Du læser nu
Vidste du, at der findes ‘forbudte sutter’?

Vidste du, at der findes ‘forbudte sutter’?

sutter-amning-sut-ammesutter-1-of-4

… For det gjorde jeg nemlig ikke. Ihvertfald ikke før jeg havde lært mit barn, at bruge én af dem (de forbudte, altså) og så betalte 1700kr for 1,5times ammerådgivning, da jeg 3,5 måned inde i min amning alligevel kunne mærke stikket i maven, hver gang jeg så en fuldammende mor (men det er en anden historie, som vi har snakket en del om her og her).

Og nu hvor jeg ved det – at der findes ‘forbudte sutter’ – så ser jeg de rigtige over det hele. Ser alle de andre mødre bruge dem. Og hver gang sidder jeg og tænker, ‘hvilket memo var det jeg missede’? How could I not know? Hvorfor var der ingen, der fortalte mig, at man altså skal bruge en helt særlig slags sut, hvis man vil give sin amning de bedste betingelser. For det er altså med amningen for øje, at dette indlæg er skrevet – der kan være andre anatomiske fordele ved de ‘forbudte sutter’, men men.. Engang imellem må man godt sætte tingene lidt på spidsen;)

sutter-amning-sut-ammesutter-2-of-4

Heck – før jeg blev gravid, anede jeg ikke, at der overhovedet fandtes forskellige slags. Jeg troede at en sut var en sut, og så var den ligesom ikke så meget længere.

Og det er meget muligt, at det her er allemands-viden. Basis. Men jeg vidste det altså ikke. Og har nu fortalt det til to gravide veninder, der heller ikke vidste det. Så måske (måske?) er det af den slags #momfo som kan være til gavn for dig, der måske er gravid. Eller har en veninde der er det.

sutter-amning-sut-ammesutter-3-of-4

For ser I – sutten skal være rund. Og ikke flad. Altså – i selve sutte-dutten. I kan se en flad til venstre (mit barns yndlingssut) og en ‘amme-venlig’ rund sut til højre på billedet nedenfor. Hvorfor den skal være rund, er der én med forstand på det, der forklarer i videoen hér.

De runde “sunde” sutter fås blandt andet fra det danske mærke BIBS – de laves i (ca) en milliard pæne farver (i modsætning til de sutter mit barn foretrækker.. tsk tsk) og i 3 forskellige størrelser afhængig af barnets alder. De kan blandt andet købes lige her. Jo. Det var bare dét. Gid jeg havde vidst det med de runde sutter.

Og så er der selvfølgelig dem, som slet ikke synes, man bør bruge sut – det vil jeg ikke blande mig i. To each their own<3 Dette er blot til os, der gerne vil give vores børn sut (for whatever reasons). 

sutter-amning-sut-ammesutter-4-of-4

 Kommentarer (46)
 • Men hvad gør man så når skaden er sket og mit barn ikke længere kan tage fat i mit bryst? Ved godt det er en ældre artikel, men kan ikke finde nogle råd til hvad man så gør..

 • Jeg har lige fundet de runde sutter i fakta, 3 stk for en 30-40kr, bare lige et godt tip 🙂 Tak for råddet om runde sutter.

 • Mødre, tag det roligt! Vi gør alle vores bedste og jeg har selv fuld ammet min søn i 7 mdr og ammet videre til han var 2 år på trods af han har brugt MAM sutter siden han var to dage gammel.. Så lad nu vær med at slå jer selv oven i hoved med hvilken sut I har givet jeres børn – eller rettere hvis sut jeres børn ville tage..
  Og bruger man de runde sutter bliver man skældt ud af tandlægen fordi børnene kan få skæv tandstilling..

