Du læser nu
Investering: Pension, pensionsopsparing og gebyrer…

Investering: Pension, pensionsopsparing og gebyrer…

[Udgivet i samarbejde med Nordnet]

Som jeg vist nok har fortalt tidligere, så følger jeg med i et par forskellige facebook-grupper om sådan noget med investeringer (og kvinder).

Det har jeg lært meget af, og den anbefaling vil jeg gerne give videre. Der er nogle stærke kvindenetværk og enorm meget viden at hente.

Sådan noget med investering af pension er tit oppe og vende.

I sidste uge faldt jeg over et opslag, der handlede om pension og om at et medlem i facebookgruppen var blevet frarådet at investere sin pension af en bankrådgiver. Det blev ikke taget vel imod af de øvrige medlemmer. “Det er utroligt, at de må kalde sig bankrådgivere, når de i virkeligheden er bankSÆLGERE”, skrev én.

Den ramte mig.

Totalt.

For det er jo rigtigt. Man må virkelig aldrig glemme, at selvom ens bankrådgiver er flink og rar, så er vedkommendes job jo at sælge én en bankløsning.

Og det fik mig altså til at kigge på egen pensionsopsparing.

I 2020 ytd har min pensionsoparing i pensionsselskab tabt 1,5% i værdi. Det er en kombination af negativt afkast og administrationsomkostninger.

Til sammenligning har min aktieportefølje (som jeg selv bestyrer) haft et positivt afkast på lige godt 10% ytd.

I’m just gonna let that one sit for a bit…

Nu overvejer jeg derfor at flytte min pensionsoparing til Nordnet, hvor jeg har mine øvrige investeringer (det har vi også snakket om før, det med valg af investeringsplatform).

Jeg har ikke gjort det endnu – men tilgengæld har jeg booket et møde med en pensionsrådgiver, så jeg kan få hjælp til at gennemgå mine muligheder, der ikke bliver mindre komplekse af at jeg er selvstændig. Det forudsætter at man er kunde hos Nordnet -og I kan læse mere her, hvis det kunne være aktuelt. 

Og det er ikke fordi, at jeg nødvendigvis tror, at jeg er bedre til at investere end dem, der faktisk lever af det. To be fair, har jeg selv arbejdet i en pensionskasse, og ved hvilke kompetente hoveder, der sidder sådanne steder.

Tilgengæld ved jeg at mine administrationsgebyrer er noget helt andet end dem pensionsselskaberne holder sig. Jeg er nemlig gratis;)

Og det betyder noget. Bare forskelle på 0.5-1% i gebyrer kan have stor betydning på sigt – Nordnet har illustreret hvor stor i dette regneeksempel (der også ramte mig, fordi eksemplet i høj grad kunne være mig.. Omend jeg er 34 og ikke 35, men den detalje kan jeg godt lige se bort fra;)).

Og med de muligheder der i dag er for at investere i markedet (fx via ETF’er som vi tidligere har snakket om), så forestiller jeg mig, at det kunne være fornuftigt at flytte. Men alt det håber jeg på, at blive meget klogere på, efter mit møde med pensionsrådgiveren.

Nu har jeg selv været igang på min lille investeringsrejse i halvandet års tid og det er først nu, at jeg når til at overveje det med pension. Først nu, at jeg føler mig tryg nok til at det overhovedet føles som en mulighed. Men før jeg når så langt, så har jeg altså overvejet et par sager, som måske kan være gode tanker for flere af os?

 • Hvilke pensionsopsparinger i hvilke pensionsselskaber har jeg egentlig? (man kan se et overblik på PensionsInfo)
 • Hvor meget har jeg egentlig stående på min pensionsoparing? (igen er PensionsInfo et godt sted at starte)
 • Hvordan har min opsparing performet? Positivt/negativt afkast? (her vil du typisk skulle logge ind på dit pensionsselskabs selvbetjening)
 • Hvor meget har jeg betalt i administrationsgebyrer? (det vil du også kunne se, ved at logge ind på selvbetjeningen hos dit pensionsselskab)
 • Er jeg tilfreds med den måde mine midler bliver investeret på? (her tænker jeg på, at nogle har særlige ønsker til fx en grøn investeringsprofil, andre vil maximere afkast, nogle vil sikre sig at der investeres etisk osv osv).

Og er der nogle af de punkter, der ikke matcher med de ønsker, forventninger eller krav man har, så står det os jo frit for at undersøge, hvad der er af andre muligheder.

Jeg er (endnu) ikke ekspert på området, og indeværende indlæg skal således ikke ses som andet end en kærlig opfordring til at kigge på det med pensionen. Det er nemt at glemme – men virkeligheden for mange af os, er jo at vi faktisk har ret mange penge stående, som andre investerer for os.. Og som vi betaler for at få investeret. Og det kan jo være kvikt nok at have en idé om hvad og hvor meget man betaler for den service – og iøvrigt tage aktivt stilling til, om den matcher ens behov.

 

… Og så kunne jeg godt drømme om at snakke endnu mere om pension, men det er næsten en hel føljeton bare i sig selv, for der er mange ting at komme omkring – ratepension, indbetaling aht skat etc etc… Men det ved jeg ikke, om bliver liiige langhåret nok?

 Kommentarer (16)
 • Jeg vil også gerne høre mere om pension! Jo kun godt når det bliver serveret lidt mere “spiseligt” end hvis man selv skal starte med en Google-søgning. Jeg er selv 25 år og studerende, og kommer til at være det nogle år endnu. Jeg har studiejob, og spørgsmålet er om jeg allerede skal til at tænke på pension? Jeg er også startet med investere så småt. Der er mange ting at tænke over 🙂

  Tak fordi du skriver om alle de forskellige aspekter, som vi kvinder har ❤️

  • Tænkte jeg lige ville følge lidt op, kontaktede nemlig PFA, som jeg har en lille smule pension hos pga. arbejde i Forsvaret, og her sagde de at hvis jeg ville indbetale til min pension, så skulle jeg mindst indbetale 2000kr om måneden, så ikke så SU-venligt. Men rådgiveren mente at det var fint, hvis jeg startede, når jeg fik arbejde om et par år – men så skulle jeg også starte.

