Du læser nu
.. Kan vi lige snakke lidt om penge?

.. Kan vi lige snakke lidt om penge?

For en måneds tid siden, øffede jeg lidt over dét der med, at jeg føler et større og større behov for (eller ansvar for), at addressere den skævhed, der unægteligt er i den måde, det virker som om jeg bruger mine penge (altså med inspirationscollager og en hang til dyre tasker), og den måde jeg faktisk bruger mine penge…

Og hvordan gør man bedst dét, uden at hænge kontoudtog eller andre privatsager til offentligt skue? Den nød har jeg endnu ikke helt knækket – men en start, er da at begynde at tale højt om emnet. At give det taletid. Eller spalteplads. Eller hvad vi nu skal kalde det.Og derfor altså indeværende indlæg. Og noget af dét, jeg går og tænker allermest på lige i disse dage er fremtiden. Alderdommen. Tidligt, I know. Men jeg er jo lige sprunget ud i det selvstændige virke, og har således vinket farvel til en fornuftigt og fast pensionsordning, som nogle andre både havde bestemt og forvaltede for mig. Men dét, er jo ikke længere tilfældet. Så hvad skal jeg nu? Der er flere muligheder…

 • Jeg kan lade være med at gøre noget (… men det ville være dumt, så det gør jeg ikke).
 • Jeg kan sætte et beløb ind på en konto hver måned og lade det være det (.. også ret dumt, når man ved hvad indlånsrenten er i disse dage).
 • Jeg kan ringe til et pensionsselskab og lade dem klare ærterne (.. absolut en mulighed – men jeg ved ikke rigtigt, hvordan det fungerer for en selvstændig?).
 • Jeg kan få hjælp til at investere pengene (men hvem?)
 • Jeg kan investere pengene selv (.. mulighed – men uoverskueligt og kun 1% lykkes med at slå markedet…)

Og nederste punkt efterlader jo iøvrigt altså også en myriade af muligheder, for hvor skal man overhovedet starte? Aktier? Obligationer? Index? Daytrading? Tidshorisont? Risikoprofil? I kender mig godt nok til at vide, at jeg har en lang business-uddannelse bag mig. Nogle af jer, ved også at jeg har læst virkelig mange finansieringsfag og således burde være mere end velekviperet til at kaste mig ud i handel med værdipapirer. Og det irriterer mig også – for min far gør det, min storebror gør det, min mand gør det. Og I kan dæleme bide spids på, at det generer mig, at jeg så ikke også gør det. Hvorfor er det blevet en mandeting? Hva’? HVA’?

Og måske ender vi tilbage ved det samme svar, jeg selv skrev foroven. Dét med uoverskueligheden. Og som sidenote, passer det jo iøvrigt heller ikke helt – for jeg startede med at investere da jeg var 25. I fast ejendom. I en ejerlejlighed. Og sidenhen i et hus. Og de seneste ti år har været umådeligt gode ved os, der har investeret i, netop, fast ejendom. Men altså – værdipapirer. Det er dem jeg snakker om i dette indlæg.

Og jo. Jeg går og funderer lidt over fremtidsøkonomien for tiden. Og hvordan jeg skal gribe den an hér i mit nye virke. Noget af dét jeg er faldet over, i min vej til livet som super-investor er nedenstående links – og dem skal I også læse, altså hvis I interesserer jer bare den mindste smule for emnet:

 • Derfor skal du investere: Kvinder opnår større afkast! – selv ChriChri ved det..
 • “Guide: Spring ud i aktiekøb på nettet. Kom igang med 100kr” – hos Politiken
 • “Lær om teknisk analyse for begyndere” hos Ophelia Invest
 • FemaleInvest – en gruppe for investeringsinteresserede kvinder..
 • … Som blandt andet står bag arrangementet “Hvad er det værd – Investering og børsnotering” der afholdes imorgen.
 • “Sæt Kursen – sådan lærer du at investere på 8 uger” af Louise Fredbo – denne kan også fås som lydbog, og jeg tænker, at det er OPLAGT at høre den mens jeg ruller med vognen anyways.

