Du læser nu
Guide: Barnevogn, kombivogn, klapvogn, løbevogn eller all of the above!?

Guide: Barnevogn, kombivogn, klapvogn, løbevogn eller all of the above!?

Én af de helt store udskrivelser man gør sig, når man bliver gravid er indkøb af barnevogn. Det er både et spændende og ruinerende køb. Jeg var ikke ret meget mere end 12 uger henne, da vi købte vores første barnevogn til Elise.

Siden da har vi været et par stykker igennem. Flere end jeg er stolt af. Det er der flere årsager til. Vi har været heldige at både arve og få (i forbindelse med kampagner på bloggen her), udover dét vi selv har købt (både brugt og fra nye). Og det er ikke altid at man lige kan forudse hvad man hverken arver og får, så derfor har vi i perioder, haft en lidt overdimensioneret vognpark.

Og jeg vil ikke anbefale at man gør os kunsten efter. Istedet håber jeg, at de erfaringer vi har gjort os, måske kan redde andre for fejlkøb og unødige investeringer. Så har det da ikke været in vain;)

Jeg snakkede med en veninde forleden dag, som er gravid med sit første barn og som skal til at købe barnevogn. Og hun anede ikke hvad hun skulle kigge efter, og bad om et par gode råd. Jeg vil tillade mig, at dele samme råd hér, uden iøvrigt at være den mindste smule ekspert..

Så altså – et par ting, man lige kan overveje, når man skal købe barnevogn:

 • Vil du have børn tæt på hinanden? Måske det kunne være kvikt at undersøge om I skal have en søskendevogn fra start, så I ikke skal ud og købe ny om 1.5år (host host…). Jeg er klar over, at det kan være sygt svært at forholde sig til (virkelig!), men altså. Det skulle nævnes, klog af egne fejldisponeringer.
 • Hvordan er klapvognsdelen? Man glemmer lidt (synes jeg) at kigge på klapvognsdelen, når man køber kombivogn, men faktum er, at den typisk skal bruges langt længere end liggedelen, hvorfor det altså ikke er uvæsentligt om den virker god eller knapt så god.
 • By eller land? Bor du i byen eller ude på landet? Skal hjulene være terrængående eller skal vognen helst være kompakt så du kan zigzagge ned af Gl Kongevej uden for meget besvær?
 • Laver du lange eller korte børn? Ja, det ved man jo nødvendigvis heller ikke på forhånd, men man kan jo kigge på sig selv om ham man har lavet barnet med og sjusse sig lidt frem. Jeg laver laaaaange børn og skal derfor have noget med laaaangt liggemål.
 • Bruger du bilen meget? Bor man i forstæderne som jeg, er man nok lidt mere bil-afhængig end storby-rotterne. Og så er det rart lige at kigge på hvor let vognen er at slå sammen og hvor meget den fylder. Det er ikke fedt at skulle lege barnevogns-tetris i sin bil, hver gang man skal afsted og ud af døren. Been there, done that. Og bruger man bilen meget er det også en god idé at sikre sig, at man kan få adaptere til vognen, så autostolen kan klikkes på, hvis man lige skal ind og handle eller lignende.
 • Liftkassen skal være handy: Ihvertfald hvis man bor et sted, hvor man gerne skal kunne bære lidt rundt på den. Vi bor i et hus med et par trin op, så jeg skal helst bære liftkassen ind og det kræver at den har gode håndtag og at den ikke er for klodset, så jeg kan slæbe på den, selvom der ligger en baby i. Det kan også løses med en lift, men det kræver naturligvis at man har en slags udendørsparkering til sin barnevogn og det har vi ikke rigtigt.
 • Højden er ikke så vigtig: Jeg troede selv, at det ville være super rart, at have en høj barnevogn, for det er jeg jo selv. Høj altså. Jeg erfarede, at det ikke gør den store forskel – ihvertfald ikke stor nok til, at det skal være det afgørende for ens valg (hvilket det langt henad vejen var for vores vedkommende, da vi købte første vogn).
 • Drejehjul eller faste hjul? Drejehjul er mega lette at manøvrere med, men er ikke specielt gode, hvis man fx går meget i skoven eller andet ufremkommeligt terræn. Og så har jeg også erfaret at bedsteforældre (dem vi har i hvertfald) har en præference for de faste hjul og kan komme helt op og slås med drejehjulene – det kan være værd at tage med i overvejelserne.

