Du læser nu
Cornichonens corner: leg og læring med vand..

Cornichonens corner: leg og læring med vand..

leg-med-vand-1-of-4annonce

Okay, det er blevet tid til runde 2 af mit samarbejde med Legeakademiet, og Cornichonen er nu 4 måneder (… teknisk set, er hun det først imorgen, men altså) og gisp, hvor blev tiden af? Tænk, at hun nu er så dobbelt så gammel, som hun var, sidst jeg snakkede med Legetante Grit om det der med leg og læring (hvis I kan huske det, så snakkede vi om den vigtige Labyrintsans – den har Grit imellemtiden skrevet endnu mere om her.. #godMominfo)

LÆS OGSÅ: Cornichonens corner: leg med baby [2 mdr]

Denne gang skal det handle om leg med vand. Cornichonen har alle dage elsket at komme i bad, og jeg besluttede derfor ret hurtigt, at vi skulle gå til babysvøm – men derfor nyder vi også stadig at plaske sammen derhjemme. Både når vi begge hopper i karret, som på billederne hér, men også hvis Cornichonen ‘bare’ plasker selv. Så foregår det i håndvasken i vaskerummet – med hjælp fra den badeblomst I også kan se på billederne hér. Den er genial. Nothing less. I kan se hvordan den fungerer i en håndvask hér – tusind gange smartere end at have et kar til at stå og fylde (.. ikke mindst hvis man bor i lejlighed – dér vil jeg kalde den uundværlig… når jeg tænker på, hvad vi skulle have gjort, hvis vi stadig boede på Kajen).

leg-med-vand-4-of-4[Kommer hun mon til at hade mig for det her billede, når hun bliver teen?! Possibly… Oh well<3]

Nuvel – det var ikke dét det skulle handle om egentlig. Det skulle handle om leg og læring, med lidt hjælp fra vand. Og igen har jeg haft fat i Legetante Grit og hendes kollega, Legetante Ann – de ved altså ét og andet, de damer dér, så har I små børn må I bogmærke det her indlæg til poden sover og mor trænger til en kop kaffe og lidt læsning i fred og ro<3

Hvorfor er leg med og i vand, så godt for vores små pus? Hér tænker jeg både på den slags man kan gøre i forbindelse med bad derhjemme, men også til babysvøm?

Der er mange årsager til, at det våde element ofte er et stort hit hos børn, små som store. Først og fremmest er vandet jo et element, som det lille barn har en ”erindring” om fra tiden i sin mors mave. På den måde er oplevelsen af at være i bad for det meste både tryg og genkendelig for babyen.

Leg med og i vand er godt, fordi det stimulerer vores taktilsans – altså følesansen – som er så vigtig at være i kontakt med. Taktilsansen har kæmpe betydning for vores kropsforståelse og kropsbevidsthed, og er en af de primære sanser, som til stadighed skal stimuleres gennem forskellige former for berøring.  I vandet bliver barnets taktilsans i den grad stimuleret, da næsten alle barnets sansereceptorer aktiveres. I vandet kan de små poder mærke et tryk på kroppen fra vandet, de mærker letheden/vægtløsheden, de mærker temperaturforskelle… Måske får de lidt vand i øjnene, bliver sprøjtet på maven eller smager ligefrem på vandet.

Med andre ord får børn – og voksne – stimuleret RIGTIG mange sanser, når de er i kontakt med vand – og samtidig giver det motorikken et ordentligt puf i den rigtige retning.

I badekarret er det en god idé at plaske rigtig meget, så I sætter bevægelse i vandet. Det udfordrer barnet, som også selv vil begynde at eksperimentere mere og mere med det våde element. Igen er det vigtigt at holde øje med, om barnet synes plaskeriet er ok og ikke siger fra ved gråd. De helt små børn kan sjældent rumme at være i bad ret længe ad gangen, men efterhånden som de bliver lidt ældre og begynder at nyde badene mere, kan det være en god idé at introducere lidt badelegetøj.

leg-med-vand-3-of-4

Er der så særlige lege og særligt legetøj, I kan anbefale? Vi er fx ret glade for de små ænder, der kan sprøjte med vand (dem kan I finde HER) og Cornichonen gør store øjne, når strålen rammer hende på maven.

Der findes utrolig meget badelegetøj i mange forskellige afskygninger. Til de mindste børn er det ikke nødvendigt med en helt masse forskellige ting – få simple ting rækker rigtig langt. Man skal dog være opmærksom på, om der er huller i badelegetøjet. Er der det, kan man vælge at lukke hullet med en lille klat lim eller silikone. Man kan også godt lade hullet være åbent, men i så fald skal man sørge for at skifte legetøjet ud med jævne mellemrum, da der med tiden vil begynde at vokse mug på indersiden af badelegetøjet. Så Christine, I skal også huske at holde øje med jeres badeænder og få dem skiftet ud i løbet af 2-3 måneder – bare for at være på den sikre side. (copy, tak for heads up!)

De fleste badelegetøjs-producenter er begyndt enten at lave badelegetøj helt UDEN huller – eller badelegetøj, som kan åbnes, så man kan gøre det ordentligt rent. Generelt anbefaler vi, at badelegetøj altid tømmes helt for vand – man kan evt. tømme det for badevand og så skylle det med rent vand – for derefter at lægge det til tørre et varmt sted.

