Du læser nu
Vejen til den gode kop…

Vejen til den gode kop…

Ja, kaffe altså. Den gode kop kaffe.

Et helt passende emne for sådan en barsels-mor, tænker jeg.. Og også et helt passende søndags-indlæg 😉

Jeg bør nok starte med, at lave en lille note om, at jeg selvfølgelig godt ved, at ‘god kaffe’ er mere end individuelt. At vores præferencer alle er forskellige. Og smagsløg, ikke mindst. Så indeværende indlæg skal altså heller ikke læses som noget som helst andet end mine egne erfaringer – i kombination med lidt af den research jeg har gjort mig på området.

Og for mig er en god kop kaffe altså sådan noget med en espressomaskine. Jeg ved godt, at mange andre mennesker sværger til helt almindelig filterkaffe (… oftest de, der er mere tjekkede end undertegnede), men det er jeg endnu ikke blevet voksen nok til. Det kommer nok en dag. Måske med barn nr 2, når espresso-maskineriet bliver for bakset?

Anyways. Lad os komme igang – vejen til den god kop kaffe…

Maskine

I skriver tit og spørger, hvad vi har for en maskine. Og vi har en Sage Barista Express, som jeg købte for små 3 år siden. Pre-kids altså. Den findes vist ikke mere, men efterfølgeren ser ud til at være denne. Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg ikke gjort vildt meget research inden, men købte fordi min storebror havde én magen til, og intet smagte bedre end de kopper han kunne brygge, når man sådan var på besøg hos familien i New York dengang.

Så det blev sådan. Jeg købte den på Wupti, der nogle gange har et par knaldtilbud – omend jeg ikke havde tålmodighed til at vente på sådan et. Samme knaldtilbud har jeg også set hos Elgiganten.

Det er en rigtigt god maskine. Men (og der er også et men). Den er meget manuel, hvis man kan sige det sådan. Da jeg købte den, synes jeg det var det hyggeligste, at kunne stå der og nusse med kaffen til mig selv. Kæle for det.

Idag synes jeg, helt ærligt, at det er lidt træls, at hver eneste kop kaffe skal være et goddamn projekt – bønnerne skal kværnes, der skal stampes, der skal brygges, der skal steames, der skal rengøres. En kop tager hurtigt 5 minutter at lave. Og igen – det var hyggeligt engang. Med en sur baby på armen er 5 minutter lang tid. Har man 4 veninder på besøg til en kop kaffe er 20 minutter også lang tid, at stå og brygge før man kan sætte sig ned med sine gæster. For slet ikke at snakke om, hvis man sådan har middagsgæster og vil byde på en kop efter maden – 8, 10, 12 mand. Vi ses om et par timer, venner.

Så det skal man altså vide. Og jeg går nu og drømmer om en maskine, der kan servere mig en god kop med trykket på en enkelt knap. Måske to;)

Bønne

Den gode kop, handler i høj grad også om den gode bønne. Jeg kender mange, der sværger til bønner fra enten Prolog eller Coffee Collective. Det forstår jeg godt. De er altså også lækre. Men for os, der ikke lige har Kødbyen i baghaven, er det måske ikke det mest praktiske.

Så hvis jeg skal komme med to gode bud, der kan fås i almindelige dagligvarebutikker over hele landet så er mine favoritter altså Lavazza Qualita Oro (den kan ihvertfald fås på Nemlig og i Meny) og økobønnen fra Wassim Halal x Lidl. Vi skifter mellem de to, afhængigt af hvor vi lige skal handle, når vi er løbet tør. De koster begge ca. 165kr/kg.

Når man køber kaffen, så tjek lige udløbsdatoen – jo friskere, jo bedre. Og selvom det er fristende at hamstre, så bør man lade være, for kaffen skal helst bruges indenfor en måned (igen jo friskere, jo bedre).

Ligegyldigt hvad man foretrækker af bønne, så er tricket at købe dem hele og kværne dem, når kaffen skal brygges – det har naturligvis også indflydelse på valg af maskine.

Opbevaring

Ens bønner har bedst af at bo koldt og mørkt, når først posen er åbnet. Det er lidt tricky, for de må heller ikke bo i køleskabet, hvor der kan være for fugtigt…

En lys- og lufttæt beholder er vejen frem, og igen at sørge for at kaffen ikke får lov til at stå for længe. Så hellere købe en lille pose (dem fra Lidl er 25og, hvor dem fra Lavazza er 500g – det betyder jo noget…).

Vand

Nu bliver det ret nørdet, men det vand vi har stående i vores maskiner har også indflydelse på smag. Os der bor i områder med meget kalk i vandet kan overveje om vi synes det er worth it at rense vandet med et kalkfilter. Efter vi har fået ny Quooker med mulighed for filtreret koldt vand, så bruger jeg dét og det er lækkert…. Men inden da brugte jeg altså bare vand fra vandhanen og det fungerer også fint.

Man skal bare huske at afkalke sin maskine ret ofte, for ellers kan kalken opbygge sig og pludselig løsrive sig i kalk-klumper og blokere for flowet. Det har jeg prøvet, og det var noget værre baks at få maskinen igang igen.

Nogle har dog også sådan en vandkande med et kulfilter stående, og den kan man jo bruge også til kaffemaskinen.