Som I kan regne ud, er jeg ikke i mål endnu. Men det er en ambition – og et projekt jeg går og hygger mig med. Og noget jeg gerne vil snakke mere om i dette forum – hvis det altså også interesserer jer? Gør det dét? Investerer I?  Jeg bliver SÅ glad på vores køns vegne, hvis I lige gider lægge mit kommentarspor ned med store fede JA’er.. Men jeg er desværre bange for, at jeg godt kender svaret for de fleste af os. Det kan vi altså gøre bedre – og skal vi ikke tage at gøre det??

 Kommentarer (61)
 • Nu hvor du skriver, at du overvejer at tage fat på et pensionsselskab, så vil jeg lige give dig et fif 🙂 Som selvstændig kan du få en bæredygtig pension med Matter. Her investeres dine penge mere ansvarligt – dvs. du undgår alle investeringer i kul, olie, tobak og våben.. Så vokser dine penge og gør noget godt for klimaet og samfundet imens. Tjek det ud
  på matterpension.dk 🙂

 • Jeg har det endnu kun som nogle løse tanker der flyver rundt om emnet – men de ér der! Og så snart jeg har betalt det sidste lille smule gæld, så vil jeg i gang. Så del, fortæl og inspirer endelig!! Vigtigt emne – lidt tungt at komme igang med, så fint hvis man kan få lidt hjælp og inspiration 🙂

 • Jeg tror, det i høj grad handler om mangel på risikovillighed når kvinder ikke investerer i værdipapirer. Men jeg ved ikke, om der måske også er noget italesættelse omkring kvinder og penge – feks Cariie Bradshaw citatet; “I like my money where I can see it: hanging in my closet”

  Glæder mig til at følge med i det her 🙂

 • Det ville være så fedt, hvis du gad skrive om det. Jeg investerer ikke selv penge, har lidt på en flex-kontoen som banken sørger for, men ærlig talt følger jeg ikke rigtig med i hvordan det går, hvilket filme er ringe.. Jeg har også en lang videregående uddannelse indenfor økonomi.. jeg tror grunden til jeg ikke investerer er at jeg erneget lidt risikovillig, og jeg synes risikoen virker uoverskuelig. Jeg har heller ikke rigtig en plan for hvornår jeg vil bruge min opsparing, og hvad nu hvis jeg kommer til at mangle penge, og mine penge er bundet i en investering, som ikke er lukrativ at trække ud, når jeg skal bruge pengene. En anden grund er, at det ikke fylder ret meget, der hvor jeg bliver inspireret, det er altid mode, beauty og indretning, så jeg bliver heller ikke rigtig inspireret til at gøre noget ved det. Men jeg synes det ville være så sejt, hvis du turde bryde det her, så vi kunne tale om det, og prøve bare i det små til at starte med ☺️

 • Hvor er det bare fedt at du adresserer emnet! Penge og løn, et et kæmpe tabu!
  Lad os få det brudt og få snakket!
  Jeg har, som dig, investeret i fast ejendom – først lejlighed og nu hus. Og ja – det gav overskud.
  Så spørgsmålet rejser sig også herhjemme – hvad så nu?
  Indtilvidere har jeg lagt mere tilside til min pension. Hvad der ellers skal ske?
  Jeg ved det ikke og læser med her!

 • JAAAAA!!!! Jeg begyndte at investere i aktier for nogle år siden da min kæreste gjorde det og jeg altid havde interesseret mig for aktiehandel. Men det kostede mig mange dages research i hvordan og hvorledes fordi jeg SELV ville lære det og ikke lægge ansvaret hos en smart-i-en-fart rådgiver.

  Men jeg har sørme også manglet nogle at vende handlerne med i min venindekreds. Nogle er endda blevet sure over at jeg snakker om det – måske i frustration over at de ikke selv handler.