  Lad det prælle af – I gør det godt nok lige meget hvilken sut I bruger <3

  • Det er så tydeligt, at du skriver med de allerbedste intentioner – men også, at du skriver som én, der ikke har haft et kompliceret ammeforløb (altså hvis man kan fuldamme i 7 måneder og amme videre til barnet er 2 år)… Og så er din erfaring med den desperation man som mor kan opleve for at ville lykkes med amningen, måske ikke så stor? I don’t know.. Sådan læste jeg det lidt. Og jeg blev lidt ked af det – for på trods af dine gode intentioner, så er det med amningen sindssygt ømt for mig, og det værste med ting der er ømme, er næsten, når det kan føles som om andre bagateliserer dem 🙂

  • Mit ammeforløb var rigtig fint, da jeg endelig fik gang i det…. Jeg har tilgengæld haft en søn der havde kolik, først sov igennem som 3 årige, men stadig vågner flere gange hver nat. Så selvom man ammer så er det jo ikke nødvendigvis lykken.
   Min point er, jeg vil ikke gøre nogen ked af det, men fokuser nu på det som fungerer for dig. Der er en million råd der er umulige at navigerer i, hvis man skal tage hensyn til dem alle.
   Jeg bliver ked af det når andre kommenterer på min søns søvn som om jeg bare kunne have gjort anderledes, men sådan tror jeg bare ikke det fungerer.. på samme måde med amning, om du så havde brugt den sut var det jo ikke sikkert amningen fungerede. Lad være med at slå dig selv oven i hoved med det – en god mor sidder ikke i babserne. Glæd dig i stedet over alt det som fungerer 🙂

 • Vi har brugt MAM, den forbudte altid, og jeg ammede til min søn var 1 år.
  Men han fik først sutten da han var 1 uge gammel, måske det har noget at sige?
  De rigtige er da jævnt pænere end de andre 😅

 • Jeg fik rådet om de runde sutter af en ammevejleder, jeg tilfældigvis købte en bog af. Hun fortalte netop, hvordan hun vejledte en masse mødre, der kom ind med den flade sut og gik hjem med den runde – og et barn, der gerne ville ammes. Men det var som sagt helt tilfældigt, ellers havde jeg ikke anet det. Nu giver jeg rådet videre til alle moms to be. Tænker, at det er nemt at efterleve, ligegyldigt om man tror på det eller ej. Så godt, at du også deler din viden!

 • Begge mine børn har brugt/bruger de “forbudte” flade MAM sutter.
  Jeg ved ikke om jeg tror på det der med rigtigt og forkert i forhold til sutter. Børn er jo forskellige.
  Amningen med begge børn er gået fantastisk. Min datter ammede i 12 måneder og min søn er igang på 8.måned. 🙂

 • Jeg tror ikke særlig meget på det der, hvis jeg skal være helt ærlig..
  Alle børn er forskellige og hvad der fungerer for det ene barn (og mor)fungerer nødvendigvis ikke for det andet..
  Her har vi brugt mamsutter til begge drengene efter at have prøvet med natursut osv. Det fungerede fint for os og amningen har været problemfri..
  Jeg tror faktisk, at IKKE alle kvinder kan amme.
  Det får vi dog ikke at vide og så bliver det en kamp uden lige, som man som kvinde føler man ‘taber’. Det er helt urimeligt synes jeg..
  At være en god mor handler ikke om at amme, men om at have et barn der trives og er trygt!

  • Som udgangspunkt (rent anatomisk og fysiologisk) kan alle kvinder amme. At der så kan være tusind årsager til, at det alligevel ikke fungerer – at amningen enten ikke kommer i gang eller går i stå – er en anden ting. Uanset hvad er det rigtig træls, når det ikke fungerer. Og jeg kan kun give dig ret i, at man ikke er en dårligere mor, fordi man ikke ammer!

 • Her er amningen kørt fint med de forbudte sutter. Til gengæld nægtede min datter at tage de “lovlige” (og alle andre end MAM). Tror dit indlæg er ment som et godt råd, men for mig bliver det lidt shaming, når man kalder noget forbudt.

 • Min søn fik heller ikke det memo. Han var straks glad for den flade sut (valgt pga anatomi) og amningen kørte problemfrit. Så vi var sikkert heldige. Så længe det ikke er evidensbaseret skal man nok ikke frygte at man ødelægger amningen med de flade sutter, i min mødregruppe ammede alle undtagen en og vi brugte alle flade sutter. Kan være de runde kombineret med andre ting kan hjælpe. Man skal nok bare lytte til de råd man får og så sortere i dem og følge sin egen mavefornemmelse.

