Du læser nu
Garderobeglæde: sådan kommer vi igang…

Garderobeglæde: sådan kommer vi igang…

Det var egentlig min mening, at jeg i denne uge skulle snakke de-clutter af mit gaderobeskab. Men undervejs har jeg gået og tænkt lidt over, at det på sin vis føles lidt som at prikke forsigtigt til toppen af isbjerget. Og at jeg egentlig godt gad gå lidt mere struktureret og ambitiøst til værks.

Jeg er ikke ude i en “5 Piece French Wardrobe”, for dét holder jeg alligevel for meget af sådan noget med ‘at klæde mig på’ til. Men jeg er træt af den der følelse, af at skabene bugner og bugner, og at jeg ikke altid føler at jeg har noget at tage på.

Jeg har i løbet af de sidste par år klart været igennem en proces med at få ryddet godt ud, og min garderobe er i dag -50% af hvad den har været.

Jeg har været fast på loppemarked de sidste par år. Og i sensommeren og efteråret prøvede jeg både sådan et pop-up loppemarked og en stand på Lidkøb af.

Så jeg er i ‘minus’ hvis man kan sige det sådan. Der er klart røget mere ud, end der er røget ind. Og det føles godt (for mig). Og jeg føler også, at jeg i højere grad, er landet et sted, hvor jeg kender min egen stil og ved ‘hvad jeg går efter’. Et klassisk look – uden at det bliver kedeligt.

Men jeg er stadig ikke i mål. Og for at finde ud af, hvordan jeg skulle gribe det sidste (og sværeste) an, tog jeg fat i Camilla Debell, som jeg holder meget af at følge på instagram. Hun kalder sig ‘Garderobementor’ og dét lyder lige præcis som sådan én, jeg godt kunne bruge. I kan følge hende på instagram hér – hun får en stor anbefaling med på vejen herfra.

Hej Camilla, Jeg føler, at jeg har en masse i mit skab, som ikke nødvendigvis giver mig garderobeglæde. Hvordan kommer jeg i gang?

Processen hen imod mere garderobeglæde starter med at rydde op og ud i din garderobe. Men en succesfuld oprydning kræver, at du er ærlig overfor dig selv igennem oprydningsprocessen om dine tøj-køb og dit tøj-forbrug. Oprydningen skal nemlig både få dig til at skille dig af med tøj, du ikke bruger. Men oprydningen skal også gøre dig klogere på dine fejlkøb, så du fremadrettet ikke begår de samme.

 

Du kan med fordel stille dig selv følgende spørgsmål om dit tøj;

 1. Klæder tøjet mig stadig? Kan jeg stadig passe tøjet?
 2. Er tøjet stadig i god stand?
 3. Passer tøjet stadig til min livsstil? (vores stil er ikke statisk, men ændrer sig i takt med vores livsfaser)
 4. Har jeg brugt tøjet indenfor det seneste år? (du må gerne have få items i dit skab, som du kun bruger til særlige lejligheder – men overordnet set skal størstedelen af dit klædeskab bestå af tøj, du rent faktisk bruger mere end få gange om måneden)
 5. Føler jeg mig lækker, når iklæder mig tøjet?

Og husk, at du har brugt pengene – dem får du ikke retur, selvom tøjet hænger ubrugt eller næsten ubrugt i dit skab <3 Så skil dig af med det eller pak det væk, så det ikke hænger og minder dig om dyre fejlkøb.

Jeg kæmper lidt med, at dét jeg egentlig synes er pænt (på andre) er noget andet end dét jeg selv får købt og de outfits jeg får sammensat – som om, der er et mismatch mellem det jeg egentlig gerne vil med mine garderobe og det jeg lykkes med i praksis. Har du nogen gode råd?

Ofte køber vi tøj, fordi vi gerne vil være en anden eller ligne en anden (vi drømmer os lidt væk). Og dette sker ofte, fordi vi ikke er sikre på vores egen stil. En usikkerhed, der påvirkes af modebranchen, der lokker os til at købe forskellige must-haves.

Derfor kan du med fordel sætte ord (skriv det ned i praksis) på din stil med udgangspunkt i det tøj, du bruger og virkelig elsker. Hvad er kendetegnene for det tøj? Forsøg at placere det i en kategori (rå, klassisk, feminin, casual osv.) For når du  sætter ord på din stil, bliver du mere bevidst om, hvad du skal købe af tøj, og hvad du skal undgå. Det handler om, at holde fast i din  personlig stil,  selvom du inspireres af andre. Inspiration er godt, men vi skal ikke nødvendigvis kopiere en-til-en, men derimod overfører ideerne til vores egen stil. Hvil i din personlig stil.

Brug eventuel 3-4 outfitregel ”Køb kun ting du kan sammensætte med tre til fire andre items i dit klædeskab”. Reglen vil medføre, at du får købt items, der passer til dig og din stil (passer ind med den del af din garderobe, som du elsker og bruger). Og du får en rød tråd i din garderobe.

Og Husk at ingen stil er bedre end andre. Vi skal ikke alle være klædt i lange blomstrede kjoler eller minimalistiske outfits, selvom vi måske synes disse styles klæder andre.

Jeg er Jeg er slem til at købe for meget, der ligner hinanden – hvordan slipper man den vane?

Lav en shoppingliste med to kolonner. En kolonne med ting du mangler i dit klædeskab. Og en kolonne med de ting du har rigeligt af i dit klædeskab. Vanen med at købe de samme items igen og igen kræver først og fremmest et overblik (og det har du fået efter garderobeoprydningen). Men det handler også om at ændre dit mindset – vær mere realistisk – hvor mange par jeans kan du bruge ad gangen? Og med tiden vil du opdage, at forskellige items giver dig flere kombinationsmuligheder.

