virkelig god service, at du skriver dem i indlægget. Tak for en dejlig og grundig blog.
Du skriver, at du venter med a-vitamin til efter amning. Det er også hvad jeg altid har tænkt. Har talt med Beauté pacific og de mener, at dosis er så lav at man kan bruge deres produkter. Har du anden info om Anettes cream? Er virkelig selv i vildrede da jeg ammer.
Kh.
A-L
Anette skriver selv at man gerne må anvende cremen under graviditet 🙂
Nej, ikke specifikt om Anettes – læner mig bare opad et forsigtigshedsprincip med at undgå A-Vitamin så længe jeg ammer.
Jeg læner blandet andet opad disse kilder:
https://babyinstituttet.dk/a-vitamin
https://www.apoteket.dk/sundhed/oversigt-over-vitaminer-og-mineraler/a-vitamin
https://beautyspace.dk/undgaa-listen-til-dig-som-er-gravid-eller-ammende/
klem
Fedt indlæg. Tak. Virkelig forståeligt og lærerigt. Vil gerne høre meget mere om den slags. Fx rækkefølgen