 • TAK! Tak for at tage emnet op og give det taletid. Jeg synes det er et meget vigtigt emne og prøver at diskutere både pension og værdipapirer med veninde, men det er kun meget få som er med på det. Derfor er det dejligt hver gang emnet bliver taget op.
  Jeg glæder mig allerede til næste indlæg om emnet 🙂

  Jeg kan desuden anbefale; kvindeøkonomien og Moneypenny som holder mange How To mødet

 • Som bankrådgiver vil jeg anbefale at tage en snak med din/jeres rådgiver. Husk man kan ALTID sige nej til de ting, der bliver tilbudt eller anbefalet fra, men vi er jo også lidt sælgere (nogle vil mene meget). Det er vores job, at rådgive i alle aspekter af økonomi, og derfor også om, hvordan det kunne være smart i forhold til pension, nu du er gået selvstændig som den seje boss-lady du er. Jeg synes det er sejt du tager det op – det kan være et tungt emne, men er alligevel ret vigtigt 😊 Kæmpe high-five herfra!

 • Fedt, det vil jeg supergerne vide mere om! Jeg stod for nylig med ganske mange penge på hånden og overvejede at investere en del af dem, men endte med at komme fra det igen fordi jeg simpelthen ikke kunne overskue hvordan og hvorledes…

 • Jeg lavede en aftale med min far (som handler aktier i sin fritid) da jeg blev 18. Hvad jeg indbetalte på min opsparing matchede han hver nytår. Og så investerede vi sammen, mest investeringsforeninger, men også langsigtet investeringer. Mange af mine aktier har jeg haft siden jeg var 14. De passer sig selv…
  Nu indbetaler jeg er fast beløb på min Aldersopsparing i banken og prioriterer at bruge ekstra et par tusinde på at handle lidt med aktier….

 • I Moneypennys Facebookgruppe er der gode forklaringer, links til alverden og stor rummelighed for spørgsmål, nybegyndere og små rådighedsbeløb.

 • Jeg har siden jeg var 18 styret min ret store børneopsparing. Med god vejledning fra min far, dog! Jeg investerer mest i investeringsforeninger (Sparinvest) og prøver at glemme pengene, så jeg ikke kommer til at sælge dem pga. hurtige følelser 😉 Har spredt pengene ud på forskellige markeder – Europa, USA, Japan…

  Nu er jeg 24 og markedet har heldigvis været rimelig godt siden jeg blev 18. Har også eksperimenteret lidt med enkeltaktier, fx har jeg tjent mine penge 12 GANGE IGEN på Vestas! Og havde fra starten en strategi om at sælge halvdelen af det resterende fra hver gang aktiekursen blev fordoblet.

  Fedt emne at bringe op! Har også startet både ratepension og aldersopsaring – hello 24 år og ansvarlig type! 😉

 • Jeg vil vildt gerne investere!
  Jeg har deltaget i kurser hos netop FemaleInvest, jeg er i gang med at læse en begynderhåndbog om investering og så har jeg oprettet et depot på Nordnet. Jeg er i gang, for jeg vil netop også gerne have at vi kvinder kommer lidt ud af busken når det kommer til investering. Nu mangler jeg bare at finde ud af, hvad min første investering skal være i… Jeg har heldigvis god tid – jeg er 22, og investerer med henblik på at kunne købe en lidt federe lejlighed når jeg bliver rigtig voksen en dag.

 • Da jeg stoppede på mit lønmodtagerarbejde for et par år siden, fik jeg info fra pensionsselskabet, der administrerede pensionen gennem mit arbejde om, at jeg havde 3 mdr. til at beslutte, om jeg ville fortsætte med at indbetale og hvor meget. Vilkårene er nogle andre og mindre favorable i forhold til forsikringsdækninger m.v. fordi jeg ikke er omfattet af virksomhedens stordriftsfordele, men det virkede lettere end at begynde at shoppe rundt blandt muligheder, så jeg betaler troligt selv ind hver måned, og får så et fradrag for det.

 • Hvis du vil i gang med at investere, så følg Moneypenny på FB, som Linnéa og min seje veninde, Sarah Møss, driver og som pt er DKs største indenfor kvinder og investeringer. De gør det sindssygt godt!

 • Jeg har gået på søster uddannelsen til din og har investeret via en investeringsfond. Som du skriver er det meget få der kan slå market, derudover er jeg ikke verdens mest risikovillige person når det gælder mine egne penge (det er noget andet hvis jeg skal give gode råd til folk ;)), så jeg tænker det giver god mening at betale nogen for at have den viden du nu kræver og investere så det rammer min risikoprofil.

