Du læser nu
Beauty ABC: kollagen, hvad er det, hvorfor og virker det?

Beauty ABC: kollagen, hvad er det, hvorfor og virker det?

Det er hipt. Kollagen. Så det skal det handle om i dag. For hvad er op og hvad er ned?

Og virker det overhovedet?

Hvad er kollagen?

Kollagen er et protein, som er en vigtig bygge-sten for brusk 0g knogler. Derfor er meget forskning om kollagen også lavet med henblik på behandling/lindring af gigtlidelser.

Kollagen bliver også dannet i læderhuden og er noget af det der holder huden elastisk – og elastisk hud bliver ikke rynket, sådan groft sagt;)

Det fås i mange forskellige varianter i pulverform og piller. Og så i vores kost, selvfølgelig. I knogler, fisk med skind etc. Den slags mad er, indrømmet, ikke dét jeg spiser allermest af. Så derfor kommer indeværende indlæg også til at handle om kollagen i den form, der proppes i hudpleje og/eller tilskud.

Er man til knogle-mad, så er opskriften på ‘Bone broth’ her noget af det hippe – som altid også smører led og hud indefra.

I sidste ‘Beauty ABC’ snakkede vi også om kollagen, fordi C-Vitamin er en vigtig ingrediens i kollagen-syntesen. Men når det ikke er fordi udvalget af kollagen-cremer boomer, så er det fordi kollagen-molekylerne er for store til at penetrere hudbarrieren, og så kan det jo være det samme.

Kollagen i kosttilskud

Og i stedet bliver det alts i høj grad proppet i diverse kosttilskud. Men kan man det? Altså, finder kollagenet overhovedet vej ud i huden, hvis man spiser det i en pille eller pulver?

Mja. Rigtigt megte tyder på det. Men I vil utvivlsomt også kunne finde kilder, der mener at det er helt gak-gak. Én af dem har Anette citeret i indlægget her (der godt nok er fra 2018 og meget er jo sket siden. Men men).

Tror jeg på det? Ja, det gør jeg. Nok til at jeg ihvertfald selv spiser kollagen i pilleform hver morgen. Som nævnt peger de fleste studier i retning af, at der er effekt. De interesserede kan fx læse med her: “Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care “. Eller et af de andre studier nedenfor. Sidst men ikke mindst har Jerk W Langer (jaja, ham fra TV), bedrevet en hel bog om collagen – den kan fx lyttes på lydbog når man sidder i bilen eller går bag barnevognen.

Men er det et mirakelmiddel? Nej da. Det er der intet hudpleje (udover måske lige solcreme) der er. Og derfor er det altså en temperamentssag – nogle vil synes det er alletiders, andre vil synes det er spild af penge.

Hvad og hvor meget?

Og hvis I ligesom mig, føler jer overbeviste om at kollagen kan være et godt tilskud til jeres hudpleje, er der et par ting at være opmærksom på. Først og fremmest, skal man vælge en variant, der har dokumentationen i orden – og det har man, hvis man markedsføres i Danmark.  Det kunne være Puori, Smuuk Skin m.fl. – listen er ikke udtømmende)

Det betyder ikke, at produkterne er ens . Eller lige ‘gode’/’dårlige’. Det betyder bare, at de har dokumentationen i orden – eller at de altså har dokumentation for de ‘claims’ de benytter. Og så kan der være proppet alt muligt andet i de pågældende kosttilskud, som man kan synes er et hit (eller det modsatte). Vitaminer, ceramider, zink og den slags. Dér må man prøve sig lidt frem:)

Anbefaling er mellem 5g og 10g om dagen (kilde), så det kan også være en god ting lige at holde øje med – hvor collagen, der faktisk er proppet i de forskellige produkter.

 

Er I hoppet med på kollagen-bølgen?

