Du læser nu
Om ‘thin privilege’ og midsize queens i mit insta feed…

Om ‘thin privilege’ og midsize queens i mit insta feed…

Har I fulgt med i debatten om magtfulde kvinders udseende? If not, kan I komme up to speed her. Og også læse artiklen her.

Jeg blev i helt godt humør af, at vi endelig lige tog en snak om, hvordan vi snakker om kvinder. For én ting er at vi har travlt med at kommentere på neglelak og Gucci-tasker og noget andet er, at vi har travlt med at kommentere på, hvordan kvinder er født. Ser ud. Deres kroppe. Vi har også snakket om det her i det her forum – og lovet hinanden at sige pænt fra. Artiklerne ovenfor, er et par eksempler på nogle af dem, så faktisk har fået det gjort. Sådan på ‘makroniveau’. Og det kan vi andre jo lade os inspirere af på mikro-niveau:)

Jeg har selv taget min del af kommentarer i tidens løb. Og jeg havde først skrevet “og det er ok”, for det gør man jo – det gør Helle Thorning også, se bare hér. Men det slettede jeg sgu igen. For gu’ er det ej. Heller ikke selvom Helle siger det. Hun mener det nok heller ikke, hvis man sådan for alvor går hende på klingen. Men det er jo noget nemmere bare at trække på skuldrene end skulle gå igang med den helt store aktivisme.

Og det har taget mig lang tid (as in virkelig lang tid), at blive hundrede procent overbevist om, at det ikke var mig, der var noget galt, men derimod dem, der kritiserede.

Honestly, skulle de skamme sig.

Jeg så det her post hos Sophia Anderberg i går, og synes det fortjener at blive genfortalt, gendelt:

(..) Tänk att du kan få människor att skriva så mycket elakheter om hur fel du är och hur du egentligen borde se ut, bara genom att vara den du är.
Tänk så mycket åsikter som finns om dej, även fast du tillhör mig och du egentligen inte är något som någon annan behöver bry sig om.
Men vet du vad kroppen, jag ser dej för vad du faktiskt är.

Jeg håber sådan, at når min datter en dag, bliver stor nok til at skulle ud i den store verden på egne ben (og even worse- ud på internettet og sociale medier på egne ben. Shit mand), så er de her snakke helt overflødige. Så ser vi allesammen ud, som vi ser ud, og så er det dét.

Det er nok naivt. Men håbet er som bekendt lysegrønt.

Der er dage, hvor jeg tænker for mig selv, hvor nemt det må være, at være en størrelse 36. Det er det nok ikke i praksis, det ved jeg godt. Meeeeen – helt usandt er det nok alligevel ikke. Og så kan jeg ikke lade være med at blive provokeret over, at det er sådan. Føles sådan. Jeg tror, ​​der er andre, der kan nikke i genkendende af den følelse. Og hvis ikke, kan man læse en dejlig lille gennemgang af ‘thin privilege’ lige her. It’s a thing.  

Og så var der Marie Carsten Pedersens interessante eksperiment med fotograf Malene Nelting, gengivet af Zetland her. “Har instagram et problem med fede kroppe?”. Øh ja.

Så der bliver sagt fra derude. Det betyder ikke, at vi på nogen måde nærmer os et mål. For det ligger så dybt, så dybt. I os. I vores kultur. I vores sind. Og det vil nok tage noget tid at aflære.

Jeg har overvejet (men hvad ved jeg?!) At det nok skal starte med os selv. Med den samtale, vi har med os selv. Om os selv. Når alt kommer til alt er det en klassiker, den med at “det er nok bare hendes egen usikkerhed, der taler”. Og hvordan løser vi det? Jeg er blevet enig med mig selv om, at ‘representation matters’. Ellers ville jeg ikke gide at blive ved.

Det betyder noget, hvad og hvem vi spejler os i.

Jeg savner hver dag, at der var flere på instagram, som jeg kunne spejle mig i. Bare sådan. Helt almindelige piger, som jeg synes ser smarte ud og kunne lade mig inspirere af. Uden nødvendigvis at skulle pakke det ind i et feed fyldt med undertøjsbilleder à la kropsaktivisme (I appreciate that too – jeg ville bare ønske, at der også var plads til det andet). Men. Nice outfits. Den slags. Det gad jeg virkelig godt.

Del endelig, hvis du er faldet over gode bud. En nylig favorit her er Laney Gipson. Og Alex Michael May. Omend sidstnævnte nok er lidt for american til, at inspiration kan overføres direkte. Men jeg vil gerne have flere af den slags ‘midsize queens’ (det har jeg lært på TikTok, at det hedder. Midsize) i mit feed, så bring’em endelig, hvis du kender nogen. Hvis de ovenikøbet er af den slags, der kan lide en lidt klassisk garderobe og, ditto, farvepalette, så skal du høre englene synge.