  Derudover vil jeg bare tilføje at du sagtnes kan have en pensionsordning som selvstændig. Jeg ville starte med at kontakte dem der forvalter din nuværende pensionsopsparing og hører om du kan forsætte med at lave private indbetalinger – alternativt er du måske med i en forening for selvstændige som har forhandlet med et pensionsselskab. Derefter kan du sammenligne med andre på markedet.

 • Virkelig fedt og sejt at du tager dette emne op!
  Jeg synes det er en skam at der ikke er flere kvinder som tør at investere. Er ret sikker på at mange mænd som investere ikke nødvendigvis ved særlig meget om det, men bare gør det, det burde vi kvinder lære lidt af. Vi behøver ikke at vide alt, man kan komme langt med en mavefornemmelse!
  Jeg startede selv med at investere ret tidligt. Med hjælp fra min far blev mine konfirmationsgavepenge placeret i obligationer(den gang var det stadig en ret fin forretning) også måtte jeg ellers vente på, jeg fyldte 18. Min mor havde nemlig forbudt mig at købe aktier til jeg blev voksen og ansvarlig, eller bare overskue at jeg rent faktisk kunne midste pengene;)
  Obligationerne er sidenhen blevet vekslet til aktier og flere penge er blevet investeret.
  Min portefølje er hverken specielt diversificeret eller planlagt udfra en risikoprofil, jeg gør hvad der føles rigtig, nogen gang gå det op og andre går det ned, (U)heldigvis er jeg ret lose omkring mine investeringer, jeg tror ikke på at jeg mister det hele på engang, og hvis jeg en dag i fremtiden skal bruge pengene og kommer ud med et tab, så startede det hele med en gave som de fleste andre på min aldre forlængst har brændt af 😉

  Jeg håber, at du vil bruge mere plads på din blog til emnet, så du forhåbentlig kan inspirere flere til at springe ud i det!

  En lille slutnote, man behøver virkelig ikke at sidde og tjekke kurser hverdag og handle hele tiden for at opnå et positivt afkast. Jeg handler måske en gang om året, og det giver mig stadig en langt højere forrentning end hvis jeg havde pengene stående i banken.

 • Som det vokse menneske jeg er (host prøver at være), så siger jeg hell yeah ! Bring it.
  Og tak ! Tak fordi du bringer noget op de færreste måske tænker over. Jojo jeg er da stadig en del af dem der har pension via job, men jeg skal tage mig sammen og investere dem. Jeg er en tøs. Ikke bare af køn haha.
  Men nu får jeg mig lige balls og får kigget på det.
  Du har ret, vi kvinder skal sgu have del i de moneys der er at tjene (forhåbentlig!) via investeringer.

 • Meget interesseret i at høre mere!!!! Lærigt, brugbart og med en lang tidshorisont – jeg tænker det er et godt sted at bruge din inflydelse 😎 jeg vil med glæde læse med, da jeg (og sikkert mange andre) ikke sidder med en brøkdel af den viden og erfaring du kan trække på.

 • JA! Er faktisk startet for et par måneder siden, efter at have fulgt moneypenny et stykke tid. Bruger både Nordnet og SaxoTraderGo som handelsplatform, det er jo supernemt. Og sjovt😊

 • Ja, jeg investerer og ja, jeg er interesseret i emnet! 🙂
  Jeg har en bred række af investeringer, jeg ejer dog investeringerne sammen med min mand, så det er altså ikke sådan en ren Girl-power ting, haha. Men vi har investeret en del i en virksomhed min mand er co-founder af. Den forventer vi os naturligvis en del af. Så har vi også haft succes med at investere i danske virksomheder, som vi af den ene eller anden grund kender til og tror på vil have succes, fordi vi kender feltet. Det har både på kort og mellemlang basis vist sig at være en god ide. (Og jeg kan ikke sige noget om den sådan virkelig lange bane, for vi er ikke så gamle).
  Så mine råd vil for det første være at tage det rigtig seriøst. 100 kr her og der gør ingen forskel. Vi har pt 600.000 ude at arbejde for os (inklusiv vores søns penge) og det skal være højere!
  Og det næste råd vil være virkelig at sætte sig ind i de virksomheder man er interesseret i.

