Du læser nu
Alt du skal vide om solbeskyttelse og et lille mor-tip, der får det hele til at gå som smurt…

Alt du skal vide om solbeskyttelse og et lille mor-tip, der får det hele til at gå som smurt…

… See what I just did there? “Gå som smurt”. He.

Anyways. Det er SPF-sæson. Omend maj har været en noget mere regnvåd omgang end jeg tror vi allesammen har ønsket. Men nu skulle det vende. Og weekenden er da kommet godt fra start på solfronten.

Og selvom vi måske kan være fristede til at gemme solcremen til dejlige sommerdage på stranden, så er det vigtigt at vi husker den allerede nu. Jeg læste for nyligt, at behovet for solbeskyttelse er særligt stort her i forårsmånederne: “I fremtiden kan behovet for beskyttelse mod forårssolen blive endnu større. Det viser et nyt studie fra Nationalt Center for Klimaforskning, NCKF, ved DMI. Her har forskerne kortlagt processer, der påvirker mængden af stråling, særligt i forårsmånederne.”

Mine SPF-præferencer:

Men hvilken solcreme skal man vælge? Jeg har tidligere sagt, at den allerbedste solcreme er den vi faktisk får brugt. Og at det ikke er uvæsentligt hvad vi alle sammen har af præferencer. Indeværende indlæg er udgivet i samarbejde med A-Derma og deres solprodukter – dem tør jeg trygt anbefale til både store og små. De fås på apoteket og kan bruges af selv den allermest sarte hud – og derfor også af alle os andre.

Især til Carl og hans lille eksem-krop er A-Derma’s solprodukter oplagte, da de er udviklet med særligt henblik på hud med atopisk eksem. Og så er det lidt lettere, at vi allesammen bruger det samme.

De er formuleret med bredspektret og stabil UVA og UVB-beskyttelse (det er vigtigt!), indeholder ikke nogle af de solfiltre, der er mistænkt for at skade havmiljø eller være hormonforstyrrende og så har de nogle behagelige konsistenser på tværs af produkter til krop, ansigt og børn. Det matcher mine primære præferencer (men hvad der er mine præferencer er jo ikke nødvendigvis andres).

Der er -20% på A-Derma hos Apropro lige nu – rabatkoden Christine10 giver -10% ekstra indtil d. 1/6. I finder produkterne her.

Derudover lidt, der kan være værd at vide:

UVA og UVB: Når vi snakker SPF snakker vi om UVB-stråler. En gammel huskeregel siger dog at UVB stråler er dem der brænder (B) mens UVA stråler er dem der aldrer (A). Og kombinationen er den der giver cancer (A+B=C). UVA-beskyttelsen er altså også vigtig. Reglen er, at UVA faktoren i et produkt skal være min 1/3 af SPF-faktoren. Bruger man SPF 30, så skal UVA-beskyttelsen altså være min 10. Det er heldigvis ikke alle producenter, der holder sig til minimumskravet, så jeg går efter produkter med høj UVA-beskyttelse også.

SPF: Der er meget debat om hvad der er tilstrækkelig solfaktor – herhjemme råder Kræftens Beskyttelse til SPF15. Det lyder af meget lidt i mine ører. For egen regning går jeg efter SPF50+ til børn og ansigt og min SPF30 til krop, men også 50+ først på sæsonen. Nogle vil mene, at man ikke får meget ud af at gå fra fx faktor 30 til 50, men jeg kan ikke forstå hvorfor man ikke bare ville tage det hele med. Ikke mindst set i lyset af den 1/3-regel for UVA-beskyttelse jeg forklarede ovenfor. Læs mere om SPF her.

Kemiske og fysiske filtre: De kemiske solfiltre har den fordel, at de ikke efterlader et hvidt skær på huden og iøvrigt er meget behagelige at påføre (tilbage til den med, at den bedste solcreme er den der bliver brugt), men tilgengæld er nogen kemiske filtre mistænkt for at være hormonforstyrrende og kan forårsage irritation hos nogle (.. få) mennesker (det gælder ikke de solfiltre der bruges i A-Derma’s solprodukter – jeg snakker generelt). De fysiske filtre er dem vi kan se på huden – og det vil de fleste voksne mennesker synes er liiidt (meget) irriterende. Jeg bruger kemiske solfiltre langt henad vejen og er ikke bekymret for de produkter vi finder på hylderne herhjemme – til Elise og Carl kan jeg dog godt se fordelen i et fysisk filter, for så kan jeg ret nøje holde øje med, hvor jeg har smurt og de er er sluppet udenom – men bruger man kemiske filtre til børnene kan man bruge tricket med at smøre en gang 1 gang, vente 20 min, påføre igen. På den måske sikrer man sig lidt bedre, at man har fået påført den rette mængde og alle steder (omend jeg er klar over, at det er lidt lettere sagt end gjort i praksis). Læs mere om solfiltre her.

Hvor længe holder det: “Det kommer an på…” er nok det bedste svar. Bader du? Sveder du? Har du tørret dig med håndklæde? Solcreme skal påføres 20minutter inden soleksponering og det er vigtigt at bruge nok. Ikke at være fedtet med det. Og så iøvrigt generelt holde sig til de gode solråd. 

Og så det lille tip:

Men altså. Ligeså træt man kan blive af de evindelige kampe om flyverdragter i vinterhalvvåret, ligeså træt kan jeg blive af solcreme-kampene i sommerhalvåret. Heldigvis har jeg lært, at det hele går lidt nemmere med min threenager hvis hun får lov til at putte solcreme på med pensel. Fra konflikt til leg med noget så enkelt som en gammel foundation-børste.

Hun maler dyreansigter. Et nyt dyr hver morgen. “Se mor! Jeg er en tiger!”. Og “Nej hvor flot, skattepige”.

Måske det er et tip, nogle af jer kan bruge til noget? Nu er det ihvertfald givet videre… Og det koster jo ikke noget at prøve (hvis man har en gammel børste liggende).

 Kommentarer (2)

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top