Menøh. Jeg har ikke så store forhåbninger, for det er ikke let at ‘bare være’ på instagram, hvis du ikke passer ind i stereotypen.

(så lad os det være et lille opråb om at heppe, støtte, følge og like, hvis I falder over nogen, der falder ‘uden for’ i whatever retning. Det skøre med sociale medier er jo netop, at de er så demokratiske at ekko-kamrene skabes af os selv).

 Kommentarer (29)
 • Dejligt med fokus!
  Det er på nogle måder nok lettere at være en størrelse 36 som jeg. Det lyder super ærgerligt og selvtilfreds at skrive, men jeg bliver ofte betegnet som pæn, hvilket gør folk ikke tager min faglighed seriøst på trods af en PhD-grad og erhvervserfaring. Især en ældre kvindelig kollega kommenterede, at jeg skulle huske “..det ikke var nok at være ung og pæn. Det forsvinder på et tidspunkt.”Jeg tolker det mest som misundelse fra hendes side, men i situationen følte jeg mig da lidt forkert.

 • Jeg fandt icovetthee på Instagram her i starten af 2020, og elsker hendes stilfulde og casual tøjstil. Når jeg ser hendes feed får jeg lyst til at tage andet end joggingbukser på.

 • TAK for det her indlæg. Jeg er selv på en evig (og noglegange uoverkommelig) mission om at få mere midsize i mit feed, for jeg er TRÆT af, at tøj ser smart ud på en petite størrelse 34, men helt anderledes på min lange 40’er.

  Jeg bruger generelt instagrams funktion med “lignende profiler” (den lille pil ved bio) til at finde midsizeinspiration. Jeg er bl.a. faldet over følgende profiler, som måske kunne inspirere nogen:
  – petiteelliee (passer nok ikke lige til os over 180, men hendes stil er fin )
  – bella.inizio (noget ensformigt feed, men ELSKER at se en stram kjole på en smilende midsize queen!)
  – jesselleking

 • Virkelig et godt og relevant indlæg – TAK!

  Begrebet “midsize” var nyt for mig, men meget dækkende for sådan en type som mig og sikker rigtig mange andre kvinder. Vil meget gerne høre om insta.profiler, hvor man kan finde inspiration, hvis man er “midsize”, og til klassisk og anvendelig stil i dagligdagen.

  Faktisk bruger jeg din profil til lige netop det, inspiration og noget jeg kan se mig selv i, fordi jeg tror, vi er nogenlunde samme størrelse. Så stor tak for det 🙂

  Der er rigtig mange dygtige folk på instagram, og de ser jo ud, som de nu engang gør, hvad der selvfølgelig ikke er noget galt i, men jeg ser rigtig mange profiler, hvor jeg tænker, “hun ser knaldgodt ud i det der, men jeg er 2-3 størrelser større, og det vil ikke klæde mig” eller “det ser virkelig pænt ud, men det dur ikke til at cykle på arbejde i en våd og grå morgen”.

  • Det er jeg glad for – og du har fat i noget. Pointen er ikke at skælde på dem der passer str 36, men bare at råbe lidt for at få endnu mere diversitet. Alle har ret og plads til være der <3

 • Som de ovenstående kommentarer vil jeg også bare rose for det her vigtige indlæg. Og stemme i med, at du er en sådan inspiration for mig, og at jeg også ville ønske, at der var flere 🙂

 • Jeg kan anbefale a_littleobsessed, xameliax og izzymariehill på insta. De er alle tre fra England, og poster primært mode og livsstil. Jeg fandt dem, da jeg selv ledte efter midsize profiler at følge.

 • Du har så ret, jeg har søgt det samme.
  For mig, er det utrolig vigtigt at have det godt med mig selv. Jeg skal udstråle selvtillid overfor mine børn, for de skal ved gud ikke lære at vurderer mennesker på deres udseende. Og da slet ikke negativt fra deres mor.
  Så jeg har valgt at starte ved mig selv. Det går langsomt, men den rigtige vej. Jeg skal elske det tøj jeg tager på, fordi det giver mig den rigtige følelse. Det er ikke aktivisme, men faktisk bare mig. Et menneske, som hverken sulter mig selv eller vil gøre noget med min krop for at passe ind, for andres skyld.
  Jeg gør der for mig selv og forhåbentlig også for den næste generation. For nej hvor jeg håber at de vil lære at kroppe er lige så forskellige som ansigter. Vi er nød til at elske de strittende ører lige så højt som den brede mås og de store fødder.