 • Stort ja herfra! Vil også gerne i gang, men synes ligesom dig, det er lidt svært at overskue. Så 👌🏻👍🏻

 • Det vil være virkelig fedt med noget mere omkring investering og aktier! Jeg vil gerne i gang, men ved ikke hvor jeg skal starte. Du er så god til at formidle klart og tydeligt på letforståeligt sprog, så det vil helt sikkert være både interessant og en stor hjælp for mig hvis du tager emnet op 😊 #bossladiesFTW

 • JA 😊 Jeg har investeret og haft held med det. Jeg sætter mig ind i virksomhederne, de brancher, der interesserer mig……. Glæder mig til at læse mere

 • Jeg er begyndt at investere en lille smule, men jeg er stadig total nybegynder. Men jeg har da prøvet, både selv og gennem en investeringsapp, ligesom jeg også har oprettet en ratepension (Det er mest for at undgå at betale SU tilbage, ahem), men da jeg netop er fyldt 23, og stadig mangler at færdiggøre min bachelor (+ en kandidat efterfølgende) synes jeg da, at jeg er godt med. Indtil videre har jeg dog ikke haft det store hæld med mig 🙂

  Sejt, at du tager det op, jeg er virkelig interesseret i det!

 • JA! Jeg har det seneste års tid taget tilløb og fulgt diverse ‘amatør’-grupper på Facebook (Aktieporteføljen, Moneypenny, osv) og stille og roligt sat mig ind i det. For nogle måneder siden investerede jeg en lille smule – ikke nok til at det ville gøre ondt at miste dem og så sætter jeg månedligt ind på en månedsopsparing på Nordnet. Derudover får jeg medarbejder aktier hvor jeg arbejder og det var faktisk det der satte gang i mit projekt – at de ikke skulle stå helt umotiverede og alene på et depot. Føler mig mega sej at være en del af den verden 🙂
  Iøvrigt fedt at du tager emnet op!!

 • Jeg investerer ikke selv (der er ikke så meget til overs her de første par år efter huskøb), men har en stor og sikker pensionsopsparing i min ansættelse.

  Men det er fedt, at du tager emnet op, og jeg læser gerne meget mere om det hos dig.

  Det første, jeg tænker, er, at din mand har fast job (og sikkert også pensionsopsparing), og I har sammen prioriteret, at du skal være selvstændig og have mere fleksibilitet til at få “familievirksomheden” til at hænge sammen. Det kræver, at I også bliver enige om, hvordan I sammen sikrer, at du ikke kommer bagud, når det gælder pensionsopsparing, enten ved en fælles prioritering af noget investering (uden at vide, hvor fælles jeres økonomi er) og/eller ved en ægtepagt, der forholder sig til pensionsopsparingen.

  Det kommer også ham til gode, når dit imperium vokser over hans 😉

  God fornøjelse med det!

  • Hov, nu synes jeg, at du stikker næsen lidt for langt ned i min privatøkonomi (og ægteskab) – garanteret ikke hensigten, men med en masse forudsætninger om hvordan du tror og tænker vi har indrettet os økonomisk og i relation til hinanden, virker din velmente kommentar en anelse invaderende.

   Lad os holde os til den generelle snak om kvinders investering i værdipapirer, fremfor om jeg og Skjorten har en ægtepagten eller ej:)

   Klem

  • Helt ok, det var slet ikke meningen 🙂 og du behøver ikke adressere, hvordan I har organiseret det i husholdningen. Pointen var bare, at det er så ærgerligt, når kvinderne kommer bagud i pensionsopsparingen (hvilket er veldokumenteret), hvis man som familie har truffet en fælles beslutning om at få lidt mere luft i hverdagen. Men det har du sikkert helt styr på!

