Du læser nu
Investering: Mine bedste råd, til dig der (måske) vil igang med at investere.. Og et kærligt skub ud over kanten.

Investering: Mine bedste råd, til dig der (måske) vil igang med at investere.. Og et kærligt skub ud over kanten.

Annonce for Nordnet

Okay venner, det her samarbejde har jeg glædet mig mere end sædvanligt til at sætte igang, for det skal handle om noget, der over de seneste par år har udviklet sig som en interesse for mig, og altså også noget vi har snakket om lidt løbende hér på domænet. Jeg er langt fra ekspert, men stadig i en læringsproces og learning curve er stejl, skulle jeg hilse at sige;)

Vi skal snakke om investeringer. Vi skal snakke om, at tage ansvaret for vores økonomi. Og vi skal snakke om, at det er noget pjat, at investeringer i høj grad er en mandesport, når al forskning viser, at vi kvinder faktisk er meget bedre til det.

Det bliver der en lille føljeton ud af. Måske mere, håber jeg, men det afhænger af, hvordan I tager imod det. Det her er, for mig, et lille hjertebarn. Og det er Nordnet, der er hoppet på som partner. Nordnet er den platform jeg bruger til at handle mine aktier og dér mine depoter bor.

[.. Mig, da jeg tjekkede mine aktier i slutningen af februar….]

[… Vs mig, da jeg tjekkede min aktier i slutningen af marts… Så for satan en rutschetur – men det er ok, min tidshorisont er lang, så det går nok]

Min egen aktie-rejse startede for halvandet år siden og for ret præcist ét år siden tog jeg endelig mod til mig, åbnede en konto hos Nordnet og købte mine første aktier. Det var efter jeg havde været til Nordic Invest Camp og ægte havde fået blod på tanden. Og med et år i bagagen, vil jeg gerne dele de learnings jeg har gjort mig.

Så her er mine bedste råd, til dig der (måske) gerne vil igang med at investere:

Lav research, det giver ro i maven – jeg kan, til en start, anbefale:

Investér ikke mere end du har råd til at tabe… Det kan måske lyde som et underligt råd, men i praksis mener jeg bare, at det behøver ikke koste ret mange penge, at købe sine første aktier. Selv startede jeg mit depot med 2000kr. Nok til at jeg kunne handle, men ikke mere end at jeg godt kunne sove om natten, selv hvis jeg floppede totalt.

Hav en lang tidshorisont… For det kan vi jo tillade os, så længe vi er unge og sprøde;) Og alt bliver mindre scary med en lang tidshorisont.

Læn dig opad folk, der ved hvad de laver… Monkey see, monkey do har været min filosofi (og det er mig, der er aben, hvis nogen skulle være i tvivl). Det var også derfor jeg valgte Nordnet i sin tid – for det var den platform, dem jeg fulgte bruger og så vidste jeg, at jeg kunne få hjælp. Derudover har jeg brugt Shareville til at finde nogle investorer jeg kunne følge – hvem gjorde det godt? Hvem havde en investerings-strategi jeg synes matchede min? Havde de spændende værdipapirer i deres portefølje, som jeg ellers aldrig havde fundet? Det er konkret sådan jeg har fundet to af mine værdipapirer – et svensk selskab, der forsker i pulvervacciner (så de ikke kræver kulde under transport og dermed i langt højere grad kan leveres til 3. verdenslande), samt et norsk selskab der driver og udvikler solcelleparker i emerging markets.

Skab et netværk… Der findes flere gode netværk for kvinder om investering – fx Female Invest, Kvindeøkonomien eller Kvindelogen by Ophelia Invest. Jeg har aldrig selv skrevet noget i disse grupper, men jeg bliver ret meget klogere af at læse andres tanker, diskussioner og opslag.

Passion og fornuft går hånd i hånd… For min egen del har jeg valgt at investere i nogle enkelte værdipapirer, som er ‘passionsaktier’ – det sådan nogle som dem jeg nævnte ovenfor (men også H&M, Carlsberg m.fl.). Sådan nogle, hvor jeg ikke nødvendigvis tror, de kommer til at gøre mig rig, men som gør min aktierejse sjov og lærerig. Den største del af mine penge har jeg tilgengæld sat i en månedsopsparing i ETF’er (exchange traded fonds) – det er, groft sagt, en pulje af aktier man så køber en bid af.

Til at finde dem, har jeg brugt Nordnets screener, der gør det muligt at finde de foreninger som matcher ‘mig’ – fx kan man fravælge foreninger der investerer i våben, palmeolie, tobak mv., men også finde investeringer der passer til ens risikoprofil (høj/mellem/lav).

Jeg tror det var dét. Som sagt er jeg endnu i en seriøs læringsproces, men jeg synes det er sjovt. Den 1. marts var min portefølje i +29,21% – det er da en sjov tanke. Tænk, hvis de penge bare havde stået i banken. Så skete Corona og nu er jeg ‘kun’ i +6% – men igen, stadig bedre end hvis pengene havde stået i banken. 

