Du læser nu
Helt ærligt – er kosttilskud ikke lidt noget pjat?!

Helt ærligt – er kosttilskud ikke lidt noget pjat?!

Før jeg går igang, skal jeg skynde mig at skrive, at indeværende indlæg er resultatet af et pressemøde jeg var inviteret til tidligere på ugen, og jeg skal derfor markere skidtet som r e k l a m e, selvom min omtale altså hverken er købt, sponsoreret eller dét der ligner.

Men altså – min mest urtede ven har engageret sig som ambassadør for det nystartede brand Smuuk Skin, der altså laver kosttilskud. Og havde det ikke lige været Emily, der havde sendt mig invitationen til dette arrangement, så var jeg nok også blevet væk. Ligesom jeg pænt har takket nej til div. sponsorater og kampagner for lignende præparater (uden at det iøvrigt skal opfattes som en bemærkning til de af mine kolleger, der skriver om den slags – vi er, heldigvis, forskellige, og de kan jo ikke gøre for, at jeg er så fodformet, at jeg synes, at vitaminpiller på abonnement, nok er at skyde lige over målet).

Men men – jeg er omvendt heller ikke for fin til at indrømme, hvem jeg ringer til, når mit barn har fået penicillinmave og jeg skal have markedets bedste og mest koncentrerede mælkesyrebakterier (og gerne igår) eller hvem det er, der – trods alt – har mildnet mit sind og mine smagsløg, når det kommer til havremælk og deslige. Eller hvem der har lært mig, at jeg skal undgå silikone i mine hårprodukter. Kan I gætte det? Nemlig, Emily.

For hun interesserer sig oprigtigt for det. Det urtede, that is. Har læst og lært. Og ved meget. Og tror på, at skønhed i høj grad også kommer indefra og altså påvirkes af hvad vi fylder is os. Og det er svært ikke at lade sig inspirere af hende – heller ikke selvom, man godt ellers kan blive lidt træt af meget helseagtige typer, fordi den trosretning ofte er akkompagneret af en tendens til at være på grænsen til hellig. Sådan er hun heldigvis ikke, og når jeg ringer og spørger om mælkesyrebakterier (eller andet i den dur), så slutter hun altid samtalen af med et “.. men man skal jo gøre det der føles rigtigt for én selv, og du kan jo lige se…”. Rart.

Og i anledningen af hendes nye venture med Smuuk Skin, har jeg altså stillet hende et par hurtige hér nedenfor.