 • SÅ enig!
  Jeg kan anbefale at følge VivianHoorn. Hun har det smukkeste feed, med god inspiration.

 • Elsker at følge med hos stilkontot_ på insta. Hendes stil er lidt mere farverig men så cool. Og så er hun bare en person der deler lidt af sin hverdag og stil uden at det bliver “aktivistisk”. Hun normaliserer det at være en “normal” størrelse. Hermed et tip givet videre.

 • Tak. Du rammer helt plet.
  Tak fordi du giver mig inspiration til påklædning, når jeg føler mig helt fortabt i joggingbukser og en ny midsize krop.

 • Tak for det her indlæg, det ramte lige de rigtige ting!
  Jeg er allerede igang med at frygte når min datter bliver sluppet fri i den virkelige (brutale) verden. Min svigermor sagde en dag på FaceTime: “Gud, hvor ser J tyk ud, som hun sidder der”. Jeg er stadig rasende over at min mand ikke sagde noget til det.

  • Jeg tror ikke ndvendigvis mænd hører det, fordi deres ‘krop’ er langt mindre til diskussion og debat end kvinders er – men jeg var også blevet irriteret. Ikke mindst på min svigermor

 • Jeg vil bare lige byde ind med at du er lige sådan en for mig 🙂 En jeg kan spejle mig i, lade mig inspirere af 🙂 Så tak for det og tak for endnu er godt, velformuleret og vigtigt indlæg!

 • Super godt indlæg og meget vigtig debat. Jeg kan også have rigtig svært ved at spejle mig i det, jeg ser på Instagram, især også ift. mode, hvor jeg bare ved, at det der ser godt ud på dem jeg følger vil klæde mig helt elendigt. Savner bestemt også gode tips til midsize profiler. (Også et nyt begreb for mig. )

 • !!!! Kunne ikke være mere enig. Hver gang jeg finder nogen “midsize” (som er nærmere min størrelse end det normale instagram billede) så bliver det oftest kropssaktivisme, og selvom det også er pisse vigtigt, så kan jeg ikke lade vær med at tænke på et post jeg så for noget tid siden, hvor en kvinde skrev, at hun gad faktisk slet ikke de der kommentarer med at hun var modig, fordi hvad var der modigt over at bare være den hun er og poste uredigerede billeder? Den hun er har vel lige så meget lov til at være her som alle andre. Helt almindelig. Med leverpostejsfarvet hår og hvad der ellers hører med.

  • Så relevant et emne. Jeg er meget enig med dig – det bliver hurtigt enten eller på IG. Enten er du slank – eller også er du kropsaktivist. Sådan lidt firkantet sat op.
   Jeg har en datter på 6, og jeg er oprigtigt bekymret for, hvordan jeg bedst ruster hende til et liv med sociale medier, når den tid kommer. For de kan virkelig pille ved ens kropsopfattelse.
   Oveni er hun lige pt lidt rund om maven, og har fra skolesundhedsplejersken fået stemplet overvægtig. Det er fandme svært – og et ret træls prædikat at sætte på så lille et barn. Og ja, jeg er bevidst om, at hendes mave er rund. Men hun løber, hopper og cykler, er bomstærk (altså virkelig) og har en god kropsbevidsthed.
   Så tanken om at skulle til at kontrollere hendes mad, og allerede nu begynde at tale om at noget mad “ikke er godt”, synes jeg var svært.
   Men – så blev jeg tippet om Morten Elsøe og Anna Gaardmands bog “Madro”. Og den giver mig ro i maven. Både ift. min datter lige nu og her, men også på længere sigt. Bogen har så klog, afbalanceret og vidende (synes jeg) en tilgang til mad og børn, og giver gode redskaber til at tale om mad og krop med børn. Så den anbefaling er hermed givet videre

   Mht. gode profiler på IG så faldt jeg over Trinny Woodall fornylig. (Ja hende fra Trinny og Susannah – hvis det siger dig noget). Hun er mindre kategorisk nu end tidligere, og selvom hun er slank som et siv, er fokus ikke på at være tynd – men mere på at klæde sig i det, man bliver glad af. Og så samtidig stå skarpt.

  • Til Hald: Kæmpe problematisk at stemple små børn med en lille mave som overvægtige. Du har ret til at sige nej til sundhedsplejerske, jeg tror selv, jeg vil takke nej, når min datter skal starte i skole. Hun skal ikke måles og vejes og vurderes af en fremmed.

 • Jeg relaterer meget meget kraftigt til dette indlæg. Tak, jeg vidste ikke hvor meget jeg havde behov for at læse det.

Kommentér

Din email-adresse vil ikke være synlig.

© 2021 acie.dk / All Rights Reserved / A GreatSimple website

Scroll til top