  • Jeg synes faktisk, det er en ekstremt relevant diskussion, og noget kvinder generelt taler for lidt om/ikke bryder sig om at forholde sig til (er min opfattelse). Hvordan sikrer man, at kvinden og manden er nogenlunde jævnt stillet ift. pension, især hvis de skulle gå hen og blive skilt, når kvinden ofte tager barsel, går ned i tid mv. Jeg forstår sagtens, du ikke vil tage den diskussion med afsæt i din privatøkonomi og ægteskab(!!!), men jeg ville ønske, at flere snakkede højt om det og hjalp kvinder med at fremtidssikre sig selv. Og jeg ved godt, at man aldrig planlægger at blive skilt, men for mig er det rart at vide, at hvis det utænkeligt skulle ske, så går det rent økonomisk, og derfor forventer jeg fx, at min bedre halvdel bidrager til min pensionsopsparing, mens jeg selv går på barsel.

  • Det skrev jeg absolut heller ikke, at det ikke er (og jeg er meget enig med dig, iøvrigt). Jeg henstillede bare til at man/vi ikke sad og gisnede om min private situation:)

   Diskussionen løftet til et mere generelt plan kunne snildt være inspiration til et andet indlæg:)

 • Ja tak meget gerne meget mere om det her emne – det vil også adskille dig lidt fra nogle af de andre blogs! Det ville være så sejt!

  • … jeg kan ikke helt læse om det var sådan en skjult kvindesviner (👀), men vælger at tro det bedste og siger tak 🙂

  • Åh Gud det var det slet ik 🙈😃 Er glad for du valgte den positive vinkel på min kommentar 😉

 • Et stort JA herfra! Jeg er dog selv stadig rimelig ny i det – og har ikke de store beløb investeret endnu, da jeg stadig er på SU. For mig betyder det dog også noget, hvad jeg investerer i – derfor er den investeringsforening, som jeg har penge i, en der screener virksomhederne etisk. Jeg er i øvrigt vild med, at du tager dette emne op! 2 ud af 3 aktier i verden er ejet af mænd – så det er da på høje tid, at vi kvinder kaster os ud i det 🙂

 • Jeg synes det er et super spændende tema. Jeg arbejder i Private Equity og er en del af et børsnoteret selskaber. Jeg er derfor underlagt en del restriktioner. Ville gerne investere mere end jeg gør også fordi jeg har en risikovillige investeringsprofil.

 • Jeg er slet ikke i nærheden af at investere. Selvom det er møgdumt at lade være. Min mormor var bankdame så da jeg blev student oprettede hun en pensionsopsparing til mig. Den er der blevet sat ind på siden da (ikke store beløb, men det er da blevet til noget). Derudover er jeg lønslave (med en rigtig god pensionsordning) så jeg tænker sjældent over det. Altså det der med fremtiden. Egentlig ret dumt. Jeg ville gerne være klog på pågældende område. Det ville da være for fedt! Men som du se selv skriver så er det altså rimelig uoverskueligt.

 • Jeg vil se frem til at læse mere om økonomi her. Det er ærgerligt, at det er et lidt tabubelagt emne, for man kan jo blive inspireret af hvordan andre prioritere, uanset hvor mange penge man har.

  Jeg er ikke kommet så langt på investeringsstigen endnu. Der er kun min datters børneopsparing, og der står banken for det hele, så det bliver man jo ikke en investeringshaj af. Men jeg har gjort mig nogle spæde tanker om, at vi (min mand og jeg – vi kører en meget fælles økonomi) skal investere, og det skal være langsigtet og med stor spredning, det bliver jo nok også noget med indexfonde, så jeg glæder mig til at høre, hvad du kommer frem til.

 • Jeg handler lidt med aktier. For lidt… men synes det kunne være virkelig interessant hvis du/vi debatterede emnet noget mere! Høj femmer på den! 😉

 • Jeg ville elske, hvis du kunne lave en how-to-guide helt lavpraktisk.

  Jeg vil selv i gang og har også kontaktet min bank for at komme igang. Jeg vil gerne selv styre det hele, men de vil have mig ind til et møde for at diskutere min risikovillighed (det er vist et krav eller en politik?), og det gider jeg ikke bruge tid på, når jeg ikke skal bruge deres rådgivning. Jeg vil bare gerne have sat en portal op – eller hvad det nu hedder – så jeg kan investere. Men indtil videre er jeg strandet helt herude i starten af opløbet og er ikke kommet videre.

  Min opfordring; lav en føljeton her på bloggen og inviter eksperter ind på gæsteindlæg.

