Du læser nu
Hjælp, det klør: pleje af den tørre eksem på hud og krop hos både børn og voksne…

Hjælp, det klør: pleje af den tørre eksem på hud og krop hos både børn og voksne…

Sikke en sexet overskrift. Selv tak;)

Men jeg har altså besluttet at skrive en lille række indlæg med særligt fokus på den tørre eksemhud – krop, ansigt og hovedbund til en start. For det virker til, at vi er flere der døjer med den slags. Eller har børn der døjer med den slags. Eller begge dele.

Sådan er det hjemme hos os. Ikke mindst nu hvor vinteren er på vej.

Jeg er ramt og Carl er ramt. Elise gik fri. Men Carlsen er en lille eksem-fyr, og det bakser vi så lidt med. For nogle er det så slemt, at det ødelægger nattesøvnen, fordi de små ligger og kradser og kradser uden at kunne finde ro. Sådan er det heldigvis ikke hos os, men børneeksem er noget djævelsk noget.

Eller atopisk dermatitis, som det vist nok hedder på fagsprog.

Lider du eller dit barn af eksem, så kan jeg anbefale at læse:Atopisk eksem, oversigt” på sunhed.dk af speciallæge Tove Agner. 

Dernæst vil jeg også anbefale at man snakker med ens praktiserende læge, der kan hjælpe med at vurdere om det kræver receptpligtig behandling, besøg hos hudlæge eller noget tredje.

Dét jeg vil snakke om i indeværende indlæg er udelukkende personlige erfaringer – og hvad jeg gjort mig af learnings i den kategori, der hedder ‘supplerende pleje’. ‘Over-the-counter’-sager.

Behandling af eksem på kroppen

Igen, kan jeg ikke understrege nok, at man skal gå forbi sin læge. Det er overraskende mange, der ikke synes de vil ulejlige deres læge med den slags, men afsted med sig venner. Jeg bruger noget receptpligtigt stads og det er den eneste måde, jeg for alvor kan holde mit eksem i skak. Jeg får fornyet min recept hver 2. år og så holder sådan en tube der indtil næste gang. Jeg bruger altså ikke ret meget – og hormoncreme er skrappe sager, så det er med vilje. Hvis jeg skal være ærlig, burde jeg nok bruge lidt mere end jeg gør, men life happens.

Til gengæld er jeg flittig med den supplerende pleje. Fedtcremerne. Fugtighedscremerne. Jeg har to krav til dem jeg bruger:

 • De skal have højt fedtindhold
 • De skal indeholde en eller anden anti-irriterende eller kløestillende ingrediens. De findes i forskellige slags – nogle bruger havre-ekstrakt, andre syricalm, niacinamid og jeg kunne blive ved.

Jeg ville ikke tøve et sekund med at anbefale nogen af dem der står på apoektets hylder. Jeg vil vove at påstå, at de over en bred kam er meget ens – og at man som forbruger må finde den man har præference for. Hvadend der står Faaborg Pharma, La Roche-Posay, A-Derma, Bioderma eller Avène på mærkatet.

Personalet på apoteket er typisk også gode til at vejlede – og jeg ved fra mit tidligere job at de modtager en del træning af de forskellige brands, så de burde være godt klædt på (men vær ikke blind for, at de forskellige brands også prøver at charme personalet til at anbefale netop deres produkt – “studieture” til Franske spa-byer og deslige er ikke unormalt. Just saying).

Plejen starter i badet…

Og så vil jeg gerne slå et slag for, at man overvejer at lade plejerutinen starte i badet. Vælg et sæbeprodukt uden sæbe – og gerne med førnævnte kløestillende ingrediens. Sæbeprodukter uden sæbe findes fra den billige basis (fx Sanex) til de dyrere varianter – betaler man mere end basis-prisen, så tjek lige at der faktisk er årsag til det, eller sagt med andre ord; tjek at der er en ingrediens i, som retfærdiggør den dyrere pris (fx niacinamid eller andet beroligende).

Sprays, sticks og andet…

Jeg har både sprays og en lille creme-stick i mit arsenal og jeg er glad for dem. Der findes alt muligt på apotekets hylder som kan hjælpe med at lindre kløen og igen vil jeg anbefale, at man prøver nogle forskellige ting af og ser om man ikke kan finde noget, der kan hjælpe netop én. Det er beyond enerverende, når huden klør. Frygteligt. Så alle kneb gælder!

 Kommentarer (10)
 • Vi døjer selv med eksem herhjemme og for os har det hjulpet at pleje huden “indefra”. Vi drikker flydende olie (omega 3) og indtager det i kapsler og vi har stort set ikke problemer med eksem længere. Både jeg og mit ene barn lider af svær børneeksem. Bare et tip hvis andre kan bruge det 🙂

 • Jeg har en datter med SVÆR eksem, der siden hun var fire måneder gammel har kæmpet en kæmpe kamp med kløe og ødelagt nattesøvn, som følge heraf.

  Det har påvirket vores familieliv i stor stil. Vi herhjemme har lært at godt nok er gode fugtighedscremer og en holdning til disse en god del af vejen frem- men at finde den eller de egentlige grunde til eksamen er alfa og omega, så derfor er min personlige holdning at en tur til en god børnelæge eller hudlæge virkelig er vejen frem.

  Heldigvis er det jo også sådan at den moderne verden byder på kløestillende/ behandlende cremer uden binyrebarkhormon. Det kan man blive guidet til, hvis man er så heldig at få møffet huden inden for hos “ægte fagfolk” og deres besyn er tit de allerbedste, når det virkelig kløer.

  • Hej Mette

   Det er jeg ked af at høre – det er virkelig ikke for sjov med den slags.

   Og jeg er så enig med dig – det håber jeg også, at du læser af mit indlæg. Jeg har ihvertfald prøvet at skrive det ind til flere steder<3

   klem

 • Jeg er sikker på at det er dig Er der ikke en eller anden tube/stift/creme (SOS) som du smøre på børnenes sår fra apoteket?

  • Ah jo – nu ved jeg hvad du mener for en. Jeg tror jeg hæftede mig for meget ved ‘rense’ i din kommentar og havde tankerne et andet sted (på noget sæbeagtigt noget). Du mener selvfølgelig Faaborg Pharmas Repair Relief+ sag – den er gul og rød og fås netop på apoteket (for ikke ret meget). Den indeholder klorhexidin, så den er god til netop småskrammer og den slags.

   Sorry jeg lige var lidt langsom i optrækket! 🙂

 • Du skrev engang om en creme fra apoteket du brugte til at pleje/rense/desinficere børnenes sår? 🙂 Jeg kan ikke finde indlægget på bloggen, vil du dele dette igen? 😀

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top