Du læser nu
Skal Elise ikke i vuggestue?

Skal Elise ikke i vuggestue?

… dét spørgsmål har jeg fået en del gange på både blog og instagram. Dét, eller også har folk gået ud fra, at det skal hun. Ja altså, dét eller dagpleje, selvfølgelig. Og det kan jeg godt forstå, for det er jo også normalen – men selv har jeg egentlig været lidt i tvivl.

Men det skal hun. Omend ikke lige med det første. Og heller ej på fuld tid. Vi har besluttet, at hun ikke skal starte før hun er 13 måneder. Og til den tid kan hun forhåbentligt både gå og sige et par ord, og dermed være lidt mere selvhjulpen. I don’t know. Og når hun starter bliver det noget med 3 dage om ugen fra 9-14… Ish.. Siger jeg nu – men lad os nu se, hvad virkeligheden bringer. Det ved man jo aldrig.

Oprindeligt havde vi behovsdato hér i august og da jeg skrev hende op til vuggestueplads tilbage i november sidste år (hvilket i øvrigt var totalt angst – bare et par uger gammel og man skulle allerede til at tage stilling til, at man på et tidspunkt måske skulle have andre til at passe på hende.. Den tanke kunne jeg næsten ikke bære), regnede jeg ikke med, at det ville blive noget problem – nu var vi jo flyttet ud af byen, så hvor svært kunne det være? Hér måtte være masser af vuggestuepladser… Gæt igen.

Babyboom i kommunen, nye IT-systemer til håndtering af ventelister og jeg ved snart ikke hvad. Først var vi blevet registreret forkert på ventelisterne – var blevet glemt, digitalt. Så blev vi registreret med en søskendefordel (det er mig en gåde, hvordan det kan lade sig gøre uden en søskendes CPR-nummer, men altså…). Så forsvandt vi helt fra listen. Så var vi nr 5. Så var vi nr 32. Og sådan fortsatte farcen – indtil det stod klart, at pladsen i den vuggestue vi drømte om, ikke ville blive ledig før 1. november.

Indtil da kunne vi få en plads i en anden vuggestue allerede nu fra august – og dermed have glæden af to gange indkøring. Suk. Vi takkede nej – og fik alligevel et velkomstbrev og en opkrævning for pladsen i den vuggestue vi havde takket nej til. Man ruller med øjnene.

Så ja. Elise skal gå i vuggestue. Men først fra hun er 13 måneder. Og indtil da må vi få det at fungere med hjælp fra bedsteforældre. Og derfor er jeg så småt gået igang med at forberede vuggestuestart.

Jeg snakkede med en veninde om det i forrige weekend. Hvad skal man ordne inden? Hvad skal de have? Hvad skal de kunne? Termotøj, svarede hun. Regntøj og solhat. Navn på hendes sutter og tøjklistermærker i alt hvad hun ejer. Ok. Termotøj og regntøj vil jeg ikke købe endnu – der kommer sikkert en masse fint, nu hvor vi nærmer os efterårssæsonen. Navnesutterne har vi allerede – men navnemærkerne kunne jeg ligeså godt gå igang med.

Så jeg bestilte 90 stk hos ikastetiket.dk i tre forskellige designs, som jeg selv lavede (man kan selv vælge farver, mønstre, fonte, motiver og jeg ved snart ikke hvad). Jeg valgte ét med et billede af hende på, ét med hendes fulde navn og ét med en lille tegning af Bamse (hun har en lille Bamse, der kan sige forskellige ting og hun elsker ham. “Sikke noget flot tøj du har på”, er klart min favorit, fnis). Det var meget let og tog ingen tid – og der gik kun et par dage før de landede i min postkasse. Så nu tager jeg så tøjet lidt af gangen, for ellers går jeg kold. Heldigvis skal der ikke bruges strygejern eller andet – de skal bare sidde i minimum 24 timer inden man smider dem i vaskemaskinen.

Jeg skal også have sat mærker i hendes taske, hjemmesko, madkasse, drikkedunk og what not, så derfor var det vigtigt, at jeg kunne finde nogle mærkater, der kunne gå både i opper og vaskemaskine uden at gå af.

