Du læser nu
Eksem-sæsonen er på vej: her er alt du skal vide, mor…

Eksem-sæsonen er på vej: her er alt du skal vide, mor…

annonce

Da jeg var barn, var jeg ret hårdt ramt af eksem. Det var ikke så mærkeligt, for min mor baksede også med sin hud hele sit liv. Da jeg fødte Elise, drog jeg derfor et lettelsens suk, da jeg kunne konstatere, at hendes hudproblemer i høj grad var begrænset til sutteeksem i de kolde måneder. Phew. Dodged a bullet.

Og så kom Carl.

Lille, knastørre, eksemunge. I nogle perioder kan han ligge og flå i de små lår i søvne, når kløen er værst. Han lider af helt klassisk børneeksem. Forhåbentligt vokser han fra det. Men måske gør han ikke. Det er jeg ikke selv 100% – i dag viser min eksem sig heldigvis kun omkring hænder, øjenlåg og i rigtigt slemme perioder, kan det også blusse op i knæhaser, albueled og håndled.


FAKTA

15-20 % af alle børn og unge har atopisk eksem (børne- og astmaeksem)

3-5% voksne

Man har set en stigning gennem de seneste 30 år, men pt er kurven stagnerende


Kilde: Atopisk Eksem Forening

Og nu er vinteren på vej – og dermed også højsæson for os med tendens til atopi. Eller atopisk dermatitis, som det vist nok hedder på fagsprog.

Lider du eller dit barn af eksem, så kan jeg anbefale at læse: “Atopisk eksem, oversigt” på sunhed.dk af speciallæge Tove Agner.

Dernæst vil jeg også anbefale at man snakker med ens praktiserende læge, der kan hjælpe med at vurdere om det kræver receptpligtig behandling, besøg hos hudlæge eller noget tredje.

Eksemhud skal smøres h v e r dag…

Allerede tidligt på efteråret oplever mange, at deres hud bliver mere tør – den snak har jeg allerede haft med flere af jer i indbakken på instagram. Kuldepåvirkning og skiftende temperaturer øger fordampningen i huden, som taber fugten, og huden kan opleves som rød og stram og måske begynder den også at klø.

Lider man af eksem og tør hud, er noget af det vigtigste at komme ind i en god rutine, hvor man bruger en god creme hver dag, for at mindske udbrud af tørhed, kløe og irritation.

Det her studie sammenfatter en lang række andre studier, for at drage generelle konklusioner om brugen af fedtcremer til eksem og jeg hæfter mig ved to ting:

 1. Supplerende pleje med fedtcreme reducerer nødvendigheden af hormoncreme (altså man bruger mindre)
 2. Supplerende pleje med fedtcreme reducerer antallet af flareups vs behandling alene med kortikoider.

Det blev lidt nørdet. Men det er ok. For det er dét A-Derma kan.

De er eksperter i hudpleje til sådan nogle hudtyper som min – den sarte hud med tendens til eksem i variende grad. For man behøver jo ikke have eksem, for at have brug for en god (fed) bodylotion. Favoritten herhjemme er A-DERMAs Exomega CONTROL Cream eller den federe Balm, der begge indeholder Rhealba® havrekimsekstrakt (som kun findes i A-DERMAs produkter), sheasmør, solsikkeolie og jojobaolie, der er kendt for deres nærende og plejende egenskaber. Exomega CONTROL-produkterne indeholder ikke mineralske olier eller sporbare proteiner.

[De nye forpakninger er lavet med langt mindre plastik og er derfor helt ‘moldable’. Ret sejt]

Gider dine børn heller ikke smøres ind?

Så er du ikke alene… Carl og cremen er ikke altid lige gode venner, og nogle dage kan det simpelthen være en kamp, at få ham til at indvillige. Det er drænende og jeg får ærligt mest lyst til bare at springe over – men jeg ved jo godt, at det hævner sig senere.

Mine bedste erfaringer går på at inddrage ham noget mere. At tale med ham om det. Og lad ham smøre mig lidt ind også. Så sidder vi dér og mens jeg smører hans små lår ind, så smører han mine (lidt større) lår ind den anden vej. Derudover findes der også produkter, som kan hjælpe legen på vej – A-DERMA Exomega Control findes på spray fx, som nogle børn synes er sjovt. Og også på en lille stick, som også kan være god – så kan man tegne mønstre på kroppen og lege gætteleg.

Alle kneb gælder. Det vigtigste er bare, at de små bliver smurt. Og hvis der skal bestikkelse til, så må det være sådan;)

Undgå varme bade – men husk, at plejen starter netop her…

Og så vil jeg gerne slå et slag for, at man overvejer at lade plejerutinen starte i badet. Vælg et sæbeprodukt uden sæbe (fordi sæben udtørrer), men med en tilsat kløestillende ingrediens (som Rhealba-havren i Exomega Control serien). Og husk at lade være med at ligge for længe i blød – et bad bør maks. vare 5 min. og ikke være varmere end 32-34 grader, da det varme vand udtørrer huden – og smør så ind umiddelbart efter badet, mens huden stadig er fugtig.

 

Til dig der er gravid, til spædbørn, til børn og til voksne…

Er du gravid, og har du behov for ekstra fugt og næring i vinterhalvåret er Exomega CONTROL-serien ideel, da den har 95% naturlige ingredienser og ikke indeholder hverken parfume eller aromatiske olier. Exomega CONTROL-serien kan i øvrigt bruges af hele familien, lige fra nyfødte til spædbørn, børn og voksne.

 


Til og med d. 30. oktober kan A-DERMA Exomega Control findes på -20% på tværs af landets apoteker.


Kildehenvisninger:
van Zuuren EJ, Fedorowicz Z, Christensen R, Lavrijsen A, Arents BWM. Emollients and moisturisers for eczema. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Feb 6;2(2):CD012119. doi: 10.1002/14651858.CD012119.pub2. PMID: 28166390; PMCID: PMC6464068.
Engebretsen, K. A., et al. “The effect of environmental humidity and temperature on skin barrier function and dermatitis.” Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 30.2 (2016): 223-249. DOI: 10.1111/jdv.13301
atopiskeksemforening.dk
www.sundhed.dk
 Kommentarer (3)
 • Jeg har haft eksem i ansigtet så længe jeg kan huske. Jeg har kunne holde det nede med en billig ansigtscreme fra Normal (tør ikke tænke på, hvad der har været i den!), Men den virker desværre ikke længe..
  Så efter dit indlæg og videoen på YouTube af jer (den er virkelig sød ) har jeg valgt at prøve A-derma og har i dag smurt mit ansigt ind for første gang og der er allerede ingen kløe!! Så jeg er simpelthen så optimistisk! Tak for et virkelig godt indlæg!

 • Tak for at være ambassadør for dette vigtige emne. Jeg ligner dig mht. eksem- eksem som barn, håndeksem som voksen og eksem omkring øjenene ved bare det mindste brug af produkter med parfume. Mine børn har arvet min eksem i varierende grad. Det er et kæmpe arbejde med alt det indsmøring og være vedholdende.
  Oplever du at A-dermas produkter kan svie når man smører sig selv
  eller andre? Det er måske bare mine hænder, der reagerer når jeg selv har opblussende eksem.
  Jeg undrer mig over, at nogle af deres produkter indeholder duft.

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top