Hej Ems, tak fordi jeg må stille dig et par hurtige, om dit ambassadørskab for Smuuk Skin. 
Altid til tjeneste 🙂
Jeg kan godt synes, at sådan noget med kosttilskud er liiiige urtet nok – så hvorfor er det at vi skal spise den slags og ikke bare dække os ind via en varieret kost?
Det skal vi af lidt forskellige årsager: Først og fremmest er det de færreste af os, der rent faktisk spiser en varieret kost. De fleste har en tendens til at købe de samme 3-5 slags grøntsager (hvis de overhovedet spiser grøntsager), de 2-3 samme typer af kød og fisk og endda helt ned i småtingsgenren akkurat det samme rugbrød eller helt den samme slags müsli eller hvad det nu kan være. Og vi gør det igen og igen. De fleste spiser også akkurat det samme til morgenmad dag ud og dag ind.
Men lad os så antage, at man spiste varieret, sådan rigtigt varieret. Altså med alle mulige forskellige slags kvalitetsprotein (fra planter, fisk, skaldyr, fjerkræ osv.), masser af gode fedtstoffer fra forskellige kilder og mere end 30 forskellige (uforarbejdede!) fødevarer fra planteriget om ugen. Vi kan ikke altid være helt sikre på hvor næringsrige de fødevarer er eller hvilken jord de er dyrket i eller hvis de er af animalsk oprindelse, hvilket foder de har fået og om de har fået medicin eller ej.
Når det er sagt, så kan vi spise os til langt det meste, men nogle ting er svære at få i tiltrækkelige mængder gennem kosten. D-vitamin er et godt eksempel for os nordboere på noget, vi nærmest notorisk mangler. Mange får heller ikke nok vitamin B, ligesom en hel del mangler eksempelvis zink og magnesium foruden essentielle fedtsyrer som omega 3, 6 og 9.
Hvis vi mangler noget, så passer kroppen på de vitale organer først og fremmest og stjæler fra det andet. Det er derfor mangler (kan dog også skyldes andre ubalancer m.m.) kan ses først på eksempelvis hår, negle og hud. De er virkeligt gode sladrehanke.
Okay, hvor interessant – det har jeg aldrig tænkt over, at de er! Nu ved jeg jo, at du er en lille Helse Ost (og har flere gange opfordret dig til, at eftefølgeren til “Hverdagsglamour” skal være “Hverdagssundhed”, men den lader vente på sig, host), så det giver jo glimrende mening, at du helliger dig sådan noget her – men hvorfor var det lige Smuuk Skin, du besluttede at lege med? 
Haha… måske den kommer en dag, men indtil videre må du nøjes med helsestoffet på bloggen og det jeg tuder dine ører fulde af pr. telefon og sms 😉
Først og fremmest indeholder kosttilskuddene fra Smuuk Skin gode kvalitetsingredienser og de er der i tilstrækkelige mængder, hvor deres effekt er dokumenteret. De er udviklet af dygtige folk med mange års erfaring i branchen og produktionen ligger i Danmark. Derudover er både pris og udseende en vigtig faktor, for mens mange skønhedstabletter er voldsomt dyre, så ligger disse på et niveau hvor mange kan være med, men altså uden at gå på kompromis med indholdet. At de så også er så pæne, at jeg har lyst til at have dem stående fremme er kun et ekstra plus.
Jeg ved, at din favorit i Smuuk Skin porteføljen er “Hydro Balance” – hvorfor og hvilke ingredienser hæfter du dig særligt ved?
Jamen jeg er kæmpe fan af kollagen og eftersom jeg ikke naturligt spiser nok kollagenholdige fødevarer, så giver det mening for mig at supplere og ‘booste’ på den konto. Kollagen er disse tiders helt hotte superfood og det er ikke uden grund. Bortset fra at opbygge huden indefra og gøre den bouncy, elastisk, forhindre fugttab og gøre den mere modstandsdygtig, så har kollagen også en vidunderlig effekt på mave-tarm-slimhinden og på led. Blandt andet.
Der er også kollagen i “Youth Optimizer” fra Smuuk Skin, dog af marin oprindelse, så jeg veklser mellem de to, da de kan noget lidt forskelligt.
Du har overbevist mig, og jeg stopper nu troligt både vitaminpiller, fiskeolie, ekstra D-Vitamin og “Youth Optimizer” i mig – hvor hurtigt kan jeg forvente, at se en effekt? 
Yay! Mission accomplished! Du burde begynde at kunne føle en effekt efter ca. 3 uger og efter 6-8 uger skulle det være synligt. Dog er der også mange andre ting, der både kan trække op og ned i det regnskab, så hvis man vil hjælpe organismen lidt på vej, kan man også tænke over at drikke nok vand, få sovet (ja, ved godt det ikke er fair og ikke noget man skal sige til småbørnsmødre) og så skære ned på sukker, der er lidt af en skurk (også) når det kommer til huden.
Tak for snakken ven – og de kloge ord. Du har ihvertfald overbevist mig om, at kosttilskud ikke bare er noget pjat og jeg vil gerne blive bedre til at sørge for at min krop får de rigtige byggesten – især hér i vintermånederne. Og tillykke med dit ambassadørskab. Det er et godt match!
Smuuk Skin produkterne, der tæller 5 forskellige kosttilskud og 2 olier, forhandles i Magasin og hos Nicehair og koster fra 349kr.