Vigtigst er det dog, at huske at tømme maskinen når man tager på ferie og sørge for at vandet i beholderen er nogenlunde friskt. Det skal ikke have lov til at stå og blive ‘gammelt’.

Jo. Det var mine erfaringer. Fra maskine til bønne og til velbrygget kop.

Byd endelig ind, hvis I synes jeg har skrevet noget sludder. Er som sagt bare mine erfaringer – ikke en eksperts eller noget. Omend jeg efterhånden er kommet igennem et par kopper in my time…

 Kommentarer (19)
 • Jeg har sådan en chemex brygger, det går forholdsvis hurtigt. Men hvor ser den maskine lækker ud 😍 Jeg har kaffeabonnement hos prolog kaffe og DET er lækkert! God kaffe leveret hver måned hos mig i det mørke Jylland ☕🤩

 • Har en Siemens eq-model da jeg ikke prioriterer hele processen med male osv når jeg skal ud af døren om morgenen. Den er god, maler bønner men mælken bliver ikke skummet så lækkert, men OK. Og den er til at betale.

 • Vi har den samme maskine. Og med et barn lige så gammelt som Elise kender jeg til kaffe-kampen. Jeez. Her blev løsningen altså at købe en stand-alone mælkesteamer fra nespresso. Og den er gen-i-al. Den pisker ikke skummet lige så silkeblødt, som Sage-maskinen, men til gengæld medvirker den til, at jeg rent faktisk får en kop kaffe, når jeg trænger. Total lifehack her hos os i hvert fald!

 • Vi har været omkring en maskine som jeres (før børn ;-), en nespresso og nu har vi lige købt en DeLonghi automatisk espresso-maskine. Man hælder bønner i, der kommer kaffe ud. Den har steamer/mælkeskummer hvor man selv skal skumme, men det er en fordel ift temperatur og mængde, synes jeg… vi er vildt glade for den!

 • Vi købte en melitta der selv kværner og det hele. Vi ville ikke investere i en al for dyr og fancy inden jeg havde lært at drikke kaffe. Det er fandme nemt bare at justere mængde og så trykke på en knap. Eneste irritationsmoment er at vandbeholderen er ret lille men så igen det giver jo frisk vand hele tiden.
  Men bønnen betyder alt! Jeg går efter svag syrlighed og en der laver en lækker crema. Sydamerikanske bønner er min favorit.

 • Efter vi fik vores datter tidligere i år måtte jeg også krybe til korset og anskaffe en fuldautomatisk maskine. Endte med en siemens EQ9 som har sikret mig mange kopper kaffe selvom der var en baby med på armen 🙂

 • Tak for dejligt indlæg! Som mor til en på snart tre og gravid med tvillinger, drømmer jeg om en ekstra god kaffemaskine. Med tre børn skal den dog helst være super automatisk 😀 Vil du måske dele de automatiske maskiner, du har kigget på? Hvis de koster under 7.000 ville det også være en fordel – igen, tre børn 😁😁

  • Hej Camilla
   Vi har en fra Siemens og er super glade for den. Vores kværner og brygger kaffen men mælken skal man selv skumme. Jeg er ret glad for selv at kunne skumme mælken og dermed selv (nemt) styre mængden og temperaturen. På mit arbejde har vi en fuldautomatisk Delonghi, men jeg fortrækker den fra Siemens fordi den er hurtigere til at brygge, nemmere at rengøre og nemmere at fylde vand på. Begge maskiner laver dog en fremragende kop kaffe!😄

   Held og lykke med valget af maskine.

   Kh.

  • Hej Mette
   Mange tak for anbefalingen! Du har ikke tilfældigvis et navn på modellen? 😀

  • Hej, jeg kan anbefale en gaggia brerea, pris ca 3000 fuldautomatisk espressomaskine, to knapper, espresso eller lungo, hele bønner direkte i kværnen. Man steamer selv mælken, eller hælder den kold i 🙂

  • For at være helt ærlig, har jeg ikke har haft overskud/prioriteret tid til maskine-research endnu – jeg tænkte tilgengæld, det var et passende barselsprojekt, så tanken er, at jeg er klar til at slå til til Black Friday 😉

  • Det er bare helt forståeligt! Jeg kan bare huske, at du selv nævnte et par stykker, du havde kig på, i et tidligere indlæg, og så blev jeg grådig 😁

  • Jeg skal nok dele, når jeg har fået lavet lidt research – som sagt har jeg gemt det, som et passende barselsprojekt 😉 ;-*

 • Hej, jeg har kigget på en fra samme mærke, men er bange for, om det bliver for omstændigt til især vores hverdagsmorgener. Jeg synes dog, at det er lidt af en jungle at finde den helt rigtige, som kan klare kaffen med et klik eller to. Du må endelig tippe, hvis du har hørt om nogle gode 🙂

  God dag!

 • Vi har en maskine magen til- jeg er også vildt glad for den, men må også erkende at de morgener det går lidt hurtigt med at jonglere tumling og havregrød når jeg slet ikke at få brugt de 5 min på kaffen 😬
  Et lille bønnetip, vi får en månedlig levering fra øristeriet og den er så frisk som den overhovedet kan være og til en (synes jeg) helt fair pris.

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top