 • Har heller ingen ammeproblemer haft med flade sutter 🙂 Og til gengæld blev jeg rådet til at holde mig fra de runde, da de giver værre suttebid, så tænderne bliver “grimme”.
  Ak ja, livet som mor er altså ikke nemt 🙈

 • Det er også ny viden for mig. Amningen er godt nok forløbet fint både med nr 1 og nr 2, men tilgengæld har jeg aldrig fået lillebror til at tage en sut. Og det kan selvfølgelig være godt nok på nogle punkter – men omvendt ville det være meget rart nu, hvor han er 1,5 år og stadig har et stort suttebehov – og hvor alternativet til en sut er mig. Jeg skal blankt erkende, at jeg kan blive lidt træt af at være sutten på ben… 🙄 Omvendt kan jeg heller ikke få mig selv til at afvise ham, da han stadig er så relativt lille. Så jeg må bare håbe på, ar han snart selv siger fra (fingers crossed).

 • Vi har altid bruge de flade sutter fra MAM og har ingen problemer haft med amning, jeg ammede næsten et helt år. Så ved ikke om jeg tror på, at der er noget rigtigt og forkert generelt. Måske er der noget rigtigt og forkert for hvert individ, men det er en anden sag 😊 I hvert fald dejligt at i fandt den rette løsning for jer!

  • Samme her – ingen problemer. Jeg ammede i 2,5 år med min første og har heller ingen problemer haft med nummer to nu her, som er knapt fire måneder.

   Men det er da rigtig træls hvis den giver problemer for amning for andre – helt uden at vi ved det. Jeg anede det nemlig heller ikke!

 • Vi ‘eksperter’ kommer med mange råd. Følg de råd, I føler, er de rigtige for jer.

  Hilsen tandlægen (der anbefaler flade sutter)

 • Det anede jeg ikke. Lige som jeg heller ikke vidste at sutter skal skiftes ud hver 3. måned.
  Hvor faen skulle man vide den slags fra altså!?

 • Det anede jeg ikke – virkelig velbevaret offentlig hemmelighed! Jeg har kæmpet med at få min datter på fem uger til at tage flade og anatomiske sutter i tre uger uden held! Efter at have læst dit indlæg i går strøg jeg ned i Kvickly og fandt en rund sut – som hun gladeligt tog imod! Så nu er det ikke nødvendigvis kun mors bryst der kan bruges som trøst! Tusind tak for tippet!!!!

 • Er der forskning, der understøtter den påstand? Jeg har godt hørt det før, men jeg har altid tænkt, at det var en ud af mange myter. ALLE nye mødre jeg kender bruger de flade sutter og stort set ingen af dem har haft problemer med amningen. Jeg ammer mit tredje barn på 8. måned nu og jeg har aldrig haft problemer med amningen, selvom alle mine børn har fået flade sutter. Jeg har lært at man først må give barnet sut efter amningen er etableret, så det har jeg selvfølgelig ventet med.

  • Jeg ved ikke om der er decideret forskning bag, men det er et fair nok spørgsmål. Jeg vil dog ikke kalde det en myte regardless, når der sidder erfarne jordemødre, der har gjort amning til deres speciale, og giver det som et godt råd.

