Du læser nu
Bolig: om havebelysning og den evige dans mellem praktik og æstetik..

Bolig: om havebelysning og den evige dans mellem praktik og æstetik..

Annonce for Philips Hue

At være blevet husejer er lidt ligesom at være blevet forældre – en lang learning curve, af ting man, iøvrigt, aldrig har skænket en tanke. Det gælder især for ‘udendørsarealerne’, for haven. Ihvertfald for mig:)

Som led i klargøring af haven for sommersæsonen har vi brugt de sidste par uger på at installere noget ekstra lys. Det manglede. Det startede egentlig med lidt løs snak med nogle af de venner vi har, der har bygget hus selv. Idag tænker man havebelysning på både for- og bagside af huset. Det gjorde man ikke, da vores hus blev bygget. Så vores have var et sort hul af mørke, mens vi havde helt klassiske havelamper på forsiden af huset. Synd egentlig, når man jo selv primært opholder sig i haven. Og selv kigger ud på haven.

Derfor opstod udfordringen at finde udendørsbelysning:

 • der kunne passe til det eksisterende lys og lamper vi havde på forsiden af huset
 • der kunne ‘snakke’ med det øvrige lys indeni og udenfor huset
 • ikke var for dominerende og ‘stjal’ fra haven, men som var smukt og stemningsfyldt

Jeg bør måske starte med at vise, hvordan vores eksisterende lys ser ud på forsiden af huset.

Hér har vi helt klassiske kobberlamper, som jeg tænker, at mange måske kan genkende fra egne hjem, og langt henad vejen tjener belysningen på forsiden af huset et praktisk (fremfor æstetisk og stemningsskabende) formål. Vi har installeret Philips Hue-pærer i alle lamperne af flere årsager – vi kan styre lyset med alt det øvrige lys i huset og lade det indgå i scenarier med det øvrige lys (det er især smart, når vi er på ferie, men det kommer vi tilbage til, for det er en hel historie for sig selv). Der er knyttet censorer til, der gør at lyset tænder automatisk, så snart jeg går ned af hovedtrappen og omvendt, så snart nogen går op ad indkørslen. Er der fx en tyveknægt der forsøger at liste sig op til huset i nattens mulm og mørke, så slår alt lyset til.

Sidst men ikke mindst har Skjorten installeret det sådan, at så snart vi nærmer os huset (det er styret af GPS’en i vores telefoner) så tænder lyset automatisk og ligeledes slukker det, når vi forlader huset. Det er ret tjekket.

Og så tilbage til haven, hvor lyset i langt højere grad skal hjælpe med at skabe stemning end så meget andet. Hér havde vi slet ikke noget og har derfor installeret Hue Outdoor-lamper af forskellig slags. 

Som nyfunden havenørd har jeg fulgt med interesseret med i ‘Beier Bygger Have’ (en anbefaling værd, iøvrigt, hvis man deler haveinteressen med mig.. jeg har helt fået lyst til at bygge et insekthotel!), og i et af afsnittene besøger Lene Beier Villa d’Este (og tilhørende haver) i Italien, for at blive klogere på, netop, havebelysning. And so did I! De primære tip gik på at skabe lys nede fra og iøvrigt bruge varmt gult lys – så det har vi forsøgt at kopiere.

I rosenbedene på hver side af huset har vi sat 4 Hue Lily spots, som peger op på huset og giver virkelig smuk stemning. De kan programmeres i alle regnbuens farver, men jeg har altså forsøgt at ramme en varm behagelig hvid – men hvis, der skal holdes sommer-havefest, så har jeg planer om at køre fuld disko og lade dem skifte farve i takt til musikken;)

De er super diskrete og man lægger ikke mærke til dem, når ikke de er tændt. Derudover drømmer jeg om at placere nogle flere under nogle af havens smukke buske og træer. Fx under det japanske kirsbærtræ. Eller stjernemagnolien. Eller én af de mange rhododendron. Men dér er vi altså ikke nået til endnu. Det kommer!

I de bede der omkranser terrasserne på hver side af huset har vi sat hhv 3 og 2 Hue Lucca piedestaler. De indrammer terrasserne så pænt og giver et rart behageligt lys at ‘opholde’ sig i (nok skaber Lily spotsne stemning, men ingen har lyst til at sidde i strålen fra et spot og spise sin grillpølse, så derfor altså denne løsning). De kan også indstilles til alle mulige farver, men igen er jeg gået efter den behagelige varme hvide.

Sidst men ikke mindst, så skal vi have opsat to lamper på hver side af havetrappen, men det kræver besøg af en elektriker, der kan trække noget strøm, så det er vi ikke nået til endnu. Vi har dog bestilt disse, som matcher Lucca Piedestalerne og som jeg tænker vil se pæne ud på vores klassiske hus.

Jo. Nu er der lys på damen og jeg synes vi er kommet godt i mål med at finde en løsning, der både kunne løse et praktisk og æstetisk behov. Og hvis man ikke lige synes, at de lamper vi har valgt er pæne, så findes der mange forskellige at vælge imellem – og iøvrigt også mange flere smarte løsninger end dem vi lige har valgt. I kan læse mere hér. 

 

 Kommentarer (8)
  • Hej Erna.

   Du kan bruge en såkaldt ad-blocker. Jeg synes sgu’ også de er irriterende…

   klem

 • Hej Acie
  Det er så fint et hus I har. Må jeg spørge hvor jeres sorte flotte fordør er fra?

  • Ja, det kan du tro. Den er lavet til huset og er fra Outrup, der også har leveret alle vinduerne 🙂

 • Hej Acie 🙂
  Jeg har lige et teknisk spg., hvis det er ok? Hvordan har I gjort med el? Er lamperne trådløse eller skal der trækkes ledninger?
  VH Amanda

  • Hej Amanda. Helt ok – jeg burde måske have skrevet det i indlægget faktisk 🙂 Der skal trækks el – det er derfor vi ikke er nået til at sætte flere lamper op rundt omkring i haven, for det er lidt omstændigt at få elektriciteten ført så langt ned i bunden af haven. Men det kommer:) Det kan dog serieforbindes, så det kræver ikke det store el-arbejde.

   klem

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top