Og apropos Corona og markedernes tilstand pt, så bad jeg (som led i min research til indeværende indlæg) om at få lov til at stille et par spørgsmål til én, der har ægte forstand på det, nemlig Nordnets Senior Business Manager, Jakob Holck. Han svarede så godt på mine spørgsmål, at jeg tænker, at de får deres helt eget indlæg, men ét spørgsmål og svar synes jeg alligevel, I skal have med, for det er nu det er relevant:

Er det nu, man skal træde ind på aktiemarkedet? Det virker som om der er kommet lidt ro på markederne igen, men samtidig også som om at de stadig er nede?
Det med timing af markedet er og har altid været en svær ting. Jeg har i mine mange år i branchen ikke set nogen være i stand til at time markedet konsekvent – det handler ofte mere om held en forstand.
Derfor er mit råd altid, kig på din tidshorisont. Placer dine midler jf. den risiko, du ønsker at påtage dig. Nogle investorer benytter en metode, man kan kalde ”at dyppe tærerene”. Den går ud på at dele sin investering i flere portioner, som kan investeres drypvist over tid, fx et halvt år. Det kan være med til at udjævne kortsigtede udsving i markedet, for det at ramme top og bund er en umulig opgave.
Så altså. Jeg håber, at I vil kaste jer ud i det og at det er lykkedes mig at give blod på tanden – det ER ikke ret svært (taler af erfaring). Og man behøver ikke være ekspert før man går igang. Prøv jer forsigtig frem. Hvad er det værste, der kan ske? Og hvis I har konkrete ønsker eller spørgsmål, så stil dem endelig – som sagt er dette startskuddet på en lille føljeton og jeg vil gerne komme rundt om de emner, der måske er mentale stopklodser og gør at I holder jer fra at komme igang. Mit selverklærede mål er at få så mange, som muligt af jer, til at investere:)

 Kommentarer (32)
 • Jeg har lige oprettet en konto på Nordnet og købt mine første aktier 🤩 Jeg har overført 2000 kr. til at starte med. Eller faktisk købte jeg mine første aktier for 15 år siden, og dem har jeg stadig. Jeg købte for 2500kr, og de har nu en værdi af 280.000 kroner. Det er jo helt vildt 😳

 • Virkelig interessant emne. Jeg glæder mig til at læse mere fra dén front, og vil absolut også selv gå i gang med at blive klogere. Kæmpe tak for tips!

 • Fedt, at du tager emnet op!
  Jeg fik min første “voksenløn” for et år siden (som 25-årig), og levede stadig udgiftsmæssigt som studerende, så jeg besluttede mig for at sætte penge fra til at investere for hver måned. Jeg bruger Saxo, og synes, at det fungerer rigtig godt, men har dog også oprettet en profil på Nordnet, fordi jeg gerne vil igang med en månedsopsparing, så jeg glæder mig til et indlæg om det! Så sejt, at du tager emnet om #bosslady 🌟

  • Hej Anne!
   Jeg kan klart anbefale at tjekke Female Invest ud, de har gode indlæg og webinarer – ellers er jeg også glad for millionærklubben som podcast 🙂

   De bedste hilsener

 • Fedt og brugbart indlæg. Mer’ af det!
  Jeg har, som du, investeret i et par år. 80% i Investeringsforeninger (Sparindex) og 20% i ‘for sjov aktier’. Men det bliver da efterhånden sjovere og sjovere da de 20% vokser markant hurtigere end de 80% 😜
  Hvad hedder du på Shareville? – Det er fedt med åbne porteføljer 😍

 • Fedt, fedt, fedt! Mer’ af det plz. Jeg er også først selv lige hoppet ud i en månedsopsparing på Nordnet og mangler helt klart nogle andre newbies at dele rejsen med. Det behøver vist ikke at være så svært. Tænker vi lærer hen ad vejen💪

 • Ej, hvor er det godt – tak 😊
  jeg har (helt novice-agtigt) svært ved at forstå, hvad “der sker” med pengene.
  Skal jeg indberette til min bank? Til skat?
  Og “må” jeg godt bare bruge mine lommepenge, uden at min bank blander sig i det (jeg havde en dum oplevelse med en bankrådgiver, der gerne ville investere min pension, men ikke ville give mig indflydelse på, hvad den skulle investeres i)?

 • Fedt med indlæg om investeringer! Du må meget gerne skrive om dine overvejelser i forhold til risiko og tidshorisont mm. Hvis du vil dele den slags. Og må jeg spørge: hvorfor ETFer? Og ikke investeringsforening?

 • Hvor er det et super godt og relevant indlæg – jeg vil meget gerne læse mere af den slags.
  Jeg har selv investeret dele af min pension hos Nordnet, men jeg er en relativt passiv investor og udnytter helt sikkert ikke alle de muligheder, der er for at optimere min portefølje. Så gode tips og tricks til den slags ville være er godt indspark.