Det var et par generelle råd, som man kan tage med sig (.. eller lade være, bevares), som jeg har opstøvet via erfaringerne fra de vogne vi selv har været igennem. Og jeg forstår godt, at man måske gerne vil have et par specifikke ord om de vogne også, så dem får I altså her nedenfor.

Det er udelukkende vores erfaringer (snævert grundlag, altså) og skal ses i lyset af vores behov, så hav gerne i baghovedet at behov ikke nødvendigvis er ens, når I læser det følgende.

Stokke Trailz:

Det var den her vogn vi købte til Elise, da hun endnu bare var en lille spire i min mave. Vi købte den brugt af et par venner (der havde brugt den i et lille halvt år selv – den var mere eller mindre som ny) og tænkte, at den ville være toppen – den var jo god og høj, perfekt til os. Vi har garanteret bare været uheldige, men vi havde ret mange problemer med den – håndtaget på liftkassen knækkede, neopren-håndtaget gik i opløsning, drejehjulene gik i udu og jeg fik den repareret tusind gange.

Jeg blev også træt af at liftkassen var så pokkers uhandy – vi har ikke rigtigt mulighed for at parkere vores vogne i tørvejr udendørs, så jeg har slæbt liftkassen ind og ud af huset (op og ned af trapper) flere gange dagligt – det spillede bare ikke. Skal man ikke have liftkassen af og slæbe rundt på, så er det jo ligemeget – det skulle jeg bare.

Jeg var heller ikke begejstret for klapvognsdelen og Elise sov ikke godt i den, så til sidst gav jeg op og bestilte en stor ‘havebarnevogn’ til hende istedet. Og så røg Trailz videre.

Emmaljunga Big Star Supreme:

Den haveflyder jeg købte var en Big Star Supreme efter anbefaling fra flere af pigerne i min mødregruppe (hvoraf de fleste havde ‘store’ vogne og ikke kombivogn som mig – det kan også have farvet mig). Jeg købte dem med faste forhjul, med erfaringerne fra vores Trailz i baghovedet. Den har kæmpe liggemål og Elise har brugt den indtil hun blev proppet i søskendevognen i sommer.

Det er en kanon vogn. Men også en kæmpe vogn. Den er ikke oplagt at pakke i bilen og heller ikke oplagt at tage med på shopping fx. Men hjemme på villavejene har den været mega god og jeg forudser at Carlsen også nok skal få god glæde af den.

Jeg har en veninde, der lige har købt én magen til på DBA i mega god stand og til 50% af nyprisen, så det ville være min anbefaling til andre, der er i markedet efter en villavejs-barsnevogn til havelurene.

Beemoo 3-hjulet klapvogn:

Som supplement til den store flyder, havde vi en fiks 3hjulet-sag fra Beemoo, som jeg modtog i forbindelse med et samarbejde sidste år. Den minder om Babyjogger, men er bare en ‘discount-udgave’, på godt og ondt. Den er let at køre med, har været god at have med på skiferier (terrængående), let at klappe sammen, fylder ikke for meget i bilerne og Elise kan ligge helt ned i den, omend den er ret kort, så hendes ben stikker ud over. Jeg oplevede at låsemekanismen på det drejelige forhjul godt kunne ruste fast, men det er nok prisen man betaler for en relativt billig vogn. Den bor nu hos Elises mormor og morfar, som har glæde af den, når hun er hos dem.

Bugaboo Donkey Duo2:

Den her får jeg rigtigt mange spørgsmål stil og det forstår jeg godt – der er ikke ret stort udvalg af søskendevogne og af dem der er, virker Bugaboo’en ret markedsledende, men også ret dyr.. Så er den virkelig pengene værd? Ja. Er det korte svar. Det synes jeg. Det er en mega lækker vogn og den er nem at køre med – også selvom den er godt læsset med børn og diverse.

Den manøvrerer godt og er lækker i kvaliteten – men det er også en dobbeltvogn og det er bare en skude. Ligge- og siddedel er til den smalle side, men ikke smallere end at de fungerer fint. Der er plads til en lift i liggedelen og også lige akkurat en voksi mini med bæreplade (omend det bliver tight).

Min største anke er, at jeg ikke synes, at den er specielt nem at klappe sammen. Den driller mig tit og jeg er glad for, at det ikke er den vogn jeg skal klappe sammen og proppe i bagagerummet flere gange dagligt. Måske vi bare har været uheldige, måske ikke?!