Nu lyder det som om badelegetøj bare er det rene skidt! Det er det på ingen måde. Badelegetøj kan være en skøn tilføjelse til de smås bad, når blot man husker lige at tjekke det igennem fra tid til anden:)

Tre af vores badefavoritter til babyernes bad er:

 • Antibakterielle stablekopper : Stablekopper er og bliver det ultimative stykke legetøj til små børn. De kan stables, der kan puttes ting i dem og tages ud igen, og i badet er det bare så sjovt at fylde vand i og hælde det ud igen. Elise kan selvfølgelig ikke fylde en stablekop med vand endnu, men hun vil nyde at se jer fylde vand i og hælde det ud igen. Lige præcis disse stablekopper er desuden ekstra geniale, fordi de er antibakterielle – det betyder, at de er lavet på en måde, således at de bakterier der samler sig på stablekopperne i løbet af dagen, løbende bliver neutraliserede. Og efter blot 8 timer er legetøjet faktisk helt bakteriefrit! Genialt når man har små børn!!!
 • Vaskevante: En vaskevante er jo ikke ligefrem et stykke revolutionerende legetøj. Men det er en sød tilføjelse til badet, og de fleste børn vil synes det er hyggeligt med en lille badeven. Børn der ikke bryder sig så meget om at blive vaskekluden, vil ofte være mere accepterende overfor en vaskevante, som måske også leverer lidt dukketeater på kanten af badekarret.
 • Badedyr i naturgummi fra CaaOcho: Disse badedyr er IKKE til at stå for. De er lavet af 100 % naturgummi og er 100 % forseglede – her er der altså ingen huller! Serien består af fire forskellige dyr, som både kan tages med i vandet, men som også er rigtig velegnede som bidelegetøj. Alle dyrene har nemlig forskellige teksturer på deres overflade, og derfor er de herlige at tygge i, når gummerne er ømme og klør.

leg-med-vand-2-of-4

Og igen – nu er min baby 4 måneder, og der er sket SÅ meget siden sidst vi snakkede sammen. Har du et tip til et stykke legetøj, som du ville anbefale alle mødre med en baby på samme alder som min, at ønske sig (til fx barnedåb)?

Sidste gang var vores must-have en mini tumletop – denne gang slår vi et slag for sansegyngen. For både mor og barn har brug for at få styrket labyrintsansen (mor fordi hun ikke har været så meget i bevægelse under graviditeten  –  og barn fordi labyrintsansen er grundlaget for al indlæring til kroppen). Den SKAL bruges i forbindelse med et karrusel ophæng efter vores mening, da det kan gøre at barnet drejer rundt om sig selv…

Dåbsgaver kan jo i virkeligheden være alt mellem himmel og jord – fra praktiske ting, man står og mangler til sin baby nu og her, til symbolske og traditionelle ting som smykker og sølvbestik. Men vi vil gerne smide to forslag i puljen, som dels er lidt anderledes og som ligger i et prisleje, hvor de fleste kan være med:

 • Babymassage handler om kvalitetstid for forældre/barn. Kom i gang med babymassage derhjemme med denne DVD (ja, vi ved godt at DVD’er er lidt old school – men alligevel 🙂 )
 • Babyer er babyer i SÅ kort tid – og når først de rammer deres første år, glemmer man pludselig HVOR små de faktisk var! Så husk nu at få lavet en afstøbning af hænder eller fødder med et støbesæt som dette. 

 

Er de ik’ bare kloge, de damer fra Legeakademiet? Jeg har skrevet en sansegynge på ønskelisten til barnedåb og netop selv bestilt støbesættet til Cornichonens små hænder og fødder (som slet ikke er så små længere – snøøøft). Ligesom sidst, er I mere end velkomne til at stille spørgsmål i kommentarsporet – så skal jeg sørge for at Legetanterne får dem:)

 

 Kommentarer (3)
 • Ikea har et sæt der består af en lille båd, en kop med “med brusehuller” i bunden, og en kande. Det hele kan stables, og skilles ad, så det er nemt at rengøre. Det er badefavoritten herhjemme på tredje år 🙂

 • Jeg har gået til babysvømning med begge mine børn, men med den første gik jeg ikke ret lang tid. Hun er glad for vand, men ikke tryg ved at få hovedet under vandet. Tænker, at det måske havde hjulpet, hvis jeg var fortsat længere tid.
  Nu her med min nr. 2 har jeg besluttet at være mere vedholdende, og det virker til at gove pote.
  Ps. Har aldrig forstået, hvorfor der skulle være hul i de ænder dér? De bliver simpelthen hurtigt såå klamme og grønne indeni. Ad.

 • Min datter er 2 år og hendes yndlingsbadelegetøj er stablekopperne og hun kan få lang tid til at gå med at hælde vandet fra den ene til den anden, udover sig selv, sine badeænder eller sin mor/far 🙂 Vi skal bare være over hende og sørge for hun ikke drikker af badevandet med kopperne (ad!)

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top