Du læser nu
Investering: Aktiesparekonto for begyndere…

Investering: Aktiesparekonto for begyndere…

Annonce for Nordnet

Vi skal til’en igen venner. Til at snakke om det med investeringer. Jeg har en idé om at vi er mange, der over de seneste par år har kastet os ud i rejsen med handel af aktier og værdipapirer.

Fedt mand.

De første barneskridt er taget og læringen igang. Det gjorde vi så her.

Siden da har vi været omkring ETF’erne (læs her). Og om pensionsoparingerne (læs her). Og om månedsopsparingen (læs her). Og i dag skal det så handle om aktiesparekontoen.

Måske burde man faktisk være startet med den – men sådan er en læringsrejse jo ikke altid linær og nu kommer den altså i dag istedet.

For hvad er en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto er en særlig opsparing i et lukket skattemiljø. Kontoen beskattes efter lagerprincippet (det kommer vi tilbage til) og kun med 17% vs de 27% (eller 42% for dem med rigtigt store afkast) som vi normalt beskattes med.

Man har skabt aktiesparekontoen for at gøre det mere attraktivt at investere i aktier – som en slags blid nudging fra højere magter (det var altså et politisk initiativ for at gøre investering mere attraktivt).

Men what’s the catch? Aktiesparekontoen har i 2021 et indskudsloft på 102.300kr. Det blev hævet fra 50.000kr da aktiesparekontoen blev introduceret i 2019 (hvilket jo også hører med til forklaringen om hvorfor vi ikke startede dér.. Vi var slet og ret gået igang, da da aktiesparekontoen kom til).

Det betyder i praksis, at du ‘kun’ kan indsætte 102.300kr og handle for (tilgengæld er der ingen aldersbegrænsning, så man kan også oprette aktiesparekonti for sine børn).

I kan læse mere om aktiesparekonto HER.

Hvad var det der med lagerbeskatning?

Lagerbeskatning er en slags løbende beskatning.

Udbytter og gevinster på aktier udloddes normalt (altså ikke på akitesparekontoen) til beskatning som aktieindkomst. Aktieindkomst beskattes med 27 pct., når den ikke overstiger 56.500 kr. i 2021 (2020: 55.300 kr.). Aktieindkomst udover beløbsgrænsen på 56.500 kr. i 2021 (for ægtefæller 113.000 kr.) beskattes med 42 pct. Du bliver, med andre ord, først beskattet af din aktieindkomst, når du sælger dine værdipapirer og dermed realiserer en gevinst.

Men. Ved lagerbeskatning bliver du beskattet af det du har ‘på lager’. Hvis du på din aktiesparekonto d. 1/1/2021 havde aktier stående til en værdi af 10.000kr som i et tænkt eksempel er steget til 11.000kr i værdi d. 31/12/2021, vil du altså blive beskattet af værdigstigningen på 1000kr. Tilgengæld bliver du så ikke beskattet den dag du realiserer dine aktier.

Så hvorfor skal du have en akitesparekonto?

Fordi beskatningen er fordelagtig. Kort sagt. Lige som man ville vælge bankkontoen med højst indlånsrente (tænk hvis man kunne vælge mellem 0% og 10% i indlånsrente – nemt valg, non?!), bør man starte med en aktiekonto med så lav beskatning som mulig. Og når man så har nået til at skulle investere udover beløbsgræsen på de 102.300kr må man så gøre det fra et almindeligt depot.

I praksis har jeg selv stoppet mine faste overførsler til mit almindelige depot og er istedet begyndt at overføre til min aktiesparekonto – det bliver jeg ved med at gøre ind til jeg rammer loftet på de 102.300kr. Og der går nok lige et par dage eller tre;)

For. Nu er aktiesparekontoen altså også endelig kommet til Nordnet. I praksis sørger de for at indberette alt det med skat, så det eneste man selv skal bekymre sig om er at handle. Frem til Sankt Hans 2022 er kurtagen yderligere kun 10kr – ligegyldigt hvor stort et beløb man investerer. Så bliver det pludseligt sjovt!

