Du læser nu
Hverdagsliv: 6 tip til mindre madspild..

Hverdagsliv: 6 tip til mindre madspild..

tip-til-mindre-madspild-6-of-6annonce

Med alderen er der ting, der er blevet vigtigere for mig. Madspild er én af dem. Af flere årsager – miljøet, er den åbenlyse. Den forkælede følelse af at smide mad ud, når der er folk (… børn) der mangler. Men også det der med det helt hovedløst dumme rent økonomisk, i at smide mad ud. Det skal ikke være en hemmelighed, at mad er en væsentlig post i vores budget – og at losse 1/3 i skralderen er altså ikke bare småpenge, men derimod direkte dumt.

Da jeg var yngre (.. og single) levede jeg meget dag-til-dag – det er nok meget almindeligt. Men nu sidder jeg altså hér – med mand, barn, hus i forstæderne, budget-konti, realkreditlån og et noget mere struktureret liv end har været tilfældet tidligere.. Og så er overskuddet i langt højere grad til at – rent ud sagt – tænke sig om, når det kommer til vores indkøb og forbrug af madvarer… Nogle af de ting, vi selv har implementeret herhjemme, kan I læse om hér nedenfor:

tip-til-mindre-madspild-4-of-6

 1. Lav madplan: det er sygt voksent og sygt kedeligt, men virkelig rart når man er virkelig træt og virkelig sulten og aftensmaden skal laves. Vi handler typisk ind til 3-4 dage på nemlig.com, og når vi handler sørger vi for at tænke over hvilke råvarer der kan gå igen, så vi ikke brænder inde med noget. I perioder hvor overskuddet ikke er til det, sørger vi istedet for at købe måltidskasser, hvor råvarerne også er afstemt efter hvad der skal bruges til to voksne mennesker. Sådan en periode er vi lidt i lige nu:)
 2. Sørg for at have overblik over dit køleskab: Jeg har vist mit post-it system før og jeg skal gerne gøre det igen (Skjorten kalder det for “Pandas Nazi-køleskab”.. Whatever..). Har man struktur på hvad, der bor hvor i køleskabet er det meget lettere, at have styr på hvad man har, og hvad man mangler. Og så ender man ikke med at brænde inde med fx 6 tuber mayonnaise fordi man ikke ved at man har den slags liggende i forvejen.tip-til-mindre-madspild-2-of-6
 3. Hav opbevaringsbokse i alle størrelser: Nu hvor jeg er på barsel er jeg jo hjemme til frokost de fleste dage, og det betyder selvfølgelig noget i forhold til rester – men i de perioder, hvor vi begge har arbejdet, har vi forsøgt at tænke rester ind i vores overall madplan… Og rester er altså virkelig meget mere nice, hvis de er blevet opbevaret rigtigt. Vi har derfor en milliard (.. ca) opbevaringsbokse i forskellige størrelser til netop dét formål – de har et virkelig bredt udvalg af den slags i IKEA.
 4. Anskaf et køleskab, der forlænger madvarernes holdbarhed: Idag kan man få køleskabe, der ved hjælp af zoner med lavere temperaturer kan holde madvarer friske i 3 gange så lange tid. Hos GRAM skal man lede efter køleskabe med mærkningen “Fresh Zone”, som er ideel til fødevarer, der skal opbevares ved en lavere temperatur, f.eks. pålæg og kød, friske fisk, fersk kød, mejeriprodukter og grøntsager. Temperaturen i FreshZone skuffen er mellem 0-3 0C. Det siger sig selv, at med længere holdbarhed, er det lettere, at nå at få sagerne spist inden de bliver dårlige, og dermed skal kasseres. Dertil kommer, at nye køleskabe ofte er mere energivenlige end gamle og dermed altså dobbelt-gode for miljøet, nu vi er igang.
 5. Pas på mængderabatterne: Det er så let, at blive fristet af mængdetilbud og “2 for 3”, men hvis man kun har brug for én og ikke får spist hverken to, tre eller flere, så er det et virkelig dårligt tilbud, for så ender det alligevel i skraldespanden. Så altså. Hvis madplanen dikterer én, så køb én. Eller lav madplanen om og cut noget andet.tip-til-mindre-madspild-1-of-6
 6. Brug stødt frugt eller grønt i kager og gryderetter: Jeg kan bedst lide mine tomater stenhårde, lidt sure og lidt umodne… Så snart de bliver bløde og grynede, så gider jeg ikke spise dem – friske ihvertfald, men så ryger de i en gang bolo istedet. Og lige bolo kan man altså skjule ret mange sager i – lidt rynkede gulerødder, lidt slattens spidskål, you name it. Frugter kan bruges i kager – fx den sag jeg lavede med bagte æbler lige hér. Og ekstra grønkål, broccoli etc kan fryses ned og kommes i smoothies.

Har I mon flere gode tip af føje til listen?

tip-til-mindre-madspild-5-of-6

 Kommentarer (16)
 • Ift. også bæredygtighed kan anbefales at genanvende sylteglas (f.eks. fra syltede rødbeder eller mayonnaise) og bruge dem til opbevaring af rester 🙂

 • Sådant et dejligt og relevant indlæg! Det er skønt med lidt fokus på miljø og forbrug her i blogland, det håber jeg, der kommer meget mere af 🙂 Tak for at tage sådan et godt initiativ!

