Opskrift: nemme, sprøde og luftige barselsboller… – ACIE
Om altid at være en arm i underskud...

Opskrift: nemme, sprøde og luftige barselsboller…

Ja, eller weekendboller. Eller hverdagsboller. Eller whenever-boller.

Jeg skal skynde mig at skrive, at jeg altså ikke kan tage credit for den her opskrift – det er nemlig søde og dygtige Frederikke, der står bag. Men jeg har gjort mig nogle egne erfaringer med (og præciseringer af) hendes opskrift, som måske kan være til gavn for andre, så derfor altså dette indlæg.

Jeg har iøvrigt brugt dejen (med stor succes) til også at lave madbrød/foccacia med oliven og soltørret tomat, men det kan vi komme tilbage til en anden god gang.

Idag skal det handle om bollerne – de sprøde, luftige boller, som min mand kaldte ‘næsten på Juno-niveau’. Det er nok at tage munden for fuld, men gode det er de altså. Og meget overkommelige at lave, når først man lige har grejet den – jeg har haft Elise til at hjælpe mig et par gange og det går så fint – hun elsker det og jeg hygger mig med, at være i køkkenet med min store, seje pige.

Opskrift – Frederikkes sprøde, luftige boller

Ingredienser:

 • 500ml vand
 • 20g gær
 • 1 spsk salt
 • 2 spsk flydende honning
 • 500g mel

Fremgangsmåde:

 1. Opløs gæren i 500ml lunkent vand og lad lige gær-vandet stå og trække vejret i 3 minutter
 2. Tilsæt salt og honning og lad det opløses i vandet
 3. Tilsæt mel, lidt for lidt, og rør rundt med en ske – ikke for meget, det skal bare lige blandes til en klistret skør masse.
 4. Lad massen stå og få fred i 15 minutter
 5. Sæt dejen i din røremaskine med den flade krog (K-spaden/vingen – kært barn, mange navne) og gør for fuld smadder indtil dejen samler sig og slipper skålen. 5-10 minutter burde gøre det. Hvis ikke dejen har sluppet efter 7 minutter, så tilsæt 1 spsk ekstra mel og se om det kan gøre tricket.
 6. Dejen bliver helt tyggegummi-agtig (tjek evt min story, hvor jeg viser hvad jeg mener) og super elastisk
 7. Lad dejen hæve i sin skål i 3 timer på køkkenbordet eller natten over i køleskabet
 8. Hæld dejen ud på et bord strøet med mel og skær den i passende bidder, som placeres på en bageplade. Den skal helst være varm, men det synes jeg er så svært at styre med (det der med at få bagepapir og boller over på varm plade), så jeg har også haft held med at bage dem på kold plade.
 9. Bag dem i ca. 13 minutter ved 250g varmluft (det er vigtigt med varmluft – ellers bliver de bløde)

Der er stor forskel på ovne (jeg har selv lige oplevet hvor stor, for vi har fået ny ovn og wow en forskel i bagetider jeg oplever), så hold øje med bollerne. De må gerne blive til den gyldne side – det bliver de kun bedre af.

De smager bedst straight outta the oven (hvilke boller gør ikke det?), men holder sig overraskende saftige og sprøde i en papirspose i flere dage. Kæmpe hit!

De kan altså virkelig varmt anbefales – ikke mindst fordi de er hurtige at lave og ikke skal æltes i evigheder. Jeg drømmer om at prøve at lave dem på surdej, men er ikke blevet helt god nok til det med surdej endnu til at jeg har vovet pelsen. Det kommer nok:)

Anyways – bon appetit og rigtig god mandag derude <3

15 kommentarer

 • Jeanette

  Tak for god opskrift.
  Hvilken type god kvalitetsmel vil du generelt anbefale til brødbagning?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christine Egholm

   Ja, det var da et godt spørgsmål. Jeg synes at hvis man generelt går efter økologisk og stenkværnet mel, så plejer det at gå godt. Selv har jeg erfaring med Skærtoft Mølle, Falke, Valsemøllen og Wassim Halal for Lidl 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Bruger du stadig 20g gær ved koldhævning over natten ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Tak for lækker opskrift – det lykkedes mig at lave dem uden røremaskine, omend det krævede en del armkræfter 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Har du prøvet Bagestålet? Det er SÅ meget nemmere end at bakse med bageplader

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg nåede kun at se videoen på din story med et halvt øje – kan du ikke gøre den tilgængelig igen? Står her med en dej der (måske?) ikke ser helt rigtig ud🙃

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • God overskuelig opskrift! Den må testes. Jeg laver altid boller som har hævet i køleskabet natten over. Jo nemmere jo bedre 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det ser lækkert ud. Og det er helt sikkert en god aktivitet at have ungerne med til:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  Man kan putte en lille skvæt æbleeddike i dejen – så kommer bollerne til at smage, som var de lavet på surdej 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christine Egholm

   Det er et verdensklasse tip! Det prøver jeg <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christine Egholm

   .. Hvad er et skvæt mon – 1 spsk?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Looks definitely worth to try!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om altid at være en arm i underskud...