 Kommentarer (13)
 • Hvis man overfører penge løbende, kan de så stå til man syntes der er et ordentligt beløb før man investere i noget? Eller skal man købe med det samme for det beløb man overfører?
  Er der noget med det er smartest at købe ETF på en ASK og hvorfor?

  • Ja det kan du sagtens..

   Oooog det med ETF’erne kan jeg ikke lige gennemskue hvorfor skulle gælde. Men jeg er heller ikke ekspert på nogen måde, så det er nok bedre at spørge nogen med rigtig forstand på det.

   kh

 • Hvis man er langsigtet, og lad os sige man har overskud år efter år der ikke bliver solgt, kommer man så ikke til at betale Skat af det samme overskud, således at skatten på de 17% bliver betalt af det samme overskud istedet for kun en gang på feks 27% ?

  • Hej Sophie

   Jeg forstår din tanke, men nej – det er kun afkastet for det aktuelle år, der beskattes.

   Dvs (tænkt eksempel):
   Du indsætter 1000kr på din aktiesparekonto som ved udgangen af 2021 har givet et afkast på 100kr, således at saldoen er 1100kr d 01.01.22. Du beskattes af afkastet på 100kr – dvs 17kr.
   I 2022 opnår du et afkast på yderligere 100kr, så saldoen på din aktiesparekonto er 1200kr. Du beskattes af årets afkast på 100kr – igen 17kr.

   Totalt er du blevet beskattet 34kr af dit afkast.

   Havde du købt samme aktie i dit almindelige depot for samme beløb var den henover perioden steget med samme 200kr totalt. Du ville så blive beskattet med 27% af dit afkast, altså 54kr.

   Jeg håber det gav mening.

   kh

 • Men hvis man indskyder over flere år så skal man vel tage højde for løbende værdistigninger ? Så man burde vel indskyde på en gang for at udnytte beløbsgrænsen maksimalt eller hvad?

  • Det er en god pointe – det tror jeg (men her kommer jeg til kort for de præcise regler, så et rigtigt godt svar tør jeg ikke give).

   Når det er sagt: om du har investeret 50.000kr i et almindeligt depot eller 50.000kr på en aktiesparekonto, så er det stadig smartere på aktiesparekontoen fordi skatten er lavere. Så jeg synes ikke man skal lade være med at oprette en aktiesparekonto fordi man ikke har 102.300kr – jeg har ihvertfald ikke selv holdt mig tilbage;)

 • Sjovt, vi har netop i denne uge oprettet aktiesparekonti hjemme hos os. Men de 102.000 er det ikke det beløb, man må indsætte årligt? Bare lige for at få det præciseret. Eller er det som éngangsbeløb, ever? Det gør jo en væsentlig forskel 🙂 Vi læste det som om det var førstnævnte, men uanset er det værd at få med i din fine gennemgang 🙂

  • Jeg tillader mig lige at svare 🙂
   De 102.000,- er den total, du må indskyde på aktiesparekontoen. Da den blev introduceret var tanken, at det skulle stige med 50.000,- i 2020 og yderligere 50.000,ø i 2021 og så fremdeles, men det er stoppet (politisk), sådan at den nu kun er de 102.000,- i alt (ever) 🙂

 • Tak for den gennemgang! Havde netop set at Nordnet havde gået aktiesparekontoen og ville tjekke op på det, så perfekt timet indlæg
  Lige et spm; aktiesparekonto eller månedsopsparing? Kan ikke helt gennemskue hvad der er smartest. Evt kombi?

  Kh

  • Altså i den ideelle verden kunne man kombinere de to, så man havde en månedsopsparing tilknyttet sin aktiesparekonto. DEt kan man (så vidt jeg ved, ikke ‘automatisk’), men man kan jo gøre det selv.

   Så derfor: start med aktiesparekonto og brug den som manuel månedsopsparing. Det gør jeg selv 🙂

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top