  Hvordan gør man helt praktisk?
  Hvilke muligheder er i markedet for en light-løsning?
  Hvad skal man holde sig fra?
  Hvad er forventeligt afkast?
  Kan man få uvildig hjælp og rådgivning noget sted?
  Hvad skal man minimum investere for det hele ikke bliver ædt op af gebyrer?

  Det er bare nogle af de ting, som jeg spekulerer på.

  • Sorry, selvfølgelig er en Chanel ikke den første designer taske de fleste kaster sig over. 😁 Men jeg kan kun opfordre til at “komme igang og prøve det af”…. min første aktie investering var også kun omkring 1500-2000, men det er altså virkelig sjovt, når man lige pludselig har forøget værdien med et par hundrede… så får man blod på tanden og interesse i at følge med i hvordan de udvikler sig 😁🙌 min faster på 67 og jeg vender næsten altid lige vores respektive aktie udvikling, når vi ses. Selvom hendes beholdning er væææææsentligt større end min, er det sjovt at høre om. Hun er sej og hsr klart givet mig blod på tanden ifht. Investeringer. Og super feft at du tager emnet op! Hav en dejlig aften!

  • Et lille kvæk til bankens invitation om en snak om risikovillighed: Det er netop et krav; et lovkrav. Finanskrisen hvor mange brændte nallerne på værdipapirer der faldt i værdi, har gjort at bankerne skal kunne dokumentere at du er “egnet” til at handle.. Men hvis du ikke orker det fysiske fremmøde (og jeg går ud fra, at din bank ikke tilbyder en smart, digital løsning), så overvej fx Nordnet eller Danske Banks June hvor jeg er ret overbevist at du ret hurtigt kan besvare et par risikospørgsmål mm og så være up and running 😊

 • Hatten af og ekstra point i min bog for at tage sådan et emne op! Jeg har selv gået som katten om den varme grød i flere år nu, uden at kunne overskue det. Min mand, far, bror, morfar… Investerer, ingen kvinder omkring mig, det vil jeg gerne bryde. Men hold op hvor kan man lyde dum når man ingenting ved. Jeg selv er kommet så langt jeg har hentet Nordnet appen, næste skridt må være at smide nogle penge derind.
  Jeg følger også “mymoneyinvest” på Instagram, også en fin blog omkring kvinder og investeringer 🙂
  Jeg glæder mig til at følge med i forhåbentlig flere af disse indlæg 🙂

 • Suk investerer IKKE, men ville så gerne vide mere om emnet, fx hvad skal man minimum have af opsparing, hvad skal man satse på, hvad skal man gå udenom osv. hvordan starter man?! Indrømmet, jeg er total blank! Og hader egentlig at være det. Men har ikke haft overskud til at sætte mig ind i det. Måske ville det hjælpe, hvis andre (som du) banede vejen og startede ud med nogle inspirations-indlæg (som du hermed har gjort, fedt!) Keep them coming 🙂

 • Yes! Jeg investerer også, både i aktier og udlejningsejendomme. Aktier er lidt nyt for mig, men den befste beslutning vi har truffet på vegne af vores søn er at investere de penge han fik i dåbsgave i aktier i stedet for at sætte dem ind på en børneopsparing. Værdien er steget med 45% her 3 år efter. Så vi kommer helt soknert til at gøre det samme med lillesøsters dåbspenge. Og Acie: ifht. Overvejelsen om index funds: selvfølgelig er 30K mange penge på én gang, men er det ikke nogenlunde på højde med prisen for en Chanel taske…? Der går man jo også all inn på én gang, selvom det selvfølgelig er lidt mere sexet end en røvfuld støvede aktier… 😁 Jeg blamer ikke den måde du forvalter dine penge på, man skal bruge penge på det, der giver værdi for én selv, om det er her og nu eller på den længere bane. Men desværre kan vi jo allesammen kun bruge de penge vi tjener én gang.