Oooog – jeg har fået lov til at dele en rabatkode, til de af jer, der måske også så småt er gået igang med at forberede vuggestuestart. Bruger I koden Acie20 får i -20% på tøjklistermæker i perioden 12/8-21/8 – der skal købes for min 125kr for at koden virker.

Jo. Det var tankerne om vuggestuestart. Jeg har ikke hørt så meget andet fra vuggestuen endnu, så I må meget gerne byde ind, hvis I har erfaringer med andre ting det kan være godt at forberede og købe. Ting I har været glade for og den slags.

Jeg ved det bliver godt for Elise – hun elsker andre børn, er super robust og udadvendt… Det er straks værre med hendes mor – men altså, det har vi jo snakket om før. Altså det der med, at jeg skal lære (og konstant minde mig selv om), at hendes behov trumfer mine. Altid. A l t i d.

 Kommentarer (19)
 • Hey søde. Kan ikke lade være 😉 Der er så meget smart man kan købe sig fattig i. En sprit tusch har fungeret og fungerer fortsat fint hos os. Og ja så hvad alle andre skriver – skiftetøj. Men vent med at købe for meget af alt muligt andet – du kan jo lynbørge få fat på det du skal bruge. Så tal med pædagogerne om det.
  Og så skal I bare glæde jer til alle de små venner der kommer. Og så lærer de bare så mange ting, som vi som forældre ikke tænker over at de skal lære 😉
  Hvor mange timer sover Elise i dag…? For det skal du trække fra hendes timer i vuggeren – og så får du de timer hun rent faktisk er der. Jeg troede også jeg skulle hente tidligt. Men der sov de tit (2 gode sovebørn) så jeg måtte gå igen 🤗
  Det er så vildt og grænseoverskridende at give slip. Men hun får så meget igen og det er også enormt dejligt at opleve som mor, hvordan de lære at være sammen med andre børn ❤️ Mange tanker fra mig

 • Spændende. Vores dreng starter i vuggestue om to uger, og vi har som målsætning at han helst skal have korte dage med én fast ugentlig hentedag af bedsteforældrene (der kan hente endnu tidligere end os forældre). Jeg har læst et sted at de fleste børn fint tåler og hygger sig ved 4-5 timer i institution dagligt (lur inkl.), men at alt derudover mere er for forældrenes skyld.

 • Min lille nullerpige startede først i dagpleje da hun var 15 måneder og det gik super. Det var skønt at nyde den sidste del af barslen med hende da de første 7 måneder havde været frygteligt hårde. Det går så hurtigt og man skal bare nyde dem mens man kan. 💕 held og lykke med opstart når I når dertil.

 • Hvis hun har en ynglingsbamse, så køb en ekstra af samme slags, som kan blive i institutionen. Bare så I ikke mangler én ved sengetid, hvis I glemmer den.

  Derudover: softshell i stedet for termo, men det er nok en smagssag, men synes det holder bedre, er tyndere og varmere.

 • Super indlæg. Hvor har i fået plads? Vores skal også starte til november men vi har ingen plads fået endnu. Ikke særlig betryggende 🙁

 • Spændende at høre jeres tanker om vuggestue. Den måde du formulerer det på, får mig til at spekulere på, om du ikke skal tilbage til dit arbejde, som du havde inden barsel? Undskyld hvis jeg snager, så lader du bare være med at svare ☺️ Men korte dage og tre dage på en uge fik mig til at spekulere på, hvordan det kunne gå op. 😊

 • Det er SÅ fint at vente til hun er 13 måneder, hun kan blot blive lidt mere pylret fordi hun er mere bevidst om at du går, men tid hjemme er aldrig dårligt givet ud, ligesom det bliver fint for jer begge (trust me) at det kommer gang i en anden form for aktivering. Derfor kan i også se store ændringer på søvn og lure fordi hun bliver træt af alle de nye indtryk, hvilket betyder at hente tidspunkt giver siger sig selv (imellem et par lure) osv. Min pointe er at man kan gøre sig mange tanker men hverdagen bestemmer virkeligheden og så er det blot at følge med. Jeg vil dog anbefale at hun kommer afsted hver dag så der kommer en hverdag ud af det for hende også. Alternativet kan blive mere forvirrende end gavnligt, så min erfaring er at kortere dage er bedre end fridage ☺️

 • Køb først når I har brug for det, er mit råd efter 8 mdr med vuggestuebarn. Første sæt regntøj fik vi aldrig brugt…

  Et par hjemmesko/prewalkers er gode at have og så navne i alt. Anden forberedelse behøves faktisk ikke rigtig.