 • Det er lidt dårlig rådgivning at opfordre folk til at investere på Nordnet med så lille en startkapital. For 2000 kr. vil man på Nordnet ved almindeligt køb af blot 2 værdipapirer have mistet ca. 6 % af beløbet i købs og salgs-kurtage (forudsat at man køber og holder 2 værdipapirer). De eneste som vinder på det er vist Nordnet..

  • Hej D

   Som skrevet, var det sådan jeg selv startede, og det kan man så kalde dumt, men ikke destomindre var dét, at starte med et tilpas lille beløb, altså måden at få hul på bylden, for mig (og dét er afsættet for hele indlægget – titlen er ikke ‘bliv rig’, men ‘kom igang’). Og som skrevet er det jo gået ganske fint sidenhen, på trods af gebyrer, kurtage, Corona-krise mv.. Så jeg er egentlig ikke enig med dig – og igen tilbage til den med tidshorisonten, som jo ikke er uvæsentlig i opgørelsen af vindst og tab.

   Men du har helt ret i, at step 2 (og del 2 i føljetonen) skal mere i dybden med de tekniske detaljer, for selvfølgelig skal man også kigge på omkostningerne, når man handler:)

   KH

  • Hej D – det her er jeg virkelig interesseret i! Skal selv til at starte min investeringsrejse og er i tvivl om hvor høj ens startkapital skal være, for at få det optimale udbytte fra starten, jvf. dit eksempel her. Har du nogle gode links – eller nogle holdninger du vil dele ud af?

   KH Marrit

 • Hej,
  Super vigtigt emne.
  Noget man også virkelig skal have for øje er de årlige omkostninger, som kan være ret høje ved investering i fonde. Heldigvis er det rimeligt billigt at investere i ETF’er. Det er dog noget man lige skal have for øje, så afkastet ikke bliver ædt op ag omkostninger.
  Måske tema til næste indlæg.

  Mvh,
  Tanja

  • Ja, du har helt ret – god idé med en gennemgang af ETF’er med mere i detaljer i næstee indlæg. Og måske månedsopsparing også. Dee går godt sammen, synes jge:)

   kh

 • Tak for et godt indlæg. Jeg har selv gået med tanken om at investere, men har ikke gjort det, fordi jeg har læst at man skal investere mange tusinde kroner. Så det er rart at høre, at det også godt kan lade sig gøre med mindre beløb 😊 nu vil jeg snart investere og så glæder jeg mig til at læse mere 😊

 • Sejt sejt sejt! Jeg går selv og overvejer at gå igang, så dit indlæg her skubber helt sikkert på!

  • Hvor er det godt!! Jeg håber som sagt, at jeg kan få fjernet nogle af de der mentale stopklodser for selvfølgelig skal vi investere!

 • Helt vildt godt og relevant indlæg. Jeg har selv lige købt mine første aktier i april, og nu er jeg bidt af det! Mere af den slags på domænet 🙂

  • Du er sød – og ja mand! Jeg vil så gerne skrive mere om det! <3

 • 👊Sejt👊 Havde faktisk selv tænkt på at rykke for en status på emnet investering 😘 Jeg investerer også selv, og har fået min mand lokket med. Vi har en lille konkurrence kørende om hvem der i % har det bedste afkast når året er omme, med første midtvejsstatus 1/6. Pt ligger +27% på trods af Corona 😜

  • Hvor er du god!!! Jeg er også kommet op på +11,65% siden jeg skrev indlægget. Sejt du har fået din mand med!!

 • Fedt indlæg – flere af dem, tak 😊 En af grundene til at jeg elsker din blog er at der både er støvsugning, surdej og boss-bitch indlæg som det her. Tak for at tage os med hele vejen rundt og for at vise at man godt både kan være surdejsentusiast og investor!

  • Hvor er du sød – mange tak for det<3 Og selvfølgelig kan man det – tak for at du hepper!!

 • Super fedt!
  Jeg er igang med samme rejse, men gav lidt op på shareville. Synes det var lidt uoverskueligt. Vil du fortælle hvilke investorer du ‘følger’?

  • Ja, men det skifter egentlig lidt. Altså jeg rydder ud og tilføjer og fjerner afhængig af hvordan folk performer (kynisk type, haha).

   FedeHans, Blåkornblomst, MJBHANSEN, Hummingbird86, MaxNordnet, Rico to name a few 🙂

  • Som økonom er jeg blevet opflasket med at risk = return, og det jo en pæn måde at sige på at jo – jo større risiko man er villig til at tage, jo større upside kan der være (men også jo større downside). Men man kan jo tage risiko på mange måder – hvis man er modig (ikke kun ved at investere mange penge, men ved at investere offensivt.. Eller begge dele, hvis man er rigtigt modig).

 • Godt indlæg om et relevant emne. Har selv investeret i flere år. Det interesserer mig egentligt ikke men kunne jo se at jeg ikke fik noget ud af at have pengene i banken og kunne godt lide tanken om at pengene var til pension men mindre låste end hvis jeg havde sat dem ind på en alm pensionsopsparing. Jeg investerer med en meget lang tidshorisont så Covid-19 er (heldigvis) kun et bump på vejen i den henseende

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top