Du læser nu
Hverdagsopskrift: grøntsagslasagne med hjemmelavet mornaysauce..

Hverdagsopskrift: grøntsagslasagne med hjemmelavet mornaysauce..

Annonce for Lidl

Hvis der er én ret, der er min signatur-ret, så er det denne. Det er til dels Skjortens skyld, for intet gør min mand mere lykkelig, end når jeg laver lasagne til aften – og tænk, hvor kan man være heldig, sådan at have fundet en sjælemakker, der er så let at gøre glad. Hvis man spørger ham, hvad hans yndlingsret er kommer svaret også prompte: “min kones lasagne”… Ikke bare ‘lasagne’, men hans kones lasagne. Det er da sødt. Og med så beskedne ønsker, er vejen til et lykkeligt ægteskab heldigvis kort<3

Og opskriften skal I få hér – jeg kalder den en grøntsagslasagne, selvom der også er kød i. Det gør jeg fordi der er 4 gange så mange grøntsager som kød i (jeg har vejet efter!). Og hvis jeg bare kaldte den ‘lasagne’, så er jeg sikker på, at der ville være en italiensk mama, der ville vende sig i sin grav et sted, og det kan vi ikke have. Så derfor. Selvom det naturligvis kan diskuteres om navnet er ret- eller misvisende;)

Nuvel – det var opskriften vi kom fra. Den kommer her nedenfor.

Det skal I have på indkøbslisten – jeg fandt det hele i Lidl, i forbindelse med det indlæg jeg skrev tidligere på ugen. Det hele er øko (bortset fra lasagneplader og parmesan) og langt størstedelen er dansk. Sådan handler jeg helst:)

Lasagne: 

 • 400g hakket oksekød – dansk øko fra Vilstrupgård
 • 3 store gule løg – dansk øko fra Agernæs Øko
 • 3 store gulerødder – dansk øko fra Limfjorden
 • 1 babyspidskål – dansk øko fra Brande
 • 2 dåser flåede øko tomater med basilikum
 • 1 dåse koncentreret tomatpuré
 • Lasagneplader
 • Salt, peber, basilikum, oregano, lidt chili
 • 1.5 kugle frisk mozzarella
 • Parmigiano Reggiano
 • Hjemmelavet mornaysauce – se nedenfor

Mornaysauce:

 • 25 g smør – dansk øko fra Engvang
 • 4 spsk hvedemel – øko fra Belbake
 • 5 dl mælk – dansk øko fra Engvang
 • 0.5 kugle frisk mozzarella
 • Salt og peber
 • Revet muskatnød (optional – det er ikke alle, der er ubetingede fans af muskatnød herhjemme;))

Fremgangsmåde:

Lasagne: Hak løg, gulerødder og spidskål fint. Har man andre smådøde grøntsagsrester liggende i køleskabet, kan de også snildt bruges – blomkål, broccoli, grønkål, bløde tomater you name it. Tricket er at hakke det fint. Jeg bruger en food processor og det er e f f e k t i v t. Svits grøntsager i en god olivenolie.

Tilsæt så oksehak og brun kødet af sammen med grøntsagerne. Tilsæt så hakkede tomater og tomatpuré og smag til med salt, peber, oregano, basilikum og en lille knivspids chili, for at give retten til varme.

Lad kødsovsen stå og hygge sig på komfuret mens du laver din mornay/bechamel-sauce.

Mornaysauce: Egentlig er en mornaysauce ‘bare’ en bechamelsauce med ost i – og en bechamelsauce er en hvid basissauce, eller det vi på godt gammeldaws dansk ville kalde en opbagtsauce. Så man skal altså ikke lade sig skræmme af det lidt fancy navn. Det er meget let, at lave selv:)

Smelt smør i en lille gryde og tilsæt så mel til en ‘melbolle’. Tilsæt herefter mælk lidt efter lidt under heftig omrøring. Klumperne skal røres helt ud. Saucen kan godt tykne ret hurtig, så pas på med varmen.

Tilsæt en halv klump mozzarella (i små bidder), når al mælken er kommet i. Tag gryden af varmen og fortsæt omrøring. Når osten er smeltet smages til med salt og peber (og muskat, hvis man vil have det.. Som nævnt er det optional).

Når lasagnen skal samles: Jeg starter altid med et lag kødsovs i bunden, så plader, så kødsovs, så plader osv osv. Når jeg har lagt det øverste lag plader, giver jeg det en lille smule kødssovs (ikke ret meget), hælder mornay-saucen over og fordeler mozzarella over toppen.

Til sidst river jeg lidt frisk parmesan over – mozzarellaen smelter blød og cremet, mens parmesanen bliver mere sprød. Kombinationen er perfekt!

Jeg giver lasagnen ca. 30minutter ved 180grader i ovnen – men hold øje med den. Jeg synes alle ovne opfører sig forskelligt – den skal ud, når toppen er gylden.

 Kommentar (1)

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top