 • Jeg hader også at smide mad ud, hvilket min kæreste og jeg hader… Også særligt pga. det økonomiske. Vi har i en periode gemt alle boner og Excel-nørden her har lavet Excel-ark over indkøb, hvad vi spiste, hvad vi smed ud og nu har vi et ret godt overblik over vores forbrug. Nørdet, nazi og kedeligt, ja. Men awesome pludselig at skære 1500 af madbudgettet pr måned ✌🏻️

 • Hej Acie, en kæmpe kompliment til dig herfra for at være den blogger i bloguniversitet, som laver det bedste sponserede indlæg. Det kan sagtens gøres rigtig elegant, og det gør du. Thumbs up.

  • Hvor er det bare næsten det bedste kompliment man kan få – tusind tak!

   Jeg gør mig umage, gør jeg – men skylder også credit til et godt kommercielt bagland og samarbejdspartnere, der lytter og forstår mediet.

   (når det er sagt, så ser jeg altså også mange andre gode eksempler på sponseret indhold, der spiller ude i blogland – vi er heldigvis kommet lang vej, også på dén front:) ).

  • Enig ! Du er simpelthen suveræn til at vælge sponsorer som du tydeligvis bryder dig om og dermed skaber relevante og underholdende indlæg. Jeg læser sjældent sponsorerede indlæg, da de overordnet set synes intetsigende, men dine og Rockpaperdresses aka Cathrine, læser jeg altid.

 • Vi fik nyt køleskab herhjemme for ikke ret lang tid siden, og jeg har implementeret dit post-it system, og jeg ELSKER det! Min mand syntes der er fjollet, men lever med det.
  jeg er dog meget imponeret over, at du ikke har mere på hylden til langstidsholdbart, jeg her 2,5 hylde til det, og derudover står vores “gamle” køleskab i kælderen, med alt det uåbnede af det hjemmesyltede (marmelade, saft, gele osv).

  Vi køber også ofte på bud, og smider i fryseren, fint mærket op med hvad posen indeholder, dernede kniber det dog lidt med system, for i løbet af sæsonen svinger det meget hvad der er i fryseren, lige nu bugner den fx af rabarber der er skåret ud, klar til at putte i kage og æblegrød sirligt pakker i poser passende nogenlunde til gammeldags æblekage til to personer 🙂

  • Jeg ELSKER at du har implementeret post-it-systemet – er helt stolt <3 Det ER altså også smart! Ordnung muss sein!

   … Og vi har et helt ekstra køleskab i kælderen, hvor der – især – bor meget langtidsholdbart, så du skal ikke være så imponeret 😉

 • Jeg har en “lazy Susan” på øverste hylde til ting på glas. Når jeg nemt kan rotere alle tingene rundt, er det nemmere at undgå at glemme noget, fordi det står inderst og bliver gammelt, synes jeg.

 • Madspild er desværre ikke kun noget der sker i hjemmet, og derfor køber jeg én gang om ugen brød hos https://toogoodtogo.dk og får ofte så meget at vi kan fryse ned og have både til morgenmad og frokost sandwiches.

  Derudover sørger jeg for som du siger at lave gryderetter, grøntsags paddies eller supper når grøntsagerne skal spises, og så fryser jeg det ned – så er der også altid til aftensmad en aften hvor man har travlt.

 • Hej Acie,

  Jeg er så heldig at have en kæreste, der har skrevet en PhD om madspild i børnefamilier. Jeg er derfor blevet opdraget med 2 helt konkrete og brugbare tips, som også supplerer dem, du har skrevet her, rigtig godt.
  1. Altid gennemsigtige plastikbøtter. Hvis du ikke kan maden i bøtten, har du nemmere ved at glemme, at det er der.

  2. En “rød hylde”. Du markerer en af dine hylder med rødt (tape, klistermærke, post-it.. whatever), og her stiller du de madvarer, som skal bruges snarest muligt. På den måde, når du laver mad/planlægger madlavningen, kan du starte med at kaste et blik på den røde hylde, og tænke i at få inkorporeret disse madvarer, som der allerede ér taget hul på og/eller snart bliver for gamle 🙂

 • Vi køber faktisk meget ofte tilbud på kød, kylling, fisk, pålæg og frosne grøntsager og smider så det i fryseren vi ikke kan nå at spise – sidstnævnte skal givetvis i fryseren uanset hvad. 😜 Det er både billigere (sådan samlet set) og det er super rart at man lige kan fiske noget op af fryseren i den travle hverdag.
  Bolo er et godt bud på at få brugt lidt slatne grøntsager, for ligesom dig gider jeg heller ikke spise dem rå når de ikke er helt sprøde, men vi laver også meget tit tøm-køleskabet-tærte med en eller anden salat eller råkost til. Man kan proppe nærmest ALT i sådan en tærte hvor det stadig smager godt, og hvis man ikke lige har tid/overskud til at lave tærtedejen selv, kan man jo “snyde” og købe en færdiglavet. ☺️
  Mejeriprodukter/æg eller lignende smider vi (eller.. jeg gør, for det er mig der bager herhjemme) tit i en form for bagværk hvis det er ved at nærme sig udløbsdatoen. ☺️

  Nu vi er igang, så er et tip – dog et lidt mere spare-orienteret tip end madspilds-tip, at skifte kødet ud med grøntsager i klassiske retter, eks. blomkåls-tomatsovs eller en vegetar-chili. Selv min kød-elskende mand brokker sig ikke over at få den slags retter fordi de stadig mætter. ☺️

  Ak, som studerende lærer man (tydeligvis) at spare hvor man kan og være så fornuftige med indkøbene som muligt. 🙈😂

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top