  • Jeg tror, at det er ret vigtigt at være kritisk overfor den betalte ammevejledning, man kan købe. I store dele af landet (hvis ikke hele landet), findes der gratis ammehjælp, som de betalte ammevejledere skal konkurrere imod. De betalte ammevejledere skal kunne finde svar, hvor der ikke altid er et svar for at holde en forretning kørende. Mange folk ved ikke, at der i eksempelvis Københavnsområdet er gratis ammehjælp som laver hjemmekonsultationer. Jeg har hørt fra min veninde, som benyttede sig af en privat ammevejleder, at de ikke fortalte hende, at der var et gratis tilbud. Vejlederen talte om en masse ting, som var meget nyttigt for hende (men som ikke løste hendes problem). Det var først, da hun fik ammehjælp via sundhedsplejen og deres ammevejledning, at det løste sig. Da hmin veninde senere “konfronterede” ammevejlederen med, at hun ikke havde oplyst hende om den gratis ammehjælp, men havde solgt hende flere sektioners hjælp efter at have talt om, “at det var for dårligt at der ikke var mere hjælp at hente i det offentlige”, fik hun fortalt, at den private ammevejleder ikke mente, at den offentlige vejledning var god nok og derfor mente hun, at hun havde et produkt at sælge. Man skal altid være kritisk overfor en salgsmand, der sælger et produkt man ellers kan få gratis. Man skal ligeledes altid have en kilde på de gode råd man køber – Det må være med i prisen 😉 Men nu ved jeg selvfølgelig ikke om det er en betalt ammevejleder eller en offentlig, du har brugt. Der er bare så meget ammestuesnak, at det er vigtigt, at man får kilde på, for erfaring er ikke altid en videnskabelig størrelse. Apropos ammestuesnak, så har jeg også hørt, at det er de færreste børn der overhovedet vil tage de runde sutter.

 • Det er omvendt. De flade giver ikke overbid mv. De runde kan give skæve tænder. Det vigtigste er at have en sut som trykkes flad, når man sutter så den ikke fylder for meget i munden – hvilket også senere kan give udtaleproblemer ved overforbrug. Så klart nej – den flade er bedst 🙌🏻

  • Hov, men som jeg skriver i indlægget, så er det udgivet ud fra er amnings-perspektiv og ikke anatomisk 🙂

 • Åh det gad jeg godt have vidst! Min datter kunne ikke holde de flade i munden og gad dem derfor ikke. I dag sutter hun på tommelfinger og det er altså lidt noget bøvl med vanter, ekstra udsat for små sår på fingeren og jeg prøver ikke at tælle alle de mennesker der siger det nok skal stoppe når hun når omkring 3. Klasse (!!)

 • Jeg gav først mit barn en sut da jeg var 100 på amningen var oppe og køre. Hun var 14 dage gammel da hun fik en sut første gang… den flade mam…. den kunne hun ikke holde i munden…: vi prøvede i 5 måneder indtil hun fik en anatomisk nuk. Den ville hun hellere ha. Men at sutten skulle ødelægge amningen… det har jeg dog alligevel aldrig hørt!!

  • Det tror jeg helt sikkert også er klogt og en god anbefaling – jeg ved bare også, at set ikke er alle forældre, der har den mulighed (… det er lang tid at vente med sut, hvis amningen aldrig kommer op og køre fx. Og det kan der jo være så mange årsager til at den ikke gør). 🙂

 • Gav din ammerådgiver mon nogen form for evidensbaseret kilde? Jeg har aldrig hørt det før og jeg har 2 børn som er fuldammet og kun har brugt den flade sut – dermed ikke sagt at der er meget statistik i det 🙂

  • Nej, men det er et fair spørgsmål. Jeg tror man skal tage det som et godt råd fra uddannede jordemødre, der har gjort det til deres speciale at hjælpe med amme-vanskeligheder (som jeg læser af din kommentar, at du ikke har været ramt af – liidt misundelig;)).

   Altså – hvis alt bare kører så tror jeg endelig man skal vælge den flade eller anatomiske. Men hvis man bakser bare den mindste smule, så kan man jo undlade at smide yderligere sutteforvirring i bøtten ved at vælge den runde sut:)

  • Nej jeg har været rigtig heldig med amningen. Min yngste er lidt yngre end Elise så jeg følger glædeligt med 🙂
   Tilgengæld bøvler.vi meget.med nattesøvnen denne gang og lagde ud med 3 mdr kolik 🙈 min ældste var det nemmeste barn så det føles lidt som at.blive slået hjem i ludo 😄
   Fik jeg sagt vi fejre påske med en god omgang skoldkopper til hende på 4? 🙈 jeg venter.bare på de bryder ud hos den lille.