 Kommentarer (7)
 • Lige for at tilslutte mig debatten: jeg er også selv inden for faget. Og jeg må sige jeg står med et ben i hver lejr. For det er rigtigt at vi burde kunne klare os med en almindelig varieret kost og dermed ingen vitaminpiller i tilskud. Imidlertid har jeg lært i forbindelse med min uddannelse at D-vitamin tilskud er noget vi som danskere har behov for i løbet af vinteren – vi får det simpelthen ikke i passende mængder gennem kosten, som det også står beskrevet i dit indlæg. Og ligeledes er vi også mange som ikke spiser nok fisk, får nok zink mm. Så trods jeg kommer fra en lægefamilie som var imod vitaminpillen og selv står med eksamen i hånden snarest, ja så spiser jeg flittigt min multivitamin, fiskeolie og D-vitamin. Jeg synes det er et fint og oplysende indlæg du har lavet – og så kan man jo selv tage stilling. Man taber højest nogle penge og bliver næppe forgiftet. Dog vil jeg altid holde mig til apotekets multivitamin – synes simpelthen de nye mode-vitaminer er for dyre og tvivler på de kan noget andet end en lille en fra apovit. 🙂

 • Du bør holde dig til din første overbevisning om, at vitaminpiller på recept er at skyde langt over målet. Jeg må ærligt indrømme, at jeg synes det er vildt at udtale sig om, uden at have ordentlig viden inden for ernæring. Nu har jeg selv en uddannelse på området og jeg må bare sige, at vi sagtens kan og skal dække vores vitaminer og mineraler gennem en varieret kost. Det er sammensætningen i fødevaren der giver den gode kombination af vitaminerne og mineralerne og de kan ikke efterlignes i diverse præparater og tilskud. Selvfølgelig er der nogle der har behovet, min søn får sine d-dråber til han fylder 2 år og ældre eller tildækket kan også have brug for et tilskud af d-vitamin. Og så videre og videre. Men for den helt generelle og sunde dansker, er der intet behov for at supplerer op og det er langt sundere at spise sig til det 🤗

  • Jeg kan godt forstå du reagerer, hvis du mener det er urigtigheder om dit fag, der bliver fremstillet. Det ville jeg også selv gøre:) Vi blev, imidlertid, præsenteret for virkelig mange videnskabelige studier, der helt tydeligt modbeviser det du skriver, så nu er jeg forvirret. Vil du mon uddybe hvor du har din viden fra? Det var Dr Med Sc Lars Lindmark, der præsenterede studierne for os – måske du kender ham, hvis du er ‘i branchen’?

  • Her ville lidt kildekritik vel være på sin plads, ikke? At man kan finde én forsker, der gerne (mod betaling?) hjælper med at sælge et dyrt produkt, overbeviser i hvert fald ikke mig. Her et par Google-resultater med de danske myndigheders anbefaling først. Der er nuancer, men udgangspunktet på tværs af kilderne er, som det opsummeres af Fødevarestyrelsen: “Hvis du som almindelig rask person spiser sund og varieret mad, og eventuelt følger de officielle kostråd, får du masser af vitaminer og mineraler. Generelt har du ikke behov for at tage tilskud af vitaminer og mineraler.” Flere af artiklerne peger desuden på, at hvis der et problem, så er det, at for mange danskere tager for mange tilskud, som risikerer at medvirke til forgiftning, udover at det er spild af penge. Så personligt synes jeg, det er ærgerligt, hvis du hopper med på den “vogn” – og i hvert fald helt på sin plads at markere som reklame, for alment oplysende kan det ikke siges at være desværre. Jeg holder mig til Fødevarestyrelsen.
   Links:
   Fødevarestyrelsen: https://altomkost.dk/fakta/kosttilskud/hvem-har-gavn-af-kosttilskud/
   Artikel: https://www.sondagsavisen.dk/sundhed/2017-10-19-har-du-brug-kosttilskud/
   Artikel: https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5614050/Danskerne-v%C3%A6lter-sig-i-un%C3%B8dige-kosttilskud
   Sygeforsikring Danmark: https://www.sygeforsikring.dk/nyt-sundt/hvad-har-kroppen-behov-af-vitaminer-mineraler-og-olier
   Artikel: https://www.food.dtu.dk/nyheder/2016/03/mange-danskere-tager-kosttilskud-selvom-faa-har-brug-for-dem?id=d45f3442-2613-4295-810d-581626b51f63
   Netdoktor: https://netdoktor.dk/sundhed/har-vi-brug-for-kosttilskud.htm

  • Tak for links – dem vil jeg sætte mig og læse!