Kilder:
Lupu, M. A., Gradisteanu Pircalabioru, G., Chifiriuc, M. C., Albulescu, R., & Tanase, C. (2020). Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care (Review)Experimental and therapeutic medicine20(1), 12–17. https://doi.org/10.3892/etm.2019.8342
Birnbaum J, Le Moigne A, Dispensa L, Buchner L. A Review of Clinical Trials Conducted With Oral, Multicomponent Dietary Supplements for Improving Photoaged Skin. J Drugs Dermatol. 2015 Dec;14(12):1453-61. PMID: 26659939.
Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14. PMID: 23949208.
COLLAGEN, Jerk W Langer & Karen Lyager, JP/Politikens Forlag, 2020
 Kommentarer (9)
 • Uh spændende, jeg har selv forsøgt at læse lidt om kollagen, fordi jeg overvejer, om det er ved at være tid:-). Jeg har forgæves ledt efter info, om ens naturlige produktion af kollagen nedsættes, hvis man i en periode tager kollagentilskud? Måske du ved noget klogt om det?:-)

 • Hi A
  Har taget Oslo Skin i nogle år nu og er glad for det. Har en virkelig fin ud uden for mange rynker ( er snart 54 ) – om det er gener eller pulver, tør jeg ikke gisne om – men tør i hvert fald ikke stoppe …. ha ha ha….
  I øvrigt er det et stykke tid siden jeg har været på din blog / bruger mest Insta / men hold nu op, hvor er den blevet fin og lækker !
  Tror jeg vender retur til dig hver dag igen …

 • Tak for dit bedste beauty-indlæg til dato!
  Altså – de andre har også været gode, men dette her format, hvor du helt skolelærer-agtigt kommer hele vejen rundt om ét produkt, det er helt genialt, synes jeg.
  Mere af det (hvis du gider )

  Opklarende spørgsmål:
  Når du siger at produkter der markedsføres i Danmark har dokumentationen i orden, mener du så bare alle produkter, der kan købes i en “almindelig” butik i Danmark?
  Altså, kan jeg gå i Matas og stole på, at alt, de forhandler er veldokumenteret?
  Eller dækker begrebet markedsføring i denne sammenhæng over noget andet, jeg ikke har fanget?

  • Tak for ros! Det gør mig glad! Og du kan tro jeg gider:) Har du læst mit første Beauty ABC-indlæg om vitaminer? Hvis ikke vil du måske synes det er interessant 🙂

   Og ja. Sådan groft sagt. Vi har i Danmark (og i EU) ret skrappe krav til, hvad man må påstå at kosmetiske produkter kan – i praksis kan jeg fortælle, at der på mit tidligere arbejde var en hel afdeling ansat til at hjælpe os i marketing med ‘claims’. Herhjemme er det Miljøstyrelsen, der står for den slags – du kan læse lidt mere om reglerne for markedsføring af kosmetik her: https://mst.dk/kemi/kemikalier/fokus-paa-saerlige-produkter/kosmetik/ansvarlig-person/anprisninger-og-markedsfoering/

   Og de regler er kun strengere for kosttilskud, som jo egentlig er dét vi snakker om i indlægget her.

   Så ja – vi har et rigtigt godt regulativt system og nogle ret skrappe regler. Og så kan man naturligvis altid diskutere om alle folk overholder dem – men det gælder jo om alt lovgivning fra fartgrænser til tyveri. Selvfølgelig er der nogle klapspader, der bryder loven. Men 99,9% af os opfører os jo ordentligt:)

 • Jeg spiste det i pulverform i et helt år. Jeg så absolut ingen forskel på min hud og undrer mig over, ‘alle’ er så begejstrede… mest var det bare dyrt.

  • Og så skal du da bare lade være:) Som kommentarsporet bevidner er oplevelsen af effekt og succes individuel og sådan er det nok med meget beauty-halløj. Den videnskabelige dokumentation foreligger – men det kan jo være det samme, hvis den ikke opleves i praksis:)

 • Hej Acie,
  Jeg vil blot lige kvittere for (som altid) et velreflekteret, veldokumenteret og afbalanceret indlæg, til et produkt, der sandelig er blevet veleksponeret. Men din grundighed skaber nogle andre refleksioner og overvejelser end alle andre – du medtager kritik, opmærksomhedspunkter og endda videnskabelig litteratur (Der er udgivet peer-reviewed og dermed videnskabeligt velfunderet). Dygtige dig!

  • Du er sød – TAK Caroline! Sikke en dejlig ros! Jeg gør mig umage, men det er jo ikke altid en garant for noget som helst, så sindssygt dejligt med din søde besked <3

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top