Jeg bryder mig virkelig godt om karameller. Dem der smager af fløde. Og salt. Og er dejligt seje. Mhmmmm… Og på en eller anden måde er det også blevet lidt en jule-thing herhjemme. Det er snart mange år siden, at jeg sidst delte en opskrift på de små gyldne sager, og derfor vil jeg tillade mig at gøre det igen – for jeg synes jeg har fundet en opskrift der er bedre. Eller. Nemmere ihvertfald. Og mere foolproof.
For det svære med karameller er, at ramme den rigtige temperatur – massen må ikke blive for varm, for så bliver karamellerne stenhårde. Omvendt må den heller ikke være for lidt varm, for så bliver karamellerne alt for bløde og flyder ud.
Det er en hårfin balance.
I sidste uge, så jeg at Louise delte en opskrift på nemme flødekarameller lavet i mikrobølgeovn, og dét måtte jeg prøve.
Jeg har tvistet opskriften lidt, men udgangspunktet stammer altså derfra.
De tager ikke ret lang tid at lave – og så er det måske den nemmeste slags juleknas der findes 😉
Opskrift – nemme flødekarameller med lakrids.. Eller flagesalt.
Ingredienser:
- 1 dl fløde
- 2 spsk glukose
- 1/2 dl mørk sirup
- 1/2 dl rørsukker
- Lakridsknas eller flagesalt, afhængig af smag
Fremgangsmåde:
- Bland alle ingredienser i en skål der kan tåle at komme i mikrobølgeovnen
- Giv massen 4 minutter på max og tag den så ud og rør rundt. Max er ca. 800W hjemme hos mig, men det kan jo self variere fra mikroovn til mikroovn.
- Giv den så 4 minutter mere.
- Massen skal være 124grader – det er det magiske tal. Ikke for meget mere, og ikke for meget mindre. Et sukkertermometer er en god hjælper.
- Har man ikke et sukkertermometer kan man istedet tage en lille dråbe og komme i et glas iskoldt vand – den skal gerne blive til en lille sej og hård kugle.
- Når massen har haft rette temperatur, hældes den i en lille firkantet form, drysses med lakridskas eller flagesalt og sættes på køl. Når den er helt kold, kan den skæres i mundrette bider.
Helt perfekte til jule-fredagshyggen 😉
[Morgenhår og massen inden en tur i mikroen]
[Massen efter en tur i mikrobølgeovnen]
[Det er nogle klistrede små krabater, så det skal gerne pakkes individuelt i fx bagepapir. Ellers kan de drysses med flormeles for ikke at klistre for meget sammen]
Salt karamel er det bedste! Jeg kunne spise det hele året rundt. Især på havregrød om morgenen med lidt bær 😀
Mhmmm – det lyder så lækkert!!
Uhmm så lækre og fine julekarameller 🙂
Skal da laves her også.
Glædelig 7.december til du og familien 🙂