   Men for lige at være præcis, så var det ikke egne studier Lars Lindmark præsenterede, men derimod en bred vifte af plublicerede studier fra anerkendte universiteter rundt omkring i verden, så din lidt spidse kommentar om kildekritik er uberettet (og unødvendig, iøvrigt, men det står for egen regning). Jeg vil gerne se om jeg kan skaffe links til nogen af dem og dele, hvis det har interesse?

   Jeg er lidt overrasket over ‘modstanden’ egentlig – altså ægte overrasket (og ikke forundret). Har vi ikke allesammen fået en Multivitaminpille til havregrynene i vores barndom? Jeg troede lidt, at sådan noget med vitaminpiller og fiskeolie hørte voksenlivet til på lige fod med tandbørstning og elregninger. Nej?

   (og hey din kommentar om reklame lyder altså lidt mavesur og det er synd, når resten af din kommentar er så ‘god’ og vigtig. ‘Alment oplysende’ er vel næppe en betegnelse der generelt passer sådan meget godt på den personlige blog, og noget bliver jo ikke til reklame, bare fordi du er uenig (eller fordi det er forkert, usandt, unuanceret eller hvad du nu vil kalde det) – det er der helt andre regler for, og selvom det er en anden diskussion, som jeg ikke nødvendigvis vil ind på, så går mit lille øf udelukkende på, at jeg som blogger skal markere dette indlæg som reklame, mens reglerne er anderledes for fx Eurowoman, SKØN eller Politiken. That’s all:)).

  • Er lige nødt til at byde ind her. Jeg er hverken ekspert af den ene eller anden art, og for så vidt også ligeglad hvad hvem siger – jeg er af den holdning af folk skal gøre hvad de selv tror på 🙂 MEN jeg kan altså oplyse at flere læger i Danmark kan bekræfte at rigtig rigtig mange danskere IKKE får dækket behovet via deres mad. B12 to name one, og generelt alt man får via fisk, der ligger de fleste danskere under ønskede niveau. Det må umiddelbart betyde at folk pr valg naturligvis, lever på en måde hvor se ikke får nok fisk. Så kan jeg ærligt ikke se problemet i at man søger de vitaminer andet steds. Er vel bedre end slet ikke?? Og pris, ja det er vel op til den enkelte hvad de mener det er værd… Jeg skal ikke gøre mig til herre over om det er billigere blot at spise mere fisk. I så tilfælde skal jeg vel egentlig selv fange fisken 😀

   Hurra for forskelligheder og dermed flere valgmuligheder. Og nej, jeg spiser ikke selv tilskud 🙂

   Super indlæg, og synes bestemt det er skrevet godt, og svarene er tilpas oplysende uden at være påduttende eller bedrevidende på den dårlige måde 👌🏻

  • Jeg vil lige tilføje lidt viden uden at tage parti da jeg selv har en fod i begge lejre. Som Carina så fint skriver så vil den generelle dansker ikke have problemer med vitaminer og mineraler såfremt de spiser en alm. kost (og hverken har en spiseforstyrrelse eller er alkoholiker).
   Undtagelsesvis gælder for D vitamin, hvor flertallet af danskere har for lavt niveau i vinterperioden, hvorfor de fleste praktiserende læger anbefaler at man i vinterhalvåret daglig tager en pille, da d vitamin mangel er associeret med forskellige sygdomme som knogleskørhed, multipel sklerose mm.

   B12 er ikke noget den “almindelige” dansker mangler, men ofte er et problem man ser hos alkoholiker og folk med specifikke tarmsygdomme.

   Dog skader det ikke at tage en multivitamin pille hvis man er til den slags, men decideret vitaminmangel er noget de færreste har i Danmark.

   Så min mening vil derfor være at man bare skal gøre hvad man føler for. Er selv vokset op med den daglige vitaminpille og fiskeoliekapsler.
   Men alting med måde 🙂

   Men godt indlæg, godt at sætte dette emne i perspektiv 🙂

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top