 • Jeg elsker dit samarbejde med Nordnet. Et forslag til et muligt kommende emne: investeringer til børn i stedet for den obligatoriske børneopsparing. Hvad skal man være opmærksom på? Giver det mening? Her er der virkelig tale om en langtidsinvestering…. som man som forældre måske ikke helt orker at kigge porteføljen igennem løbende. Er der nogle fordele (fx har SAS vist gratis bagage) som er være at tage i betragtning…

 • Super fedt med snak om pension. mere om det tak!

  En super vigtige pointe om pension er, at den ikke deles mellem ægtefæller – skulle man gå fra hinanden. Det er sindsygt vigtigt at tænke over, hvis den ene part i en kortere eller længere periode betaler mindre eller intet ind til pension, f.eks. i forbindelse med lang orlov, periode med deltid, o.s.v. Alle andre aktiver deles, som udgangspunkt, ligeligt i tilfælde af skilsmisse. Det er ikke tilfældet med pension.

 • Rigtig spændene emne, jeg meget gerne vil læse mere om! 🙂
  Jeg bed mærke i, at du skrev, at du selv jo er gratis. Det er du vel ikke helt… du skal jo bruge tid på at forvalte din portefølje, hvis du vælger at stå for det hele selv, og det er jo tid taget fra dit “rigtige” arbejde, hvor du kunne have tjent xx kr., din fritid osv., som jo også har en værdi. Det er jo også glæden ved ikke at skulle bruge sin egen tid på det, vi betaler for hos et pensionsselskab. Men vi skal selvfølgelig gøre op med os selv, om det vi opgiver ved at stå for det hele selv, er mindre værd end det, vi skal betale dem 🙂

 • Mega godt og vigtigt emne, som er super rart at få leveret i spiselig form 🙂

  Men jeg tror slet ikke, at jeg kan få lov at investere min pension selv? Jeg er offentligt ansat og har min pension gennem p+. Måske det ikke var så dumt med et møde med en pensionsrådgiver.

 • Fedt med flere indlæg om pension. Super relevant og spændende at få belyst mulighederne. Og super godt indlæg. Kh Katrine

 • Jeg er ved at være træt af den shaming der er på finanssektoren og dens ansatte. Helt ærligt. Det er en privat virksomhed, der skal tjene penge. Der lever af tilfredse kunder. Ja, det er de produkter der er på hylden der anbefales (hvilket ligner konkurrenternes med 90%). Men de er afhængige af, at kunderne får en god og kompetent rådgivning og kommer igen. Det er der 1000-vis af love der sikre. Jeg ser dit indlæg her lige så meget SÆLGER, som det du refererer til. Fordi du har et samarbejde med Nordnet, uden i øvrigt at have markeret indlægget om reklame. Det er et spændende og yderst relevant emne – men iih hvor det lugter, at pege “se en sælger”-fingre når man selv driver virksomhed med salg/reklame. Det rammer mig.

  • Hov hov hov – indlægget er markeret som “Annonce”, men mig bekendt gør det absolut ingen forskel hvilket af de to ord man vælger.

   Jeg er ked af, hvis du føler dig ramt – det var ikke min hensigt, at træde nogen over tæerne overhovedet! Og slet slet slet ikke at ‘shame’ nogen heller <3

   Jeg synes det er helt rimeligt at huske at have for øje, at en bankrådgiver lever af at sælge et bankprodukt, og at det er præmissen for rådgivningen - den er ikke uvildig. Og det er da lidt løjerligt at en bankrådgiver hedder dét, for de er jo sælgere - præcis som ekspedienten i tøjforretningen ("Garderoberådgiver i H&M") eller enhver anden sælger. Som jo iøvrigt også alle lever af god og kompetent rådgivning og at kunderne kommer igen. Og det var såmænd bare dét min bemærkning gik på - jeg har selv haft (hun er desværre lige stoppet) verdens bedste bankrådgiver, som både var rar og vildt dygtig. Men det ændrer stadig ikke på, at hun var mere bankens dame end min.

   Anyways - det var slet ikke for at fornærme nogen (at all) og i min optik et det et ganske fredeligt citat.

   KH

   (og PS: jeg er ret sikker på at salgschefen og marketingchefen virkelig ikke synes de har samme arbejde, så at slå "salg/reklame" sammen er nok a stretch, men fred nu være med det - jeg forstår pointen:))

  • Her er jeg godt nok enig med dig Acie. Min klare oplevelse er, at de banker jeg har været i kontakt med de seneste år, har egen interesse for øje, når der rådgives, og det er sådan set fint nok langt hen ad vejen, men det er vigtigt, at man som forbruger er opmærksom på det.

 • Føler næsten du skal lave et samarbejde med Rockpaperdresses her – mindes at hun også har skrevet en del om pension. Et super spændende emne i øvrigt 🙂
  Jeg er – bl.a. efter inspiration fra dig – nu startet på investeringer. Det bliver igennem min banks platform, og selvom det koster lidt, har jeg ikke tiden eller hjernen (#barsel) til at sætte mig ind i fx Nordnet lige nu. Men hellere komme i gang end blive ved med at udsætte, så nu er jeg lige straks klar til at tage ansvar for min egen økonomi på et nyt niveau

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top