Du læser nu
Mine 5 bedste tip til den første tid som nybagte forældre..

Mine 5 bedste tip til den første tid som nybagte forældre..

gram-tip-til-nybagte-foraeldre-6-of-6annonce

Tænk, at hun snart fylder en måned vores lille Cornichon. Jeg kan nærmest ikke huske, hvordan livet var før hun kom. Tænk engang. I er mange, der har været søde og har kaldt mig ‘supermom’ og andre rare ting. Som jeg har skrevet tidligere er alle graviditeter, fødsler, babyer og barsler forskellige, og hos os har vi altså været heldige med en god start… Det er til dels takket være et par tip, jeg selv har samlet op på vejen og som jeg har haft god glæde af at have i baghovedet. Nogle siger, at man hurtigt glemmer den første tid som forældre i babyboblen, så jeg må hellere få givet mine bedste tip til nybagte forældre mens jeg stadig kan huske dem;)

1. Stol på jer selv
Okay, det er #mindblow at få et barn, og okay man får mange ‘gode’ råd fyret efter sig, som nybagte forældre… Vores erfaringer, so far, er at man fint kan lytte til de mange velmenende råd, men også sortere grundigt i dem og iøvrigt stole på egen mavefornemmelse. Og hinanden. Skjorten er min makker i det her, og jeg sætter umådelig stor pris på hans mavefornemmelse og mindre hormonramte tilgang til… well.. alt. Ikke mindst når det kommer til amning – det er jo et kapitel og en videnskab i sig selv, og hver jordemoder vi har snakket med, har haft en ny mening om hvordan og hvorledes..

gram-tip-til-nybagte-foraeldre-1-of-6

2. Tag imod hjælp… Så meget I orker.
Vi er Gudsbenådet med en fantastisk familie og, ditto, vennekreds – og lærte hurtigt at tage imod al den hjælp vi kunne få. Det startede faktisk allerede mens jeg var højgravid og vi var igang med at flytte – jeg skulle lige sluge den, da svigermor tilbød at komme og gøre rent, men pak stoltheden og de fine fornemmelser væk og tag imod al den hjælp I orker at få. Især hvis det er den slags der hedder “gåtur med barnevogn, så nybagte forældre kan sove imens” eller “hjemmelavet mad” 😉

gram-tip-til-nybagte-foraeldre-5-of-6

3. Hav fryseren fuld.. prop fuld.
Den sidste tid af min barsel brugte jeg på at lave mad til fryseren. Typisk lavede jeg bare dobbelt portion at dét vi nu fik til aftensmad og sørgede for at fryse ned. Det var et overskudstip fra Cornichonens seje smoster (eller – jeg kan bare huske, at hun var god til det i sin tid og lavede dengang en mental note), og det har vitterligt været vores redning. Man skal ikke undervurdere hvor rart, at det er at få ‘ordentlig’ hjemmelavet mad, når søvnunderskuddet er i top og hvor lidt nogen af os har orket hverken indløb eller madlavning.

Det her punkt var jeg ret forhippet på (måske fordi jeg følte, at det var noget jeg ‘aktivt’ kunne gøre som forberedelse til fødslen) – faktisk så forhippet, at vi anskaffede os en helt ny ekstra fryser, da vi flyttede ind..

gram-tip-til-nybagte-foraeldre-3-of-6

Da vi flyttede ind, stod der en gammel kummefrsyser i kælderen, men den var næsten levende da vi åbnede den, så den røg på losseren allerede dagen efter vi havde fået nøglerne – tilgengæld kunne jeg godt se, at vores køle/frys i køkkenet ikke ville give os fryseplads nok til særligt mange dage (især ikke fordi én fuld skuffe jo var optaget af toplaget af vores bryllupskage), så derfor altså dette nye fryseskab fra GRAM.

Det er energi-venligt, kan rumme 275liter (bum! det er altså meget lasagne!), har automatisk afrimning (fordi afrimning af fryser er hade-tjans nummer 1 kun overgået af rens af afløb…) OG kan holde frysetemperaturen i mere end 30 timer, hvis der skulle opstå strømafbrydelse (… vi har stadig ikke fået spist toplaget af vores bryllupskage, for der var lidt noget andet, der fyldte, da vi havde bryllupsdag – og mand, hvor ville jeg være ked af, hvis den gik til). Simpelthen så perfekt til en (nybagt;)) børnefamilie.

Jeg vil rigtigt gerne dele opskrifter på nogle af de bedste ‘fryseegnede’ retter jeg har i arsenalet til inspiration – det kommer i et separat indlæg!