Og er søskendevogn nødvendig med 2 års mellemrum? Jeg tror det afhænger af børnene – jeg laver ‘vogn’-børn og Elise elsker sin klapvogn (både til transport og til lure i weekenden) og kan ikke undvære den, så hjemme hos os har det været nødvendigt. Havde hun været 6mdr ældre, da Carlsen blev født havde det måske været anderledes?

Cybex Priam:

Den her har jeg fået i forbindelse med et samarbejde tidligere på året og har været en dark horse for mig, for det er ikke en jeg selv havde researchet inden – men det var en KÆMPE fejl. Selvom jeg har fået vognen, så er samarbejdet for længst afsluttet og indeværende omtale er fuldstændigt for egen regning.

Jeg er SÅ glad for den vogn, og det er klart den jeg foretrækker at bruge. Den kører bedst af dem allesammen (jeg kan let køre den med én hånd), den er let at klappe sammen (igen, jeg kan vitterligt gøre det med én hånd) og så er den bare virkelig lækker, kvalitets-wise.

Klapvognsdelen er også super god – hvor de fleste vogne har et sæde man bare vipper ned til vandret, når børnene skal sove, så fungerer Cybex-sædet mere som et flysæde med ryg- og siddedel der forskydes i fht hinanden så barnet kan ligge helt fladt, og så er det godt langt (også til mit lange barn).

Hvis Elise havde været 6mdr ældre, så havde vi nok kunnet nøjes med denne, men hun er for lille til at undvære en klapvogn, så jeg er nødt til at have en søskendevogn, og derfor havde jeg ikke selv købt denne.

 Kommentarer (13)
 • Vi har været sindssygt glade for vores stokke og har brugt den som den eneste vogn i 3 år (lige bortset fra en let rejseklapvogn på ferier). Den var genial på indre Østerbro, men nu hvor vi er landet i forstæderne overvejer vi en større vogn til næste barn. Min veninde har haft en stor skude af en barnevogn (med drejehjul) lige så længe som vi har haft vores stokke og det er da klart at foretrække med lure i sådan en skude end i klapvognen. Og så kører den lidt bedre på skovstierne end vores…

  Men som sagt, ingen problemer kvalitetsmæssigt med vores stokke.

 • Hej Acie
  Hvad tænker du om bugaboos klapvognsdel som ikke kan lægges helt fladt? Sover Elise fint i den?
  Jeg står og skal købe til baby som snart kommer, og er virkelig i tvivl mellem cybex priam og bugaboo fox.. 🙂

  • Vi har kun gjort puttet hende en enkelt gang i Bugaboo’en og det var ikke en succes – jeg ved ikke om det betyder noget og med i ligningen skal også, at hun netop er begyndt at sove indendøre i vuggestuen her på 1/11 (og altså ikke i barnevogn). Hvis du står imellem to kombivogne så er min anbefaling klar – Cybex Priam. Den kører bedre end noget andet jeg nogensinde har været i nærheden af. Jeg var i Plantorama forleden med en veninde (der har haft en Bugaboo, men skiftet ud til Babyjogger), som var ved at tabe kæben, da hun så hvordan jeg lige slog den sammen med én hånd og fyrede den i bagagerummet. Det spiller virkelig.

 • Hvor sjovt. Jeg sidder med en cybex priam (både barnevognsdelen og klapvognsdelen) og jeg overvejer at skifte den ud. Vi har brugt den 4 måneder fordi jeg (åbenbart) laver meget lange og store børn, så han voksede for hurtigt ud af kassen, men kunne ikke sidde selv, så klapvognen kunne ikke bruges. En brugt Odder til 3700 er vores eneste ene. Den kan køre alle vegne og være i bagagerummet på VW up. 😍

 • Jeg vil også lige slå et slag for Odder North, som vi købte “brugt” på DBA til betragteligt mindre end nyprisen. Vi har været så glade for den – den er stor og kræver en stationcar, men manner hvor har vi brugt den meget, og lillepigen kan sove i den i evigheder.
  Med hensyn til klapvogn så er der lige et punkt mere jeg synes jeg vil indskyde, og det er det med om babyen vender ind mod forældrene eller ud mod verden. Vi er klart på Babyjogger holdet, men har lånt en vogn hvor hun kan kigge ind mod os indtil hun lige har vænnet sig til det med at sidde i klapvogn i det hele taget, for den mulighed byder Babyjoggeren desværre ikke på.

