Du læser nu
Sådan passer du på:… store grønne planter.

Sådan passer du på:… store grønne planter.

[Violinfigen i krukke fra BalieBalie]

Al denne hjemmetid er jo en oplagt mulighed for at få tjekket et par huslige projekter af listen. På min liste står der bl.a. at jeg skal give mine store grønne planter lidt tender love and care… De er, indrømmet, blevet noget forsømt, fordi… well… life. Og kids. I ved.

I sommer fik jeg omplantet min strelizia, så den i det mindste har lidt mere plads, at boltre sig på, men jeg kan godt se, at jeg har været liiiidt doven med at få den vandet i nogle perioder, så helt frisk ser den altså ikke ud. Så den må have lidt ekstra kærlighed – jeg har derfor spurgt plantemesteren over dem alle, om lidt gode tip til det med de store grønne stueplanter og dem kan I finde her nedenfor.

[Strelizia i krukke fra @interior.dk]

Hvor meget vand skal store stueplanter have og hvor ofte?

Det kommer an på rigtig mange ting. Desværre, kan man ikke sige noget generelt, da det blandt andet afhænger af, hvor stor planten, hvilken art det er, hvor meget lys den får osv. Fx skal en stor kaktus kun have én liter vand én gang om måneden, mens en bananpalme skal have op mod 40-50 liter vand om ugen. Ja, du læste rigtigt.

For mange planter gælder dog reglen, at de skal tørre ud i jorden de øverste 2-3 cm, inden du vander igen. Nogle planter skal dog være fugtige hele tiden, så det er altid en god idé at læse mærkatet til planten. Generelt for alle planter gælder dog, at man skal vande væk fra stammen, da for meget vand omkring stammen kan forårsage forrådnelse.

Skal de have gødning? 

Gødning er en religion. Nogen vil mene, at alle planter skal have gødning og andre vil mene, det slet ikke er nødvendigt. Jeg giver selv kun gødning efter behov. Hvis mine planter begynder at blive kedelige, den grønne farver falmer og de hænger lidt, men at jeg har gjort, som jeg plejer ift. lys og vand, så ved jeg, det er tid til gødning. Jeg har både brugt gødningspinde og flydende gødning. Personligt synes jeg, at flydende gødning er nemmere at have med at gøre, men det er nok en smagssag.

 

Hvor stor krukke skal store stueplanter have?

Igen, planter er forskellige og kræver forskellige vilkår, men lidt generelt kan man sige, at rødderne skal have lidt plads til at vokse – men ikke for meget. Hvis man køber en lille plante, der på et tidspunkt skal vokse sig kæmpestor, så er det en rigtig dårlig idé at plante den direkte i en stor krukke. Det skyldes, at hvis rødderne får for meget plads, så vil planten bruge næringen til at få rødderne til at vokse, fordi der er masser plads til at vokse og glemmer derved planten over jorden, og så falder den sammen til sidst. Jeg taler af bitter erfaring. Du må gerne sætte din plante i en krukke, hvor den netop liiiige kan være, men så skal du bare være opmærksom på, at den formentlig ikke vil blive meget større.

Er nogen arter nemmere at holde end andre? 

Ja, naturligvis. Philodendron-familien er generelt en taknemmelig art; herunder hører bl.a. Philodendron Adansonii, Philodendendron Monstera (den velkendte bloggerplante), Philodendron Selloum og Philodendron Xanadu. Fredsliljen er også en meget nem og taknemmelig plante, ligesom Guldpalme, Kentiapalme og Kokospalme er forholdsvis lette.

Hvad kan man gøre Hvis skaden er sket og bladene er blevet lidt brune i kanten?
Når skaden er sket, så er den sket. Jeg får utallige spørgsmål på min Instagram med spørgsmål om, hvordan man får et brunt eller gult blad til at blive grønt igen. Svaret er enkelt: Det kan man ikke. Du kan sammenligne det lidt med hår; du kan ikke få spaltet hår til at være ikke-spaltet igen. Det skal klippes af. Ligeledes skal de brune/gule blade; klippes af. Og gerne inde ved stammen. Hvis man lader de døde blade sidde på planten, vil de fortsat prøve at trække noget af næringen, og det går bare udover de raske blade. Man vil fra tid til anden få planter, der ser lidt tarvelige ud, hvis de er blevet studset, men det er vilkårene, når man ikke passer ordentligt på dem 😉 

Hvad med spindemider? Hvad gør man?
Spindemider vil oftest vise sig ved gule pletter på bladene og eller fint spind mellem bladene. Vær dog opmærksom på, at spind også kan komme fra en helt uskyldig edderkop. Hvis du har fået spindemider, skal du handle hurtigt, ellers dør din plante. Man kan købe noget middel mod spindemider; jeg synes dog ikke, at det virker super godt. Jeg har heldigvis kun haft spindemider få gange. Alle gange har sæbevand (ca. 1 spsk sæbe til 1 liter vand) været særdeles effektivt. Med sæbevandet bruger du en hårdt opvredet klud til at tørre alle bladene af på planten. Det gør du en gang om ugen i 1-2 måneder.
Har du andre gode råd? 
Pas på med at sætte planter for tæt på tændte radiatorer. Tommelfingerreglen er; minimum 1 meter fra en tændt radiator. Gerne mere. Det skyldes, at luften fra radiatorer er meget tør og gør, at bladene tørrer ud. Du vil typisk kunne se dette ved, at bladene går en begyndende brun “krans” om bladene.
Derudover kan jeg, naturligvis, anbefale min e-bog ‘Den ultimative planteguide’. Den er for begyndere og let-øvede planteentusiaster. I e-bogen får du en masse info om vand, gødning, lys, valg af potter, gode råd til fugtighed og info om tør luft samt info om klimaforandringer i hjemmet. Derudover får du 30 individuelle planteguides (bl.a. til alle planter, der er nævnt herover), hvor der er sværhedsgrad på alle, mærkat der viser mængden af vand samt mærkat der viser mængden af lys. Ud fra alle planteguides er der en beskrivende tekst og et billede af planten. Den kan købes på andplants.dk til 49,-.

 Kommentarer (0)

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top