4. Få hjælp til det praktiske
Og lidt i samme dur – sørg for at outsource praktiske ting som rengøring og evt indkøb. Skaf en HappyHelper (el lign), få toiletpapir og dagligvarer leveret og brug jeres tid på at falde til rette i de nye roller. Man må prioritere sin tid.

gram-tip-til-nybagte-foraeldre-4-of-6

5. … Nyd det.
Og den sidste – som de andre tip gerne skulle facilitere. Nyd det. Nyd hinanden. Nyd jeres lille familie. #Parentlyfe er det vildeste. Seriøst. Livet får pludselig helt nyt perspektiv. Husk at kramme og kysse din mand/partner. Og brug lige så lang tid du overhovedet orker på at kigge forelsket på din baby. Og prøv at komme lidt ud – den første uge skal I bare ligge og putte på sofaen, men derefter er det virkelig rart, at komme lidt ud. En frokost i byen, en gåtur i skoven – whatever ambitionerne nu er til. Det er rart, at føle sig som ‘sig selv’, selvom man nu også er nogens mor.

 Kommentarer (12)
 • Acie hvis hun alligevel sagtens kan tage flasken ved stue temperatur. Så kan du med fordel putte pulveret i sutteflasken og så hælde vand fra flaske på, når hun skal have noget at spise. Så behøver du ikke ligefrem at gå og “tælle minutter” og hun får den friskrystet ☺️
  Ved ikke om de findes i DK, men mon ikke. I USA havde vi sådan en opbevarings dims med 4 rum til afmålt mængde pulver, som også nemt kunne hældes over i en flaske.

 • Lige et lidt andet spørgsmål, som ikke er ment fordømmende på nogen måde, men fordi jeg ikke forstår det 😊 giver du dit barn flaske? Nu har jeg set fotos hvor den står i vognen eller i flaskeholderen… Jeg har altid troet at det var mega bøvlet med flaske, at den skulle varmes og dit og dat… Kan du ikke lige forklare hvordan du gør når du er ude??? Eller er det dit eget mælk?
  Det er virkelig velmenende spørgsmål, ikke noget amme-politi her 😍

  • Hej Louise

   Jeg har ikke kunnet producere nok mælk (æv) og har derfor suppleret med flaske. Vi har (i samråd med sundhedsplejersken) prøvet a l t for at få min egen produktion op, men det er ikke lykkedes (endnu). Jeg prøver at se positivt på det, fordi flasken giver noget frihed, tryghed på ture og mulighed for far også at være med til at give mad, for det har helt sikkert gjort mig ked af det undervejs.

   Cornichonen er heldigvis sød – hun gider det hele. Vi ammer altid først og hvis hun stadig er sulten får hun lidt flaske – ca. 200-300ml i døgnet af hendes totale behov på 900ml i døgnet. Hun tager også gerne flasken “kold” (stuetemperatur) og derfor kan jeg have den med på tur uden det store baks. Så har jeg bare blandet en flaske hjemmefra og har den i pusletasken eller barnevognen.

   Og nogle gange har det også været mit eget jeg har haft pumpet ud (for at få produktionen op skal man gerne amme hver 2. time, men hvis myret sover pumper man så istedet). Så det er lidt med forskel:)

   Kh (og tak fordi du spurgte på den måde du gjorde – som skrevet er det helt sikkert noget jeg har været ked af, så mine flossede følelser kunne let have læst ‘ammepoliti’ ind i kommentaren, hvis ikke du havde gjort dig sådan umage med at skrive det pænt. Tak for det <3 )

  • Men hvordan har du det med på tur? Det må jo max være i stue temp. 2 timer efter det er lavet? 🙈

  • .. nu ved jeg ikke med dig, men jeg kan skisme komme langt på 2 timer. Og ellers får hun da bare en ny 😉

  • Aaarh hvor smart 👍🏻😊 Nej den gode mor sidder ikke i brysterne… Jeg kæmpede selv med min produktion (min pige er fra maj, så er selv ret ny i gamet), gad da godt at nogle havde fortalt mig at sådan kunne man også gøre. Vi ventede for længe og hun gad ikke flasken, så jeg kæmpede med den produktion 😔💪🏻 Men så er man klogere til en næste gang 😍 Tak for svar og rigtig god weekend 🍁

 • SÅ enig i at fylde fryseren! Det redder mange aftener.
  Lasagne, mørbradgryde eller andre gryderetter, høns i asparges, supper

 • Jeg er så enig med din liste! Og havde sådan set tænkt mig at lave en mage ved, men så holdt jeg lige en MEGA lang pause fra at blogge. Men når jeg engang får lysten igen, så får jeg skrevet mine tips ned. Hvis jeg må tilføje et punkt: nyd nuet lige nu. Forstået på den måde, at du aldrig ved, hvornår en situation ændrer sig. Fx. Kan jeg huske at vores lille Bøf tog sig en 3,5 timers lur,, bedst som det passede med at vi ville have frokost. Og vi fik så faktisk nydt en tre-retters frokost med vin Og alt muligt til. Og jeg tænkte, at dette her skulle vi da huske at gøre fremover. Men hendes rytme ændrer sig jo, og så gør vores vaner og små rutiner jo også. Jeg mener det som et positivt råd. Det kan være svært at vide, hvordan rutinerne og rytmen bliver fremover, men man kan nogenlunde vide, hvordan det er i nuet. Så nyd det 🙂 giver det mening?

  • Ja, det er en god pointe – jeg har en veninde, som har en 2årig og hun sagde til mig “Alt er en fase – på godt og ondt” og det er jo så rigtigt. 🙂

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top