Men ingen regel uden en undtagelse; for elsker og bruger du flittigt alle dine 10 par ensartede sorte bukser, er det okay med flere ensartede items.

Har du nogen gode råd til, hvordan man får mest ud af sin garderobe?

 1. Opdag nye outfit-kombinationer. Afsæt et par timer på en søndag og prøv dig frem med dine yndlingsting i skabet. Start med en overdel og underdel og suppler med flere lag eller accessories –kun din fantasi sætter grænsen. Tag foto af de outfits, der fungerer og gem dem i en mappe til dage med tøjkrise.
 2. Ryd ud og op i din garderobe. En overskuelig garderobe gør det nemmere for dig at se, hvad du eventuelt mangler i dit klædeskab for at få en rød tråd.
 3. Pas på dit tøj. Der er ingen grund til at vaske dit tøj hver gang, du har haft det på. Ofte kan du nøjes med at lufte tøjet – med mindre tøjet er beskidt eller lugter. Jeans kan du opfriske ved at lægge dem i en frostpose og placere dem i fryseren.
 4. Evaluer din basisgarderobe. Basiselementer varierer fra person til person – så gør dig bevidst, hvad dine personlige behov er. Og hvad du eventuelt mangler for at kunne skabe endnu flere kombinationsmuligheder.
 5. Forstå hvad dit tøj er lavet af. Undersøg altid, hvad tøjet er lavet af. Det er væsentlig viden både i forhold til vask og holdbarheden. Herudover undgår du også at betale mange penge for noget tøj, fordi det er et populært brand, men ikke nødvendigvis god kvalitet.
 6. Først ind – Sidst ud. Hvis du gerne vil blive bedre til at bruge al dit tøj, kan du skabe et cirkulært system. Eksempelvis kan du hænge den seneste brugte overdel efter brug forrest i dit skab og så vælge den bagerst hængende overdel næste dag. Så bruger du nemlig ikke det samme tøj igen og igen.
 7. Gem ikke dit fine tøj til særlige lejligheder. Når du nu endelig har forkælet dig selv med en lækker style – ja du har måske endda sparet sammen. Så er det synd, hvis tøjet bare hænger i skabet og venter på festen. Brug også dit pæne tøj på en hverdag.

Pøj pøj med din proces – nyd den og husk at ingen er perfekt❤️

Tak Camilla. Og tak for din tid! For at samle op, har jeg noteret følgende action points:

 • Jeg skal rydde op og ud
 • Jeg skal forsøge at sætte ord (msåke billeder?) på min stil
 • Jeg skal bruge ‘3-4 Outfits’-reglen
 • Jeg skal lave en shoppingliste: hvad har jeg meget af i skabet og hvad mangler jeg
 • Jeg skal gå på shopping i egen garderobe og opdage nye kombinationer
 • Jeg skal evaluere min basis-garderobe

Der er rigeligt at tage fat på – vi har vist lige fået startet en hel lille serie af indlæg:)

 Kommentarer (15)
 • Jeg har Altus front om glaeden ved mit toj. Det er den storste glaede Jeg har.

  Jeg kysser mit toj hver dag hvem skal Jeg ellers kysse

 • Mega godt indlæg! Er enig i, at du har så meget fedt indhold for tiden – er gået fra at kigge ind af og til til at glæde mig til at se om der er kommet noget nyt. Og det er der jo virkelig tit. Kæmpe fedt.

 • Virkelige fint indlæg.
  Selv er jeg dog gået væk fra at tænke i “min stil”, for det varierer meget efter mit humør. Nogle dage føles et afdæmpet klassisk outfit som det rette og andre dage skal der skrues op for det feminine og farverne. Jeg tænker derfor i stedet mere over, hvilket farver, items og snit, jeg føler mig godt tilpas i.

 • Sikke et inspirerende indlæg! Jeg var simpelthen nødt til at gå i gang allerede i går aftes, selvom lyset ikke var helt til at fotografere outfits 😉
  I det hele taget har jeg bare optur alle de varierede og indholdsrige indlæg, du vælter ud med i øjeblikket. Du gør det bare mega godt og professionelt!

 • Virkelig brugbart indlæg, jeg har faktisk gået og tænkt på at min garderobe trængte til en oprydning – tak for hjælpen til at komme i gang 🙂

 • Super fint indlæg. Efter at have læst bogen “klæd dig bedre” er der én væsentlig ting jeg har lært som godt kunne tilføjes på din liste. Det handler om at kigge på de ting du så ikke får gået med. Hvad er det egentlig de har tilfælles? Dårligt snit, andres stil, dårlig kvalitet, impuls, event baseret eller en billigere udgave af det man egentlig rigtig ville have haft. Dén øvelse har haft en kæmpe betydning for min evaluering af min garderobe 🙂

  • Jeg har tænkt over efter jeg har læst “klæd dig bedre”, at det et noget tøj i bestemte materialer jeg ikke gider når det kommer til stykket – og så er jeg ikke specielt god til tøj der skal stryges.

   Derudover har “min stil” virkelig haft identitetskrise efter 3/4 på barsel, hvor der i tide og utide helst skulle være adgang til.mælkebsr og hvor kroppen måske ikke helt føles som tidligere.

 • rigtig brugbart indlæg, jeg har sådan en oprydning forude, varmer roligt op til det og vil gøre det i Juni, glæder mig meget.

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top