   Ift sutterne så har du helt ret, jeg vil dog være lige understrege at “ekspertudsagn” er ret langt nede i evidens-hierakiet uagtet at afsender er erfaren, så man skal være lidt påpasselig med at tage det som en endegyldig sandhed. Men jeg synes det er så fint du prøver at dele lidt af den der viden man typisk får af.at have børn men man godt.kunne bruge når man får .børn ❤

   Hav en dejlig skiferie med din familie 😊

 • Tak for rådet! Det skulle min veninde lige have haft ved hendes 2 unger.. Meget besværlig amning og børn som bare ikke kunne holde fast på sutten.. Min dreng har fået runde sutter, da det tilfældigvis var hvad farmand fik købt, og det lyder da til at være en god beslutning.. Har undret mig over hvorfor alt pludselig var med de flade sutter, også på sutteflasker mv.. Har til dato ikke mødt et barn som kunne holde ordenligt på den flade sut.. Tak for info.. 😀

 • Det anede jeg ikke. Heldigvis har min søn ikke fået det memo 😉 vi ammer ivrigt på 4. Måned nu – han bruger de “forbudte” sutter. Heldigvis virker det upåklageligt

 • Hvor mystisk! Jeg har fået det modsatte at vide og i øvrigt fuldammet uden problemer i 6 mdr. Jeg var nok bare heldig! Og for dælen, hvor er det rigtigt, at det med at være en god mor ikke sidder hverken amning, hvordan man føder eller tilsvarende. Vi skal passe på hinanden og det er altså bare ikke alt, vi selv kan have kontrollen på.

 • Av det anede jeg ikke. Min datter kunne kun holde den flade sut inde i munden, så den fik hun da hun var ca 4 uger og bruger stadig nu hvor hun er 5 måneder. Men amningen har heldigvis gået godt og det var bevidst, at vi ventede med sut til der var helt styr på den del.

 • Det vidste jeg heller ikke og jeg er mor til to (hvoraf den ene dog ikke bruger sut). Hende på 2,5 år bruger en flad sut og har altid gjort det. Det fik jeg anbefalet, da det skulle være bedst for hendes tænder. Måske kan det være en ringe trøst for dig 😊 Det er umuligt at gøre alting korrekt.

 • Det har jeg heller aldrig hørt om. Jeg læste derimod, at de flade sutter var bedst netop anatomisk set, så den slags sutter fik min søn også. Men han holdt op med at bruge sut, da han var tre måneder, selvom vi meget gerne ville have ham til at fortsætte. Og jeg ammede ham i et år efter det, så her gjorde det nok ingen forskel, hvordan sutten så ud. Men jeg tænker da, at mit kommende barn får tilbudt en rund sut just in case 🙂

  (Forresten så læser jeg måske for meget ind i dit indlæg, men hvis du går rundt med skyld over, at dit valg af “forbudte” sutter har skadet ammeforløbet, så håber jeg, du kan prøve at lægge den i graven. Vi gør alle vores allerbedste, og jeg er sikker på, at du er en supergod mor!)

  • Ikke skyld, nej – men jeg gad godt have vist det. Set i bakspejlet gik mange (små) ting galt i mit ammeforløb, og jeg tror ikke at valg af sut (når det står alene), havde afgørende betydning. Jeg tror mere, at det var cocktailen af de mange ting – men så ved jeg det til barn nr 2:)

 • Jeg vidste det godt – men kun fordi jeg faktisk har været på et ammeforberende kursus som gravid – og det vil jeg i øvrigt varmt anbefale til alle gravide! Det har medført problemfri og smertefri amning lige fra første dag.
  Vi har således anvendt BIBS sutterne og gjorde det allerede da hun var et par dage gammel med stor succes. Og vi bruger str 6-18 mdr selvom hun er nyfødt, for en nipple fylder jo også meget i gabet på en baby, så en sut skal ligesom imitere det, så den skal ikke være for lille 🙂
  Og med den viden er det jo i grunden fjollet at der overhovedet findes “forkerte” sutter, kan man så tænke… tja…

 • Da jeg kontaktede dem for 3 måneder siden blev jeg nærmest skældt ud over at jeg brugte avent/mam sutter og flasker. Men jeg fik at vide, at jeg skulle bruge babynova sutterne (dem hvor de er runde for oven og flade bag på). De har aldrig nævnt de runde sutter for mig 🙄

  • … Gud hvor skørt – det var dem, der solgte mig de runde, som Elise så aldrig ville tage

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top