Du læser nu
Opskrift: mormors rabarbersyltetøj…

Opskrift: mormors rabarbersyltetøj…

rabarbersyltetøj opskrift nem

Tidligere på (rabarber)sæsonen delte jeg min lidt sparsomme høst. Den skulle blive til mere – meget mere, heldigvis.

Det viste sig, at det – som minimum – kunne betale sig at vande dem. Det kunne jeg jo nok have sagt mig selv, men istedet gjorde min far det.

For jeg har arvet mine rabarber fra mine forældre. Som har arvet dem fra min farmor og farfar, der havde dem stående i min fars barndomshjem på Hyltebjerg Allé i Vanløse. Måske har de egentlig også arvet dem fra min oldeforældre? Det er jeg ikke helt sikker på. Nevertheless, er det altså generations-rabarber.

Og det er ikke for ingenting, at jeg bad om at få nogle af mine forældres rabarber til min egen have.

Rabarber er nemlig på mange måder smagen af min barndom. Min mor, ungernes mormor, laver nemlig verdens bedste rabarber-syltetøj. Det er alment kendt blandt venner og familie, og altså ikke bare noget jeg har fundet på. “Mormorsyltetøj” kalder Elise det.

Men i år for hun ikke syltet så meget som hun plejer. Desværre. Så nu har jeg været igang. I weekenden kommer mine forældre på besøg. Vi ser dem ikke helt så ofte, som vi gerne ville. Men det er af forsigtighed – der er noget med et svækket immunforsvar, som ikke nødvendigvis er en knald god idé med vuggestuebakterier. Og slet ikke i disse Corona-tider.

Men i weekenden kommer de altså forbi. Og jeg har tænkt mig at bage et surdejsbrød (dem kan de godt lide). Og så har jeg altså lavet ‘Mormors rabarbersyltetøj’. Af hjemmedyrkede generations-rabarber. Det tror jeg vil bringe glæde.

Men lidt ligesom, at det også kun er min mor, der kan lave frikadeller h e l t rigtigt (selvom vi følger samme opskrift), så er det det samme med syltetøjet. Det bliver aldrig helt ligesom når mormor laver det. Men nu stadig ikke så ringe endda… Og opskriten får I her:

Opskrift – mormors rabarbersyltetøj…

Det skal du bruge:

 • 500 g rabarber (uden blade)
 • 1 god vaniljestang
 • 200 g sukker
 • 1 dl vand
 • Optional: 200g frosne jordbær

Sådan gør du:

Skyld dine rabarber og skær dem i mindre stykker – skær ikke roden af, der gemmer sig en masse smag.

Flæk vanilijestang og skrab kornene ud – brug evt til sukker til at blande sammen med det. Kom vaniljestang, sukker og rabarber i en gryde med 1dl vand i bunden.

Bring det hele i kog og skru så ned på lav varme, til rabarberne er kogt møre og saften er kogt ind.

Skyl et syltetøjsglas i kogende vand og hæld marmeladen på og luk hurtigt låget. Når syltetøjet køler skabes der undertryk i glasset og dermed lukkes det helt tæt aht konservering.

Det kan holde sig et par uger på køl.

 

Tip: rabarber kan sagtens fryses ned, hvis du er ved at drukne i dem. De kan skæres i mindre stykker og så man kan tage op til en portion syltetøj, når man er løbet tør.    

 Kommentarer (4)
  • Min mor skyllede glassene med Atamon, men det tør jeg ikke. Så kunne de holde sig i flere måneder – den varme syltetøj køler og skaber undertryk i glasset, som derved bliver hermetisk lukket. Jeg gemmer typisk 1 måned og på køl.

   kh

 • Hej ☺️ Tak for opskriften, den vil jeg bruge en af dagene. Rabarbermarmelade hører til favoritterne God lørdag, kh Maiken ☺️☀️

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top