  • Så fair kommentar for jeg var upræcis i min formulering: jo du har helt ret, men min første designertaske var heller ikke en Chanel. Eller noget der så meget som ligner. Det var en skuldertaske i nylon fra Marc by Marc Jacobs, der stod i svimlende 1200kr, da jeg var 22. Min Chanel-investering tog jeg således tilløb til i 10 år – det var bare dét jeg mente. Altså – at man virkelig springer ud på det dybe fra dag 1, og der er jeg ikke og har, for nu at blive i taske-analogien, aldrig været 😉

 • Jeg har så sent som i sidste uge købt mine første aktier (klap-lige-damen-på-skulderen!!!!). Jeg vil også så forbandet gerne blive god til det med aktier, så nu har jeg sat mig for at springe ud i det, og den bedste måde (i min optik) er, “learning by doing”.

  Jeg er bestemt ikke rig, og har også sagt til mig selv, at de penge jeg har investeret, må anses for at være tabt. Derfor har jeg også kun købt aktier for beskedne 500,- til en start. Når jeg så lærer lidt mere om det og får sat mig ind i tingene, kan det være at jeg køber nogle flere aktier på sigt; eller rettere, det kommer jeg helt sikkert til, men nu starter jeg altså lige forsigtigt ud 😛

  Netop det faktum, at kvinder investerer mere smart, fordi det er langsigtet har jeg taget notits af, og jeg skal heller ikke kigge på mine 500,- igen før om 30 år, og indtil da, skulle de da gerne være vokset til i hvert fald 1000,- , ik? 😛

  Så mine vise ord til dig er: spring ud i det! Og start måske lige så forsigtigt op som mig 😉

  • Hvor er jeg glad for at høre at du “kun” har kastet 500,- efter investeringerne. Jeg har tænkt længe over, hvor lidt jeg kunne slippe afsted med at investere indtil jeg blev mere risikovillig? Jeg vil bare gerne igang, men har hus, biler, baby, firma og vovse – så jeg er ikke alt for risikovillig lige nu. Måske om et par år 😬 Så tak, Janni 😘
   Og til dig Acie – JA TAK og kæmpe vinger bagud 😎

 • Jeg gør det faktisk – min mand gør ikke 🙂

  Min seje mor har opkøbt og foræret mig aktier jævnligt i løbet af min opvækst. Nu har aktierne vist sig at være væsentligt flere penge værd, end da hun købte dem. Lige de aktier gemmer jeg til en regnvejrsdag, men det gav mig blod på tanden, og i dag er jeg fint igang selv. Jeg investerer ikke så meget, at det vil gøre ondt at miste – så hellere ind på boliglånet med pengene. Derfor bliver det selvfølgelig heller ikke til de helt store afkast – men “modellen” passer meget godt til mit temperament og risikovillighed 🙂

 • Hej Christine. Hvad end du gør, skal du i hvert fald ikke begynde at kaste mange penge efter en investeringsrådgiver – det er veldokumenteret, at folk, der tror de kan slå markedet, aldrig kan det, heller ikke de allerdyreste og eftersigende bedste på Wall Street. Heldigvis er det ligeså veldokumenteret, om end ikke særlig velkendt, at det mest (eneste?) fornuftige er at investere i såkaldte index funds, hvor man bundler investeringer i hundrede eller tusindvis af virksomheder – der er altså nogen, der på forhånd har sammensat en endog meget bred portefolio for dig. Afkastet er relativ t lavt men vanvittigt stabilt – og det er sådan man kan lave penge på investeringer 🙂
  Tak fordi du tør tage et knapt så lyserødt emne op! Mange kvinder tjener gennem deres arbejdsliv markant mindre i pension end mænd, fx fordi de er mindre på arbejdsmarkedet. Og det er jo fint at tænke man bare deler – indtil man en dag, 50/50, bliver skilt.. Så tak, (kvinders) økonomi er et mega vigtigt emne!

  • Ja, så langt er jeg også kommet i min research – mit eneste problem med investering i indexfonde, er at de eneste jeg har fundet, der kan hjælpe med sådan en sag, kræver en minimumsinvestering på 30k. Det kunne jeg godt – men det er omvendt også at gå fra 0 til virkeligt mange penge på én gang.

   Du virker velinformeret – har du gode tip til, netop, investering i indexfonde? Jeg forestiller mig, at jeg kommer til at splitte min inverstering i netop sådanne, men også krydret med enkelt ‘passionsaktier’, fordi det er sjovt;)

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top