 • Vi har også Stille Trailz (valgt også højden og evnen til at passe ind i metroen i USA, hvor elevatorer oftere er i stykker end ej), og var i starten sygt irriterede over, at den netop IKKE er god på dårlige fortove osv. Vi havde glemt, at USAs infrastruktur og asfalt ikke er lige så god som den skandinaviske 😅 men jeg vil dog sige, at klapvognsdelen er virkelig god og nu elsker vi vores Trailz, den tog bare lidt tilvænning. Den er nem at bruge, kan være i alle forretninger, buser og metroer, og man kan lukke overdelen ned over baby bedre end nogen anden, så man giver skygge osv uden at skulle hænge en stofble eller lign over. Vi får altid komplimenter for den, da Stokke ikke er en kendt barnevogn i USA. Vil dog sige, at vores søn ikke gad ligge ned de første 5-6 mdr, så vi har egentlig kun brugt klapvognsdelen og ikke carry cot delen. Køber man Stokke soveposen med, så kan baby snildt klare -20 grader i klapvognsdelen, det er super rart for os!

 • Vi elsker også vores duo (der er 1 år og 10 måneder imellem vores) og oplever slet ikke at den er svær at slå sammen. Vi producerer også kæmpe unger og vores 4-årige er for længst faldet for vægtgrænsen. Ståbrættet til er dog en perfekt løsning, da hun både kan stå og sidde. Det har jeg dog lidt problemer med at afmontere når vognen skal slås sammen.

 • Vi startede også med Stokke Trailz til vores første netop pga. højden – og hold nu op, hvor synes jeg bare det er verdens dårligste barnevogn! Kæmpe stor, klodset og tung at køre med – men alligevel var barnevognskassen og liggemålet jo lillebitte….
  Vi har 2,5 år i mellem vores drenge og jeg har været så glad for bugaboo donkey – ALT fungerer og så er den bare super kompakt 🙂 Vores store dreng tager sig af og til stadig en lur i klapvognssædet, hvis vi er på længere ture eller ferie, også selvom han gerne vil gå, er det bare rart at kunne give ham en pause.
  Skal man kun bruge en klapvogn så er babyjogger city elite fantastisk og SÅ nem at klappe sammen 😊

 • Vi valgte en kombivogn fra til fordel for en Odder North, og det var den helt rigtige beslutning. Vi fik nemlig en stor dreng, som ville have været vokset af kombivognen ved 3-4 mdr. Vi forventede ellers ikke at få et så stort barn 😅
  Vi bor inde i Aarhus i en lille lejlighed, og det fungerer helt fint med den store vogn og faste hjul 😊 Vi har gået virkelig mange lange ture med den barnevogn, og der er det guld værd med de faste store hjul 😊 Vi begyndte først at bruge klapvognen sådan rigtig, da knægten var over 1 år, måske omkring 16 mdr. Det fungerede bare så godt med Odder-jollen, at det var ikke nødvendigt at skifte den ud før det.

 • Vi og vores forældre er SÅ glade for Stokke Trailz. Især min far (!!!) gik helt bananas over hvor let den var at køre med (drejehjul er et hit). Gamle mennesker på gaden stoppede for at fortælle os hvor glade vi skulle være for ikke at skubbe rundt på et kæmpe monstrum af en Odder-vogn 😂 Så drejehjul skal man da ikke give køb på fordi man tror ens mor er vant til noget andet – hjulene kan i øvrigt låses til ture i skoven og hvis man ellers insisterer på at gøre livet svært for sig selv.
  Og nå ja – så boede vi på 4. sal i en bygning uden elevator, og så slem kan den lift da ikke have været at få over sådan et par små trin 😅 Jeg synes i hvert fald ikke det var slemt. Kunne sagtens have den samt eventuelle indkøb med op. Vi har aldrig skulle have noget repareret på den og så kan man bruge klapvognssædet ret tidligt (vores gad SLET ikke ligge og glo i en vogn – det skal man altså også tage højde for). Hun er snart to og vil gerne sove i den, men hun vil ikke køres rundt i noget som helst (øv)
  Alt i alt har det været en fryd – især i offentlig transport.

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top