  Mht selvhjulpenhed, så bruger vores vuggestue meget at børnene sidder med maden selv fra dag 1, så hvis I vil “forberede” andet, så ville jeg lade hende øve sig med ske og gaffel og glas selv.

 • Endnu en kommentar fra en pædagog 😉
  Vent med gummistøvler – gummistøvler er i øvrigt jordens dårligste fodtøj, så de skal absolut kun på hvis hun går rigtig godt og det evt stadig er for varmt til vinterstøvler. Og når nu vi er ved vinterstøvler: find nogle der sidder godt m velcro – termostøvler/gummistøvler m for sidder ikke godt nok på de små fusser 😉
  Jeg vil anbefale en heldragt i softshell – den kan I bruge både efterår og forår. Evt suppleret med alm regnsæt – så kan personalet selv vurdere på dagen hvad der er nødvendigt.
  Har jeres vuggestue madordning? For så er madkasse ikke nødvendigt endnu 🙂
  Sutsko og sovebamse (hvis hun bruger sådan en) – og ja, navn på! Hos os er det ikke nødvendigt med navn på alt skiftetøjet – det primære er sutter, fodtøj, overtøj og bamser – men det er jo en smagssag 🙂

 • Er det ikke meget tidligt at sætte navn i tøjet? Hvis hun skal starte i november, kan hun vel næsten gå en størrelse op i tøj inden hun starter?

 • Tips fra pædagogen:
  1. Rigeligt med sutter, de forsvinder lige som strømper forsvinder i en vaskemaskine.
  2. Som andre skrev; vær på forkant med skiftetøj. Der skal være rigeligt af det! Nu er det ikke kun dem selv der sviner, men pludselig vælter de andre børn mad/en kop mælk og det rammer også andre børn.
  3. Man kan få nogle smarte dragter i regntøj’stof’ med fleece inderst, fordi det er en dragt skal man ikke bekymre sig om at de bliver kolde på midten. Og nu hvor det er vinter når hun starter så vent med almindeligt regntøj.
  4. Gummistøvler med for, så de små fødder ikke bliver kolde.

  …det var lige det første der came to mind ☺️

 • Jeg ville også tippe om telefonnr. på navnelapper 🙂 og et par hjemmesko og så ellers ikke investere i for meget fra starten. Sådan var det i hvert fald for os (der kan sikkert være forskel!). Til at starte med skal de ikke bruge det store, så det var smartest for os at vente, og så købe fx overtøjet lidt løbende i samråd med pædagogerne. I starten kom min datter ikke rigtig ud (men hun startede så også i januar, hvor der var virkelig koldt). På den måde undgik vi også (sådan næsten da), at hun voksede ud af tøjet, inden hun sådan rigtig fik det brugt. Og så har vi haft meget glæde af at bruge brugt tøj, vi har arvet, som ekstratøj haha 🙂 Hun bliver jo alligevel møgbeskidt, og så er det nemmere, at vuggestuetøjet ikke er noget, man har alt for kært – synes jeg 🙂
  Åh og så en bamse eller noget andet hun er tryg ved til at sove lur med – det sagde pædagogerne til os, og det har min datter været glad for 🙂

  Og det ér bare svært at starte dem op. Jeg frygtede det også virkelig. For mig var det så heldigvis ikke så slemt, som jeg havde gået og frygtet, selvom det selvfølgelig aldrig er sjovt. Men det er jo også meget individuelt, og som en anden skriver tror jeg, at man bare skal være helt åben og ærlig omkring at man har det svært med det. Forhåbentlig synes Elise jo dog bare det er en fest at være sammen med en masse andre børn 🙂

  • Hov, beklager den lange smøre. Mine linjeskift bliver vist slettet 🙂

   Men jeg er også lidt nysgerrig på, om du går mon går selvstændig eller fuldtid/deltid eller hvad der kommer til at ske? Siden det kan gå op for jer på denne måde 🙂 (forstå mig ret: jeg synes det er så godt! Er bare nysgerrig – det er altid spændende at høre, hvordan andre gør 🙂 )

 • Jeg vil anbefale nogle gode hjemmesko / indendørssko, som sidder fast på foden. Så hvis Elise kravler rundt op gulvet, så ryger de ikke af foden.
  On another note: skal du tilbage på dit arbejde eller tager du bloggen “fuldt ud” og lever af det? Det må være så fantastisk at have den mulighed og den fleksibilitet, der følger med på godt – og ondt 💕

 • Hvis hun starter til november, så køb endelig ikke almindelig regntøj og gummirøjsere! 🙂 Fordi vi bor i DK kunne muligheden til gengæld være en foret regndragt og vinterstøvler der er vandrette eller meget vandafvisende. Termotøj er altid godt! Sidste år benyttede vi først alle ungernes flyverdragter i januar!!! Men igen – der varierer jo fra pr til pr hvor koldt det er 🙂 Dk når det er bedst!

  Hvis du vil score point ved pædagogerne på den praktiske del, så sørg for at være foran på skiftetøj og bleer. Man føler sig så dum som pædagog, når man dag ud og dag ind skal minde om at der mangler. Vi vil hellere bruge tiden på at snakke om hvad de små pus har lavet hele dagen!

  Ang. indkøring. Dejligt du har gjort dog så fine tanker (+du stadig er realistisk…. måske det ikke bliver sådan) Men lyt også til stedet. Måske Elise har et behov for at være der oftere i starten for at blive godt kørt ind?? Måske 9-14 3 gange i uge. Er perfekt for hende, men hvis vuggestuen har et tidspunkt hvor børnene skal være der, målmand jo rette ind. (Det har vi ikke i min vugger, men har hørt om mange steder der gerne ser børnene er mødt til fx samling og frugt kl 8.30)

  En sidste lille ting. Hvis du bliver ked, og står udenfor og græder lidt snot når du har afleveret; vær ærlig!!!! Vi forstår. Og vi vil meget gerne gøre hvad vi kan for at du føler dig tryg!!! Det oplever jeg SÅ tit, men faktisk sjældent at mødrene vil dele ud af deres frygt….

  Held og lykke med det hele når I får pladsen!

  Vh vuggestuepædagogen 😀

 • Jeg ved ikke om jeg synes man er selvhjulpen, når man er 13 måneder. Man kan måske gå, men ellers ikke ret meget andet – og det er også okay. Det er en fordel de kan gå væk fra noget eller til noget i vuggestuen 🙂 Og hun virker (jeg kender hende jo ikke.. :)) som en dame, der vil stortrives i en vuggestue med de andre børn.

  Vi har brugt identiketter, hvor vi har valgt at der skal være et motiv, et navn og et tlf.nr. Så hvis en hue ender hos en fra børnehaven, så kan vedkommende ringe og meddele man har huen 🙂 Jeg synes aldrig det var et problem i vuggestuen med at smide ting væk, men OMG (!) det er der i al sandhed i børnehaven.

  Sådan noget som termotøj og regntøj er fint at have, men generelt kommer de ikke nær så meget ud, så vent endelig med at investere i regntøj til du ved mere. Desuden starter hun til vinter, right? Så tror jeg næppe du får brug for det. Så er det måske mere en flyverdragt eller termodragt vi er ude i.
  Og så er sutsko også en god ting. Min søn smed altid sine væk og havde det altid for varmt, but still 🙂 Ellers er der ikke så meget mere – men en del ekstratøj til når de skal ud at sove lur (hue, sovebukser i uld og trøje eller en ulddragt og handsker – bløde bomulds fx) er også godt at forberede. Tror næppe en solhat er noget I vil få brug for, som der er foreslået 🙂

  • Okay, det er en MEGA god ide med telefonnummer.. Hvorfor tænkte jeg ikke på det? Wah. Må bestille nogle nye. De var heldigvis ikke så dyre.

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top